Jak uspořádat domácí kancelář?

06.05.2023

Práce se stále častěji přesouvá domů – v době pandemie se práce na dálku stala velmi populární a řada firem stále zaměstnává své zaměstnance na tomto principu. Majitelé malých podniků také často potřebují malou domácí kancelář. Pracoviště doma už nikoho nepřekvapí, ale vyplatí se dobře oddělit místo prace od soukromých zón, vytvořit pracovní kancelářský koutek, pracovnu nebo působivý kancelářský pokoj.

Zařizování domácí kanceláře může být zajímavou zkušeností. Díky vhodnému uspořádání se z kanceláře stane pohodlné pracoviště, vzdálené od obývacího pokoje, kuchyně nebo ložnice. Moderní domácí pracovna se dá zařídit jak do menší, tak i do větší místnosti. Podívejte se, jak zařídit domácí pracovnu hodnou pána domu, jaký design kanceláře bude nejlepší, jaké prvky vybavení tam umístit a čemu se vyplatí věnovat pozornost.

Jak uspořádat domácí kancelář?


V tomto článku:

1. Proč se vyplatí zařídit si domácí kancelář?

2. Jak zařídit domácí kancelář?

3. Jak by mělo vypadat uspořádání domácí kanceláře?

4. Jaký styl interiéru si můžete vybrat pro zařízení domácí kanceláře?

5. Jakou povrchovou úpravu použít k uspořádání domácí kanceláře?

6. Jaký nábytek umístit v domácí kanceláři?

7. Stojí za to pamatovat na doplňky v uspořádání domácí kanceláře?

8. Jak zařídit moderní domácí kancelář?



Proč se vyplatí zařídit si domácí kancelář?

Moderní domácí kancelář je místo stvořené pro práci. Uspořádáním domácí kanceláře vzniká prostor, který je ideální jak pro práci na dálku, tak i pro provozování firmy z pohodlí domova. Domácí kancelář se tedy bude hodit každému, kdo svou práci vykonáva z domova.

Uspořádání domácí kancelaře vám umožní oddělit prostor, ve kterém můžete v klidu pracovat. Design domácí pracovny si můžete přizpůsobit sobě a svým potřebám tak, aby interiér odrážel vaše potřeby a byl příjemným místem pro práci. Domácí pracovna v samostatné místnosti je bezesporu luxusem, ovšem pro určité profese je oddělená kancelář nezbytná.

Domácí kancelář je ideálním řešením pro programátory, IT specialisty, grafiky, designéry, architekty nebo redaktory. Práce ve správně uspořádaném prostoru domu bude příjemnější a efektivnější.

Proč se vyplatí zařídit si domácí kancelář?

Jak zařídit domácí kancelář?

Domácí kancelář by měla být uspořádaná chytře. Zóna pro práci z domova by měla mít všechny prvky vybavení potřebné pro klidnou kancelářskou práci. Hodit se samozřejmě bude psací stůl, pohodlné křeslo a místo pro uložení dokumentů nebo doplňků.

Do pracovní zóny ovšem neumisťujte příliš mnoho prvků – příliš mnoho věcí, zejména doplňků, může vytvořit pocit chaosu a nepořádku a bude také zbytečně rozptylovat při práci.

Při zařizování domácí kanceláře se můžete spolehnout na vlastní vkus a kreativitu. Samozřejmě stojí za to podívat se na inspirace, které jsou dostupné na internetu.

V zajímavě a funkčně uspořádaném prostoru bude práce efektivnější a příjemnější. V ergonomicky uspořádaném pracovišti nebude práce tolik namáhavá. Prostor domácí kanceláře lze zařídit v samostatné místnosti nebo pouze v části domu či bytu - v obývacím pokoji nebo i v ložnici.

Jak by mělo vypadat uspořádání domácí kanceláře?

Funkčním prostorem bude jistě pracovna zařízená kancelářským nábytkem. Není třeba hledat neobvyklá řešení - kancelářský nábytek je vše, co potřebujete k uspořádání domácí kanceláře.

Aby prostor v domácí kanceláři působil stejně efektně jako v kanceláři ředitele, nemusíte hned pořizovat drahé vybavení. Vhodné uspořádání udělá prostor atraktivním, pohodlným a především funkčním.

Domácí pracovna by měla obsahovat prvky, které vám umožní svobodnou práci. V závislosti na vaší profesi byste si podle toho měli zařídit její prostor. Psací tůl, křeslo a regály obvykle postačí.

Pokud si chcete zařídit pohodlnou kancelář, vsaďte na samostatnou pracovnu – samostatná místnost bude věnována pouze práci a nikdo vás tam nebude rušit.

Jak by mělo vypadat uspořádání domácí kanceláře?

Jaký styl interiéru si můžete vybrat pro zařízení domácí kanceláře?

Domácí kancelář si můžete zařídit v několika stylech interiérového designu. Kancelářskou místnost si můžete zařídit mimo jiné v industriálním stylu. Loftová domácí kancelář je jedinečný prostor, který v sobě spojuje modernost, minimalismus a funkčnost. Domácí kancelář v takovém aranžmá by měla být vybavena nábytkem ze dřeva a kovu. Skvěle fungují modely nábytku umístěné na vysokých, černých, kovových nohách.

