Renovace dřevěné kuchyňské pracovní desky – jak na to?

19.04.2024

Pracovní desky jsou srdcem každé kuchyně – jsou místem, kde se připravují chutná jídla, kde se popíjí čaj a káva a někdy dokonce pomáhá dětem s domácími úkoly. Právě na pracovní desky se umisťují potraviny, připravují pokrmy a mnoho dalších činností, které vytváří atmosféru kulinářského světa. Nicméně každodenní používání, vystavení vlhkosti, teplotám, škrábancům a skvrnám mohou časem zanechat stopy na těchto důležitých površích.

Jak tedy na obnovu kuchyňských pracovních desek z přírodního dřeva? Jaké praktické kroky lze podniknout, aby se dřevěným a laminátovým pracovním deskám vrátily jejich původní vzhled a funkčnost? Kuchyňské pracovní desky jsou důležitou součástí každé kuchyně, místem, kde se nejen připravují jídla, vedou rozhovory, ale i tvoří vzpomínky, proto se o tyto povrchy rozhodně vyplatí pečovat.

Renovace dřevěné kuchyňské pracovní desky – jak na to?


V tomto článku:

1. Jak na renovaci dřevěné kuchyňské desky?

2. Jak obnovit dřevěnou kuchyňskou desku? - příprava pracovní desky

3. Renovace dřevěné pracovní desky – jaké opravy je potřeba provést?

4. Povrchová úprava – jak na renovaci dřevěné kuchyňské pracovní desky?

5. Jak na renovaci kuchyňské pracovní desky? – poznámky na závěr



Jak na renovaci dřevěné kuchyňské desky?

Renovace dřevěné pracovní desky v kuchyni je proces, který může vrátit její krásný vzhled a prodloužit její životnost. K tomu můžete podniknout několik kroků. Jak obnovit dřevěnou kuchyňskou desku? Podívejte se s námi!

Pamatujte vždy při práci provádět všechny činnosti pečlivě a opatrně. Díky tomu renovace dřevěných pracovních desek přinese požadovaný efekt. Renovace dřevěné pracovní desky není náročná, ale může to vyžadovat čas a určitou zručnost. Pokud se na tento úkol necítíte, svěřte jej odborníkovi.

Jak na renovaci dřevěné kuchyňské desky?

Jak obnovit dřevěnou kuchyňskou desku? - příprava pracovní desky

Začněte tím, že odstraníte všech předměty z jejího povrchu a očistěte od zbytků jídla, skvrn a nečistot. K čištění používejte jemné čisticí prostředky a nechte pracovní desku zcela vyschnout. Pracovní deska by měla být suchá a čistá. V případě potřeby můžete zaschlé skvrny jemně seškrábnout, ale opatrně, abyste nepoškodili samotný povrch pracovní desky.

Dřevěná kuchyňská pracovní deska, jak ji zrenovovat?

V dalším kroku se musíte zbavit staré povrchové úpravy, která dosud pracovní desku chránila. Může to být barva, lak nebo olej. Před nanesením nové vrstvy je třeba starou odstranit. Pro tento účel můžete použít brusný papír s vhodnou zrnitostí nebo vhodné nástroje. Pokud brousíte dřevěnou kuchyňskou desku bruskou, určitě pracujte opatrně, abyste dřevo zbytečně nepoškrábali.

Jak na renovaci dřevěné kuchyňské pracovní desky?

Po odstranění staré povrchové úpravy by měla být pracovní deska dobře obroušena. Pro broušení kuchyňské desky z masivu použijte brusný papír se zrnitosti postupně od nejhrubší k nejjemnější. K tomuto účelu můžete samozřejmě použít i brusku, i zde je potřeba postupně měnit papír od nejhrubší k nejjemnější zrnitosti. Broušení pomůže odstranit škrábance, zbytky laku nebo barvy a vyrovnat povrch pracovní desky.

