Nejlepší způsoby, jak odstranit rez z kovových prvků!

29.01.2023

Kov je nepopiratelně jedním z nejodolnějších a nejtrvanlivějších materiálů, ale vážným problémem může být výskyt rzi přímo na kovovém povrchu. Hnědé, oranžové nebo žluté skvrny nejen mohou být velmi nevzhledné, ale často také výrazně snižují pevnost a odolnost kovu a kovových výrobků. Jak tedy odstranit rez, aby kovový předmět získal zpět svůj dobrý stav a pěkný vzhled? Určitě se zde osvědčí jak mechanické a chemické metody, tak i domácí způsoby na odstranění rzi z kovových povrchů. Pokud se chcete snadno a rychle zbavit rzi, pak si přečtěte tento článek, ve kterém najdete několik osvědčených a rychlých způsobů na to, jak se jej zbavit. Poté budete moci vybrat ten, který se nejlépe osvědčí ve vašem případě.

Vodovodní baterie- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Proč by se měla odstraňovat rez?

2. Estetika a odolnost kovového povrchu

3. Příčiny koroze kovů

4.  Nejlepší způsoby, jak odstranit rez z kovových povrchů

5. Mechanické odstraňovaní koroze - jak na to?

6.  Jaké chemické přípravky použít, pokud se chcete zbavit rzi?

7. Jaké domácí prostředky budou vhodné na odstraňování rzi z kovových povrchů?

8. Jak účinně chránit kov před rzí?



Proč by se měla odstraňovat rez?

Péče o dobrý stav materiálů umožní předmětům z nich vyrobených sloužit v domě či bytě mnohem déle. Stejně jako se dřevo ošetřuje mořením, olejováním nebo lakováním, aby bylo chráněno před deformacemi a škůdci, stejně je potřeba pečovat i o kov.

Estetika a odolnost kovového povrchu

Obvykle vznik rezavých skvrn způsobuje, že se další šíří velmi rychle. Proto je tak důležité odstranit rez co nejdříve. Poté je třeba kovový povrch chránit proti další korozi. Díky správným čisticím postupům a účinné ochraně budou kovové předměty sloužit mnoho let.

Příčiny koroze kovů

Koroze je primárně problém kovových povrchů, které jsou venku, ovšem postihuje i kovové předměty v interiéru. V případě kovu, velkým problémem a častou příčinou koroze bude vlhkost. Proto jsou prvky jako kovová umyvadla, vany, dřezy a kuchyňské baterie často vystaveny korozi.

Nejlepší způsoby, jak odstranit rez z kovových povrchů

Efektivní odstranění rzi může být náročné na práci, ale umožní vám důkladně očistit kovový povrch a zajistit estetiku a trvanlivost předmětů. Odstranit jej můžete více způsoby. Můžete to udělat mechanickým způsobem, použitím chemických prostředků určených k odstranění rzi, ale i domácími přípravky, které najdete v každé kuchyni.

Mechanické odstraňovaní koroze - jak na to?

Elektrické a ruční nástroje se na mechanické odstranění koroze z kovových povrchů, které mají velkou plochu, hodí nejvíce. Je to rychlý a efektivní způsob, který ovšem vyžaduje vhodné nářadí, jakým jsou brusky a brusné kotouče, drátěné kartáče, a na čištění a leštění například brusný papír. Než se pustíte do práce, vždy je vhodné se dobře připravit.

Brusky a elektrické brusné kotouče

Robustní elektrické nářadí s vysokým nebo o něco menším výkonem bude schopno si poradit s čištěním rzi z kovových povrchů i na větším povrchu. Díky němu snadněji odstraníte vrstvu rzi z povrchu. Pamatujte ovšem, že i když bruska nebo brusný kotouč velmi snadno odstraní rez, může se také stát, že se poškodí čištěný předmět, proto při práci postupujte velmi opatrně a pečlivě.

Elektrické nářadí je vhodné pro velké a relativně rovné kovové povrchy. Pro odstranění rzi z menších dílů nebo těžko dostupných míst je lepší použít ruční nářadí. Můžete například využít drátěný kartáč nebo brusný papír.

Drátěný kartáč – nástroj na čištění rzi

Pomocí malého drátěného kartáče můžete bez problémů očistit předmět od rzi. Čištění kovu drátěným kartáčem je poměrně pracné, ovšem velmi účinné. Drátěný kartáč můžete použít pro očištění těžko přístupných míst. Je to nástroj vhodný rovněž pro čištění malých rezavých povrchů, které nevyžadují použití elektrického nářadí.

