Jak uskladnit kolo v bytě?

30.01.2023

Uskladnění kola v malých bytech, zejména těch, které se nacházejí v panelácích, je pro majitele dvou kol často výzvou. Schodiště ve starších panelových domech je jen zřídka připraveno k uskladnění kol a jejich ponechání venku může vést k jejich krádeži. Pokud vám tedy nezbývá nic jiného, než mít kolo uskladněné v bytě, je potřeba vybrat pro něj takové umístění, aby nepřekáželo.

Kam tedy uložit kolo v bytě? Jak najít nejlepší prostor pro jeho uskladnění? Jaké příslušenství mohou s tím pomoci? Určitě si přečtěte náš článek a zjistěte, že uskladnění kola v prostoru bytu není až tak složité, a ani nemožné.

Pohovky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Je možné uložit kolo v bytě?

2. Jak uskladnit kolo v mezonetovém bytě?

3.  Jak je možné uskladnit kolo v panelovém bytě?

4. Jaké příslušenství bude vhodné pro uložení kola v bytě?

5. Jak je to s uschováním kol na zimní sezónu?



Je možné uložit kolo v bytě?

Kolo je většinou docela velký prvek a jeho tvar může někdy znesnadnit jeho uskladnění, obzvlášť pokud nemáte doma prostor navíc. Proto se vyplatí jej uložit tak, aby kolo umístěné v bytě nerušilo každodenní fungování a pohyb po něm. Obvykle se jako úložné místo pro kolo volí předsíň.

Bezpečné místo pro kolo

Zkušenost učí, že bezpečné uskladnění kola, znamená takové, které je zamčené tam, kam má přístup pouze jeho majitel. Kromě bytů lze kolo uložit i do sklepa. Dobře zabezpečený a uzamčený sklep dává pocit bezpečí a chrání před krádeží. Lidé, kteří mají k dispozici garáž, mají o něco jednodušší možnost jej uložit, ale ne vždy jsou ve městě garáže dostupné nebo umístěné dostatečně blízko místa bydliště, aby tato možnost byla vhodná pro každého.

Vhodné a praktické uložení kol

Tím, že si vezmete kolo do bytu, máte jistotu, že bude řádně chraněno před případnou kráděží. V malých bytech to však může být dost obtížné, ale to neznamená, že nemožné. Je potřeba najít vhodný prostor a pořídit si příslušenství pro uložení kola, jako jsou stojany či držáky na kolo. Jejich cena není obvykle vysoká, a díky nim máte možnost využít nejen podlahu, ale i stěny či strop.

Jak uskladnit kolo v mezonetovém bytě?

Mezonetové byty mají většinou dostatek prostoru, aby se do předsíně bez problémů vešel nejen prostorný šatník, ale i jízdní kolo. A na jeho uskladnění často stačí jen trochu místa, pokud jej například umístíte na stojan vodorovně ke zdi. Tento způsob vyžaduje ovšem zajistit stěnu např. čalouněnými nebo dřevěnými panely. Díky tomu budete mít jistotu, že se její povrch při styku s kolem nepoškodí, nebo neušpiní.

Schodišťový prostor – praktické místo na uložení kola

Dobrým místem pro uložení jízdního kola bude jistě schodišťový prostor. Schodišťové prostory v mezonetových bytech většinou nemají příliš velkou plochu, ovšem zajímavým řešením může být využití výklenku pod schody, který se zřídka používá, a na uloženi kola bude ideální. Kolo na takovém místě nebude překážet v pohybu a zároveň budete mít kolo kdykoliv k dispozici.

Pohovky- Baumax.cz

Jak je možné uskladnit kolo v panelovém bytě?

Trochu složitější situace nastává v panelových bytech, kde jsou byty jednopodlažní a většinou v nich není moc místa. V takových bytech je předsíň malá, takže uložení kola v ní může být docela obtížné, i když ne nemožné.

Bicykl v bytě – zavěšení na stěnu

Zavěšení kola bude dobrý nápad. To nejen ušetří místo v malém bytě, a zároveň kolo zajistí. Je to rozhodně pohodlné řešení pro skladování vašeho bicyklu. Stačí si jen pořídit speciální držáky.

