Jak navrhnout anglickou zahradu? Navrhujeme!

30.05.2023

Anglická zahrada se na první pohled vyznačuje krásnými barvami stromů, keřů a květin. Překvapí vás náhodně vysazené, volně rostoucí rostliny a další dekorativní prvky na zahradě. V zahradě v anglickém stylu můžete narazit na drobnou dřevěnou architekturu nebo malé zahradní altány ukryté mezi vinnou révou. Anglické zahrady nejsou pečlivě plánovány, ale nevytvářejí pocit chaosu a rozporuplnosti. Na první pohled je vidět, že je v nich plná tvůrčí svoboda, i když každý prvek má své místo a význam. Zahrada v anglickém stylu je lehce romantickým místem navrženým v souladu s přírodou, stranou od shonu okolního světa a jeho pravidel. Přemýšlíte, jak založit vlastní anglickou zahradu? Co je důležité pro návrh a plánování pozemku pro anglickou zahradu? Jaké rostliny, keře a stromy je třeba vysázet, tak aby zahrada získala anglický charakter? Pokud se vám líbí tento styl, a chcete vytvořit takové uspořádaní na vlastním pozemku, čtěte dále. V tomto článku vám poradíme, co je potřeba udělat na to, abyste si vytvořili zahradu v anglickém stylu! Máme pro Vás tipy a inspirace, které pomůžou při plánování a uspořádání pozemku.


V tomto článku:

1. Jak vznikly anglické zahrady?

2. Jak vypadá anglická zahrada?

3. Zahrada v anglickém stylu – jaké rostliny vybrat pro anglickou zahradu?

4. Trvalky a bylinky do anglické zahrady

5. Růže v zahradě v anglickém stylu

6. Popínavé rostliny na zahradě v anglickém stylu

7. Drobná architektura v anglické zahradě



Jak vznikly anglické zahrady?

Historie anglické zahrady sahá až do starověku. První úpravy v tomto stylu byly k vidění na počátku 18. století a zájem o ně neustále rostl. Anglické zahrady vznikly jako alternativa k oblíbeným francouzským a japonským zahradám, které se vyznačovaly pravidelností a řádem. Začali se hledat jiné možnosti než symetrie a řád, co nepochybně vyžadovalo hodně práce, jak při jejich tvorbě, tak při jejich udržování v bezvadném stavu. A co je důležité, anglické zahrady rovněž postrádaly rovné linie, symetrické uspořádání nebo geometrické formy charakteristické pro francouzské zahrady. Vládla v nich naopak asymetrie a svoboda, například v podobě bujné neomezené vegetace. Anglických zahrad najdete v okolí českých hradů a zámků desítky, patří jsem například Podzámecká zahrada v Kroměříži, park u zámku v Klášterci nad Ohří, park u zámku Kynžvart, Zahrada Kinských v Praze.

Jak vypadá anglická zahrada?

V anglických zahradách nejsou zcela rovné plochy s dokonale zastřiženou trávou. Existují přírodní oblasti, které mírně stoupají a klesají. Pokud sníte o anglické zahradě a chcete si tímto způsobem uspořádat pozemek, nerovnejte plochu, ale přidejte umělé nerovnosti a kopce, které prostor obohatí. Je však potřeba vzdát se také střižených pravidelně keřů nebo geometrických výsadeb. Na zahradu vysázejte stromy, přírodní živé ploty, trávník a různé odrůdy rostlin. Velmi charakteristické pro anglické zahrady jsou cestičky pokryté kameny, dřevem a štěrkem, které vedou mezi rostliny, a vedle kterých je umístěn zahradní nábytek nebo zahradní lavičky. Pokud chcete na vytvoření cest použít například beton, pamatujte na to, aby vypadal přirozeně s příslušnými nerovnostmi a přerůstající trávou, tak aby vypadal co nejvíce přirozeně. Co se týče rostlin neměly by zde chybět trvalky, které na sebe plynule navazují, zákoutí z růží, keře a trávník. Vše by mělo působit neformálně a na první pohled přirozeně. Anglická zahrada ovšem není jen bujná vegetace a nepravidelné uspořádané záhony, ale také doplňky. To mohou být například velké zdobené květináče, sochy, vázy, a když máte více místa, tak třeba i potůčky nebo jezírka, kde můžete dát vodní vegetaci. Celý půdorys zahrady by měl být nepravidelný a asymetrický bez přímých linií nebo ostrých úhlů, tak aby nepůsobil příliš upraveně. Charakteristické jsou zde měkké oblouky, nepravidelné tvary a linie. Díky tomu ještě více vynikne malebná krajina. Vaše malá anglická zahrádka by měla vypadat, jako by ji stvořila příroda, nebo dokonce byla lehce zanedbaná, protože v přírodě neovlivníme to, jak bude vypadat keř na louce nebo strom na okraji lesa.

Zahrada v anglickém stylu – jaké rostliny vybrat pro anglickou zahradu?