Jak obnovit dřevěnou kuchyňskou desku? - příprava pracovní desky

Renovace dřevěné pracovní desky – jaké opravy je potřeba provést?

Takhle připravenou pracovní desku je potřeba řádně opravit. Broušení s největší pravděpodobností pomohlo zbavit se mělčích škrábanců a oděrek, ale hlubší poškození a promáčkliny mohou být stále viditelné. Takové nedostatky by měly být opraveny pomocí opravného tmelu na dřevo. Po vyplnění úbytku tmelem počkejte, až hmota zaschne. Doba schnutí by měla být jasně definována výrobcem a uvedena na informačním štítku produktu.

Poté přebytek tmelu zbruste do výškové úrovně pracovní desky.

Dřevěná pracovní deska plní v kuchyni praktickou a estetickou funkci, a proto vyplatí se pečovat o její atraktivní vzhled a funkčnost.

Renovace dřevěné pracovní desky – jaké opravy je potřeba provést?

Povrchová úprava – jak na renovaci dřevěné kuchyňské pracovní desky?

Po opravě úbytku je čas dokončit povrch pracovní desky vhodným přípravkem. Vyberte si správný přípravek pro její úpravu – můžete si vybrat z laků, barev nebo olejů. Pamatujte, že pokud má renovace dřevěné pracovní desky přinést požadované výsledky, měla by být povrchová úprava odolná proti vlhkosti, skvrnám a mechanickému poškození.

Jak obnovit původní vzhled dřevěné kuchyňské desky?

Na trhu jsou dostupné přípravky, které jsou určeny k úpravě kuchyňských pracovních desek.

Při výběru správného přípravku k povrchové úpravě věnujte pozornost nejen odolnosti výrobku, ale také jeho estetice. Pamatujte, že pokud přemýšlíte, jak zrenovovat dřevěnou kuchyňskou desku, měli byste myslet i na to, aby renovovaný prvek dobře ladil s dekorem kuchyně a dalším vybavením.

Jaké přípravky určené k úpravě kuchyňských pracovních desek si můžete vybrat?

Jak nejlépe osvěžit dřevěnou pracovní desku? Renovace opotřebované pracovní desky také znamená výběr správného přípravku pro povrchovou úpravu. Výběr přípravku závisí na několika faktorech, jako je typ dřeva, styl kuchyně, požadovaný konečný vzhled a úroveň ochrany, kterou chcete povrchu pracovní desky poskytnout. Existuje několik populárních přípravků, ze kterých si můžete vybrat:

    1. Olej na dřevo: Olejování dřevěné pracovní desky je jednou z oblíbených možností, protože zvýrazňuje přirozenou texturu dřeva a dodává mu teplý vzhled. Oleje pronikají do dřeva, hloubkově ho navlhčují a chrání před vlhkostí. Olej na dřevo lze pro snadné nanášení použít vícekrát. Existují různé druhy olejů, jako je lněný olej, tungový olej a olejové směsi, z nichž každý nabízí mírně odlišné vlastnosti a výslednou povrchovou úpravu. Olejování dřevěné pracovní desky je mimořádně populární způsob její renovace.

    2. Lak: Lak je trvanlivý a odolný přípravek, který tvoří ochrannou vrstvu na povrchu dřeva. Lak může dodat pracovní desce lesklý nebo polomatný vzhled a také ji chránit před vlhkostí, skvrnami a mechanickým poškozením. Volbou laku můžete dosáhnout hladkého a odolného povrchu, ale pamatujte na to, že případné škrábance nebo poškození mohou být obtížnější na opravu než v případě použití jiných přípravků.

    3. Lihové mořidlo: Lihové mořidlo spojuje výhody laku a oleje. Vytváří ochrannou vrstvu, jako je lak, a zároveň zdůrazňuje krásu přírodního dřeva, jako olej. Lihové mořidlo je dostupné v různých odstínech, což umožňuje sladit povrchovou úpravu se stylem kuchyně. Je to jednoduchý způsob, jak obnovit povrch pracovní desky.

