Obývací pokoj a ložnice v jednom, jak takový interiér zařídit?

11.02.2023

V dnešní době moderní byty a módní domy často nemají příliš mnoho užitné plochy - malé pozemky a vysoké ceny nemovitostí znamenají, že malá plocha se objevuje stále častěji jak u bytů, ale také u rodinných domů. Majitelé takových nemovitostí se musejí vypořádat s uspořádáním na malém prostoru všech potřebných prvků vybavení, čímž se stále více prosazují multifunkční místnosti, tedy místnosti, které kombinují dvě nebo i více funkcí.

Jednou z nejoblíbenějších kombinací je jistě kombinace ložnice a obývacího pokoje. Obývací pokoj s ložnicí vám umožní ušetřit místo v případě malé plochy bytu a zároveň vám umožní uspořádat estetický a funkční obytný prostor a pohodlné místo na spaní. V takovém uspořádání prostoru se ale bude hodit vhodné vybavení a zajímavý nápad na uspořádání obývacího pokoje s ložnicí.

Chcete-li zařídit obývací pokoj funkčním a komfortním způsobem, využijte naše užitečné tipy.

Obývací pokoj- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak zařídit obývací pokoj spojený s ložnicí?

2. Jedna místnost - dvě funkce

3. Prostorný obývací pokoj s ložnicí - logické rozdělení na dvě zóny

4. Jak důležitá je vhodná povrchová úprava stěn a podlah v multifunkčních interiérech?

5. Jak by měl být vybaven obývací pokoj, který v noci slouží jako ložnice?

6. Místo postele - sedačka, pohovka nebo rohová rozkládací pohovka

7. Nábytkové prvky ideální pro uložení drobných předmětů a oblečení

8. Nábytek ideální do malého obýváku

9. Kde především se osvědčí multifunkční uspořádání?



Jak zařídit obývací pokoj spojený s ložnicí?

Pokud si chcete zařídit obývací pokoj s ložnicí, nezapomeňte jej řádně vybavit. Uspořádání obývacího pokoje s ložnicí by mělo být plné chytrých řešení a zajímavých kombinací. Vzhledem k tomu, že se jedná o multifunkční místnost, vyplatí se do ní umístit multifunkční nábytek, jako jsou například pohovky na spaní nebo skládací nábytek. Vyplatí se vybírat kvalitní materiály a jednoduchý design. Díky tomu vám nábytek vydrží mnoho let, bude vypadat atraktivně po dlouhou dobu a příliš nepotlačí prostor, který už i tak je malý. Vyplatí se popřemýšlet, zda do pokoje umístíte pouze nezbytné prvky vybavení, nebo ještě i něco navíc. Dobře navržený obývák by měl mít i dostatek úložných prostorů, které se vám určitě sejdou. Nezapomeňte ani na vhodné osvětlení, a neomezujte se pouze na stropní svítidlo, ale pořiďte si ještě další zdroje světla, které jsou nezbytné obzvlášť pokud obývák plní i další funkce.

Jedna místnost - dvě funkce

Malé obývací pokoje v malých bytech lze během dne využít jako denní pokoj a v noci jej proměnit na ložnici pro členy domácnosti. Jedna místnost pak snoubí dvě funkce, které normálně plní dvě samostatné místnosti. Toto řešení se doporučuje zejména pro malé byty, ale i malé domy. Pamatujte, že je potřeba zachovat jednotný styl aranžmá v obou zónách, díky čemu bude celý prostor vypadat uceleně a atraktivně. Zaměřte se na podobné materiály a barvy, které se budou v prostoru opakovat, a použijte vhodné osvětlení, tak aby obě zóny byly dobře osvětlené.

Jak dobře uspořádat obývací pokoj s ložnicí? V případě takového řešení bude důležité zvolit správné vybavení – sedací soupravu s funkcí spaní nebo výklopnou postel.

Díky těmto kusům nábytku může být interiér obyvákem a ložnicí zároveň. Toto řešení má však i jisté nevýhody. V době návštěvy hostů nebudete moci použít rozkládací pohovku ani výklopnou postel pro účel spaní. Také může být poněkud obtížné každý den ráno než půjdete do práce skládat postel či pohovku, a večer ji zase rozkládat.

