Domácí spotřebiče v kuchyni – jak je esteticky uspořádat?

24.12.2022

Výběr domácích spotřebičů je dobré kombinovat s chytrým uspořádáním kuchyně. Celek by měl být pohodlný, funkční a estetický. Domácí spotřebiče jsou bohužel nezbytné – jejich rozmístění může způsobit nemalé problémy zejména těm, kteří se teprve pokoušejí svépomocí zařizovat kuchyňský interiér. Při plánování a nákupu vybavení - odsavače par a varné desky, indukční desky, ale také trouby a myčky, je dobré vědět, jakým způsobem všechny tyto prvky chytře zkombinovat, abyste vytvořili svou vysněnou kuchyň. K dispozici máte vestavné a volně stojící spotřebiče. To jaký typ vyberete, v mnohem zaleží na dispozici kuchyní, a také zdali je kuchyň samostatná místnost, nebo otevřená do obývacího pokoje. Tyto aspekty je třeba brát v ohled, pokud chcete vytvořit ergonomický pracovní prostor, kde budete mít vše po ruce při vaření, a zároveň pohled na kuchyňský prostor bude pro vás, ale i vaše hosty estetický a příjemný.

Kuchyňské linky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jaké domácí spotřebiče se obvykle umisťují v kuchyni?

2.  Dobře sladěné vybavení

3. Jak se postarat o krásný a minimalistický design kuchyně?

4. Rozmístěni velkých a malých spotřebičů v kuchyňské místnosti

5. Chytré uspořádání kuchyňské linky

6. Jaké domácí spotřebiče mohou být vestavné do kuchyňské linky ?

7. Jaké domácí spotřebiče se mohou skrývat za dvířky kuchyňské linky?

8. Vyplatí se spojit nákup domácích spotřebičů s nákupem kuchyňských skříněk?



Jaké domácí spotřebiče se obvykle umisťují v kuchyni?

Na trhu jsou k dispozici jak vestavné spotřebiče, tak spotřebiče, které jsou volně stojící. To jaký typ vyberete do kuchyně, v mnohem zaleží na uspořádání kuchyní, a také zdali je kuchyň samostatná místnost, nebo otevřená do obývacího pokoje. Některá zařízení, jako je chladnička, varná deska, odsavač par a trouba jsou nezbytná při vaření, ať už vaříte denně nebo příležitostně, díky nim je vybavení plně funkční. Jiná mohou být při zařizování vynechána, zvláště když je kuchyň malá.

Mezi doplňková zařízení patří mikrovlnná trouba a myčka nádobí, a také drobné domácí spotřebiče (mixéry, odšťavňovače, tyčové mixéry a další).

Kuchyňské linky- Baumax.cz

Dobře sladěné vybavení

Vzhledem k tomu, že každá kuchyně je jiná, vychází trh vstříc potřebám zákazníků a nabízí domácí spotřebiče v různých provedeních proto, abychom je mohli snadno sladit s kuchyňským prostorem a stylem interiéru, ve kterém je místnost uspořádaná. Vyplatí se proto umístit do ní následujicí vybavení - varné desky, odsavače par, trouby, myčky a lednice, které učiní místnost pohodlnou a funkční, a zároveň estetickou. Je potřeba zdůraznit, že kuchyň v rustikálním stylu nevybavíme varnou deskou a odsavačem par v moderním, minimalistickém stylu, a naopak do moderní nepoužijeme odsavač par a varné desky v retro designu. Pro estetický a jednotný a vzhled kuchyní, je třeba volit spotřebiče, které doplní vzhled kuchyňského nábytku. I taková chladnička či trouba může být v moderním a retro designu, co vám usnadní výběr zařízení do vaší vysněné kuchyni.

Jak se postarat o krásný a minimalistický design kuchyně?

Aranžmá kuchyňského prostoru nemusí být nudné a směřující pouze k jeho funkčnosti – pracovní prostor, nádobí a použité spotřebiče mohou mít velmi estetický vzhled, takže interiér potěší každého. Dbejte na správné rozmístění domácích spotřebičů, zvláště pokud vám záleží na prostornosti interiéru a moderním minimalismu. Pracovní deska by měla být v takové minimalistické úpravě volná od nádobí a dokonce i drobného zařízení, kromě toho, které se v kuchyních dennodenně používa - například kávovar.

Zařízení by mělo v kuchyni tvořit ucelený celek. Varné desky, trouby, ledničky, digestoře a malé domácí spotřebiče by měly dobře ladit s kuchyňským nábytkem a používání těchto zařízení by mělo být pro nás pohodlné. Prostor pro vaření musí být hned vedle prostoru pro přípravu potravin a mít jako hlavní prvky vybavení varnou desku a troubu. Důležité je varnou desku umístit aspoň 20 cm od konců a rohů pracovní desky. Vedle pracovní plochy by měl být dřez, a v blízkosti dřezu, myčka. Kuchyň by měla být uklizená a zařízení snadno dostupné. Proto se během zařizování vyplatí řídit se principem kuchyňského trojúhelníku, který říká, že zařizovací prvky je potřeba umístit dle posloupnosti činností, čili chladnička–dřez–varná deska. Tímto způsobem, v blízkosti pracovní plochy, máme vše potřebné pro přípravu pokrmů. Je to nezbytné pro lepší efektivitu práce, a určité dodržení tohoto pravidla v kuchyňských interiérech se vám vyplatí. Nezapomínejte ani na to, že optimální pracovní plocha, kde připravujete pokrmy, musí být delší než 90 cm, aby byla plně funkční.

