Retro a vintage nábytek – jaké jsou jejich vlastnosti?

04.07.2024

Vintage styl je jedinečný způsob aranžmá a dekorace interiérů, který čerpá inspiraci z minulosti, obvykle z 20. až 80. let 20. století. Charakteristickou vlastností vintage stylu je nostalgický návrat k estetice a prvkům typickým pro tuto dobu. Není to jen způsob, jak zařídit interiéry nebo styl oblečení, ale také způsob, jak vyjádřit osobní vkus a fascinaci historií. Vintage prvky zahrnují různé aspekty, jako je nábytek, textilie, doplňky, barvy a vzory, které odkazují na konkrétní doby.

Retro styl je designový koncept, který odkazuje k inspiraci a obnově prvků charakteristických pro konkrétní epochy minulosti, zejména 50., 60., 70. a 80. léta 20. století. Na rozdíl od vintage stylu, který je spojen spíše s autentickými předměty z daného období, je domov v retro stylu současnou reprodukcí, interpretací nebo moderním odkazem na estetiku minulých let. Za „retro“ můžeme označit jak předměty navržené dnes, odkazující na dřívější styly, tak autentické produkty z minulosti, které si zachovávají své původní rysy.

Retro a vintage nábytek – jaké jsou jejich vlastnosti?


V tomto článku:

1. Retro jako trend v nábytkářství. Energie barev a jedinečný retro design nábytku

2. Dřevěný nábytek s duší, který vás přenese v čase a prostoru

3. Upcyklace. Vintage styl v moderním provedení nebo retro design?



Retro jako trend v nábytkářství. Energie barev a jedinečný retro design nábytku

Retro styl se vyznačuje výraznými barvami a dynamickými formami. Nábytek v tomto stylu má často jednoduché geometrické tvary a jeho design je plný šmrncu a energie. Pro toto období jsou charakteristické zakřivené tvary, nábytkové nohy kuželovítého tvaru a poutavé barevné kombinace. Retro nábytku dominují světlé barvy, jako je červená, oranžová a tyrkysová. Klasické odstíny hnědé a béžové dokonale ladí s intenzivními barvami a vytvářejí harmonický celek. Za pozornost stojí charakteristické vzory, často abstraktní a geometrické, které dodávají nábytku osobitý charakter.

Retro styl je často také extrémně smyslný a výrazný. Pro toto období jsou charakteristické židle se zaoblenými opěradly, nábytek se zvlněnými čely a jiné neobvyklé tvary. Prvky retro stylu jsou založeny na detailech, jako jsou chromované prvky, plastové dekorace nebo klasické knoflíky.

Jak vytvořit aranžmá v retro stylu?

Jako základní barvy interiéru volte pastelové odstíny, charakteristické pro tuto dobu. Vyberte si nábytek v retro stylu s jemnými zdobeními, charakteristických tvarů. Dřevěné podlahy, vzorované látky v podobě závěsů nebo polštářů a tapety s geometrickými vzory jsou klíčovými dekorativními prvky, které dodají interiéru jedinečný retro charakter.

Retro jako trend v nábytkářství. Energie barev a jedinečný retro design nábytku

Dřevěný nábytek s duší, který vás přenese v čase a prostoru

Vintage nábytek je nejen prvkem interiérového designu, ale také jedinečnou cestou zpět v čase, objevováním kouzla a charakteru nábytku z minulých dob. Vyznačuje se určitými jedinečnými vlastnostmi, které mu dodávají sobě vlastní charakter a zanechávají trvalý dojem. Dřevěný nábytek je typický pro vintage styl. Vyrobený z masivu, často ručně vyřezávaný. Dřevěné stoly, komody a šatní skříně s bohatým zdobením jsou odkazem na vintage styl.

Klasické tvary a proporce jsou charakteristické pro vintage styl, dodávají nábytku eleganci a činí jej nadčasovým. Vintage nábytek často kombinuje různé styly a smíšené tvary. Kombinace prvků, jako jsou specifické tvary nábytkových nohou a ozdobné detaily, vytvářejí originální nábytkové kompozice, které dodávají interiéru retro vzhled. Když už jsme u dekorací, je potřeba říct, že je to také důležitý prvek tohoto stylu. Jemné řezby, frézování, ale i ozdobné úchytky a čela skříněk jim dodávají individuální charakter. Právě tyto detaily dělají vintage nábytek tak jedinečným.

Základními barvami pro vintage nábytek jsou tlumené odstíny, jako je béžová, bílá nebo pastelové odstíny. Navíc zub času, který je patrný na povrchu dřeva, dodává nábytku autentický charakter a naznačuje jeho historii a minulost. V současné době vintage nábytek dokonale ladí s moderními interiéry, dodává jim osobitý charakter a útulnost. Dovedné prolínání těchto dvou světů umožňuje vytvořit jednotný prostor plný kontrastů.

Jak uspořádat obývací pokoj ve vintage stylu?

Pokud chcete vnést do svého interiéru vintage styl, použijte teplé a tlumené barvy, jako je béžová, hnědá nebo pastelové barvy. Vyberte si nábytek klasických tvarů doplněné jemnými zdobeními. Dřevěné podlahy či podlahy imitace dřeva dodají interiéru autentický vintage charakter. Vintage tapety s jemnými vzory vytvoří v interiéru nostalgickou atmosféru. Doplňky, jako jsou vintage zrcadla ve zlatých rámech nebo pečlivě zdobený porcelán, budou třešničkou na dortu, které doplní toto stylové aranžmá.

Dřevěný nábytek s duší, který vás přenese v čase a prostoru

Upcyklace. Vintage styl v moderním provedení nebo retro design?

Renovace starého nábytku je skvělý způsob, jak vytvořit módní, a přesto jedinečné aranžmá. Je to víc než móda – je to umění dát nábytku druhý život a harmonicky skloubit minulost se současností. Renovace nábytku je cestou zpět v čase, kdy dřevěné regály nebo komody dostávají nový vzhled a zároveň nadále jsou funkční. Moderní nábytek je často spojován s masovou výrobou. Vintage byt nebo retro dům má svá pravidla. Nábytek pro takové uspořádání se vyznačuje originálním designem, který je pro tyto doby typický. Nábytek ve stylu shabby chic je nejen funkčním i osvěžujicím prvkem interiéru, ale také výrazem individuálního přístupu k designu. Je to umění, jehož výsledkem je krásný, jedinečný a originální kus nábytku.

Inspirativní nápady na renovaci. Dejte starému nábytku nový vzhled a nový život

Existuje mnoho kreativních nápadů, jak nábytek osvěžit, tak aby zapadl do moderních interiérů. Můžete například natřít nábytek energickými módními barvy a vytvořit tak poutavý kontrast. Dalším nápadem je použití techniky patinování, která dodává nábytku ojedinělý vintage charakter. Přidání nových, originálních úchytek nebo dekorací je dalším způsobem, jak dosáhnout jedinečné metamorfózy nábytku. Dalším zajímavým řešením je přečalounění nábytku látkami s neobvyklými vzory nebo strukturou, díky kterým nábytek získá osobitý styl. Renovace nábytku není jen o osvěžení vzhledu, ale také o možnosti projevit svou kreativitu a vytvořit tak jedinečné a designové prvky vybavení do interiéru.

Zpět