Tmavě modrá barva v interiérech – S čím a jak ji kombinovat?

16.01.2023

Tmavě modrá je odvážná a výrazná barva, která se může stát jedinečným akcentem nebo mimořádnou dominantou v aranžmá. Kombinace námořnické modré s jinými barvami a materiály může být kvůli jejímu výraznému charakteru obtížná, zejména pro ty, kteří teprve zkouší navrhovat interiéry na vlastní pěst. Tmavě modrá barva však dokáže potěšit a stojí za to hledat inspiraci, jakým způsobem ji kombinovat s jinými odstíny, materiály a texturami v interiéru. Jak vhodně použít modrou barvu, do jakých interiérů se hodí, a jaké kombinace této barvy s jinými barvy můžete použít do obývacího pokoje, ložnice, a také do kuchyně a dalších? Je modrá vhodná do každého stylu aranžmá? Zaleží na tom, jakým způsobem ji zkombinujete s dalšími barvami a doplňky. Podívejte se na naše tipy a návrhy. Níže si povíme o tom, jak vytvořit zajímavé aranžmá s modrou barvou v hlavní roli. 

Sedací soupravy- Baumax.cz


V tomto článku:

1. S jakou barvou je nejlepší kombinovat tmavě modrou barvu v interiéru?

2. Proč se vyplatí zvolit námořnickou modrou?

3. Kde budou modré stěny vypadat atraktivně?

4. Je námořnická modrá vhodná pro nábytek použitý v aranžmá?



S jakou barvou je nejlepší kombinovat tmavě modrou barvu v interiéru?

Námořnická modrá se v interiérech objevuje v mnoha podobách. Nábytek v modré, stěny nebo modrá v podobě estetických, ale drobných akcentů, jako jsou různé doplňky a dekorace. Modrá působí elegantně a také je barvou, která uklidňuje. Je to studená barva, proto hodí se ji doplnit některými teplými akcenty, jako je například přírodní dřevo. To ve spojení s modrou bude vypadat velmi atraktivně, a dodatečně taková kombinace vnese do aranžmá trochu útulnosti. Námořnická modrá barva může být také více či méně výrazná, a v interiérech tak lze použít její různé odstíny, dle toho jakého efektu chcete dosáhnout.

S čím kombinovat tmavě modrou, aby bylo aranžmá zajímavé? Možností je spousta a některé kombinace s modrou vás mohou opravdu překvapit, ale také okouzlit!

Komody- Baumax.cz

Světlé barvy inspirované přírodou

Modrá v kombinaci s bílou je klasika. Hodí se pokud chcete vytvořit aranžmá ve stylu Hamptons. Spojení modré a bíle působí klidně a harmonicky, ale také navodí uvolněnou atmosféru. Další zajímavou kombinací je modrá a dekor světlého dřeva. Přírodní barva a kresba dřeva vždy oživí a oteplí každé aranžmá a námořnická modrá barva, která ji v interiéru doprovází, dodá aranžmá zajímavý vzhled.

Tmavší odstíny modré vždy dobře ladí se dřevem. Světlé dřevo efektním způsobem doplňuje aranžmá. Kombinace námořnické modré a dřeva se hodí do klasických a modernějších aranžmá interiérů.

Kromě odstínů a dekorů přírodního dřeva existuje pár dalších barev, které dobře ladí s námořnickou modři. Dobrým nápadem bude lahvově zelená, v tomto případě však pamatujte, aby dokončit aranžmá ve světlých, bílých nebo šedých barvách, jinak se celek může zdát příliš tmavý. Stejně zajímavá bude smaragdově zelená a limetkově zelená, které vnesou do interiéru zajímavý, elektrizující akcent. Červená oranžová se také hodí k modré, ale spíše jen jako dodatek. To že obě barvy jsou dost výrazné, jejich použití na větší ploše například v ložnicí by mohlo návadět pocit neklidu. Vzhledem k tomu, že červená a oranžová podporují chuť k jídlu, je to kombinace, kterou můžete použít do kuchyně či jídelny. Naopak jen modrá v kuchyni může chuť k jídlu potlačit.

Použití barev inspirovaných přírodou se do interiéru nejsnáze zavedou pomocí doplňků. Textil, dekorační polštáře, vázy, květináče nebo rámy na obrazy budou ideální.

Výrazné barvy v interiéru pro odvážné

Námořnická modrá je barva, kterou můžete sestavovat s ostatními, stejně výraznými barvami. Vzhledem k tomu, že se jedná o studenou barvu, je dobré aranžmá oživit teplejším odstínem. Tmavě modré stěny se proto vyplatí doplnit grafikou ve žluté či oranžové barvě. Nábytek v námořnické modré bude zase dobře vypadat, když na něj umístíte figurky nebo dekorace v těchto slunných barvách. Neméně zajímavé budou textilie v pěkných teplých barvách, díky kterým vynikne módní pohovka nebo pohodlné křeslo v této barvě.

