Jaké zrcadlo do obývacího pokoje vybrat a jak ho uspořádat?

28.03.2023

Krásná zrcadla okouzlují svým vzhledem již dlouhou dobu. Na jedné straně jsou to jednoduché dekorativní prvky, na druhé straně dokážou díky svým neobvyklým tvarům, rámům a odrážejícímu světlu vnést do interiéru nevšední charakter. V interiérovém designu je ochotně využívají jak profesionální designéři, tak i ti, kteří si sami zkouší aranžovat interiér.

Bez zrcadla si některé místnosti ani nedokážeme představit. Zrcadlo do koupelny nad umyvadlo je její nedílnou součástí, bez kterého by v koupelně nebylo možné pohodlně provádět každodenní kosmetické procedury. Ani jinak tomu není v případě předsíně, kde zrcadla jsou nepostradatelná pro úpravu zevnějšku před odchodem z domu. Zrcadla na stěnu jsou ovšem stále častějším prvkem vybavení nejen do koupelny či předsíně, ale také do ložnice, obývacího pokoje, a dokonce i kuchyně. V dnešním článku Vám chceme navrhnout, jaká zrcadla mohou být použita v obývacích pokojích. Podívejte se spolu s námi, jaká zrcadla jsou nejpopulárnější, jaké modely zrcadel budou nejlepší do této místnosti a kam je nejlépe umístit, aby se v místnosti efektně prezentovala.


V tomto článku:

1. Proč se vyplatí vybrat zrcadlo do obývacího pokoje?

2. Jaké si vybrat – malé nebo velké zrcadlo, kulaté zrcadlo nebo obdélníkové?

3. Jak aranžovat zrcadlo v obývacím pokoji?



Proč se vyplatí vybrat zrcadlo do obývacího pokoje?

Zrcadla odjakživa patří k neodmyslitelnému vybavení a dekoracím domů a bytů. Zrcadlo v koupelně či v předsíni si našlo své místo už dávno, a je samozřejmostí. Módní zrcadla se ovšem v současné době stávají stále oblíbenějším prvkem pro výzdobu místnosti, proto se často objevují i ​​v obývacím pokoji nebo další místnosti. Tyto jedinečné prvky umožňují dodat interiéru jedinečný charakter a také plnit důležité architektonické funkce.

Prosvětlení a optické zvětšení interiéru

Zrcadlo je plocha, která odráží světlo od svého povrchu. Díky této vlastnosti umístění zrcadla na stěnu naproti oknu pomáhá prosvětlit a opticky zvětšit prostor, což bude důležité zejména v případě malých obývacích pokojů. V malé místnosti pomáhá umístění zrcadla ji nejen opticky zvětšit, ale díky tomu, že odraz světla umocňuje dojem zrcadla, způsobí, že obývací pokoj bude zároveň světlejší.

Zrcadlo, které umístíte do pokoje na zeď či podlahu dokonale prosvětlí místnost, od svého povrchu totiž odráží přirozené i umělé světlo. Díky zrcadlové ploše krásně prosvětlíte interiér a zajímavě zařídíte interiéry. Je to ideální řešení pro malé či tmavé obývací pokoje.

Zrcadlo jako funkční prvek vybavení v každé místnosti

Zrcadlo se do pokojů umisťuje i kvůli jeho funkčnosti. V zrcadle se můžete prohlédnout, a upravit zevnějšek. Módní zrcadla na zeď nebo stojací budou tedy nejen ozdobou, ale i funkčním prvkem vybavení do obýváku, do ložnice a dokonce i kuchyně.

Jedinečná dekorace interiéru – zrcadlo

V žádné domácnosti nesmí chybět zrcadlo. Nejen zrcadlo, které je v koupelně. Zrcadlo do obývacího pokoje je stále častějším prvkem vybavení, hodí se do různých stylů uspořádání, na to stačí vybrat vhodný model a velikost. Zrcadla nejen umožňují odrážet paprsky světla, ale mohou sloužit i jako jedinečné dekorace. Z tohoto důvodu se vyplatí pověsit do obývacího pokoje efektní modely zrcadel. Malé či velké zrcadlo může výrazně změnit charakter aranžmá, zrcadlovou tabuli proto vybírejte tak, aby ladila do interiéru.  

Při nákupu zrcadla věnujte pozornost jeho velikosti, rámu zrcadla do obývacího pokoje a tvaru výrobku. V uspořádání obývacího pokoje bude fungovat jak závěsné zrcadlo, tak stojací modely. Můžete si také vybrat zrcadla na míru. Chcete-li vybrat správný model, vybírejte podle stylu aranžmá interiéru. Zrcadla, která mohou být ideální do moderního aranžmá, nemusí se osvědčit v těch klasických, a naopak. Pokud se zamýšlíte, jaké zrcadlo vybrat do místnosti a sladit jej s ostatním vybavením, dále máme ve článku pro vás tipy a inspirace, jaké zrcadlo nejlépe vybrat do konkrétního stylu aranžmá, kde se lépe osvědčí zrcadla, která jsou zdobená, kde naopak zrcadlo bez rámu, a kde zrcadlo s osvětlením.

Jaké si vybrat – malé nebo velké zrcadlo, kulaté zrcadlo nebo obdélníkové?

