Útulná levandulová provensálská zahrada – poradíme, jak ji založit!

24.05.2023

Provensálská zahrada je kouzelný prostor, který voní po levanduli, čerstvém rozmarýnu a aromatickém tymiánu. Je to útulné, idylické a mimořádně atmosférické místo pro odpočinek a relaxaci. Prostor vyzařující pozitivní energii, kde můžete najít klid, rovnováhu a harmonii.

Dlážděné kamenné cesty udržované v tlumených barvách, hliněné nádoby, houpací sítě a houpačky natažené mezi stromy, dřevěný nebo ratanový nábytek jsou jen některé z prvků provensálského zahradního designu.

Pokud vás zajímá, jak zařídit zahradu v provensálském stylu, doporučujeme vám přečíst si náš článek. Pomůžeme vám vnést kouzelnou atmosféru Provence do vaší zahrady. Poradíme vám, jaké sestavy zahradního nábytku, prvky drobné zahradní architektury, rostliny, doplňky a dekorace dokonale zapadají do tohoto stylu.

Zařiďte si s námi zahradu snů!


V tomto článku:

1. Provensálský styl – původ

2. Provensálský styl – charakteristika provensálské zahrady

3. Barvy v zahradách v provensálském stylu?

4. Uspořádání zahrady ve stylu Provence – ideální místo k odpočinku

5. Zahradní nábytek pro úpravu provensálské zahrady

6. Zahrada v provensálském stylu – nejkrásnější rostliny a dekorace



Provensálský styl – původ

Provensálský styl pochází ze slunného jihu Francie, kde na rozlehlých polích kvetou dlouhé řady z levandulí, v zahradách voní aromatické bylinky a úzké kamenité uličky vás vrátí v čase, díky čemuž se zdá, že život plyne pomaleji a klidněji. Tato okouzlující geografická země je již léta cílem turistických výletů a její atmosféra a styl jsou ochotně napodobovány v interiérech domů, zahrad a balkonů po celém světě.

Přestože je Provence srdcem Francie, její zahrady se v žádném případě nepodobají těm typicky francouzským, které se vyznačují mimořádnou symetrií a řádem.

V provensálské zahradě není místo pro dokonale střižené živé ploty a pravidelné, složité květinové záhony, dokonale komponované a upravené květinové záhony, a dokonce i aleje. Provensálská zahrada je venkovská, idylická zahrada, která je na první pohled poněkud divoká a chaotická. V tomto zdánlivém chaosu je však jedinečné kouzlo, které vybízí k odpočinku a relaxaci.

Provensálský styl – charakteristika provensálské zahrady

Pokud si chcete zařídit zahradu v provensálském stylu, nezapomeňte si ověřit, jaké jsou její hlavní rysy a charakteristické vlastnosti. V úpravě provensálských zahrad se marně hledá strnulý řád, geometrické záhony a přehnanou nádheru. První roli zde hraje přirozená návaznost pozemku, volný charakter stylizace a zachování idylického vzhledu v každém detailu.

Zahradu ve stylu Provence tvoří husté houštiny, pokryté kamennou břidlicí, klikaté uličky, jezírka ukrytá v zákoutích, zahradní lavičky, romantické zahradní houpačky, prvky ze surového kamene, keramické vázy, keramické nádoby a amfory. To vše dohromady vytváří styl a atmosféru Provence.

V provensálské zahradě najdete poněkud nahodile uspořádané stromy a keře, pohodlný zahradní nábytek zdobený měkkými polštářky v pastelových barvách. Toto klidné barevné schéma přispívá k relaxaci a odpoutání myšlenek od každodenních problémů.

Barvy v zahradách v provensálském stylu?

Provensálské zahrady nejsou křiklavé, marně se v nich hledá květiny v intenzivní červené, žluté, oranžové a sytě růžové. Neznamená to však, že by zde byla paleta zahradních barev nějak ochuzena. Velkolepá zahrada z daleké Provence potěší kompozicemi v pastelových odstínech fialové, růžové, bílé a modré.

Přestože v provensálské zahradě nejsou výrazné kontrasty, její úprava není vůbec nudná. Naopak – díky šikovné kombinaci rostlin v jemných pastelových barvách a atmosférickým prvkům drobné zahradní architektury můžete vytvořit skutečně rozkošnou krajinu, která vybízí k blaženému odpočinku v přírodě.

