10 kroků k novému obývacímu pokoji

08.06.2024

Moderní obývací pokoje jsou spojením funkčnosti, komfortu užívání a estetiky. Tyto tři vlastnosti jsou možná více či méně viditelné, ale v moderním uspořádání obývacího pokoje se o tyto aspekty rozhodně vyplatí pečovat. Design interiéru obývacího pokoje znamená uspořádání místnosti, kde odpočíváte a přijímáte hosty, proto je důležité postarat se o praktický a moderní interiér obývacího pokoje.

Uspořádání obývacího pokoje je fascinující výzvou, která vám umožní vyjádřit svůj styl a vytvořit prostor, který je funkční i estetický. Při přípravě na tento úkol stojí za to zvážit několik klíčových kroků, které pomohou vytvořit harmonický obytný prostor. S našimi tipy bude návrh obývacího pokoje krok za krokem jednodušší a efekt zajímavější. Moderní obývací pokoj krok za krokem máte na dosah ruky! Podívejte se, co je potřeba ke změně vzhledu vašeho obývacího pokoje, aby tato proměna překvapila každého!

10 kroků k novému obývacímu pokoji


V tomto článku:

1. Jak zařídit moderní obývací pokoj? Analýza prostoru

2. Moderní obývací pokoj, druhý krok - k čemu má sloužít obývací pokoj?

3. Výběr vhodného stylu - styl aranžmá ideální pro krásný interiér

4. Návrh obývacího pokoje ve vhodných barvách - barvy a výzdoba obývacího pokoje

5. Aranžmá interiéru s nápadem - návrh a vybavení obývacího pokoje

6. Moderní nábytková sestava pro relaxaci a zábavu

7. Osvětlení krásného bytu, t.j. lampy do obýváku

8. Útulný obývací pokoj - moderní interiér a vhodné doplňky a dekorace

9. Jak zařídit obývací pokoj? Pohodlný obývací pokoj a organizace prostoru

10. Fotografie v aranžmá obývacího pokoje - změna obývacího pokoje podle vlastního nápadu



1. Jak zařídit moderní obývací pokoj? Analýza prostoru

Než se pustíte do zařizování obývacího pokoje, začněte důkladnou analýzou dostupného prostoru. Zaměření místnosti vám pomůže určit, jaký nábytek se bude hodit a kam nejlépe umístit jednotlivé prvky vybavení. Změřte veškerý dostupný prostor a nakreslete si rozložení místnosti na papír – to vám usnadní navrhování nového obývacího pokoje. Dobrý návrh vám pomůže nejen uspořádat všechny kusy vybavení, ale také vám pomůže naplánovat váš rozpočet.

Analýza dostupného prostoru zahrnuje nejen měření místnosti, ale také posouzení toho, co lze opravit a vyměnit a co je lepší ponechat beze změny. V tomto kroku zkontrolujte stav nábytku ve vašem obývacím pokoji, podívejte se, zda není nutné vymalovat stěny a vyměnit podlahy. Interiér obývacího pokoje by měl být promyšlený, proto je dobré si určit, které prvky mohou zůstat a kterých se chcete v novém uspořádání zbavit.

Plánování znamená také stanovení rozpočtu. Jakmile zkontrolujete, co je třeba vyměnit nebo opravit, budete také schopni určit náklady.

Jak zařídit moderní obývací pokoj? Analýza prostoru

2. Moderní obývací pokoj, druhý krok - k čemu má sloužít obývací pokoj?

Zvažte, k jakým účelům bude váš obývací pokoj sloužit. Bude to prostor pro relaxaci, setkání s přáteli nebo třeba místo pro práci na dálku? Tato otázka vám pomůže určit nejen styl aranžmá, ale také výběr vhodného nábytku a doplňků.

Obývací pokoj pro celou rodinu je místem pro příslušně velkou pohovku do obyvacího pokoje. Vhodná bude i praktická rohová sedací souprava. Pokud pokoj v noci slouží části rodiny i jako ložnice, vyplatí se změnit obývací pokoj tak, aby vybraná pohovka či sedací souprava měla funkcí spaní. V případě obývacích pokojů, které jsou určeny pro setkání s rodinou či přáteli, je dobré zvolit také stoly do obývacího pokoje a pohodlné židle do obývacího pokoje.

