Přírodní materiály v interiérovém designu

12.05.2023

Moderní styly interiérového designu se velmi rychle vyvíjejí – zavádějí se nové trendy, objevují se nové barvy, vzory a motivy. Stále se však používají přírodní materiály, jejichž krása a všestrannost je umožnuje vnést do interiérů v různých podobách v zajímavé, a často velmi překvapivé formě.

Podívejte se s námi, co jsou přírodní materiály a jak je využít při zařizování interiéru.

Přírodní materiály v interiérovém designu


V tomto článku:

1. Jaké přírodní materiály se v interiérovém designu nejčastěji používají?

2. Jak působí dřevo v klasických a moderních interiérech?

3. Kde lze použít přírodní kámen?

4. Je vhodné použit v aranžmá rákos a bambus?

5. A co přírodní textilie?

6. V jakých aranžmá nelze zapomenout na přírodní materiály?

7. Proč se vyplatí vybírat materiály v eko stylu?



Jaké přírodní materiály se v interiérovém designu nejčastěji používají?

K přírodním materiálům, které se často používají při výzdobě interiéru, rozhodně patří dřevo a kámen. Kromě toho se používají přírodní textilie, kůže, bavlna, len a hedvábí. V zajímavých interiérových stylech, odkazujících na přírodu a proekologické trendy, se uplatňují i další materiály: keramika, rákos, bambus, proutí, a dokonce i sláma.

Přírodní materiály lze použít jak v moderních interiérových aranžmá, tak i v klasičtějších řešeních. Jejich velkou výhodou je univerzálnost a schopnost přizpůsobit tyto materiály danému stylu interiéru. Použití přírodního materiálu má vliv i na zdraví a pohodu obyvatel – s přírodními produkty použitými v interiéru se žije mnohem lépe.

Díky takovým materiálům zdůrazníte přírodní charakter interiéru. Použití přírodních materiálů v interiérovém designu není překvapivé, ale stojí za to vědět, kde, a v jaké podobě lze takové materiály použít.

Jaké přírodní materiály se v interiérovém designu nejčastěji používají?

Jak působí dřevo v klasických a moderních interiérech?

Nejčastěji používaným přírodním materiálem bude bezesporu dřevo. Dřevo lze získat z listnatých i jehličnatých stromů a samotné dřevo může být tvrdé nebo měkké. Zajímavostí je, že dřevo může mít opravdu úchvatné zbarvení a kresbu, díky nimž je snadné sladit vhodný druh dřeva do daného aranžmá.

Dřevo najdete v interiérech skoro všude. Nejoblíbenějšími prvky interiérového designu, které lze vyrobit ze dřeva, budou jistě podlahy a nábytek. Dřevo se navíc může objevit i na stěnách v podobě velmi populárního nástěnného obkladu či lamel. Dřevo je také skvělým materiálem pro všechny druhy doplňků.

Kde lze použít přírodní kámen?

Přírodní kámen je stejně oblíbený jako dřevo. Krásné dřevěné podlahy nebudou vždy fungovat v koupelnách nebo kuchyních – v takových interiérech je lepší použít přírodní kámen. Pevné a odolné vůči vlhkosti kamenné povrchy se objevují i na vnitřních i vnějších stěnách.

Z přírodního kamene se také často vyrábějí kuchyňské pracovní desky, stolní desky a desky na koupelnový nábytek. Kámen a dřevo jsou nejoblíbenější přírodní materiály a často se používají společně.

V moderních interiérových aranžmá nechybí ani kamenné dekorace v podobě váz, hrnců a mís. Kámen v interiéru představuje jedinečný přírodní styl a v kombinaci s živými rostlinami vytváří jedinečná aranžmá v souladu s trendem urban džungle.

V interiérech ve stylu glamour se používá také mramor, žula a travertin, tedy jedinečné druhy přírodního kamene, které naznačují eleganci a nenucený přepych.

Je vhodné použit v aranžmá rákos a bambus?