Čištění kovu brusným papírem

Brusný papír je jedním z nejoblíbenějších způsobů čištění rzi. Pomocí brusného papíru se vám podaří odstranit rez z kovu, a navíc lze jej použít na těžko dostupná místa. Čištění brusným papírem je řešením spíše pro menší rezavé plochy.

Jaké chemické přípravky použít, pokud se chcete zbavit rzi?

Pomocí vhodných chemických přípravků snadno odstraníte rez z kovu. Skvěle fungovat zde budou profesionální průmyslové přípravky, které zakoupíte bez problémů. Jsou stejně účinné, pokud potřebujete odstranit rez z velké, tak i z menší plochy. S pomocí chemických přípravků je také snazší vyčistit malé kovové prvky nebo pohyblivé prvky (např. panty).

Při používání chemikálií buďte však opatrní. Než použijete jakýkoli prostředek, nezapomeňte si pozorně přečíst informační štítek od výrobce – obsahuje podrobné informace o použití přípravku a opatřeních, která je třeba přijmout. Vhodně aplikovaný přípravek rychle a účinně odstraní rez a nevystaví vás nepříjemnostem.

Chemikálie jsou silné přípravky, takže buďte opatrní jak na sebe, tak na předmět, který čistíte. Nesprávné nebo neopatrné použití přípravku může trvale poškodit výrobek.

Vodovodní baterie- Baumax.cz

Jaké domácí prostředky budou vhodné na odstraňování rzi z kovových povrchů?

Proces koroze je obvykle pomalý, ovšem objevení se prvních stop koroze obvykle znamená, že se na povrchu objeví další rezavé skvrny. Než se to stane, vyplatí se jednat co nejrychleji. Pokud stopy rzi jsou menší, lze je úspěšně odstranit domácími prostředky. K jejich odstranění určitě pomůže to, co máte doma, a především ve vlastní kuchyni. Aby připravit vhodnou čisticí pastu, nejlepší budou následující produkty:

Jedlá soda na čištění

Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak vyčistit stopy rzi z kovového povrchu, je otřít je jedlou sodou. Tento produkt se používá ve formě husté pasty, kterou vytvoříte, když spojíte sodu s trochou vody. Pasta se nanese na poškozený kovový povrch a cca po dvou hodinách se odstraní. Vyplatí se pak dodatečně očistit povrch – dobře k tomu poslouží drátěný kartáč nebo brusný papír.

Kyselina citronová na rez

Je stejně účinná jako jedlá soda, a stejně jako soda je běžně dostupná. V případě kyseliny citronové se používá rovněž pasta (směs kyseliny s vodou v malém množství), která se nanáší na rezavý povrch cca na dvě hodiny. Změklou rez stačí jen následně odstranit hadříkem nebo kartáčem.

Můžete také smíchat kyselinu citronovou se solí, aby ještě zvýšit čisticí účinek.

Lihový nebo jablečný ocet

Boj se rzí není jednoduchý, ale ocet může rozhodně pomoci. Použití jablečného octa nebo lihového octa pomůže odstranit rez. Menší ohniska rzi otřete hadříkem namočeným v octě a větší poškozené předměty lze do octové lázně i zcela ponořit. Pokud kovový předmět nemůže být ponořen, omotejte přes něj hadřík namočený do octa. Pro lepší efekt nechte působit několik hodin, a následně setřete rez hadříkem nebo kartáčem.

Jak účinně chránit kov před rzí?

Odstranění koroze není vše, co je třeba udělat, aby předměty vypadaly krásně a byly opět odolné. Důležitá bude také ochrana proti korozi. Odolná a pevná ochranná vrstva zabrání opětovné korozi.

Po odstranění rzi očistěte předmět od mastnoty, špíny, prachu a nečistot (použijte roztok vody a prostředku na mytí nádobí). Poté na očištěný povrch naneste například vhodný konzervační olej, či také víceúčelový mazací prostředek WD-40. Ošetření olejem, nebo přípravkem WD-40 ochrání kovové předměty, jak venku, tak i uvnitř před opětovnou korozí.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak zařídit kuchyň?


Ať žije barva! Barevný kuchyňský nábytek – inspirující uspořádání


Moderní nebo klasická - cesta k elegantní kuchyni


 

Zpět