Jakou barvu zvolit? Psychologie barev v interiérech

30.10.2024

Výběr barev do interiéru může mít výrazný vliv na naši pohodu, náladu i celkovou atmosféru místností. Psychologie barev studuje, jak různé barvy ovlivňují lidské emoce a chování. Při výběru barev do místnosti stojí za to zvážit jejich psychologický dopad. Díky tomu budeme moc vytvořit obývací pokoj, kde budete chtít aktivně trávit čas, nebo klidnou a uklidňující ložnici, kde si dokonale odpočinete.

Psychologie barev tedy napoví jak si vybrat barvy, které dodají místnostem požadovaný charakter. Podívejte se, jak může výběr barev změnit interiér, a jaké barvy lze v interiérovém designu použít k dosažení požadovaných efektů.

Jakou barvu zvolit? Psychologie barev v interiérech


V tomto článku:

1. Výběr barvy stěn - psychologie barev pomůže!

2. Barvy zlepšují náladu – vliv barev na naši pohodu

3. Uklidňující barvy do interiéru - barvy do interiéru, kde si chcete odpočinout

4. Teplé a studené barvy v interiérech - kreativní barevnost

5. Neutrální barvy – když nám nevyhovují intenzivní barvy



Výběr barvy stěn - psychologie barev pomůže!

Význam barev v interiérech je znám již dlouhou dobu. Interiér podle psychologie barev může mít uklidňující charakter, nebo naopak podněcovat k aktivitě. Vše závisí na tom, jaké barvy budou použity. Výběr barev je proto mnohem důležitější, než byste si mysleli.

Dnes není problém přemalovat stěny. Interiérové barvy na stěnu jsou k dispozici v mnoha odstínech a snadnost jejich použití je opravdu skvělá. Vymalování stěn zajímavou barvou by nám proto nemělo zabrat příliš mnoho času a umožní nám získat zajímavý a zcela nový charakter našeho interiéru.

Jaké barvy jsou nejoblíbenější, a jak na nás působí?

Psychologie barev udává pár základních barev, které ovlivňují naši náladu, pohodu a celkovou atmosféru v místnosti. Pojďme se na tyto barvy podívat.

  1. Modrá je barva spojovaná s klidem, harmonií a relaxací. Modrá barva může pomoci snížit stres a zlepšit koncentraci. Skvěle se hodí do ložnic, pracoven nebo míst k odpočinku. Světlé odstíny modré jsou zvláště dobré pro zklidnění, a tmavší odstíny zlepšují koncentraci.

  2. Zelená barva symbolizuje přírodu a svěžest. Je to barva rovnováhy, relaxace a optimismu a je ideální do místností, kde chceme otevřít mysl, jako je obývací pokoj nebo kuchyně. Paleta odstínů zelené je velmi široká a téměř všechny odstíny vnášejí do interiérů optimismus a radost.

  3. Červená je silná a energická barva, která může zvýšit vaši srdeční frekvenci a vitalitu. Může být použita jen jako akcent na stěnách nebo na místech, kde chceme povzbudit vášeň a aktivitu, například v jídelně. Červená navádí také romantickou atmosféru, proto se používá i v ložnici, ačkoliv spíše v roli akcentu.

  4. Žlutá je barva energie a radosti, dokáže zlepšit náladu a ovlivnit kreativitu. Příliš intenzivní žlutá však může způsobit nadměrnou stimulaci, takže je lepší ji používat v menším množství, například v podobě doplňků. Interiéry založené pouze na žlutých barvách se mohou zdát příliš ohromující, je lepší tuto barvu doplnit bílou nebo šedou. Žlutá barva stěn je velmi výrazným pozadím, proto je potřeba ji používat s citem.

  5. Fialová je barva tajemství, luxusu a kreativity. Dokáže vnést do interiéru jedinečnou a elegantní atmosféru. Světlé odstíny uklidňují a tmavší intrikují. Význam barev a odstínů fialové tedy není jednoznačný, proto se fialové barvy při zařizování interiérů používají spíš opatrně.

  6. FŠedá symbolizuje nadčasovost, skrytost a kompromis. Je to neutrální barva, která se perfektně hodí k ostatním barvám a dodává místnostem elegantní a moderní vzhled. Šedá, stejně jako bílá, se snadno kombinuje s jinými barvami a vytváří tak zajímavá barevná aranžmá.

  7. Oranžová je teplá barva, která stimuluje energii a optimismus. Lze ji použít v místech, kde chceme zvýšit aktivitu, jako je kuchyně nebo obývací pokoj.

Stojí za to vědět, že paleta barev může být opravdu široká. Tmavý nebo světlý odstín dané barvy může vyvolat různé pocity a emoce.