Módní zrcadlo bude fungovat prakticky v každém obývacím pokoji. Zrcadlo na zeď může zabírat malý prostor nebo dokonce vyplnit celou stěnu – vše závisí na uspořádání, ve kterém se tento dekorativní prvek nachází i rovněž na velikosti místnosti. Pamatujte, že zrcadlo kromě dekorativní plní i užitnou funkci, takže zrcadlo, které máte v obýváku by mělo být poměrně snadno dostupné i na to, aby bylo možné se v něm prohlédnout. Díky tomu Vám bude zrcadlo sloužit k úpravě zevnějšku nejen v koupelně či předsíni, ale i v denním pokoji.

Vhodně vybrané zrcadlo s rámem nebo bez ozdobí interiér. I když se to na první pohled nezdá, není výběr vhodného zrcadla do interiéru obtížný, proto se rozhodně vyplatí prázdný prostor vyplnit a zrcadlo na stěnu či na podlahu do pokoje umístit. Zrcadlo se bude stejně dobře prezentovat jak v moderních interiérech, tak i v klasický zařízených obývacích pokojích. Zrcadlo může být značných rozměrů, pokud máte na takové dostatek místa, pokud ne, lze vybrat menší model, či takové, které je například součástí nábytku. Důležité rovněž je, aby ladilo se stylem interiéru. Zrcadla v bílém rámu budou například ideální do glamour či moderních interiéru, kde panuje minimalismus. Ty zdobená, které mají zlatý rám, naopak vyniknou v tradičních, elegantních interiérech. Podívejte se, jaké jsou nejoblíbenější styly aranžmá a jak vybrat zrcadlo, tak aby vytvořilo nejatraktivnější kompozici v různých aranžerských stylizacích.

Zrcadlo v glamour stylu

Žádný jiný styl aranžmá není tolik spojován se zrcadly jako výjimečně dekorativní glamour styl. Glamour aranžmá mají zářit a okouzlovat – tohoto efektu lze snadno dosáhnout právě díky zrcadlům, které rozzáří místnost.

V tomto obývacím pokojí je přímo nutné pověsit zrcadlo. Do glamour interiéru se ideálně osvědčí jak zrcadla bez rámu, tak zrcadlo na zeď s bílým rámem v lesklém provedení. Výběr vhodného zrcadla proto nebude obtížný. Nejlepší je se rozhodnout pro větší zrcadlo a ozdobit s ním prázdnou stěnu, díky čemu budete mít nejen více světla, ale i pocit větší prostornosti.

Zrcadlo ve skandinávském stylu

Pokud se vám líbí mimořádně populární skandinávský styl, který se se vyznačuje světlými barvami a jednoduchostí aranžmá, tak i zrcadlo které pořídíte do takového interiéru, musí splňovat stejná kritéria. Dobře zde budou vypadat jak obdélníková, tak kulatá zrcadla v jednoduchém světlém dřevěném rámu. Zrcadla ve skandinávských aranžmá musí být stejně funkční, jak zbytek vybavení, proto dbejte na to, aby byla umístěna v takové výšce, aby bylo možné snadno se v nich prohlédnout.

Zrcadlo na zeď můžete zavěsit nad krbem nebo nad komodu.

Zrcadlo ve vintage a retro stylu

I v klasických uspořádáních zrcadla našla své místo. Modely, jejichž rámy vypadají postaršené, budou ideální pro vintage a retro styly. Skvěle budou vypadat i modely v dřevěném rámu nebo zavěšené na koženém pásku, stejně jako velká stojací zrcadla.

V interiéru můžete rovněž umístit více malých zrcadel a vytvořit tak zajímavou kompozici. Pohrajte si nejen s jejich rozmístěním, ale také s velikostí a tvarem malých zrcadel.

Zrcadlo v boho stylu

Zrcadlo v pokoji v boho stylu je často malé, zato má zajímavý rám. Na výrobu rámů se používají přírodní materiály – dřevo, rákos, sláma nebo větvičky. Zajímavě vypadají modely ve tvaru slunce. Zrcadlo slunce je jedinečné a skvěle se bude hodit do boho obývacího pokoje.

V takových aranžmá je dobré použít rovněž několik malých zrcadel, která budou umístěna blízko sebe.

Jak aranžovat zrcadlo v obývacím pokoji?

Při zařizování bytu či domu se vyplatí myslet nejen na zrcadlo do koupelny nebo předsíně, ale také na zrcadlo do ostatních interiérů. Zrcadlo v obývacím pokoji může významně zatraktivnit jeho vzhled. Může mít různé tvary a velikosti. V případě zrcadel stojí za zvážení také vzhled rámu a také to, kde bude prvek jednoduše viset nebo stát.

Zrcadla v obývacích pokojích vypadají obzvlášť atraktivně, zavěšená na stěně nad krbem. Je to zajímavé místo. Umístění tam zrcadla tuto část místnosti krásně ozdobí, zatraktivní. Dobrým místem pro zavěšení zrcadla bude také prostor nad komodou či pohovkou nebo pokud jej zavěsíme na volné stěně vedle šatní skříně, vitríny či knihovny.

Stojací zrcadla budou vyžadovat více místa, proto jim přidělte dostatek prostoru. S velkým stojacím zrcadlem místnost může vypadat opravdu efektně, proto rozhodně stojí za zvážení takového řešení.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Koupelna ve stylu spa - Top 5 nápadů na uspořádání


Zrcadlo zapuštěné do obkladu - cesta k mimořádnému uspořádání koupelny


Krásný a praktický - vybíráme koupelnový nábytek


 

Zpět