Chcete-li si zařídit moderní obývací pokoj, který poslouží i jako domácí pracovna, zvolte psací stoly a odpovídající židle k nim. Výběr funkce obývacího pokoje určí, jaké vybavení by se mělo v něm najít, ale také styl a barvy v místnosti. Moderní interiér obývacího pokoje je kombinací mnoha aspektů.

Moderní obývací pokoj, druhý krok - k čemu má sloužít obývací pokoj?

3. Výběr vhodného stylu - styl aranžmá ideální pro krásný interiér

Výběr stylu uspořádání je klíčovým krokem v procesu návrhu obývacího pokoje. Sníte o moderním minimalistickém prostoru, rustikálním interiéru nebo třeba klasické eleganci? Výběr stylu vám pomůže vybrat barvy, tvary a materiály, tak aby byly konzistentní. Výběrem jednoho stylu bude celé uspořádání jednotné a estetické.

Moderní uspořádání obývacího pokoje často používá minimalistický styl, ale oblíbené jsou také módní varianty klasických stylů. Aranžmá obývacího pokoje je druh zábavy. Zvolíte-li univerzální barvy stěn a podlah, změna vzhledu obývacího pokoje nebude v budoucnu složitá. Na univerzálním pozadí zajímavé aranžmá v obývacím pokoji vytvoří sedací soupravy do obývacího pokoje nebo doplňky odpovídající charakteru interiéru a dodají obývacímu pokoji zvolený styl.

Velmi oblíbený je také interiér navržený ve skandinávském stylu a loftový styl. Obývací pokoj v provensalském stylu je útulný prostor, zatímco boho styl se vyznačuje neformálním uspořádáním obývacího pokoje.

Výběr vhodného stylu - styl  aranžmá ideální pro krásný interiér

4. Návrh obývacího pokoje ve vhodných barvách - barvy a výzdoba obývacího pokoje

Barvy mají obrovský vliv na charakter a atmosféru v obývacím pokoji. Světlé barvy prostor opticky zvětší, teplé barvy dodají útulnost. Při výběru palety barev dbejte na své preference, ale také na dostupnost přirozeného světla v místnosti. Čím více světla (přírozeného nebo umělého), tím mohou být barvy tmavší. Do tmavých obývacích pokojů je lepší volit bílé nebo světlé stěny a podlahy.

Jak vytvořit moderní obývací pokoj? Důležité jsou barvy povrchové úpravy. Jsou to barvy stěn a podlah, která vytváří vhodné pozadí, vnáší minimalismus a funkčnost nebo zdánlivý chaos v eklektickém uspořádání. Je dobré volit světlé barvy, protože tyto univerzální barvy jsou dobrým základem pro různá aranžmá.

Barvy lze do obývacího pokoje vnést pomocí povrchové úpravy, funkčního nábytku nebo zajímavých doplňků. Je dobré zvolit jednu hlavní barvu, která bude v místnosti dominovat a jednu nebo dvě doplňkové barvy, které aranžmá doplní.

Návrh obývacího pokoje ve vhodných barvách - barvy a výzdoba obývacího pokoje

5. Aranžmá interiéru s nápadem - návrh a vybavení obývacího pokoje

Spolu s výběrem nábytku se vyplatí naplánovat i jeho uspořádání v obývacím pokoji. Určete, kde budou umístěny hlavní prvky vybavení, jako je pohovka, kávový stolek nebo regály. Nezapomeňte na plynulý pohyb po místnosti a zajistěte vhodné vzdálenosti mezi nábytkem – uspořádání obývacího pokoje by mělo být správně vyplněno všemi potřebnýmí nábytkovými prvky, ale nemělo by působit zaneřáděně.

Uspořádání interiéru obývacího pokoje s kuchyňským koutem

Zvláštní pozornost stojí věnovat případu, pokud je obývací pokoj spojený s kuchyní. Zde taktéž platí výběr vhodného stylu, barev a vybavení pro obě části interiéru. Zde bude zvláště důležité dobré plánování zón. Pro vytvoření moderního obývacího pokoje s kuchyňským koutem je dobré zvolit minimalismus a funkčnost. Minimalistický styl se skvěle hodí do módních interiérů.

Minimalismus znamená úsporu nejen v doplňcích, ale také v množství barev a vzorů.

