Světlý nebo tmavý interiér - jaký vybrat?

25.02.2023

Světlý nebo tmavý interiér? Světlá podlaha nebo tmavá podlaha v kombinaci se světlým či tmavým nábytkem do interiéru? Velmi časté dilema, které vzniká během rekonstrukce či zařizování nových interiérů , je vhodné zkombinování barev stěn, podlahy a nábytku. Jaké je správné řešení? Vše závisí na velikosti místnosti, přístupu přirozeného světla a stylistických preferencích majitelů. Pro odstín podlahy a stěn v interiéru se vyplatí rozhodnout se už na začátku plánované rekonstrukce, a k němu zvolit odpovídající vybavení i nábytek

Dobře zvolená barva stěn a podlah dokáže dodat interiéru správné proporce a změnit jej k nepoznání. Dodat mu nový charakter a styl. Obecně platí, že podlaha by měla být o dva odstíny světlejší nebo tmavší než nábytek. Je třeba však pamatovat, že světlé podlahy a světlé stěny prostor opticky zvětšují, a proto jsou ideální do malých místností. Světlá podlaha zpravidla vytváří dojem větší otevřenosti a prostornosti. Tmavé barvy zase dodávají místnosti útulnost a eleganci, ovšem kombinace tmavé podlahy a nábytku hodí se spíše do velkých a světlých interiérů – obývacího pokoje nebo ložnice. Je to dané tím, že tmavé odstíny a tmavé podlahy opticky zmenšují a ztmavují interiér, a mohou tak malý prostor ještě zmenšit, i přitlačit.

Ještě než se do zařizování pustíte, přečtěte si náš článek, kde se vám budeme snažit přiblížit výhody a nevýhody světlých a tmavých interiérů a kombinaci světlých a tmavých dekorů a barev v interiérech.

Čalouněný nábytek- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Tmavé barvy – jak sladit barvy stěn s tmavým nábytkem?

2. Loftová atmosféra v interiéru - prostorné, tmavé aranžmá

3. Světlý nábytek v tmavých interiérech

4. Na co si dát pozor při výběru tmavého nábytku do světlého interiéru?

5. Jak sladit barvu stěn a podlah s tmavým nábytkem?

6. Interiér ve světlých barvách

7. Jak kombinovat světlý nábytek s tmavým?



Tmavé barvy – jak sladit barvy stěn s tmavým nábytkem?

Tmavé stěny vzbuzují mnoho kontroverzí, ale volí je čím dál stále více lidí. Nejen, že vypadají velmi elegantně, a stylově hodí se rovněž pro úpravu místnosti. Pokud máte doma či v bytě vysoké stropy, tmavá podlaha i tmavý strop pokoj opticky sníží a rozšíří. Díky tomu místnost změní svůj tvar a proporce.

V současné době módní jsou barvy jako lahvově zelená, černá a tmavě modrá. Stěna v barvě lahvově zelené v kombinaci s černou komodou se zlatými doplňky, umístěné na tmavé podlaze vytvoří vkusnou kombinaci. Takové aranžmá skvěle doplní módní regál. K celku pak slaďte i zbytek vybavení: dveře, podlahové lišty, koberce a textilie.

Takový návrh je vhodný do prostorných a velkých obývacích pokojů, ale i ložnic. Toto je řešení pro lidi, kteří oceňují extravaganci a odvážná řešení v aranžmá. Kombinace tmavé stěny, tmavé podlahy a nábytku dělá interiéry originálními a plnými života. Pokud se cítíte dobře v tmavých aranžmá, pak je tento návrh přímo pro vás.

Pamatujte však, že i když černá barva dodá interiéru luxusní charakter, nesmí se to s ní příliš přehánět. Taková tmavá aranžmá navíc vyžadují dobré osvětlení jak umělé, tak i přirozené.

Čalouněný nábytek- Baumax.cz

Loftová atmosféra v interiéru - prostorné, tmavé aranžmá

Imitace betonu na stěně, světlé podlahy a tmavý nábytek budou perfektní pro lidi, kteří ocení strohý, ale elegantní styl interiéru. Pro takové uspořádání bude dokonalá světlá podlaha ze dřeva. Dřevěné podlahy se skvěle kombinují s černým kovovým nábytkem v loftovém stylu. Místnosti díky nim získají elegantní a zároveň lehce syrový charakter. Tmavý nábytek v loftových interiérech nikdy nenudí a dobře ladí s mnoha barvami.

Ve slabě osvětlených místnostech by mělo být zajištěno lepší umělé osvětlení. Teplá barva umělého světla zdůrazní přednosti kombinace tmavých barev na stěně a nábytku. Vhodné osvětlení v místnostech hraje stejně důležitou roli jako vhodný výběr barev. V případě nedostatečného přirozeného světla je také dobrým řešením instalace zrcadla, které bude odrážet paprsky a dodatečně prosvětlí místnost.

Pamatujte také, že mezi tmavé barvy nepatří jen zelená, tmavě modrá nebo černá – můžete si vybrat hnědé, šedé a další odstíny.

Světlý nábytek v tmavých interiérech

Kdy zvolit světlý nábytek do tmavých interiérů? Tmavé stěny a tmavá podlaha často vyžadují světlý nábytek, zvláště když se po vymalování místnosti ukáže, že je místnost příliš tmavá a aranžmá příliš přitlačující. Pokud do místnosti navíc nemá přístup větší množství denního světla, rozhodně je lepší zvolit světlý nábytek. Stěny se díky tomu stanou pro světlý nábytek atraktivním pozadím, a celá místnost se prosvětlí a opticky zvětší. Ideální volbou bude v tom případě nábytek s povrchovou úpravou ve vysokém lesku. Pro podlahu můžete v tom případě vybrat jak podlahové lišty v barvě a dekoru podlahy nebo v barvě stěny.