Pracovná ve stylu glamour? I to může být jedinečný nápad! Na rozdíl od všeobecného zdání se tento styl bude hodit i do pánských kanceláří. Do interiéru glamour domácí kanceláře se vyplatí umístit bílý nábytek ve vysokém lesku a křišťálové doplňky: lustry, lampy a skleněné vázy.

Minimalistické aranžmá, kanceláře v boho či provensálském stylu nebo tradičně zařízená pracovna? Možností je mnoho, stojí za to předem zjistit, který styl vám vyhovuje nejvíce a uspořádat domácí kancelář ve vybraném stylu.

Jakou povrchovou úpravu použít k uspořádání domácí kanceláře?

Při zařizování domácí pracovny také stojí za to věnovat pozornost dokončení místnosti. Světlé barvy podporují koncentraci, ale křiklavým barvám je vhodné se vyhnout. Moderní domácí kancelář by měla být vymalována v pastelových barvách. Preferujete tmavší odstíny? Hnědá, zelená a námořnická modrá také prospívají dobré koncentraci a správné uspořádání může způsobit, že místnost v takových barvách bude vypadat jedinečně.

Na podlahu bude nejlépe položit podlahové panely. Plovoucí podlaha bude odolným, zajímavým a zároveň praktickým řešením.

Pro ochranu podlahy před poškrábáním je dobré dát pod kancelářskou židli nebo křeslo  speciální podlložky nebo koberce s velmi krátkým vlasem.

Jakou povrchovou úpravu použít k uspořádání domácí kanceláře?

Jaký nábytek umístit v domácí kanceláři?

Vybavení kanceláře je rozhodně nejdůležitějším bodem zařizování tohoto prostoru. Do kanceláří patří především pracovní psací stůl. Můžete si pořídit běžný typ psacího stolu nebo se rozhodnout pro profesionálnější model, který bude lépe vyhovovat vašim potřebám a vaší profesi, například kreslící stůl nebo PC stůl.

Neměně důležité, jak samotný psací stůl, je jeho správné umístění. K pracovnímu stolu by měl být zajistěn přístup denního světla, osoba sedící u stolu by neměla svým tělem blokovat přirozené světlo. Samozřejmě kromě denního světla je důležité i světlo umělé – stolní lampy, stropní a stojací lampy. Osvětlení pracoviště umožní pracovat i po setmění. Umístění psacího stolu by nemělo také bránit v použití dalšího vybavení.

Do kanceláře můžete umístit také další psací či pracovní stůl, pokud víte, že jej bude často používat, a přítomnost dalšího kusu nábytku nenaruší uspořádání a neztíží práci.

Ke stolu umístěte pohodlnou židli. Kancelářská křesla nebo židle je dobré vybírat dle vlastních potřeb a typu prace. Důležite je také vzit v ohled to, kolik hodin denně vám zabírá práce, a i podle toho přizpůsobit židli či křeslo svým potřebám. Nezbytná je dobrá podpora páteře a široké možnosti nastavení různých prvků.

Zajímavým prvkem vybavení domácí pracovny budou jistě  regály a police, a to jak závěsné, tak i stojící modely. Chcete-li vytvořit pohodlné a funkční pracoviště, měli byste mít dostatek prostoru pro uložení dokumentů nebo pracovních pomůcek. Díky tomu bude domácí kancelář dokonalé plnit svou rol a bude pro vás, či ostatní členy domacostí idealním místem pro prací.

Stojí za to pamatovat na doplňky v uspořádání domácí kanceláře?

Každý prostor vyžaduje vhodně zvolené doplňky. Doplňky a dekorace zvyšují estetiku interiéru, umožňují vnést ten správný styl a zdůraznit jedinečný charakter interiéru. Umožňují také majiteli vyjádřit sám sebe, své zájmy anebo preference.

V kanceláři by však měly být doplňky a dekorace omezeny na minimum. Příliš mnoho takových prvků může působit rušivě a rozptylovat nás od práce. Je dobré myslet i na vzhled okna v kanceláři, aby mělo vhodnou záclonu, závěs nebo roletu. Jako doplňkovou dekoraci můžeme použít malou figurku, vázu nebo ozdobný obal na květináč, které umístíme na parapet.

Zajímavým prvkem vybavení domácí pracovny bude jistě i dekorativnost samotného nábytku. Atraktivní, kvalitní nábytek ozdobí interiér a dodá mu požadovaný styl.

Stojí za to pamatovat na doplňky v uspořádání domácí kanceláře?

Jak zařídit moderní domácí kancelář?

Chcete si zařídit kancelář v moderním stylu? Rozhodněte se pro minimalismus a vybavení, které vynikne především svou funkčností. Nezbytností je pohodlná židle, praktický psací stůl a úložný prostor.

Pracovna je domácí kancelář té nejdůležitější osoby – vás, proto by měl být prostor přizpůsoben především vašim preferencím. Zařiďte si domácí pracovnu tak, aby se vám v ní pohodlně a efektivně pracovalo.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Skříňový nábytek do obývacího pokoje, ložnice, kanceláře!


Co potřebujeme v domácím prostoru pro práci a studium


Domácí knihovna – jak ji zařídit


 

Zpět