Aranžmá interiéru s nápadem - návrh a vybavení obývacího pokoje

6. Moderní nábytková sestava pro relaxaci a zábavu

Při výběru nábytku do obývacího pokoje dbejte nejen na jeho estetiku, ale také na funkčnost. Praktický a ergonomický nábytek zpříjemní používání obývacího pokoje. Zajímavým nápadem je použití modulárního nábytku i multifunkčního nábytku: rozkládacích stolů, pohovky s funkcí spaní nebo rozkladacích křesel do obývacího pokoje.

Pro výběr zařízení do obývacího pokoje nejprve jste si zvolili jakou funkci bude plnit. Nyní je čas sladit vybavení s dříve zvolenou funkcí obývacího pokoje. Důležitá bude i vnitřní dispozice obývacího pokoje, proto nezahlcujte prostor zbytečnými prvky.

Moderní nábytková sestava pro relaxaci a zábavu

7. Osvětlení krásného bytu, t.j. lampy do obýváku

Vhodné osvětlení je klíčovým prvkem uspořádání obývacího pokoje. Zpestřete osvětlení do obývacího pokoje použitím stropních svítidel, nástěnných svítidel, stolních nebo stojacích lamp. Není to jen doplňkový dekorativní prvek, ale také způsob, jak navodit tu správnou atmosféru.

Vnitřní uspořádání obývacího pokoje do značné míry určuje, jak mají být svítidla v obývacím pokoji rozmístěna. Přístup ke světlu by měl být přímý, například u stolu, konferenčního stolku, obývací stěny nebo pracovního prostoru. Pamatujte také na to, že pokud není v obývacím pokoji dostatek denního světla, je třeba aranžmá doplnit umělým osvětlením.

Osvětlení krásného bytu, t.j. lampy do obýváku

8. Útulný obývací pokoj - moderní interiér a vhodné doplňky a dekorace

Doplňky hrají důležitou roli při vytvoření charakteru a stylu obývacího pokoje. Při výběru polštářů, závěsů, koberců nebo obrazů dbejte na to, aby ladily se zbytkem dekoru. Doplňky mohou být také příležitostí k vyjádření vašeho individuálního stylu.

Do interiéru v moderním stylu se obvykle doplňky používají střídmě a je důležite pamatovat na to, aby byly nejen dekorativní, ale také funkční. Je dobré dbát na minimalismus a funkčnost, zvláště pokud máte malý obývací pokoj – zde jako dekorace může stačit vhodný koberec a krásná váza s květinami.

Doplňky také dokonale podpoří výběr barev v moderním obývacím pokoji. Aranžmá moderního obývacího pokoje díky doplňkům bude kompletní, vždyť právě doplňky dodají místnosti moderní vzhled.

Útulný obývací pokoj - moderní interiér a vhodné doplňky a dekorace

9. Jak zařídit obývací pokoj? Pohodlný obývací pokoj a organizace prostoru

Aby byl váš obývací pokoj organizovaný a funkční, ujistěte se, že máte dostatek úložného prostoru. Police, skříně, vitríny a regály pomohou udržet pořádek a vnesou do interiéru estetický prvek. Dobrým způsobem, jak funkčně uspořádat prostor, je pořídit si komody do obývacího pokoje. Tento nádherný nábytek pomáhá udržovat pořádek a dokonale doplní interiér v moderním stylu. Vhodný model nejenže dodá interiéru moderní charakter a hlavně dokonale uspořádá osobní věci, dokumenty, ubrusy a ubrousky nebo jiné drobnosti.

Jak zařídit obývací pokoj? Pohodlný obývací pokoj a organizace prostoru

10. Fotografie v aranžmá obývacího pokoje - změna obývacího pokoje podle vlastního nápadu

V konečné fázi zařizování obývacího pokoje přidejte prvky, které udělají prostor skutečně personalizovaným místem. Rodinné fotografie, oblíbené knihy nebo suvenýry z cest dodají vašemu obývacímu pokoji příslušný charakter a udělají z něj místo, které odráží vaši identitu.

Kompletní proměna obývacího pokoje vyžaduje řadu změn, ale věříme, že se vám podaří vybrat vhodnou povrchovou úpravu, funkční a estetícký nábytek a doplnit to vše vhodnými minimalistickými dekoracemi a doplňky. Dobrý nápad vám umožní vybrat si i styl aranžmá a dodat interiéru elegantní vzhled. Pamatujte, že dobrý návrh je základ!

Zpět