Kolo by mělo být zavěšené tak, aby nebylo těžké jej sundat. Je proto dobré jej zavěsit ve výšce, na kterou snadno dosáhnete, a bez problémů jej sundáte. Pro úsporu místa můžete kolo zavěsit na strop, ale jeho sundání může způsobit určité problémy.

Vodorovné a svislé zavěšení jízdního kola

Zavěsit jízdní kolo je tedy rozhodně zajímavý nápad. Tento způsob vám umožní jej uložit i v malém bytě, například v předsíni. Kolo lze zavěsit ve vodorovné poloze, ale velkou úsporou místa bude jistě zavěšení kola za přední nebo zadní kolo tak, aby kolo viselo ve svislé poloze.

Ochrana stěny při uchycení kola na zeď

Bicykl zavěšený na stěně znamená bezpečnost, ale také pohodlí při skladování. Je však třeba připomenout, že v tomto případě může být stěna vystavena poškození a nečistotám, proto je dobré zajistit řádnou ochranu této části stěny již ve fázi plánování nebo rekonstrukce.

Nejjednodušším řešením je natřít povrch omyvatelnou barvou nebo tapetou. Můžete také vybrat panely anebo dlaždice. Díky tomu můžete mít jistotu, že to řádně zajistí povrch před poškozením a špínou.

Jaké příslušenství bude vhodné pro uložení kola v bytě?

Zavěšení jízdních kol nebude možné bez vhodného příslušenství. Ideální pro to bude speciální držák nebo věšák na kola. Krásný věšák poskytne kolu nejen dobrou oporu, ale také jeho zajímavé uspořádání. Díky tomu bude kolo nejen funkčním prvkem, ale po zavěšení na zeď i originální ozdobou předsíně či interiéru, ve kterém najde své místo.

Věšáky a stojany na kola do domu a bytu

Pokud jste se rozhodli dát kolo na stěnu, nebo ke stropu, tak je na něj potřeba věšák či držák . Většinou se bicykl dá na držák zavěsit za přední kolo. Malé byty bohužel většinou nemají dost místa na to, aby tímto způsobem zavěsit vedle sebe více kol. Ovšem vodorovné uchycení kola to už umožní. Až budete držák instalovat, nezapomeňte se ujistit, že je dobře připevněn, obzvlášť v případě toho na strop, aby uchycení bylo pro vás pevné a bezpečné, stejně jako pro kolo. Jen správná montáž zajistí bezpečnost, ochrání kolo i zeď.

V případě kola umístěného ke zdi je dobré pořídit si do bytu stojan na kolo. Stojan na kolo zajistí, že bude kolo, například na podlaze v předsíni stát rovnoměrně, stabilně, a nebude padat. Pokud chcete uložit více kol, ideální budou tyčové stojany od podlahy až ke stropu, na kterých máte možnost umístit kola vedle sebe. Tímto způsobem se vejdou vedle sebe kola pro celou rodinu.

Vybavení interiéru- Baumax.cz

Jak je to s uschováním kol na zimní sezónu?

V sezóně je cyklistika skvělou outdoorovou aktivitou. V zimě je ale kolo často dlouho odložené, a proto je jeho uskladnění tehdy obzvlášť důležité. Pokud víte, že kolo nebudete delší dobu používat, můžete popřemýšlet o jeho přemístění z bytu a uložení do sklepa nebo garáže. Držák, či stojan na kolo se stejně dobře osvědčí ve sklepě či garáži. Uložení kola pak nebude problémem. Je to dobré řešení zejména tehdy, když dispozice bytu nedovoluje majiteli jeho uchycení na zeď, či na stojan. 

Kolo lze v případě mezonetových bytů ponechat i ve výklenku pod schodištěm. Pokud je ovšem zavěšené na stěně a držák či věšák jsou dostatečně dekorativní a estetické, tak lze bicykl v bytě pojmout jako doplňkovou zajímavou dekoraci v období mimo sezónu.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jako šatní skříň zvolit do malé předsíně


Jak uspořádat malou předsíň?


Uspořádání malého vstupního prostoru - nápady, které stojí za to použít


 

Zpět