Jaké barvy jsou nejoblíbenější, a jak na nás působí?

Barvy zlepšují náladu – vliv barev na naši pohodu

Barvy mají nepopiratelný vliv na naši pohodu a náladu. Výběrem správných barev pro naše interiéry můžeme vytvořit příjemnou a lákavou atmosféru. Psychologie barev naznačuje, které barvy stimulují a které uklidňují. Existují i barvy, které zlepšují náladu. Pokud se cítíme unavení, ve stresu a bez nálady, možná nám změna aranžmá a výběr správných barev pomůže cítit se lépe. Určitě stojí za vyzkoušení, protože účinky nás mohou příjemně překvapit.

Modrá je spojována s klidem a harmonií, zelená symbolizuje přírodu a rovnováhu a žlutá je barvou energie a radosti. Tyto barvy rozhodně zlepšují náladu. Výběr barev na stěny v těchto odstínech pomůže vytvořit příjemný interiér, pobyt, ve kterém nám zlepší náladu.

Potřebujete něco ještě více energetizujícího? Oranžová silně stimuluje a dodává optimismus a fialová je navíc symbolem luxusu a kreativity. Vyplatí se tedy používat tyto barvy v našich interiérech a užít si blahodárný vliv barev na naši psychiku.

Barvy zlepšující náladu sice nevyřeší všechny naše problémy, ale lepší nálada, kterou díky těmto barvám získáme, rozhodně pomůže snadněji zvládat denní starosti.

Barvy zlepšují náladu – vliv barev na naši pohodu

Uklidňující barvy do interiéru - barvy do interiéru, kde si chcete odpočinout

Pokud máme pocit, že jsme neustále v běhu či na cestách, potřebujeme jednou za čas klid a pohodu. Pomůže psychologie barev – správné barvy použité v místnostech vám pomohou se uklidnit, usnadní relaxaci a zlepší koncentraci.

Uklidňující barvy v interiérovém designu mají schopnost vnést do prostoru klid a harmonii. Modrá, spojená s širým nebem a oceánem, zklidňuje smysly a podporuje relaxaci. Uklidňující účinek mohou mít i jemné odstíny zelené, odkazující k přírodě. Šedá dodává místnostem rovnováhu. Použitím těchto uklidňujících barev lze vytvořit útulné a harmonické prostředí, ideální pro odpočinek a regeneraci po náročném dni.

Význam barev je tedy opravdu důležitý. Správný výběr barev pomůže vytvořit interiéry, ve kterých se budeme cítit plní energie nebo maximálně uvolněně. K tomu rozhodně napomáhají vybrané barvy stěn a vybavení.

Interiérové barvy – barvy na stěnu - Baumax

Teplé a studené barvy v interiérech - kreativní barevnost

Teplé barvy mají schopnost interiéry oteplit a oživit, dodávají jim útulný a energický charakter. Odstíny oranžové dodají místnostem optimistickou atmosféru a pocit radosti, zatímco červená vybízí k větší aktivitě a vášni. Béžové a hnědé odstíny dodávají interiéru přirozenost a klid a žluté odstíny dodávají energii a vitalitu - jsou to také zajímavé teplé barvy. Použití teplých barev v aranžmá může vytvořit příjemné a přátelské prostředí, které vybízí k trávení času v dané místnosti.

Studené barvy mají zase schopnost dodat interiéru pocit klidu ale i chladu. Odstíny modré připomínají rozlehlou oblohu a klidné moře, přinášejí harmonii a uvolnění. Zelená symbolizuje přírodu a rovnováhu, dodává pocit svěžesti a harmonie. Fialová dodává interiérům tajemnost a eleganci. Použití studených barev v aranžmá může vytvořit atmosféru klidu a relaxace, ideální pro ty, kteří hledají odpočinek od každodenního shonu.

Teplé a studené barvy v interiérech - kreativní barevnost

Neutrální barvy – když nám nevyhovují intenzivní barvy

V aranžmá se objevuji často i neutrální barvy. Neutrální barvy jsou univerzální a jemnou volbou při aranžmá interiérů. Odstíny, jako je bílá, béžová, šedá a krémová, se dají snadno kombinovat s jinými barvami a vytvářet konzistentní a elegantní kompozice.

Neutrální barvy dodávají místnostem nádech jemnosti a zároveň umožňují experimentovat s různými styly a doplňky. Mohou také pomoci opticky zvětšit prostor a dodat mu lehkost. Bez ohledu na estetické preference jsou neutrální barvy výborným základem pro různé dekorace a výrazné doplňky a zůstávají nadčasovou volbou do každého interiéru.

Zpět