Přemýšlíte, jaké prvky a jaké rostliny bude vhodné do anglické zahrady zvolit? Pamatujte, že základními prvky zelené v anglické zahradě jsou stromy, keře a trávník. Květiny a další okrasné rostliny jsou pouze doplňkem, který dodává zahradě jedinečné kouzlo. Vyplatí se vám vysadit odrůdy s listy různých velikostí a tvarů, a nenechávat mezi nimi mezery, aby vypadaly stejně jako ve volné přírodě. Vyplatí se vysázet i odrůdy, které i v zimě zaujmou svým vzhledem. U vyšších druhů, která vysázíte, není vhodné je nechat příliš vyrůst, je lepší je nechat kratší. Můžete vysázet také plazivé keře, co vytvoří přirozenější krajinu. Zjistěte, jaké druhy rostlin rostou ve vaší oblasti, protože tyto rostliny se na vašem pozemku dobře ujmou kvůli stejnému typu půdy. Nejen keře a stromy, ale i popínavé rostliny na zdech, luční květiny, ale i bylinkové záhonky se do anglické zahrady narámně hodí. Výhodou pro vás je fakt, že tyto rostliny mají tendenci rychle růst, díky čemu bude mít celek velmi přirozený vzhled. Anglická zahrada by měla vypadat hlavně přirozeně.

Trvalky a bylinky do anglické zahrady

Zahradní trvalky jsou základem anglické zahrady. Krásně se sem hodí kobercové trvalky. Můžete díky nim vytvořit nízké nadýchané koberce mezi ostatními rostlinami, ale také zabránit růstu plevele. Bude sem moci vysázet mateřídoušku úzkolistou, kuřičku hadcovou, hvozdík bulharský, lomikámen či další trvalky. V létě a na podzim krásně pokvete hvozdík sivý, rozchodník nebo zvonek karpatský. Mezi vyšší druhy, které obohatí anglickou zahradu, patří macešky, fialky, tulipány, petrklíče, konvalinky a krokusy. V zahradě v anglickém stylu by neměly chybět ani bylinky jako je máta, heřmánek nebo tymián a další. Budou nejen krásně vypadat, ale můžete je použít i na přípravu jídel.

Růže v zahradě v anglickém stylu

Růže, která má nejen krásný vzhled, ale také vůni, je královnou anglických zahrad. Růže jsou ceněné především pro opakované kvetení a četné odrůdy se svěžími listy a hustými květy. Vyplatí se vysázet druhy, jako je růže keltská, růže damašská nebo růže stolistá. Jejich květy mají světle růžovou barvu a krásně voní.

Popínavé rostliny na zahradě v anglickém stylu

Zahrada v anglickém stylu se neobejde bez pergol, plotů a altánků vhodných na podpěru popínavých rostlin. Můžete vysázet různé odrůdy popínavých růží. Kromě nich v anglické zahradě krásně vypadá plamének, který má mnoho odrůd, barev a velikostí. Další půvabnou rostlinou je i zimolez s výjimečně jemnými kalichy. Může mít květy v odstínech bílé, šarlatové, žluté, a to i fialové.

Drobná architektura v anglické zahradě

V dávných anglických zahradách se kromě mnoha druhů keřů nacházely četné prvky drobné zahradní architektury, a to jak sochy, obelisky, zahradní dekorace, sluneční hodiny nebo krásné květináče, kde byly různé rostlinné kompozice. Podél alejí a zarostlých uliček byly umístěné dřevěné lavičky. Někdy byl zahradní nábytek uspořádán do celých sestav. Takový nábytek umožňoval nejen příjemné posezení, ale také stolování v přírodě. Důležitým prvkem výzdoby anglických zahrad byly různé stylizované stavby. Ty měly navodit jedinečnou atmosféru. Připomínaly středověké obranné zdi, antické ruiny nebo dokonce gotické chrámy. V takových zahradách byly rovněž vodní prvky. Přírodní rybníky a potůčky byly nejvíce vítány, ale při jejich absenci vznikaly jezírka různých velikostí, fontány a kaskády. Krásné kamenné či dřevěné mosty doplňovaly nádhernou krajinu.

Jak vidíte, můžete si snadno vytvořit péči o takovou domácí zahradu v anglickém stylu, bez obav, že péče o ní bude vyžadovat velké pracovní nasazení. Samotná zahrada neměla by být rovněž náročná na údržbu a péči. Nejlepší je nechat rostliny růst tak, jak chtějí. Zásah by měl být prováděn pouze v situacích, kdy je to skutečně nutné. Anglická zahrada je tu proto, aby vám dělala radost, a abyste si bez větší námahy užívali krásy přírody a vlastní oázy klidu a pohody.

Pokud Vás oslovila zahrada v anglickém stylu, která vyniká svou přirozeností a snadnou údržbou, a návrhy či další rady, jaké jsme připravili, se vám líbili, pak již dnes máte možnost si takovou zahradu založit i na svém pozemku. Stačí mít jen už trochu času a odhodlání. Vše potřebné, včetně nářadí, rostlin, zahradního příslušenství a zahradního nábytku, najdete v našem internetovém či kamenném obchodě. Navštivte nás a přesvědčte se sami, jak atraktivně může vypadat vaše zahrada, když ji dáte ten správný vzhled.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Přemýšlíte o koupi palivového dřeva, ale máte problémy spočítat si potřebné množství? Nemějte obavy!


Jak ochránit pozemek před větrem?


Jaké stromy zasadit podél plotu?


 

Zpět