Tmavé stěny může doprovázet nejen tmavá podlaha, ale i světlá podlaha, například v podobě podlahových panelů nebo dlaždic. Světlá barva podlah je v interiérech přece mnohem častější. Světlá podlaha zmírní potlačující pocit v případě tmavého aranžmá a tmavých stěn, a prosvětlí prostor. Takový kontrast světlé podlahy s tmavými stěnami zpestří aranžmá a vytvoří odvážné, elegantní a zajímavé uspořádání. Důležité zde budou i dekorace. Jejich výběr pomůže eliminovat příliš těžký charakter místnosti s tmavou povrchovou úpravou a světlým nábytkem.

Na co si dát pozor při výběru tmavého nábytku do světlého interiéru?

Pokud jste majitelem světlého interiéru, pak se zde bude dobře hodit tmavý nábytek. Světlé stěny podtrhnou odstín tmavého nábytku. Stěny jsou častěji než bílou natřeny béžovou, krémovou i světle šedou. Tmavé, syté barvy nábytku takové místnosti zahřejí. Doplňkové dekorace vše skvěle doplní a vytvoří zajímavý ucelený celek. Když máte tmavou podlahu, světlý nábytek na ní efektně vynikne.

Nezapomeňte, že tmavý nábytek není vhodný vybírat do nízkého a malého interiéru se špatným osvětlením. Nevýhodou tmavého nábytku je jeho masivní vzhled. Věnujte pozornost také vzhledu nábytku. Příliš intenzivní dekory mohou narušit pohodovou atmosféru v místnosti. Tmavý nábytek se navíc hůře udržuje v čistotě – většinou je na jeho povrchu vidět jakékoliv nečistoty.

I přes tyto vlastnosti jde o zajímavé vybavení do domácnosti. Osvědčí se například při zařizování ložnice, vyplatí se o nich uvažovat i do obývacího pokoje.

Jak sladit barvu stěn a podlah s tmavým nábytkem?

Stále více lidí přemýšlí o tmavém nábytku a kombinuje jej s odstínem stěn. Slaďte barvy s nábytkem a vytvořte v místnosti jednotné aranžmá. Při výběru tmavého nábytku se vyplatí věnovat pozornost velikosti obývacího pokoje nebo jiné místnosti. V ohled se musí vzít i podlaha. Tmavé barvy dodají interiéru eleganci a zároveň ho oteplí. Špatná kombinace intenzivních barev ovšem způsobí, že byt bude ponurý a nudný nebo příliš pestrý a kýčovitý.

Čalouněný nábytek- Baumax.cz

Interiér ve světlých barvách

Může se zdát, že kombinace světlých barev, jako je v případě světlého nábytku a podlahy může být nudná. Světlé barvy jsou však univerzální a bezpečnou možností. Kombinací světlého nábytku a stejné povrchové úpravy můžete vytvořit glamour aranžmá. Pokud k nim použijete doplňky ve zlaté a stříbrné barvě, umožní vám to dosáhnout velmi atraktivního výsledného efektu.

Bílá a šedá jsou perfektním pozadím pro dřevěný nebo kovový nábytek. Světlé stěny, podlaha i nábytek jsou vlastní i pro tolik oblíbený skandinávský styl. Naopak tmavou podlahu pro tento styl aranžmá se nedoporučuje. Dominantními prvky v skandinávském interiéru jsou dřevo a světlé barvy. S povrchovou úpravou ve světlé barvě se také skvěle kombinuje podlaha z přírodních materiálů (např. kamene). Dejte si však pozor, abyste nevytvořili příliš sterilní aranžmá. Vhodné je pak vnést do interiéru zeleň v podobě pokojových rostlin.

Světlá podlaha, nábytek a stěny, kromě toho, že prosvětlují a opticky zvětšují interiéry, mají i své nevýhody. Snadněji se znečistí než ty tmavé. Po nějaké době mohou stěny a nábytková čela zežloutnout. Proto se vyplatí vybírat vysoce kvalitní produkty, které déle si zachovají svůj estetický vzhled. Na rozdíl od tmavého nábytku, na světlém nábytku tolik ovšem není vidět prach, takže se jej snáze udržuje v čistotě.

Kromě světlého nábytku vyplatí se vybavit interiér ve světlých barvách i tmavým nábytkem, ale ne nutně volit masivní nábytkové prvky v syté černé barvě. Dobře bude vypadat hnědá, přírodní odstíny tmavého dřeva nebo i lahvově zelená.

Jak kombinovat světlý nábytek s tmavým?

Pamatujte, že vždy můžete kombinovat i tmavý nábytek se světlým. Ne každý chce mít doma jednotné vybavení. Existují dva způsoby, jak takové interiéry uspořádat. V tomto případě lze vybrat dvoubarevné nábytkové sestavy nebo samostatné kusy nábytku různých barev. Měly by však být navrženy v jednotném stylu, aby nábytek k sobě ladil.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaká rohová pohovka do obývacího pokoje v new york stylu -představujeme nejzajímavější trendy roku 2022


Metamorfóza obývacího pokoje – malá změna velký efekt


Čím začít zařizování domu - co stojí za to vědět?


 

Zpět