Jaké stromy zasadit podél plotu?

15.04.2023

Krásné oplocení zdobí pozemky, chrání obyvatele a zajišťují jejich bezpečnost a soukromí. Panelové ploty nebo dřevěné ploty mohou vypadat velmi atraktivně, ale právě živé rostliny vnášejí do zahrad jedinečný charakter a dynamiku.

Rostliny v zahradách se vyplatí vysadit, i když nejste milovník zahradničení. Pestrobarevné květiny, krásně vonící okrasné keře nebo majestátní stromy jsou exempláře, které zahradu oživí a zpříjemní pobyt v ní. Zajímavé druhy se mohou vysázet i u plotu. Podívejte se, jaké stromy a jaké další rostliny lze ještě vysadit podél plotu, a na co si dát obzvlášť pozor.

Ploty- BauMax


V tomto článku:

1. Proč se vyplatí vysázet rostliny podél oplocení?

2. Živé ploty - místo tradičního plotu nebo spolu s ním?

3. Jehličnaté stromy pro živé ploty

4. Listnaté stromy na živé ploty

5. Jaké druhy jsou vhodné pro jednotlivou výsadbu podél plotu?

6. Jaké druhy stromů k plotu vysadit, a kterým se naopak vyhnout?

7. Jaké další rostliny stojí za to vysázet u plotu?



Proč se vyplatí vysázet rostliny podél oplocení?

Atraktivní ploty jsou bariérou proti vetřelcům, zvyšují úroveň bezpečnosti a intimity obyvatel a také zvyšují estetiku pozemku. Ploty jsou obvykle prolamované, takže pokud je vyžadována větší úroveň soukromí, vyplatí se zasadit k plotu rostliny.

Na vysazení živého plotu se budou hodit jak stromy, tak keře. I květiny můžete dát podél plotu. Dostatečně vysoké rostliny zakryjí vyhled z ulice tak, aby kolemjdoucí neměli výhled do zahrady a na osoby v ní pobývající. To je zvláště důležité, když máte na zahradě bazén nebo vířivku a vyžadujete větší soukromí.

Živé ploty - místo tradičního plotu nebo spolu s ním?

Rostliny podél oplocení se často objevují ve formě atraktivních živých plotů, tvarovaných a volně rostoucích. Živé ploty tvoří především okrasné keře, ale tuto roli mohou plnit i atraktivní stromy.

Stromy jsou vysoké druhy, které mají obvykle rozložité koruny, ale při správném vedení mohou mít i kompaktní formu.

Jehličnaté stromy pro živé ploty

Podél plotu můžete vysadit jehličnaté stromy. V této roli se perfektně budou hodit túje a kanadské jedlovce. Tyto jehličnany lze aranžovat jak jako formované živé ploty, tak volné výsadby s dynamičtějším vzhledem.

Péče o rostliny vysazené podél plotu může být problematická, proto se ujistěte, že živé ploty vysazujete ve správné vzdálenosti od plotu. Živé ploty vysazené v blízkosti plotu mohou způsobit problémy při péči a údržbě.

Listnaté stromy na živé ploty

O něco méně oblíbené pro živé ploty jsou listnaté stromy, ale to neznamená, že pro milovníky takových řešení neexistují žádné návrhy. Jilmy jsou listnaté stromy, které jsou ideální pro živé ploty. Atraktivní odrůdy mohou mít zajímavé zbarvení listů, takže díky nim lze vytvářet barevné živé ploty. Jilmy lze pěstovat jako tvarované živé ploty.

Živý plot podél oplocení může být umístěn hned vedle samotného plotu, pokud nezpůsobuje problémy při péči o rostliny. Běžně jsou v takovém řešení rostliny během tvarování řezány v jedné rovině s linií plotu ze strany oplocení.

Ploty- BauMax

Jaké druhy jsou vhodné pro jednotlivou výsadbu podél plotu?

Podél oplocení se ne vždy vyplatí vysázet rostliny ve formě živého plotu – někdy poslouží volnější, jednotlivé výsadby lépe než celá řada vzrostlých stromů. Podél plotu můžete vysázet stromy každých pár metrů. Díky tomu vytvoříte uvnitř zahrady zajímavé pozadí pro další výsadby na zahradě a zároveň omezíte pohled z ulice do zahrady.

Většina druhů listnatých i jehličnatých stromů je vhodná pro jednotlivé výsadby. Výběr druhů a odrůd je velký, takže se v této záležitosti opravdu nemusíte omezovat. Stromy lze sázet podél plotu více či méně hustě, ale nezapomeňte před výsadbou zkontrolovat maximální velikost stromu, aby rostoucí exemplář nerušil další exemplář nebo nepoškodil oplocení.

Jednotlivé výsadby stromů nebo solitéry (tedy jednotlivé stromy vysazené bez společnosti dalších rostlin) jsou zajímavým způsobem úpravy zahrady, který částečně zakryje pohled do ní a zároveň zvýší estetiku a dynamiku zahrady. Kompozice výsadeb podél plotu mohou mít i různou výšku - většinou se nejvyšší výsadby používají v rozích zahrady a nižší u plotu v jeho středu tak, aby opticky zvětšily prostor zahrady a zároveň atraktivně vyznačily její hranice.

Jaké druhy stromů k plotu vysadit, a kterým se naopak vyhnout?

Existuje mnoho druhů stromů, které jsou vhodné pro výsadbu podél plotu. Před výsadbou stromů podél oplocení však zkontrolujte maximální výšku a šířku, jakou rostlina dosáhne. Některé druhy, například duby, jsou majestátní, rozložité stromy, které samy pro sebe potřebují hodně místa, takže zasadit je blízko vedle sebe k plotu v poměrně krátké době se ukáže jako špatný nápad.

Při výsadbě stromů vedle plotu nezapomeňte ponechat mírný odstup od plotu, aby měl rostoucí strom pro sebe dostatek místa a jeho kořeny nepoškodily plot a jeho základy. Je lepší se rovnou rozhodnout pro druhy a odrůdy, které jsou o něco nižší, ale nerozrostou se příliš a nevytvoří extrémně rozsáhlý kořenový systém.

Ploty- BauMax

Jaké další rostliny stojí za to vysázet u plotu?

Stromy se často používají k výsadbě podél plotů, ale nejsou jedinou možností, kterou si můžete vybrat. Mnohem častěji se u plotu sázejí okrasné keře – obvykle je jejich údržba a tvarování snadnější, nerostou moc nahoru a jejich kořenový systém není tak rozsáhlý, takže se nemusíte bát poškození oplocení a jeho základů. Je to také trvalé řešení.

Květiny vysazené podél plotu často hrají dekorativní roli. V blízkosti plotu je vhodné vysázet nízké, střední nebo vysoké exempláře. Používají se trvalky a jednoleté rostliny, a možností jejich uspořádání je opravdu mnoho. Vysoké květiny budou nejen atraktivním doplňkem pro aranžmá zahrady, ale poskytnou obyvatelům dodatečné soukromí.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Typy a použití plotových panelů


Plotové panely - montáž. Pokyny krok za krokem


Kolik stojí panelový plot?


 

Zpět