Jak ochránit pozemek před větrem?

24.04.2023

Silný vítr je v některých částech země mnohem silnější než v jiných. Větrné počasí je také častější na jaře a na podzim, a přesto je zahrada i v těchto ročních obdobích místem relaxace, zábavy a odpočinku. Při silném poryvu větru není užívání zahrady tak příjemné, vysoká rychlost větru také nemusí být pro některé rostliny prospěšná a může být nebezpečná pro stav exemplářů i pro budovy. Pokud se tedy nechcete potýkat se silnými poryvy větru a váš pozemek má přirozeně větrnou zahradu, stojí za to vědět, jak omezit a ochránit místa odpočinku před nepříjemnými poryvy větru.

Zahradní houpačky- Baumax


V tomto článku:

1. Proč je ochrana proti větru tak důležitá?

2. Jak efektivně chránit pozemek proti větru?

3. Ochrana pomocí rostlin – vysázejte popínavé rostliny, živé ploty, keře a stromy

4. Ploty a plotové panely, aneb rozdělení zahrady v boji proti větru

5. Rohože, plotové pásky a zástěny – dodatečná ochrana proti větru

6. Drobná architektura v boji proti větru – pergoly, altány, treláže

7. Jak pečovat o větrnou zahradu?



Proč je ochrana proti větru tak důležitá?

V případě velmi silných poryvů větru se zahrada může stát méně příjemným místem k odpočinku. Působení silného větru může také poškodit jak rostliny, tak prvky drobné architektury, nábytek a dokonce i budovy. Hrozby silného větru nejsou trvalé, ale stojí za to se chránit, když na našem pozemku často fouká vítr.

Rychlost větru lze snížit několika způsoby a neznamená to příliš drahá nebo nevzhledná řešení. V boji se silnými poryvy větru pomohou přírodní metody a chytré způsoby aranžmá.

Jak efektivně chránit pozemek proti větru?

Větrná zahrada není přiliš příjemná, ale dá se ji zvládnout! Mezi způsoby omezení rychlosti větru jistě patří: instalace větrolamů a vhodná úprava zahrady. Hlavními pomocníky v boji se silným větrem jsou trvalé a dočasné přírodní a umělé větrolamy.

Škodám a obtížím způsobeným silným větrem se někdy nelze vyhnout, ale lze je úspěšně omezit. Podívejte se na naše nápady, jak se ochránit před větrem na zahradě.

Ochrana pomocí rostlin – vysázejte popínavé rostliny, živé ploty, keře a stromy

Rostliny jsou přirozeným štítem proti větru, znečištění, vetřelcům a nevyžadaným pohledům. Vhodně husté a vysoké výsadby dokážou odolat nepříjemným vlivům silných poryvů větru. Rychlost větru také výrazně sníží přírodní větrolamy.

Jako bariéru proti větru můžete vysadit keře a stromy, stejně jako vinnou révu na vhodné podpěry. Keře a stromy lze vést jako živé ploty nebo volné, netvarované výsadby. Pro vytvoření přírodního větrolamu je vhodná většina rostlin, které jsou plně mrazuvzdorné. Druhy a odrůdy náchylnější k mrazu mohou při silném jarním nebo podzimním větru vymrznout.

Pomocí rostlin můžete vytvořit opravdu působivé větrolamy, které budou vysoké i několik metrů! Ideální zábranou proti silnému větru bude určitě řada vysokých stromů.

Pamatujte, že rostliny nejsou štítem proti větru, jehož účinky jsou viditelné okamžitě. První roky je potřeba věnovat péči o rostliny, jejich ochraně proti větru a zajištění jejich růstu. Během této doby se vyplatí používat i jiné typy ochrany proti větru trvalé i dočasné. Když jsou rostliny dostatečně velké a silné, předchozí péči Vám oplatí tím, že účinně ochrání dům i obyvatele domu před větrem.

Jako přírodní kryty se skvěle hodí túje (tedy oblíbené thuje), smrk ztepilý, zmarlika kanadská, ořešák královský nebo borovice těžká, též známá jako borovice žlutá. Zajímavými druhy stromů jsou i cedry. Vyhněte se výsadbě topolů, které mají od přírody krátkou životnost a jsou značně křehké, takže po desítkách let budou představovat hrozbu pro dům.

Zahrada a volný čas- Baumax

Ploty a plotové panely, aneb rozdělení zahrady v boji proti větru

V boji se silou vysokého tlaku větru můžete bojovat i s použitím trvalých umělých štítů. Ploty a plotové panely budou pro tuto roli skvělé. Tam, kde fouká silný vítr, lze plochu ochránit o něco vyššími panely. Ploty a plotové panely mohou být vyrobeny z různých materiálů, nejoblíbenější je určitě dřevo, které bude nejen solidním, ale i estetickým řešením pro každou zahradu. Používají se také betonové a kamenné hráze.

Pokud hledáte přirozenější řešení, můžete plot nebo plotové panely vysázet vinnou révou. Popínavé rostliny estetickym způsobem ozdobí ploty, zahrada tak získá další atraktivní prvek a navíc další ochranu před větrem.

Rohože, plotové pásky a zástěny – dodatečná ochrana proti větru

V případě častých poryvů silného větru stojí za to přemýšlet i o dalších možnostech ochrany. Výsadby podél plotu, stejně jako ploty a plotové panely lze dodatečně doplnit rohožemi, plotovými páskami a dočasnými zástěnami. Takové dodatečné zajištění trvalých prvků způsobí, že budou více chránit v případě silného větru.

Rohože a zástěny mohou být vyrobeny z přírodních materiálů. Nejčastěji se používá bambus, rákos nebo sláma. Před prudkým větrem pomůžou ochránit i plotové pásky z umělých materiálů. Vybírejte produkty, které vhodně zapadnou do aranžmá celého prostoru, aby byl vzhled zahrady vždy atraktivní.

Drobná architektura v boji proti větru – pergoly, altány, treláže

K ochraně zahrady před větrem můžete využít i malou zahradní architekturu, zejména těch částí zahrady, kde relaxujete nebo trávíte volný čas. Pergoly, altány a treláže pro popínavé rostliny - zahradní architektura, tyto prvky dokážou účinně omezit nepříjemné foukání větru, díky čemu je možné na zahradě příjemně relaxovat.

Pamatujte, že tyto prvky, které mají odolat poryvům větru, musí být řádně zajištěny pevnými základy, aby odolaly poryvům větru. To je zvláště důležité v extrémně větrné zahradě.

Zahrada a volný čas- Baumax

Jak pečovat o větrnou zahradu?

Větrná zahrada je místo, kde vládnou silné poryvy větru. Na ohranu zahrady před silným větrem byste měli myslet co nejdříve – vhodnou úpravou přestane být větrná zahrada nepříjemná pro vás a vegetaci a stane se klidnějším a bezpečnějším místem. Používejte dočasné a trvalé řešení, jako jsou přírodní a umělé větrolamy. Nebojte se kombinovat různé typy řešení, abyste maximalizovali jejich pozitivní účinky.

Pamatujte, že silný vítr může být opravdu nebezpečný. Pokud předpověď počasí hlásí výjimečně silné vichřice, zajistěte exempláře rostlin a malou zahradní architekturu, uschovejte prvky, které může odnést vítr, a zabezpečte zahradní nábytek. Případné škody na rostlinách se snažte odstraňovat průběžně – nalámané větve je třeba ořezat a odstranit, aby se rostlina, co nejdříve vrátila do dobré kondice.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak vyrobit základnu pro zahradní domek?


Jak vybudovat cesty na zahradě


Tipy na altány a zahradní domky


 

Zpět