Zahrada v japonském stylu – jak ji založit. Podívejte se!

16.03.2023

Stylů a návrhů na úpravu zahrady je mnoho, každý z nás má svou představu o úpravě zeleně. Zahrada může být minimalistická nebo s bujnou vegetací a mnoha kontrastními doplňky, symetrická anebo zdánlivě neuspořádaná. Jedním ze zajímavých nápadů, co se týká její úpravy, je zahrada v japonském stylu. Japonsko si většina z nás spojuje se vzdálenou zemí, tradiční dřevěnou architekturou a dekoracemi, které se dají jen těžko najít v běžných obchodech. Lze v takovém případě vůbec vytvořit zahradu v japonském stylu v našich podmínkách? Samozřejmě! Můžete uspořádat japonskou zahradu i na svém pozemku. Dokonce je to velmi snadné, rychle a levné.

V našem článku se pokusíme uvést cenné inspirace a rady, jak vhodně uspořádat zahradu v japonském stylu, jak ji ozdobit, a jaké prvky budou k tomu nezbytné. Pokud se chcete dozvědět více, a sníte o neobvyklém uspořádání své zahrady, která okouzlí jak vás, tak i vaše sousedy, zveme vás k přečtení našeho článku.

Záhrada- BauMax


V tomto článku:

1. Základní prvky v japonské zahradě

2. Voda – zdroj života, který přináší do japonské zahrady pohyb a dynamiku

3. Kameny v japonské zahradě – jsou symbolem věčnosti, trvalosti, síly a neměnnosti

4. Rostliny v japonské zahradě – vegetace doplňuje uspořádání japonské zahrady

5. Jak uspořádat japonskou zahradu?

6. Japonská zahrada – vegetace - stromy a rostliny

7. Voda v japonské zahradě

8. Vybavení do japonských zahrad



Základní prvky v japonské zahradě

Pro Japonce je příroda nesmírně důležitá. Obyvatelé této země jsou známí tím, že navrhují malebné zahrady, aleje a pěstují zajímavou vegetaci v městském prostoru. Styl, který vyvinuli, je velmi odlišný od stylů, které panují v jiných zemích. Jde o minimalistické, přirozeně působící uspořádání a dekorace přírodního typu, které dodávají celku neopakovatelný vzhled. Zahradu v japonském stylu si nespletete s žádnou jinou. Základním principem při tvoření japonské zahrady je spojení živých a neživých prvků. Jde o spojení třech základních prvků, které tvoří vzhled zahrady: vody, kamenů a zeleně. Ty jsou nepostradatelné, pokud jde o vytvoření zahrady v japonském stylu .

Voda – zdroj života, který přináší do japonské zahrady pohyb a dynamiku

Voda v japonské zahradě tvoří důležitý prvek. Potoky, vodopády, bystřiny symbolizují sílu muže, zatímco pomalé a tiché potůčky – ženu. Vodní plochy se často navzájem spojují a ústí do společného rybníka nebo jezírka. Pokud není ve vaší zahradě pro ně místo, může se prvek vody nahradit třeba světlým štěrkem symbolizujícím tento typ přírodního živlu. Rozhodně, ale není vhodné jej vynechat.

Záhrada- BauMax

Kameny v japonské zahradě – jsou symbolem věčnosti, trvalosti, síly a neměnnosti

Všechny kameny na zahradu by měly být přírodní, ne opracované člověkem. Vhodné jsou oblázky, které jsou ohlazené vodou, či ty obrostlé mechem. Můžete také umístit solitérní kameny, a vytvořit tak přírodní dekorace. Kameny by měly být umístěny v přirozených, dokonce i náhodných polohách. Zahrada by měla být uspořádaná tak, jako by se o umístění jednotlivých kamenů postarala spíše příroda.

Rostliny v japonské zahradě – vegetace doplňuje uspořádání japonské zahrady

Vhodná vegetace je také důležitá. Převládat by zde měla spíše zelená barva. Výrazné barvy - červená či růžová by měly tvořit jen jednotlivé akcenty. K tomuto účelu se třeba hodí pestrobarevné keře a také květiny s rozložitými listy.

Velmi důležitým prvkem japonské zahrady je správně vybraný zahradní nábytek. Takové malé prvky, jako jsou zahradní polštáře nebo zahradní slunečníky, mohou dokonale doplnit celkovou stylizaci.

 

Záhrada- BauMax

Jak uspořádat japonskou zahradu?