Pro vytvoření ucelené kompozice v provensálském stylu je dobré zaměřit se na přirozenost nejen u rostlin, ale také u materiálů zdobících zahradu, ale také na nábytek, doplňky a textilie.

Uspořádání zahrady ve stylu Provence – ideální místo k odpočinku

Provensálská zahrada je místem, které by podle definice mělo vytvářet ideální prostor k odpočinku, odizolovaný od okolního světa, vytvářející oázu klidu a pohody. Než budete přemýšlet o uspořádání, nábytku a doplňcích, ujistěte se, že zahrada je vhodně uspořádaná. To je u tohoto typu stylingu velmi důležité. Můžete zkusit pozemek osázet vysokým živým plotem nebo hustými keři, které vám zajistí soukromí a klid. Nesnažte se je stříhat příliš geometricky, provensálská zahrada by měla být stejně jako venkovská zahrada přírodní a trochu divoká. Když už si uspořádáte pozemek, můžete se pustit do jeho zařizování.

Zahradní nábytek pro úpravu provensálské zahrady

Jak jsme již zmínili, provensálská zahrada je místem, kde dominuji přírodní materiály. Na to je vhodné pamatovat, a vybrat vhodný zahradní nábytek a zahradní příslušenství. Chcete-li zachovat provensálský styl v celém aranžmá, zvolte dřevěný zahradní nábytek, lakovaný na bílo nebo nábytek ze světlého umělého ratanu, stylizovaný do rustikálního. Nevybírejte nábytek moderních designových tvarů, ty, ač jsou elegantní, v provensálském aranžmá fungovat nebudou. Místo toho zvolte zahradní lavičky, klimatické houpačky, pohodlná zahradní křesla pokrytá měkkými polštáři.

Pokud to podmínky a lokalita dovolí, můžete zvolit altán nebo zahradní domek. Tyto prvky drobné zahradní architektury dokonale zapadají do provensálského stylu.

Zahrada v provensálském stylu – nejkrásnější rostliny a dekorace

Nespornou královnou Provence zahrady je levandule korunkatá neboli francouzská. V zahradnictvích seženete mnoho odrůd, my ale doporučujeme levanduli úzkolistou, která je extrémně odolná vůči různým povětrnostním vlivům a díky tomu se bude skvěle hodit do našeho klimatu. Rostlinu je nejlepší vysadit na viditelná místa, čímž vytvoříte charakteristické provensálské záhony.

V provensálské zahradě nesmí chybět aromatické bylinky, tedy rozmarýn, majoránka, estragon, tymián, oregano a petržel. Chcete-li svůj herbář efektně vystavit, sázejte bylinky ve větších skupinách do hliněných květináčů. Při výběru rostlin pamatujte i na ty méně populární. Vyberte si kvetoucí rostliny, jako jsou vřesy a vřesovce, šalvěj, třapatka nachová, šanta kočičí, okrasné trávy a perovskie. Poslední jmenovaná je málo známa trvalka, ale stojí za pozornost. Má jemný vzhled a intenzivní modré květy, které stojí za to mít ve své zahradě.

Vyplatí se zařídit si na zahradě místo, které zejména v horkých slunečných dnech přinese příjemný stín a chládek. Kam se schovat před intenzivními slunečními paprsky na zahradě v provensálském stylu? Samozřejmě pod rozložitými stromy a keři, mezi nejoblíbenějšími jsou: buxusy, sloupové habry obecné, jalovce, komule Davidove, popínavé rostliny.

Pamatujte, že vegetaci typickou pro jižní Francii je vhodné vysazovat na dobře osluněných pozemcích s lehkou a propustnou půdou, která jim poskytne optimální podmínky pro rozvoj.

Pečlivě vybrané stromy a keře, pohodlný zahradní nábytek, vhodné doplňky a dekorace v provensálské zahradě vás přenesou přímo do daleké francouzské Provence, kde pocítíte idylu tohoto jedinečného místa.

Zahrada ve stylu Provence je skvělou nabídkou pro lidi, kteří si cení především pohodlného odpočinku v soukromí.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaký slunečník si vybrat na terasu?


Jak ochránit pozemek před větrem?


Z čeho by měl být vyroben zahradní nábytek? Výhody a nevýhody různých materiálů


 

Zpět