Prostorný obývací pokoj s ložnicí - logické rozdělení na dvě zóny

Multifunkční místnosti lze uspořádat i v bytech s otevřeným prostorem nebo bytech typu ateliér. V takových místech není obvyklé rozdělení prostoru, velmi často jedna velká místnost plní více funkcí.

Jak v takovém prostoru zařídit obývák s ložnicí? Je dobré vytvořit dělicí stěnu, která bude funkčně oddělovat obývací část od prostoru ložnice. Aby rozdělit prostor můžete se rozhodnout pro neobvyklá řešení, například pro policovou stěnu nebo závěs. Obě části interiéru by však měly mít společné prvky, například barvy, materiály, styl uspořádání nebo třeba opakující se doplňky.

Nábytek do obývacího pokoje umístěte do obývací části, a nábytek do ložnice do prostoru ložnice. Takové rozdělení dodá interiéru moderní styl a módní vzhled a zároveň zajistí soukromí, intimitu a funkčnost. Velmi módní jsou třeba aranžmá, kde se pro oddělení konkrétních zón používá nábytek nebo příslušné doplňky a dekorace. K rozdělení prostoru můžete použít třeba policový regál, či další kus nábytku, nezapomínejte ovšem, že ideou takových bytů je hlavně otevřený prostor.

Zajímavým řešením je využití mezipatra pro postel. Obývací pokoj s ložnicí, kde je postel umístěna v mezipatře, umožní nejen zajímavé a funkční využití prostoru, ale i opticky prostor zvětší. Než se rozhodnete pro konkrétní možnost, připravte si návrh, který vám může pomoci vybrat tu nejlepší možnost.

Obývací pokoj- Baumax.cz

Jak důležitá je vhodná povrchová úprava stěn a podlah v multifunkčních interiérech?

Multifunkční interiéry vznikly především jako reakce na problém zástavby malého prostoru. Uspořádání ložnice v obývacím pokoji je jednou z nejpopulárnějších kombinací, které lze nalézt, když se mluví o multifunkčních interiérech. Vzhledem k omezené ploše je dobré při plánovaní navrhnout celkové zařízení do nejmenších detailů, tak abychom získali atraktivní celek, a vybavení bylo pohodlné pro všechny členy domácnosti. Mezi zóny je důležité dodržet jednotnost stylu a barev. To totiž může mít zásadní vliv na to, že obývák nebude vypadat chaoticky, a ani menší než ve skutečnosti je.

Světlé barvy

Je vhodné zavést do interiéru světlé pastelové barvy. Světlé barvy, zejména bílá, opticky zvětšují prostor, a proto i malá multifunkční místnost může působit o něco větším a prostornějším dojmem.

Je dobré si s povrchovou úpravou trochu pohrát. V části pro ložnici budou skvěle vypadat čalouněné dekorativní panely, umístěné na stěně za pohovkou, která bude sloužit rovněž jako postel pro členy domácnosti. Díky tomu vytvoříte zajímavé čelo postele, a zároveň ochráníte stěnu před ušpiněním. Stejně praktické, i když o něco méně pohodlné, budou dřevěné stěnové lamely. Mezi zóny je vhodné použít stejnou podlahovou krytinu.

Šatní skříně na míru do malého interiéru

V případě takového aranžmá se také vyplatí rozhodnout pro vestavěný nábytek, zejména skříně s posuvnými dveřmi, vyrobené na míru po celé délce stěny. Díky tomu můžete plně využít dostupný prostor - do prostorné šatní skříně s posuvnými dveřmi se snadno vejde spousta různých věcí, oblečení a doplňků. Její styl je potřeba přizpůsobit ostatnímu vybavení.

Takové šatní skříně mohou být vybaveny zrcadly - to je ideální volba zejména v malých místnostech, protože obraz odrážený v zrcadlech opticky zvětší interiér. V obývacím pokoji budou zrcadla navíc zajímavou dekorací, proto při jejich umístění v aranžmá věnujte zvláštní pozornost.

Jak by měl být vybaven obývací pokoj, který v noci slouží jako ložnice?

Pokud si chcete zařídit obývací pokoj s ložnicí funkčně a esteticky, ujistěte se, že máte příslušné vybavení. V obývacím pokoji, který má sloužit i jako ložnice, by neměly chybět prvky vybavení, vhodné jak do obývacího pokoje, tak do ložnice. Díky nim snadno skloubíte obývací pokoj s ložnicí.