Nemusíte mít velkou zahradu, abyste mohli stylově odkázat jejím vzhledem na Japonsko. Stačí znalosti o plánování jednotlivých dekorativních prvků a zásad tvorby japonských zahrad. Pamatujte, že inspirací pro Japonce byla krása přírody, její harmonie a klid. Hlavním cílem je zachování jednoduchosti a principu přirozenosti. V japonských zahradách by zásah člověka neměl být tak patrný. Dekorativní prvky a uspořádání rostlin by mělo být náhodné a v souladu s přírodními zákony. Přeplácanost, se rovněž do takové zahrady nehodí. Japonská zahrada je čistá elegance a přirozenost, která je patrná na první pohled. Základními prvky v japonské zahradě jsou: kámen, voda a vegetace. Odhoďte symetrické tvary. Vsaďte na jednoduchost!

Japonská zahrada – vegetace - stromy a rostliny

Japonský styl vychází z přírody – vegetace v ní hraje největší roli. Pro japonskou zahradu je charakteristická přítomnost: třešní, magnólií, javoru dlanitolistého, fíkusů ale i malých bonsají v květináčích. Ty poslední lze na zimu uschovat třeba do domu. Tyto druhy jsou typické pro Japonsko a svým vzhledem potěší nejednoho diváka. Před nákupem rostlin však pamatujte na teplotní rozdíl – klima v Česku je rozhodně chladnější než v Japonsku, proto se snažte najít odrůdy, které jsou odolné vůči nízkým teplotám, aby vám stromy či keře v chladných měsících neodumřely.

Charakteristický pro japonské zahrady je lichý počet dekorativních prvků. Při výsadbě rostlin volte jejich asymetrické rozložení. Kromě toho stojí za pozornost zajímavé formy stromů a keřů střižených do originálních tvarů. Rostliny: borovice drobnokvěté, fíkusy, borovice hustokvěté, také nazývané japonské, lze různě tvarovat.

Chcete-li rostliny vyexponovat i během večera, postarejte se o vhodné osvětlení a venkovní lampy – ty večer svým světlem zvýrazní ty nejkrásnější exempláře v zákoutích vaší zahrady. Nejlepší volbou budou kamenné lucerny. Jejich design dokonale doplní celé aranžmá. Osvětlení lze umístit vedle litinových zvonů, rovněž charakteristických pro japonskou kulturu.

Voda v japonské zahradě

Voda je neodmyslitelnou ozdobou japonské zahrady. Tento prvek odkazuje na harmonii s přírodou. Vodní plochy jsou navrženy podle principu Zen, který vyjadřuje klid a rovnováhu – proto nejlepší formou vodního zdroje bude potůček nebo malá kaskáda s tichým, hučícím vodopádem. Jeho speciálním prvkem je kámen zdobící interiér kaskády. Krása japonských zahrad spočívá v eleganci ale i detailu. Vodní plochy by měly ladit s vegetací, proto rostliny vysazujte poblíž kaskád.

Doplňkovou ozdobou zahradních jezírek mohou být Koi kapři. Jsou to barevné, malé rybky s třpytivými šupinami. Dokonale ovlivňují vzhled malých vodních ploch, poutají pozornost a přibližují nás k přírodě. A právě příroda a její pravěká krása činí japonské zahrady tak výjimečnými.

I když vaše zahrada není uzpůsobena k výstavbě potoků nebo kaskád, lze ji zařídit jako suchou variantu, kde hlavní roli hrají kameny. Vodní zdroj nahraďte světlým štěrkem. Rozsypte štěrk ve formě potoka, například souběžně s hlavní zahradní cestou. Vytvořením jemných oblouků napodobíte proud plovoucí vody.

Záhrada- BauMax

Vybavení do japonských zahrad

Japonské zahrady, jako každé jiné – by neměly postrádat pohodlná křesla nebo zahradní lehátka. Při pořizování zahradního nábytku do své zahrady se zaměřte na jeho jednoduchost a minimalismus. Zahradní stoly by měly mít barvu podobnou odstínu štěrku nebo půdy. Vsaďte na čistotu a malý zásah do přírody. Pokud máte takovou možnost – použijte kámen jako materiál. Sestavy zahradního nábytku a dekorativních prvků z tohoto materiálu budou dokonale ladit se zbytkem zahrady.

Doufáme, že s pomocí našich rad a inspirací si snadno zařídíte své zahrady v japonském stylu. Pamatujte, že nejdůležitější je řídit se jednoduchostí, elegancí a blízkostí k přírodě. Méně je někdy více – a v tomto případě toto pravidlo platí dvojnásobně.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Obdélníkové zahradní deštníky - inspirace a nápady


Jak zařídit zahradu? Co a kdy zasadit? Poradíme!


Jak vybrat stůl na zahradu


 

Zpět