Kam pověsit a jak sušit ručníky v koupelně?

15.01.2023

Koupelna je místem pro osobní hygienu, ale i pro relaxaci. Je proto důležité, aby byl interiér koupelny hygienický, čistý a bezpečný. Koupelnu je proto třeba vybavit tak, aby splňovala tyto požadavky. Kromě sanitární keramiky, armatury, nábytku a doplňků, které koupelnu zkrášlí, je potřeba v ní umístit koše na prádlo, a to jak na to špinavé, tak čisté, a také věšáky, a na dveře háčky, na které lze pak věšet ručníky. Toto platí i pro ručníky, kterými se osušíte po koupeli nebo sprše. Správně vysušené ručníky zajistí jejich hygienické používání. Aby ručníky nebyly živnou půdou pro bakterie, vyplatí se postarat se o jejich řádné vysušení.

Jaký je tedy nejlepší způsob sušení ručníků a jak se o ně starat? Kam dát mokré ručníky po koupání? Kde je vhodné ukládat čisté ručníky? Na tyto a mnohé další otázky odpovíme v následujícím článku. Podívejte se!

Zrcadlá- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak správně sušit ručníky?

2. Kam pověsit ručníky po koupání?

3. Stojany na osušky

4. Otopné žebříky a koupelnové radiátory 

5. Podélné věšáky na ručníky

6. Jak pověsit malý ručník na ruce v koupelně?

7. Co je ještě důležité pro správné sušení?

8. Jak skladovat ručníky v malé koupelně?



Jak správně sušit ručníky?

Trochu jinak se ručníky suší po vyprání a trochu jinak po každodenním používání. Po vyprání lze je sušit v sušičce nebo je zavěsit na sušák na prádlo. Při sušení na sušáku dejte pozor, aby se ručníky nedotýkaly a byly rozprostřeny, aby měly co největší sušicí plochu. Je to nezbytné, aby co nejrychleji uschly, a po vyschnutí nezapáchaly. Pro malou koupelnu, když je na stojací modely příliš málo místa, mohou být řešením nástěnné sušáky. Na suché osušky lze použít háčky jako držák na ručníky.

Trochu jiné je to se sušením ručníků po koupeli. Takové mokré ručníky by se měly před dalším použitím vysušit. To je důležité, protože to zajišťuje hygienu a bezpečnost. Pokud je chcete opětovně použít, ujistěte se, že jsou suché, když ne, pak raději použijte novou osušku.

Vany- Baumax.cz

Kam pověsit ručníky po koupání?

Špatně nebo neúplně vysušený ručník je skutečnou živnou půdou pro bakterie. Vlhký povrch přispívá k rozvoji mikroorganismů, které mohou ohrozit vaše zdraví. Proto je třeba ručníky po každém použití důkladně vysušit. V každé koupelně, malé i velké, by mělo být místo, kde po koupání řádně vysušíte všechny ručníky. Na tom opravdu záleží, pokud chcete, aby jejich používání bylo hygienické.

Na trhu je mnoho produktů na zavěšení ručníků v koupelně. Stojí za to se na ně podívat a vnést je do uspořádání koupelny – pěkné a estetické výrobky, jako jsou například elegantní stojany na osušky budou nejen praktické, ale co se týče designu, budou v místnosti i skvěle vypadat. Pokud ale máte malou koupelnu, nebo v ní chcete více kompaktní řešení, je potřeba zvolit jinou možnost. Podívejte se na vytahovací sušák pod strop nebo držák na stěnu. Jsou to modely, které nezaberou mnoho místa.

Stojany na osušky

Nákup stojanu na ručníky je perfektním řešením, pokud jde o sušení. Osuška zavěšená na stojanu rychle uschne. Vyplatí se vybrat stojan s co největší sušicí plochou, aby osušky mohly dobře schnout. Ručníky by se neměly skládat – v záhybech se mohou množit bakterie, takže jejích opětovné použití o nebude dostatečně hygienické.

Stojany jsou různých velikostí, ale většinou zaberou poměrně dost místa. Pro malou koupelnu to nebude optimální řešení, ale pokud máme dostatek prostoru, rozhodně se vyplatí si takový stojan pořídit. Tvar stojanu, ale i počet tyčí může být různý. Při výběru zohledněte počet členů vaší domácnosti.

