Jaké kliky vybrat pro interiérové a venkovní dveře?

26.12.2022

Dveře umožňují průchod mezi místnostmi nebo z vnějšího prostoru do vnitřního, ale aby byly plně funkční, potřebují odpovídající kliky. Při výběru dveřního kování a kliky mnoho lidí nevěnuje zvláštní pozornost parametrům výrobku ani estetice různých modelů, a přece krásné kliky jsou ozdobou dveřního křídla a všech interiérů. Podívejte se, jak vybrat kliky a kování, aby skvěle vypadaly a dobře sloužily jak obyvatelům, tak hostům. A na co byste měli se soustředit při výběru dveřního kování. Jde o velmi důležitý prvek dveří, proto se vyplatí tomu věnovat náležitou pozornost.

Dveře- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak vybrat dveřní kování?

2. Jaké kliky na interiérové dveře budou nejlepší?

3. Jaké kliky jsou nejlepší pro vchodové dveře?

4. Kdy zvolit hliníkové a kdy mosazné kliky na dveře?

5. Tradiční klika, či koule na dveře?

6. Kde se osvědčí ozdobné dveřní kliky?



Jak vybrat dveřní kování?

Pro výběr kliky na dveře, vnitřní i vnější, je důležitá funkčnost výrobku a také jeho estetika. Jedná se o často používaný prvek, který má být pevný a odolný. Díky vhodně zvolenému kování bude otevírání dveřního křídla snazší, takže klika a dveřní kování budou perfektně plnit svou funkci. V každém aranžmá důležitou roli hrají detaily a doplňky, proto se vyplatí vybírat kování, které do místnosti pěkně zapadnou. Například ozdobné štítové kování se hodí do klasických interiérů, a minimalistické rozetové kování bude naopak vhodné do moderních interiérů.

Kliky mohou být vyrobeny z různých materiálů a mohou mít také různé tvary, na co je dobré se při výběru soustředit. Nejpopulárnější je tradiční klika v podobě madla a kouli na dveře. Často kování je vyrobeno z nerezové oceli nebo hliníku a dalších kovových slitin, jako je například chrom nikl. Méně kvalitní, ale i levnější kliky mohou být plastové. Na výběr je také štítové kování, kde je otvor pro kliku a otvor pro klíč vyražen na jednom dlouhém štítu, a modernější kování rozetové, ve kterém je štít rozdělen na dva oddělené díly: kliku a otvor pro klíč. Rozeta může být kulatá, oblíbené jsou ale i modely se čtvercovou rozetou. Vzhledem k různorodým potřebám zákazníků nabízejí výrobci madla v různých barvách a tvarech.

Při nákupu dveřních klik věnujte pozornost také samotným dveřím, jelikož při volbě kování je potřeba určit zda se jedná o pravé nebo levé dveře. Je to důležité pro montáž.

Dveře- Baumax.cz

Jaké kliky na interiérové dveře budou nejlepší?

Dveřní kliky mohou být určeny pro vnitřní dveře nebo venkovní dveře. Ty první jsou o něco méně odolné vůči nepřízni počasí, ale často mají jedinečný design a jejich používání je mimořádně pohodlné.

Jaká klika pro interiérové dveře bude nejlepší? Je dobré si dát pozor ne na kliku samotnou, ale na jaké dveře by měla pasovat, a v jaké místnosti bude použita. Kliky pro interiérové dveře se často používají, a to i několik desítek krát denně, proto musí být odolné vůči intenzivnímu používání a mechanickému poškození. Například nerezové kliky mají dlouhou životnost, a atraktivní vzhled. Je důležité se soustředit i na to, aby jejich design ladil nejen ke dveřím, ale i zbytku aranžmá. Dobře zvolené kliky interiérových dveří výrazně zvyšují komfort používání, a to jaký konečný vzhled a charakter získá celé aranžmá.

Interiérové kování může být s otvorem pro vložkový zámek nebo být vybaveno zástrčky. Takové modely se dá použít především pro dveře do koupelny nebo WC, když si chcete zajistit soukromí a intimitu. Během výběru pamatujte, že u nás dveřní kování může mít tři typy roztečí - 72 mm, 90 mm a 92 mm, a proto si vyberte správně.

Jaké kliky jsou nejlepší pro vchodové dveře?

