Jak vytvořit středomořskou zahradu – nápad na zahradu ve středomořském stylu.

27.05.2023

Každý, kdo měl alespoň jednou v životě možnost strávit dovolenou v některé ze středomořských zemí, bude jistě souhlasit s tvrzením, že zdejší klima a zahradní úpravy jsou jedinečné a kouzelné. Nebylo by to skvělé moci si vytvořit tuto středomořskou atmosféru v pohodlí své vlastní zahrady? I když je v Česku klima úplně jiné, díky vhodnému uspořádání zahrady si každý z nás může vytvořit zahradu jako ve středomoří.

Pokud jste zvědaví, jak přenést atmosféru jižních zahrad přímo na svůj pozemek, určitě se podívejte, co navrhují naši odborníci. Z článku se dozvíte, jaké zvolit prvky výzdoby, zahradního nábytku a rostlin, aby založit středomořskou zahradu. Jaké rostliny zasadit, aby dát středomořský vzhled své vlastní zahradě.


V tomto článku:

1. Odkud k nám připutovala móda středomořských zahrad?

2. Čím se vyznačuje zahrada ve středomořském stylu?

3. Barevná středomořská zahrada

4. Pohodlný nábytek do středomořské zahrady

5. Vybavení, doplňky a ozdoby do zahrady ve středomořském stylu

6. Středomořské rostliny, citrusové rostliny a okrasné trávy charakteristické pro zahrady na jihu


220021322313233184314762394855


Odkud k nám připutovala móda středomořských zahrad?

Země ležící v oblasti Středozemního moře spojujeme jen s příjemnými věcmi – teplým sluncem, blankytným mořem a bohatou vegetací. Z tohoto důvodu se stávají častou inspirací pro architekty a dekoratéry interiérů a zahrad. Romantismus francouzských zahrad, útulnost italských zahrad, tajemnost španělských a řeckých zahrad dohromady vytváří to, čemu se obecně říká středomořský styl.

Rozmanitost geografických oblastí, kultur a estetiky ztěžuje přijetí jedné striktní definice stylu. Je však možné poukázat na určité vlastnosti, jaké jsou ideální pro středomořský styling.

Čím se vyznačuje zahrada ve středomořském stylu?

Středomořská zahrada je jistě prostor s duší – světlý a romantický. Je to místo, kde vévodí pastelové barvy, decentní dekorace, barevné květiny a voňavé bylinky. Středomořské aranžmá odkazuje k naturalistickému a rustikálnímu stylu. Kamenné schody, zídky různé výšky, sloupce, skalky a herbáře jsou pro středomořskou zahradu velmi charakteristické. V odlehlých částech zahrad, ukrytých mezi keři a vinnou révou, se nacházejí atmosférické zahradní altány a terasové pergoly, které v nejteplejších dnech nabízejí osvěžující chládek. Uvnitř je lehce nedbale rozmístěn pohodlný ratanový, proutěný anebo dřevěný zahradní nábytek. Mezi stromy se ve vánku jemně pohupují houpací sítě a závěsná zahradní křesla. Všechny tyto prvky vybízejí k blaženému odpočinku v zákoutí zahrady.

Barevná středomořská zahrada

Vytvoření prázdninové atmosféry v interiéru zahrady ve středomořském stylu vyžaduje použití vhodných barev. Typickými barvami pro drobnou architekturu jsou bílá, modrá, tyrkysová, fialová, cyklámenová, karmínová a v odvážnějším španělsko-orientálním aranžmá i odstíny oranžové, červené, žluté, hnědé a okrové. Milovníci minimalismu a subtilnosti mohou zvolit odstíny připomínající francouzskou Provence – fialovou, modrou a bílou.

Bohatost barev zajišťuje, že si každý najde to své.

Pohodlný nábytek do středomořské zahrady

Ve středomořských zahradách neméně důležité jsou také pohodlné a funkční nábytkové sestavy, příslušenství a doplňky. Převládá zde dřevěný, ratanový a kovový nábytek, ale v odlehčené, prolamované verzi. Sedáky a opěrky křesel, židlí a zahradních lavic by měly být doplněny měkkými polštáři, které dodají celému stylingu jedinečný útulný charakter, a lze se o ně pohodlně opřít.

