Přemýšlíte o koupi palivového dřeva, ale máte problémy spočítat si potřebné množství? Nemějte obavy!

06.04.2023

Díky naší pomoci si budete moci spočítat, kolik dřeva vám zbývá, zda je čas objednat nové palivo, nebo zda vám to, co máte, bude stačit do konce topné sezóny.

Množství – nebo spíše objem – dřeva se udává v kubických metrech. Co je to vlastně kubík a jak se počítá kubík dřeva? Podívejte se spolu s námi!

Palivové dřevo- BauMax


V tomto článku:

1. Co je kubík palivového dřeva?

2. Jak vypočítat kubík palivového dřeva?

3. Co je to krychlový metr a prostorový metr?

4. Jaký je rozdíl mezi prostorovým metrem rovnaným (1 PRMr) a prostorovým metrem sypaným (1 PRMs)?



Co je kubík palivového dřeva?

Kubík není nic jiného než lidově používaný název pro metr krychlový. V lesnictví se tento pojem používá pouze pro stanovení množství dřeva, ale lidově lze pomocí kubíku měřit například i objem vody.

Kubíky jsou množství, tedy objem dřeva – jak palivového, tak krbového, stejně jako desek určených na truhlářské nebo stavební práce.

Pokud tedy máte kamna nebo krb, je dobré vědět, jak vypočítat kubický metr dřeva.

Palivové dřevo- BauMax

Jak vypočítat kubík palivového dřeva?

Jak tedy jednoduše spočítat kubický metr dřeva? Nejprve si spočítejte, kolik krychlových metrů dřeva máte. Je to velmi snadné! Stačí vynásobit délku, výšku a šířku dohromady. Nezapomeňte při provádění výpočtů používat stejnou jednotku délky, což jsou metry.

Vzor může vypadat následovně:

Ob = a * b * c

kde Ob je objem, a je délka, b je výška a c je šířka.

Je obvyklé předpokládat, že jeden metr krychlový dřeva s prázdnými prostory mezi bloky (1 m3) je 0,65 metru krychlového.

Palivové dřevo- BauMax

Co je to krychlový metr a prostorový metr?

Při počítání kubíků, stejně jako při nákupu dřeva, se můžete setkat s pojmy: metr krychlový a prostorový metr dřeva. Tyto dva pojmy se zdají podobné, ale znamenají něco jiného. Stojí za to vědět, jaký je rozdíl, protože při nákupu vás může ušetřit nepříjemností a ušetřit nějaké peníze.

Kubický metr dřeva není nic jiného než skutečný objem dřeva. U přírodního dřeva není možné jednotlivé kusy poskládat tak, aby k sobě dokonale přilnuly – prázdná místa mezi bloky nebo deskami jsou vyplněna vzduchem a tato hodnota – desky a vzduch – se označuje jako prostorový metr sypaný.

Počet metrů krychlových rovnaného dřeva tedy nebude stejný jako počet metrů krychlových sypaného dřeva, i když hmotnost dřeva nebo objem budou stejné.

To lze přirovnat k hrubé a čisté hodnotě, kde metr krychlový je čistá hodnota a prostorový metr dřeva je hrubá hodnota.

Palivové dřevo- BauMax

Jaký je rozdíl mezi prostorovým metrem rovnaným (1 PRMr) a prostorovým metrem sypaným (1 PRMs)?

Podobné rozdíly se mohou objevit v případě prostorového metra rovnaného (1 PRMr) a prostorového metra sypaného. To je zvláště důležité při nákupu, protože prostorový sypaný metr dřeva obvykle obsahuje více volného prostoru než prostorový metr rovnaný dřeva, takže první možnost by měla být levnější.

Přesné uspořádání bloků znamená, že mezi kusy dřeva je méně mezer, což se zase promítá do toho, že v jednom prostorovém metru rovnaném bude více dřeva. Na to si dejte při nákupu zvláštní pozor, protože často se prostorový metr sypaný prodává za zdánlivě nižší cenu než metr rovnaný, ale ve výsledku dostanete menší množství dřeva.

Prostorový metr rovnaný bude obsahovat více dřeva, protože mezery ve složeném dřevě jsou mnohem menší. Pokud tedy můžete, rozhodněte se vždy pro prostorový metr rovnaný dřeva.

Při nákupu si nezapomeňte zkontrolovat, z jakých druhů dřeva jsou polena vyrobena. Na palivové dřevo a krbové dřevo lze použít různé druhy dřeva. Důležitá bude výhřevnost palivového nebo krbového dřeva.

Nyní už víte, na co se zaměřit při nákupu dřeva a jak vypočítat množství palivového dřeva nebo krbového dřeva, které potřebujete. Díky tomu budou přípravy na další topnou sezónu mnohem jednodušší!


NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak zařídit obývací pokoj s krbem?


Jak zařídit obývací pokoj s krbem?


Jaké vybrat vytápění pro dům


 

Zpět