Vnější kliky musí splňovat trochu jiné požadavky než ty do interiéru. Vzhledem k tomu, že povrch venkovních dveří je vystaven nepříznivým povětrnostním vlivům, měl by být extrémně odolný vůči vlhkosti a měnícím se teplotám. Totéž platí u dveřního kování, to musí také odolat dešti, sněhu a vysokým i nízkým teplotám. Z tohoto důvodu se vyplatí vybírat modely, které jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů. Nerezové nebo mosazné kliky se zde skvělé hodí.

U venkovních klik se také vyplatí dbát na jejich estetiku a sladit je s designem dveřního křídla a fasádou domu. Vstupní dveře by měly vybízet hosty, aby vešli dovnitř, rovněž by měly atraktivně vypadat, dokonce se dá říct, že právě klika je často pověstnou „tečkou nad i“ celého uspořádání. Dveře s klikou bývají vizitkou domu či bytu. Pro vchodové dveře, stejně jako ty interiérové, můžete si vybrat tradiční nebo moderní kliky a dveřní kování, které mají jednoduchý nebo efektní tvar.

Černé dveřní kliky jsou velmi populární pro vchodové dveře, zvláště když mají být namontované na moderní dveře. Rustikálním dřevěným dveřím zase prospějí černé dekorativní modely, vyrobené z mosazi.

Kdy zvolit hliníkové a kdy mosazné kliky na dveře?

Umístění dveřního křídla také určuje, jaká klika by měla být instalována ve dveřích. Kliky vyrobené z hliníku jsou dobrou variantou pro interiérové ​​dveře, které nemusí snášet nepříznivé povětrnostní podmínky. U venkovních dveří se vyplatí vybrat kliku, která je obzvláště odolná vůči vlhkosti a kolísání teplot – dobře fungují modely z kvalitního kovu, nerezu a mosazi.

Různé typy klik jsou navrženy pro různé účely. Pro ty, kteří hledají levný typ, je připravena nabídka plastových výrobků. U tohoto typu je kvalita nižší než u kovových modelů, ale také je to většinou řešení pro dveře, které se nepoužívají příliš často. Obvykle nejsou vhodné do každé místnosti, protože nejsou příliš odolné vůči intenzivnímu používání.

Vzhledem k poptávce jsou na trhu k dispozici produkty nejen z různých materiálů, ale také v různých tvarech a barvách. Proto je snadné vybrat tvar a barvu dveřního kování dle konkrétní potřeby.

Kování na dveře- Baumax.cz

Tradiční klika, či koule na dveře?

Při výběru klik se často můžete setkat s možností výběru tradičního kování s madlem, anebo koulí, nebo obojích. Na trhu jsou snadno dostupné různé typy, včetně kombinovaných modelů, díky čemu se můžete rozhodnout, jaké řešení bude pro vás a váš dům či byt nejlepší.

Vzhledem k větší oblibě tradiční kliky s madlem se tyto modely objevují na trhu nejčastěji.

Barva dveřního křídla versus barva kliky na dveře

Kování by mělo být přizpůsobeno samotnému dveřnímu křídlu. U jednobarevných modelů je dobré zvolit kliku, která bude alespoň trochu vystupovat z povrchu dveřního křídla. Díky tomu bude vidět a bude moci lépe plnit svou funkci.

Módní dveřní kliky mohou být v různých barvách. Jaký model si vyberete, závisí na konkrétním uspořádání a vašich preferencích.

Kde se osvědčí ozdobné dveřní kliky?

Kliky by měly zdůrazňovat krásu dveří. Z naší nabídky si snadno vyberete to správné kování – máme jak jednoduché, minimalistické modely, tak dekorativní, zajímavé produkty.

Klika je důležitým prvkem vchodových či interiérových dveří a proto se často pro zdůraznění jejich stylu používají dekorativní modely. Takové produkty bývají o něco dražší, ale dokonale odrážejí styl dveří. Snáze s nimi zařídíte loftové, retro, vintage či jiné aranžmá. Věnujte pozornost orientaci dveřního křídla, protože konkrétní modely mohou pasovat pouze na levé nebo pravé dveřní křídlo.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak renovovat staré dveře?


Na co se zaměřit při výběru vchodových dveří?


Jak vyrobit vánoční dekorace na dveře


 

Zpět