Rozmístěni velkých a malých spotřebičů v kuchyňské místnosti

Největší problémy jistě způsobují velké domácí spotřebiče – ty je nutné vzhledem k velikosti a účelu opravdu chytře umístit, aby byly plně funkční. Malé domácí spotřebiče se díky malým rozměrům mnohem snáze dají schovat do skříněk. Kuchyňské skříňky mohou svůj obsah uschovávat za otočnými nebo výklopnými dvířky.

Chytré uspořádání kuchyňské linky

Vhodnou přípravou vybavení a interiéru kuchyňských linek lze výrazně zvýšit úroveň estetiky a funkčnosti v kuchyních, proto je dobré se o tyto prvky postarat. Chytrá organizace prostoru s nábytkem a spotřebiči vám umožní vychutnat si interiér plný elegance a funkčnosti. Prostorné, dobře vybavené kuchyně, se snadněji udržují v čistotě, pokud použijete vestavné spotřebiče.

Jaké domácí spotřebiče mohou být vestavné do kuchyňské linky ?

Atraktivní minimalistické zařízení kuchyně mají taková aranžmá, ve kterých spotřebiče, je co nejméně vidět a estetiku interiéru tvoří především jednoduché formy nábytku a jednoduché linie. V takových kuchyňských interiérech jsou domácí spotřebiče často vestavné, takže nejsou téměř viditelné.

Lednice a myčka

V kuchyni takovým způsobem můžete uspořádat lednici a myčku. U trouby se dvířka většinou nechávají nezakrytá kvůli vysoké teplotě a možnosti kontrolovat a pozorovat připravované pokrmy.

Volně stojící spotřebiče

Ne každý styl aranžmá kuchyně bude dobře vypadat s vestavnými spotřebiči. V retro nebo venkovském stylu jsou spotřebiče umístěny tak, aby byly vidět – dodává to interiéru ten správný charakter a dokonale vystihuje styl těchto interiérů. Neznamená to však, že by se domácí spotřebiče měly vybírat náhodně – nábytek a domácí spotřebiče by měly ladit k sobě a k místnosti, ve které se nachází.

Jaké domácí spotřebiče se mohou skrývat za dvířky kuchyňské linky?

Malé domácí spotřebiče mohou být umístěny uvnitř kuchyňských skříněk, kdy se nepoužívají. Nebudou na očích, a v případě potřeby je lze rychle vyjmout a použít. Na kuchyňskou linku lze umístit nejčastěji používané spotřebiče: mikrovlnnou troubu nebo kávovar.

Funkční vybavení kuchyňských skříněk rozhodně pomůže v dobré organizaci kuchyňského vybavení a doplňků včetně drobných domácích spotřebičů. Praktické jsou tradiční police a stejně tak výsuvné cargo koše. Upravte vnitřní vybavení dle vlastních potřeb a způsobu práce. Díky správné organizace prostoru bude příprava pokrmů, pečení nebo třeba příprava kávy opravdovým potěšením.

Kuchyňské linky- Baumax.cz

Vyplatí se spojit nákup domácích spotřebičů s nákupem kuchyňských skříněk?

Samozřejmě! Při rekonstrukci nebo zařizování kuchyně je vhodné si nákup spotřebičů a nábytku dobře promyslet a naplánovat. Všechny prvky by měly k sobě dobře ladit. Kuchyně by měla být funkční, pohodlná a estetická a taková kombinace, i když obtížně dosažitelná, je možná díky vhodnému návrhu a promyšlenému nákupu.

Při zavádění nových prvků do místnosti nebo výměně zařízení je dobré pečlivě změřit dostupný prostor a připravené místo pro konkrétní zařízení. Díky tomu se vyhnete nepříjemnostem během zařizování, kdy musíte kvůli spotřebiči se špatnými rozměry upravovat kuchyňský nábytek nebo měnit zařízení.

Vhodné umístění domácích spotřebičů v kuchyňské lince, jak například varné desky, vytvoří funkční a pohodlný pracovní prostor, co se při vaření osvědčí. Nábytek nejen pěkně obklopí domácí spotřebiče, ale vytvoří s nimi příjemné pro oko aranžmá. Díky dobrému uspořádání bude lednice na dosah ruky, na sporáku se bude pohodlně vařit a do skříněk se vejde veškeré příslušenství a potravinářské produkty.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Moderní nebo klasická - cesta k elegantní kuchyni


Nejmódnější nábytek do kuchyně


Uspořádání malé kuchyně v panelovém domě – jak zařídit malou kuchyň


 

Zpět