Naši zákazníci se často ptají, zda v sortimentu českých obchodů s nábytkem a zahradnictvích najdou takový, který dokonale zapadne do stylu středomořské zahrady? Samozřejmě. Pokud takové nábytkové prvky či sestavy sháníte, určitě navštivte náš obchod a oddělení zahrady. V naší nabídce najdete pohodlný nábytek ze dřeva, ratanový zahradní nábytek, kovový zahradní nábytek, který vám pomůže aranžovat vaši zahradu do podoby těch ve středomoří. Aranžmá můžete také doplnit atmosférickými zahradními lavičkami a slunečníky, a vytvořit tak příjemné místo k posezení. Pokud máte dostatek prostoru a podmínky, můžete umístit i houpačku nebo zavěsit mezi stromy pohodlnou houpací síť.

Ve středomořských zahradách nemohou chybět svícny, lampiony a lucerny.

Vybavení, doplňky a ozdoby do zahrady ve středomořském stylu

Dekorace, ozdoby a doplňky jsou neodmyslitelným prvkem zahrad v jakémkoliv uspořádání. Ve středomořských zahradách dominují dekorace z přírodního kamene, typu skalky, zídky a kamenné lavičky. Zdi lze pro ještě lepší efekt osadit jižními rostlinami. Ty celku dodají útulný a rustikální charakter.  

K nejcharakterističtějším ozdobám jižních zahrad patří džbány, kamenné hrnce, kamenné basreliéfy, figurky a amfory. V dekorativních květináčích můžete pěstovat letničky, trvalky, bylinky, keře, a dokonce i malé stromky, které jsou tak efektní ozdobou zahrad ve středomořských zemích.

Chcete-li, aby vaše zahrada získala charakteristický středomořský charakter, použijte v jejím uspořádání barevné markýzy typické pro jižní země, nejlépe v odstínech italské červené, řecké modré, žluté nebo zelené a bílé. Altány, pergoly a zahradní domky jsou běžnými prvky vybavení středomořských zahrad, hodí se ale i do našeho podnebí.

Středomořské rostliny, citrusové rostliny a okrasné trávy charakteristické pro zahrady na jihu

V zahradě ve středomořském stylu je nejlepší vysadit: citrusy, olivovníky, rozmarýn, oregano, oleandry, muškáty nebo cypřiše. Ani zde nemůže chybět levandule a vřes. Přestože se české podnebí od jižního liší, lze s úspěchem najít rostliny, které si poradí i s těmi nejtěžšími zimními podmínkami. Pamatujte, že jedním z nejdůležitějších úkolů je výběr správných rostlin. Mnoho jižních druhů vyžaduje dostatečnou ochranu během zimního období – zejména v prvních letech po výsadbě. Pro ty, které by v chladnějším podnebí nepřežily, stojí za to najít náhradu. Například hrušeň vrbolistá může být odolnou náhradou olivovníku a kvetoucí komule Davidova bude vypadat stejně krásně jako ibišek.

Středomořskou atmosféru na svém pozemku vytvoříte výsadbou vinné révy. Do zahrady se vyplatí vybrat krásně a bujně rostoucí celoroční vinnou révu. Výborným příkladem je břečťan popínavý, loubinec pětilistý nebo křivouš kořenující. Tyto odrůdy přežijí i nízké teploty, a navíc vytvoří útulnou atmosféru a ochrání zahradu před zvědavými pohledy kolemjdoucích a sousedů. Neměly by zde chybět ani keře, jako například jalovce ale i buxusy. Před zimou je můžete ochránit obvázáním větví na více místech, díky čemu se vyhnete lámání výhonů pod tíhou sněhu.

Zajímavostí je, že ve středomořských zahradách se zřídka vyskytují trávníky, tolik charakteristické pro české zahrady. To je způsobeno velmi suchým klimatem a také tím, že množství vody k jejich zalévání je velmi omezené. Trávníky se nahrazují elegantními skalkami, kamennými alejemi nebo dlaždicemi, které jim dodávají příslušný styl a jsou více odolné vůči horkému počasí.

Při zařizování pamatujte, že středomořská zahrada nejsou jen samotné rostliny, ale také vhodné zahradní nábytkové sestavy, vybavení a prvky drobné zahradní architektury, které dodávají venkovnímu posezení ten správný charakter. Materiály, z jakých se vyrábějí, jsou přírodní, sází se na lehké a vzdušné formy i na pohodlí. Styl bydlení ve středomoří vybízí k relaxaci a odpočinku. Při pohledu na bohatství rostlin, ale i další vegetaci, budete se v zahradě moct pocítit jako na dovolené u moře ve středomořských zemích.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak se starat o zahradní nábytek?


Módní fasádní obklady – rady pro provedení


Jak pečovat o kapry Koi v jezírku?


 

Zpět