Jaký slunečník si vybrat na terasu?

15.05.2023

Léto se blíží a všichni začínají přemýšlet, jak příjemně strávit prázdniny. Mnoho lidí se rozhodne pro výlety, ale existuje i skupina, která preferuje odpočinek v pohodlí domova nebo zahrady. Ne každý se může pochlubit vlastní zahradou, ale místo toho může zvolit odpočinek na balkonech či terasách. O tyto prostory je dobré pečovat, a vybavit je nejen pohodlným zahradním nábytkem nebo krásnými rostlinami, ale také chránit se před nadměrným sluncem.

Ochrana proti slunci vám umožní trávit čas na terase i v době, kdy vedra opravdu vybírají svou daň. Jak se účinně chránit před UV paprsky? Vhodný slunečník na terasu se určitě bude hodit. Podívejte se, na co se soustředit při nákupu slunečníku na terasu - s našimi tipy bude takové nakupování jistě rychlejší a jednodušší.

Jaký slunečník si vybrat na terasu?


V tomto článku:

1. Jak vybrat slunečník na terasu?

2. Velké a malé modely slunečníků na terasu

3. Nastavitelný slunečník na terasu

4. Stojan na slunečník nebo slunečník napevno namontovaný na terase?

5. Odolný terasový slunečník - vysoce kvalitní materiály a trvanlivost produktu

6. Nezapomeňte na estetiku!

7. Nejen slunečníky – stínicí plachty a terasové markýzy



Jak vybrat slunečník na terasu?

Slunečník na terasu je prvek, který má účinně chránit osoby pobývající na terase před nadměrným slunečním zářením. Kvalitní výrobek se bude hodit i při malém dešti - potah na slunečník vám umožní přežít krátké období špatného počasí, díky kterému si budete moci užít pobyt venku, i když bude trochu pršet.

Nákup slunečníku na terasu by neměl být ponechán náhodě. Stejně jako v případě zahradních slunečníků, i slunečník na terasu může mít různé parametry a vlastnosti, vyplatí se je poznat, abyste se rozhodli pro ten nejlepší výrobek.

Velké a malé modely slunečníků na terasu

S výběrem vhodného slunečníku se vyplatí začít tím, jak velký prostor na terase máte. Pokud je terasa velká, budete potřebovat odpovídající velikostí slunečník, který vás účinně ochrání před sluncem. Na menší terasy nebo balkony můžete použít menší modely slunečníků.

Mimořádně velké terasy mohou být opravdu prostorné, a tak se někdy vyplatí pořídit si ne jeden, ale hned několik slunečníků - díky tomu bude ochrana před sluncem účinnější.

Rozhodně se však nevyplatí kupovat největší model, který je v obchodě k dostání – příliš velký slunečník se na terasu jednoduše nevejde, jeho rozložení pak bude problematické anebo nemožné. Stříška slunečníku by měla velikostně ideálně ladit do prostoru terasy, a je dobré, když za ní nevyčnívá.

Velké a malé modely slunečníků na terasu

Nastavitelný slunečník na terasu

Každý si rád vybere řešení ideální pro sebe – individuální řešení umožní dokonale vyhovět požadavkům uživatelů. To se tyká rovněž u slunečníků na terasu. Pokud chcete mít kontrolu nad slunečníkem, a tím v jakém úhlu budete moct nastavit stříšku, aby vás lepé ochránila před sluncem, určitě zvolte model s nastavitelnou stříškou.

Slunečníky s nastavitelnou stříškou umožňují nastavit slunečník tak, aby uživatele co nejlépe chránil před sluncem, deštěm nebo dokonce větrem. Rozsah nastavení stříšky může být různý, proto si tento parametr před koupí určitě zkontrolujte, zvláště pokud víte, že jej budete často používat.

Takovou stříšku slunečníku lze nastavit podle potřeby, ale je třeba pamatovat na péči o regulační mechanismy. Nevystavujte je přímému dešti a nezapomínejte na jejich údržbu, to vše vám zaručí, že vám bude slunečník sloužit mnoho sezón.

Stojan na slunečník nebo slunečník napevno namontovaný na terase?