Interiér se vyplatí zařídit funkčně se zaměřením na vhodné do daného prostoru nábytkové prvky.

Místo postele - sedačka, pohovka nebo rohová rozkládací pohovka

Těžko mluvit o tom, jak prakticky spojit obývací pokoj s ložnicí, aniž bychom zmínili sedací soupravy s funkcí spaní, které zamění obývák v místo na spaní. Tyto jedinečné modely sedaček, pohovek a rohových sedacích souprav vám umožní během dne přijímat hosty, a večer vytvořit pohodlné místo na spaní.

Při nákupu takové pohovky se ujistěte, že má funkci každodenního spaní. Pak budete mít jistotu, že vám sedací souprava vydrží dlouhá léta, neopotřebuje se tak rychle, a zůstane pohodlná jak na sezení, tak na spaní po dlouhou dobu.

Modely pro příležitostné spaní naopak dobře poslouží, když obývací pokoj slouží jako ložnice pro hosty a jinak není používán pro každodenní spaní.

Ideálním řešením v případě sedacího nábytku na spaní je také praktický kontejner na lůžkoviny. Díky úložnému prostoru uvnitř sedačky, pohovky nebo rohové pohovky uschováte lůžkoviny, polštáře, přikrývky a deky. To umožní rychle ustlat postel a jistě ušetří váš čas. Každodenní ukládání lůžkovin do takového kontejneru je také mnohem jednodušší, a zároveň ušetří místo ve skříních nebo komodách.

Do obývacího pokoje s ložnicí můžete dát kromě sedací soupravy i výklopnou postel. Modely výklopných postelí mají ve složeném stavu podobu např. šatní skříně nebo psacího stolu. Dobře v takových interiérech poslouží i modulární nábytek. Postel v této podobě je možností pro ty, kteří chtějí vybavit obývací pokoj s ložnicí spíše pro noční odpočinek než pro přijímání hostů během dne.

Nábytkové prvky ideální pro uložení drobných předmětů a oblečení

Spojení obývacího pokoje s ložnicí často nutí majitele ukládat právě tam osobní věci. Kombinace obývacího pokoje a ložnice však může být při použití vhodného vybavení velmi estetická a praktická. Skvělé zde bude vypadat také praktická komoda. Prostor doplní rovněž šatní skříň, vitrína či regál. Přizpůsobte vybavení aktuálním potřebám obyvatel domu či bytu – nábytek by měl byt dostatečně prostorný. To umožní uložit vše potřebné.

Pěkné a prostorné zařízení vám pomůže skrýt všechny vaše osobní věci před zraky hostů, zejména oblečení, šperky nebo soukromé drobnosti. To je důležité, pokud chcete, aby uspořádání obývacího pokoje s ložnicí bylo zajímavé, praktické, estetické a pohodlné.

Nábytek ideální do malého obýváku

Do multifunkčního interiéru by se měly umístit i atraktívní kusy nábytku do obývacího pokoje. Abyste si zařídili obývací pokoj funkčně a pohodlně, určitě volte doplňkové vybavení do obývacího pokoje. S praktickým konferenčním stolkem a pěkným heboučkým kobercem bude uspořádání obývacího pokoje s ložnicí vypadat skvěle.

Sladit obývací pokoj s ložnicí není jednoduché, ale jde to. Zajímavé nápady a nevšední uspořádání udělají z obýváku spojeného s ložnicí nejen efektní interiér, ale stanou se i mimořádně praktickým místem.

Obývací pokoj- Baumax.cz

Kde především se osvědčí multifunkční uspořádání?

Uspořádání ložnice v obývacím pokoji je zajímavým řešením, které vám umožní ušetřit místo a maximálně využít dostupný prostor. Ložnice může být nedílnou součástí obýváku, ale také například obývák a ložnice mohou být vedle sebe, oddělené pouze smluvní hranicí. Oba způsoby uspořádání jsou zajímavé a lze je použít při zařizování interiéru s malou plochou.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Co dát na komodu - dekorace


Čím vyzdobit komodu - zajímavá podzimní aranžmá


Jak vystavit květiny doma


 

Zpět