Otopné žebříky a koupelnové radiátory 

V prostoru malých koupelen je často obtížné najít místo pro velké stojany či sušáky na ručníky, proto je potřeba na jejich sušení najít jiný způsob. V našem internetovém obchodě najdete vhodné produkty na sušení, ať už máte malou nebo velkou koupelnu.

V menších koupelnách můžete místo stojanů zvolit speciální žebřík na sušení. Nezabere mnoho místa a umožní vám osušky zavěsit takým způsobem, aby co nejrychleji uschly. Alternativou k žebříkům bude koupelnový radiátor, a hlavně oblíbený žebříkový model koupelnového radiátoru. Na jednotlivá žebra můžete pověsit osušky, díky čemu uschnou opravdu rychle.

Možností do menších koupelen budou jistě praktické teleskopické sušáky na stěnu pod strop, které vám umožní vytáhnout tolik tyčí, kolik k sušení potřebujete. Složený sušák nezabere mnoho místa, takže poslouží tam, kde je ten prostor koupelny opravdu malý.

Vybavení koupelny- Baumax.cz

Podélné věšáky na ručníky

Poslední možností jsou podélné věšáky, tedy věšáky, které mají dlouhé rameno (či více ramen), na které lze v koupelně pověsit ručník jen jak se utřete. To je ideální varianta do malých koupelen – věšák je většinou pohyblivý, takže ho můžeme v době nepoužívání odsunout na stranu.

Sušák může mít několik ramen. Při sušení dbejte na to, aby se ručníky vzájemně nedotýkaly, jinak budou schnout mnohem déle.

Jak pověsit malý ručník na ruce v koupelně?

O něco jinak to vypadá v případě menších ručníků. Ty se používají velmi často, takže by měly být vždy po ruce. V případě těchto výrobků je nejlepší investovat do malých podélných věšáků nebo malých žebříků, aby byl ručník vždy rozložen během sušení.

Na trhu jsou k dostání i speciální věšáky. Vyplatí se pořídit si je, protože vypadají esteticky a jsou velmi praktické. Takové věšáky lze pořídit ve funkčních sadách s poličky nebo žebříky, díky nimž budou koupelnové doplňky k sobě dokonale sladěny a celé aranžmá bude jednotné a estetické.

Co je ještě důležité pro správné sušení?

Sušení má za úkol zbavit ručníky vlhkosti, a proto je tak důležité dělat to správně. Dobře navržená a uspořádaná koupelna je vybavena tak, aby bylo možné sušení ručníků a zároveň jejich používání pohodlné pro členy domácnosti. Vzhledem k vlhkosti, která je v koupelně, v první řadě je nutné se postarat o větrací otvory, které umožní dobrou výměnu vzduchu, pomohou zbavit se vlhkosti a zabrání vzniku plísní.

Je také dobré vědět, kam pověsit ručníky. Nevěšte je do míst, kde bude při používání koupelny cákat voda, například do sprchového koutu nebo těsně nad vanou. Je dobré najít vhodný prostor pro jejich sušení mimo mokrou zónu nebo použít k tomu stěnu vzdálenou od vany, sprchy či umyvadla.

Vybavení koupelny- Baumax.cz

Jak skladovat ručníky v malé koupelně?

Správné uspořádání koupelny vám umožní dát do místnosti příslušné vybavení a doplňky, které zpříjemní čas během koupání nebo každodenních hygienických činností. Praktický koupelnový nábytek, funkční keramika a armatury, ale i dekorace vytvoří prostor, kde bude příjemné starat se o osobní hygienu.

Koupelna je také místem pro uskladnění čistých, suchých ručníků. Vzhledem k tomu, že je dobré mít v koupelně ručníky po ruce, můžete si pořídit uzamykatelné skříňky nebo je uložit na závěsné police na stěně. Suché ručníky je třeba skladovat mimo mokrou zónu, aby se náhodou nenamočily a nemuseli jsme je zbytečně sušit. Pokud je místnost dostatečně velká, můžete na ně použít samostatnou skříňku na ručníky.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak ušetřit na vytápění – nejlepší způsoby, jak udržet teplo ve vaší domácnosti!


5 nejčastějších chyb při zařizování koupelny


Jaké květiny jsou vhodné do koupelny - 8 nejlepších rostlin do koupelny


 

Zpět