Je vhodné použit v aranžmá rákos a bambus?

Téma přírodních materiálů je opravdu široké a při bližším pohledu jistě najdete materiály, které znáte, ale které by vás nenapadlo použít v prostoru vašeho domu či bytu. Do této skupiny patří mimo jiné: rákos, bambus a sláma.

S těmito materiály je snadné zařídit interiér v přírodním stylu. Tyto materiály se používají především jako dekorace. Zajímavé doplňky z rákosu, bambusu nebo slámy dokážou vnést do místnosti jedinečný charakter.

Proutí může být stejně zajímavé. Tento materiál se objevuje nejen ve formě dekorace, ale také jako materiál pro výrobu nábytku. Ideální právě pro interiéry v přírodním stylu.

A co přírodní textilie?

Svůj dům nebo byt můžete zařídit přírodním nábytkem a doplnit jej přírodními textiliemi. Do této skupiny patří mimo jiné: přírodní kůže, bavlna, len, hedvábí. Tyto látky lze použít v různých stylech interiéru, takže možnosti jsou opravdu neomezené!

Styl interiéru lze snadno zdůraznit krásnými látkami. Klasický obývací pokoj krásné doplní rohová sedací souprava z přírodní kůže. Do neutrálních aranžmá, stejně jako do aranžmá ve venkovském, rustikálním, provensálském nebo skandinávském stylu se budou dobře hodit bavlněné nebo vlněné deky a přehozy. Na okna je dobré umístit i vzdušné záclony z přírodních materiálů.

Hedvábí je naopak perfektní materiál pro elegantní aranžerské styly plné nenucené nádhery. Bude ideální obzvlášť pro glamour styl.

Přírodní látky hrají důležitou roli ve výzdobě. V interiérovém designu se používají různé přírodní tkaniny. Zajímavostí je, že jsou nejen krásné, ale také vhodné pro alergiky.

V jakých aranžmá nelze zapomenout na přírodní materiály?

V jakých aranžmá nelze zapomenout na přírodní materiály?

Některé styly interiérového designu se neobejdou bez přírodních materiálů. Jedná se o interiéry plné dřeva, různých druhů přírodního kamene, přírodních látek a dalších přírodních materiálů. V jakých stylech aranžmá dominují přírodní materiály? Níže naleznete několik návrhů.

Použití přírodních materiálů bude v interiérech ve stylu boho jistě nezbytné. Tento moderní styl uspořádání interiéru zdůrazňuje krásu přírodních materiálů. Tento styl si oblíbí i milovníci přírodního stylu, zařizování interiérů v tomto stylu je příjemné a vzniklé prostory jsou teplé a útulné. Najdete zde dřevo, len a bavlnu, ale také proutí, rákos, a dokonce i slámu.

Prvky z přírodních materiálů vypadají krásně v aranžmá v přírodním stylu. Interiéry ve stylu urban jungle, eco nebo natural se neobejdou bez přírodních materiálů. Definují styl interiéru a dodávají místnostem ten správný charakter.

Přírodní materiály se používají i v dalších stylech uspořádání: v provensálském, skandinávském, venkovském nebo rustikálním. Jejich všestranné využití znamená navíc, že se hodí i do velmi moderních, minimalistických interiérů.

Proč se vyplatí vybírat materiály v eko stylu?

Dřevo a kámen jsou přírodní stavební materiály, stejně jako rákos, proutí, bavlna, kůže, len a další. Vyplatí se je používat, zejména proto, že jsou často méně alergenní než prvky vyrobené z plastu.

Krása tradičních přírodních materiálů má své kouzlo – díky tomu se v aranžmá interiérů neustále objevují přírodní materiály, jejichž všestrannost potěší jejích uživatele.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Obývací pokoj a ložnice v jednom, jak takový interiér zařídit?


Odpočinek do obývacího pokoje – pohovka nebo rohová sedačka?


Obývací pokoj a ložnice v jednom – jak vybrat vhodnou rozkládací pohovku?


 

Zpět