Při výběru slunečníku na terasu se také vyplatí věnovat pozornost tomu, jaký je způsob jeho montáže, zda je slunečník určen pro upevnění na zábradlí, stěnu, podlahu nebo zda potřebuje stojan na slunečník. Slunečníky montované napevno jsou oblíbeným řešením, ovšem je potřeba podotknout, že jeho nevýhodou je nemožnost rychlého přemístění slunečníku. V tomto případě budou dobře fungovat naklápěcí modely nebo s nastavitelnou stříškou.

Slunečníky na terasu na stojanu vám umožní rychle přesunout slunečník, ale zabírají místo a v případě malých teras nebo balkonů se mohou ukázat jako nepraktické. Stojany ne vždy bývají také dost estetické, takže při nákupu takového slunečníku věnujte zvláštní pozornost tomu, aby stojan vypadal stejně esteticky jako samotný slunečník.

Stojany na slunečníky na terasu jsou vyrobeny z kamene, betonu, žuly nebo plastu. Ty poslední se plní vodou nebo pískem.

Odolný terasový slunečník - vysoce kvalitní materiály a trvanlivost produktu

Různé modely terasových slunečníků vás mohou lákat nízkou cenou, ale nevyplatí se vybírat produkty z nejnižší cenové nabídky – bývají totiž často vyrobeny z nekvalitních materiálů, díky čemu nejsou tolik stabilní a rychle se opotřebovávají, a jejich odolnost vůči slunci, vlhkostí a měnícím se teplotám je výrazně nižší. Materiály, ze kterých jsou vyrobeny, se rychle deformují a látky blednou, díky čemu slunečníky nevypadají esteticky.

Při nákupu věnujte pozornost kvalitě materiálů. Produkty střední a vyšší třídy by již měly být vyrobeny z kvalitních materiálů, které zajistí estetický vzhled a bezproblémový provoz slunečníku po několik sezón.

Samozřejmě je potřeba se o slunečníky na terasu také řádně starat. Na zimu je schovejte nebo pořádně zakryjte proti sněhu a mrazu, postarejte se také o stav pohyblivých prvků a přídavných mechanismů.

Odolný terasový slunečník - vysoce kvalitní materiály a trvanlivost produktu

Nezapomeňte na estetiku!

Parametry slunečníku, jeho velikost, úprava či nastavení, stejně jako kvalita materiálů jsou jedna věc, ale není třeba zapomínat, že tyto prvky jsou v užitném prostoru a musí také hezky vypadat. Estetické vybavení terasy je důležité, proto věnujte pozornost barvě nebo vzoru slunečníku.

Vyplatí se proto vybrat design slunečníku ve stylu, v jakém je zařízena celá terasa. Pro moderní aranžmá jsou vhodné slunečníky na terasu v bílé nebo pastelové, jednotné barvy. Barevné, vzorované slunečníky se budou skvěle prezentovat v ležérnějších aranžmá a terasách ve venkovském, retro či vintage stylu či ve stylu art deco. Béžové modely stojí za to dát na terasu v boho stylu a zelené – na terasu v provensálském stylu.

Výrobci terasových slunečníků nabízejí různé vzory, barvy a dokonce i tvary slunečníků, což usnadňuje výběr produktu, který se bude ideálně hodit do daného prostoru.

Nejen slunečníky – stínicí plachty a terasové markýzy

Slunečník na terasu vás neoslovil a potřebujete ochranu před sluncem? Využijte jiná řešení – stejně oblíbeným řešením pro terasy jsou markýzy a stínicí plachty.

Markýza je dlouhý, obdélníkový nebo čtvercový kus látky umístěný na konzoli. Poskytuje účinnou ochranu proti slunci. O něco jednodušší ve své formě jsou stínicí plachty, které mohou mít různé tvary. Stínicí plachty se upevňují buď na fasádu domu, nebo ke sloupku. Poskytují ochranu v podobě malé, látkové stříšky.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak opravit zahradní slunečník?


Jak vyrobit stojan pro zahradní slunečník?


Jak vybrat zahradní slunečník? Zjistěte!


 

Zpět