    4. Vosk: Vosk na dřevo vytváří na povrchu ochrannou vrstvu a umožňuje dobře chránit dřevěnou pracovní desku. Stejně jako u oleje umožňuje chránit a snadno renovovat povrch kuchyňské desky, dokáže dodat i lesklý a hladký efekt. Vosk lze použít jako dodatečnou povrchovou úpravu po aplikaci oleje nebo laku pro zvýšení ochrany a zlepšení vzhledu.

    5. Epoxidové nátěry: Pokud hledáte moderní a odolný povrch, epoxidové nátěry mohou být zajímavou možností. Vytvářejí tvrdý a odolný povrch, ideální pro každodenní použití. Epoxidové nátěry mohou být průhledné nebo barevné, což umožňuje vytvářet jedinečné vizuální efekty. Renovace pracovní desky pomocí epoxidového nátěru umožní získat výsledný efekt dle požadovaného stylu interiéru.

    6. Akrylátový bezbarvý lak: Tento typ laku vytváří tenkou, průhlednou ochrannou vrstvu. Je odolný proti vlhkosti a skvrnám a zároveň výrazně nemění vzhled dřeva, zachovává jeho přirozený vzhled. Pokud tedy dřevo vypadá esteticky, lak vám umožní obnovit starou pracovní desku, aniž by ubral na její kráse.

Před nanesením ochranné vrstvy se ujistěte, že je pracovní deska důkladně očištěna od prachu a nečistot a že je suchá. Naneste vybraný přípravek pro povrchovou úpravu rovnoměrně podle pokynů na obalu. Pokud má být lak, barva, olej nebo vosk nanášen v několika vrstvách, dbejte na to, aby pracovní deska mezi nanášením jednotlivých vrstev důkladně vyschla.

Po nanesení poslední vrstvy musí pracovní deska důkladně vyschnout. Schnutí může trvat od několika hodin až po několik dní – vše záleží na tom, jaký produkt jste si vybrali. Během schnutí dbejte na to, aby pracovní deska nebyla nadměrně vystavena vlhkosti a poškození.

Jak správně chránit povrch dřevěné pracovní desky?

Renovace kuchyňské desky je z velké části o vhodné opravě případných úbytků a dobře zvolené impregnaci. Lakování nebo olejování kuchyňské pracovní desky umožní tomuto prvku odolat nepříznivým podmínkám, mimo jiné vlhkosti, proto této části práce věnujte zvláštní pozornost.

Povrchová úprava – jak na renovaci dřevěné kuchyňské pracovní desky?

Jak na renovaci kuchyňské pracovní desky? – poznámky na závěr

Jakmile je pracovní deska natřena a nový ochranný nátěr zaschne, můžete znovu začít ji používat.

Jak pečovat o dřevěnou kuchyňskou pracovní desku?

Péče o dřevěnou pracovní desku vám pomůže vyhnout se její častější renovaci. Pravidelnou péčí a vhodnou údržbou pracovní desky bude tento kuchyňský prvek estetický a funkční po dlouhou dobu. Pamatujte také, že dobré kuchařské návyky výrazně prodlužují životnost vaší pracovní desky. Vyvarujte se proto pokládání horkého nádobí přímo na desku, vždy používejte prkénka na krájení a pravidelně odstraňujte případné nečistoty, aby skvrny nezaschly a nevstřebaly se. Poškozenou kuchyňskou desku rychle opravte, aby byla zase funkční a estetická.

Jak na renovaci kuchyňské pracovní desky? - jednoduchá renovace kuchyňské pracovní desky

Mějte na paměti, že každá dřevěná pracovní deska může vyžadovat trochu odlišnou péči v závislosti na druhu dřeva, předchozí údržbě a vašich osobních preferencích. Vždy je dobré přečíst si pokyny výrobce pracovní desky, aby zajistit dřevu vhodný způsob údržby a péči, a v případě nejasností se poradit s odborníkem.

Zpět