Zajímavou možností je také pudrově růžová. Ano, to není vtip! Námořnická modrá barva krásně ladí s pudrově růžovou a vnáší do interiéru jedinečnou, romantickou a nostalgickou atmosféru. Takové spojení je obzvláště dobré pro ložnici, protože dokonale uklidňuje a umožňuje příjemný odpočinek.

Zlato, stříbro a měď s modrou

Tmavě modré stěny a zlaté doplňky? Samozřejmě! Zlatá, stříbrná a měděná barva dokonale ladí s námořníckou modři. Tato kombinace se skvěle hodí především do moderních, minimalistických interiérů. Zlatý, stříbrný či měděný dodatek k modré stěně nebo modrému kusu nábytku vypadá opravdu výjimečně. Díky této kombinaci se místnost stane skutečně neobyčejnou a efektní svým luxusem a elegancí.

Moderní kuchyně a jídelna- Baumax.cz

Proč se vyplatí zvolit námořnickou modrou?

Námořnická modrá je skvělá jako leitmotiv, ale i jemný doplněk. Oblíbené jsou stěny, nábytek a doplňky v této barvě.

Námořnická modrá barva je velmi výrazná, díky čemu vám dokonale pomůže zdůraznit jedinečný, moderní charakter každého aranžmá. Ve správné kombinaci dokáže námořnická modrá v interiérech uklidnit anebo naopak dodat energii.

Námořnická modrá je však tmavou barvou, proto se vyplatí ji sestavovat se světlejšími motivy a odstíny, a to obzvláště tedy, když místnosti nejsou příliš velké. Do malých interiérů je lepší zavést doplňky v námořnické modři než natřít touto barvou zdi. Zde se na stěnách osvědčí bílé anebo krémové odstíny a k nim doplňky v různých odstínech námořnické modři. Velké, modré plochy by prostor opticky zmenšily, takže tmavé odstíny stěn nejsou pro malé místnosti vhodné.

S námořnickou modrou stěnou či nábytkem místnost může vypadat opravdu efektně. Tuto tmavou barvu můžete také zavést do různých aranžmá, které budou zdobeny v různých stylech interiéru. Námořní, skandinávský, moderní, minimalistický, glamour a další styly budou těžit z krásy námořnické modré barvy.

Kde budou modré stěny vypadat atraktivně?

Pokud přemýšlíte, s čím se hodí tmavě modrou zkombinovat, vyplatí se podívat, kde přesně se v místnosti námořnická modrá nachází. Velká, tmavě modrá stěna je nepopiratelně výrazným akcentem interiéru, který rozhodně potěší. Jedná se o perfektní variantu především do ložnice, kde námořnická modř v kombinaci s růžovou, bílou, šedou či světlými dekory dřeva vytvoří aranžmá plné klidu a pohody.

Námořnická modrá stěna je velmi výrazným akcentem, proto si dejte pozor, aby tato barva aranžmá zcela nedominovala. Nejlépe jednu stěnu anebo jen její část natřete tmavě modrou barvou. Jediná tmavě modrá stěna vytvoří zajímavé pozadí pro nábytek a další prvky aranžmá.

Neméně výrazným akcentem v místnosti může být tmavě modrý koberec či závěsy. Pamatujte však, že pokud už je v obývacím pokoji tmavě modrá stěna, je lepší se vzdát doplňků a vybavení v této barvě – přemíra této barvy může interiér zahltit a prostor v obývacím pokoji by měl být prostorný a světlý.

Křeslá- Baumax.cz

Je námořnická modrá vhodná pro nábytek použitý v aranžmá?

Námořnická modrá barva se hodí do interierů rovněž jako barva pro nábytek a vybavení. Oblíbené jsou nejen již zmíněné sedací soupravy a křesla, ale také skříňový nábytek v námořnickém modrém odstínu. Pokud se vám tedy nelíbí představa tmavě modrých stěn, ale rádi byste tuto barvu měli doma, rozhodněte se pro obývací pokoj zařízený nábytkem v tmavé modré barvě.

Dovedně představená tmavě modrá barva bude vypadat skvěle s mnoha dalšími barvami. Pro její doplnění se používají i přírodní materiály. Při zařizování nezapomínejte na dostatečný přísun přirozeného a umělého světla. Vhodné osvětlení dodá místnostem tu správnou atmosféru, kde se každý bude cítit příjemně.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak čistit světlou pohovku


Rohová pohovka, kterou lze rozložit jako gauč


Jak zařídit obývací pokoj? Atraktivní nápady pro moderní aranžmá!


 

Zpět