Jak pečovat o kapry Koi v jezírku?

30.04.2023

Atraktivní jezírka se na domácích zahradách objevují stále častěji. Do větších nádrží se s oblibou vysazují ryby a jedním z nejoblíbenějších druhů je bezesporu Koi kapr. Než však zavedete ryby do svého jezírka, měli byste se podívat na požadavky těchto zvířat a přečíst si informace o jejich chovu. Díky tomu bude chov koi kaprů na zahradě její ozdobou.

O rybí obyvatele jezírka by mělo být dobře postaráno. Díky dobré péči v zahradním jezírku se budou ryby cítit dobře a odvděčí se vám svým krásným vzhledem

Jak pečovat o kapry Koi v jezírku?


V tomto článku:

1. Proč jsou koi kapři v jezírkách tak populární?

2. Jaké požadavky na chov mají koi kapři?

3. Co jedí koi kapři? Jaké je vhodné krmivo?

4. Jaké jsou nejoblíbenější druhy koi kaprů?

5. Jaká jsou nemocí koi kaprů?

6. Jak přezimovat koi kapry v jezírkach?

7. Jaké další druhy okrasných ryb budou vhodné do zahradních jezírek?



Proč jsou koi kapři v jezírkách tak populární?

Popularita koi kapra v posledních několika letech výrazně vzrostla. Ryby jsou samy o sobě krásné, ve vodě se pohybují s výjimečnou grácií a jejich barvy vnášejí do úpravy jezírka život a dynamiku. Péče o ně také není přehnaně složitá, takže k chovu těchto ryb nepotřebujete mnoho zkušeností ani znalostí.

Než si však koupíte prvního Koi kapra, ujistěte se, že je vaše jezírko vhodně připraveno. Zajištění správných podmínek zajistí, že ryby nebudou vyžadovat tolik péče. Ryby vysazené do jezírka, které se tam budou cítit dobře, budou méně vystaveny nemocem a budou aktivnější.

V případě jezírka se vyplatí vědět, jaká je teplota vody, je dobré si pohlídat vhodnou hloubku jezírka a velikost vodní nádrže. Pro koi kapry je důležitý prostor, takže v případě příliš malých jezírek nebude odchov možný.

Proč jsou koi kapři v jezírkách tak populární?

Jaké požadavky na chov mají koi kapři?

Než se pustíte do chovu, pečlivě si přečtěte požadavky na jejich chov. Koi kapři jsou poměrně velké ryby, proto byste jim měli připravit dostatek prostoru. Předpokládá se, že jeden kapr potřebuje cca metr krychlový vody. Chov koi kaprů je tedy možný v případě středních nebo velkých vodních nádrží.

Důležitá je také hloubka vody v nádrži. Zahradní jezírko, kde mají být koi kapři chovány, by mělo být hluboké alespoň dva metry. Tato hloubka umožní rybám klidné přezimování.

Optimální teplota vody v nádrži by měla být 15 - 25 stupňů. Měli byste si také pořídit UV lampu a vzduchování do jezírka. Voda v koi jezírku by měla být dobře okysličena a čistá.

Při plánování úprav jezírka musíme pamatovat i na výsadbu vodních rostlin. V jezírku osázeném rostlinami se budou ryby cítit mnohem lépe.

Nezapomeňte také pokrýt dno jemnozrnným štěrkem. Nepoužívejte však písek, protože koi kapři nemají rádi bahníte dno.

Poté, co jezírko upravíte, zasadíte rostliny a naplníte jej vodou, nevysazujte hned okrasné ryby. Stejně jako u jiných ryb, včetně těch chovaných v akváriu, by měla být voda v nádrži odstáta.

Co jedí koi kapři? Jaké je vhodné krmivo?

Mnoho lidí si klade otázku, jak krmit koi kapry. Krmení koi není náročné, nejlépe je používat hotové směsi určené pro tyto ryby. Tyto ryby jsou vlastně všežravci, jejich jídelníček můžete obohatit o larvy hmyzu a plžů.

Při krmení dávejte pozor, abyste ryby nepřekrmovali. V této věci je dobré se spolehnout na informace, které jsou obsaženy na etiketě kupovaného krmiva. Díky tomu můžete množství krmiva přizpůsobit hmotnosti a počtu ryb, které máte. Nadměrné množství potravy nemusí ryby sežrat a bude plavat ve vodě – v tomto případě bude nutné jezírko čistit častěji. Překrmované ryby budou také náchylnější k nemocem.

Při poklesu teploty vody by mělo být krmení ryb omezeno. Při teplotě vody nižší než 9 stupňů by se krmení nemělo provádět vůbec.

Jaké jsou nejoblíbenější druhy koi kaprů?

Koi kapři jsou obecně velké ryby. Mohou dosahovat délky od 50 do 90 cm. Stejně jako ostatní kaprovití mají dlouhou hřbetní ploutev a tlamu s vousky.

Co odlišuje koi kapry a dělá je tak oblíbenými, je jejich jedinečné zbarvení. Koi kapři mohou mít opravdu jedinečné zbarvení a pravě díky jejich zbarvení jsou tolik poutavý a nádherní.

Jedinečnost koi přiměla chovatele v rámci druhu vyšlechtit několik zajímavých odrůd. Pro šlechtění se obvykle vybírají tři základní odrůdy:

1. základní varieta koi s matnými šupinami;

2. Doitsu - s poměrně hladkou kůží s několika zrcadlovými šupinami;

3. Ginrin - zcela pokrytý zrcadlovými šupinami.

Vznikly i odrůdy s výraznými barvami. Nejoblíbenější je jednoznačně odrůda kohaku, která se vyznačuje bílou základní barvou a červenými skvrnami uspořádanými v různých, často fantazijních vzorech.

Jaká jsou nemocí koi kaprů?

Koi kapři jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ryb chovaných v jezírkách. Ve vhodných podmínkách jezírka se ryby dožívají až 50 let!, takže budou skvělým společníkem při zahradní relaxaci.

Kapři patří k nepůvodním druhům okrasných ryb, proto by neměli být chováni s jinými rybami, od kterých se mohou nakazit nemocemi populárními v našem geografickém pásmu. Tyto nemoci mohou být přirozené a nejsou nijak zvlášť nebezpečné pro původní druhy, ale pro koi mohou být dokonce smrtelné.

Pravidelně kontrolujte zdravotní stav a kondici svých ryb. Pokud zaznamenáte rušivé příznaky, např. malátnost, změnu barvy na šupinách, nesprávné plavání, okamžitě se poraďte s veterinářem.  

Kromě nemocí mohou ryby ohrožovat i další živočichové, zejména kočky, lišky a dravý ptáci. Pokud se bojíte útoku těchto zvířat na váš chov, zabezpečte své jezírko sítí. Dobré je také investovat do pevného oplocení pozemku a postarat se o přirozené oplocení z rostlin – jezírko bude pro ryby bezpečnější.

Jak přezimovat koi kapry v jezírkach?

Jak přezimovat koi kapry v jezírkach?

Koi kapři jsou druhy ryb, které jsou schopny snadno přezimovat v jezírku. Nezapomeňte však dbát na vhodnou hloubku – k přezimování jsou vhodná jezírka s hloubkou alespoň dva metry. Ve správné velikosti jezírka se ryby budou moci soustředit na dně, kde teplota vody dosahuje cca 5 - 6 stupňů.

Během zimování ryby nekrmte, ale dbejte pouze na správné okysličení jezírka. Dobře udržované jezírko bude místem, kde ryby bez problémů přezimují.

U zimování ryb je významná hloubka jezírka, ale nezapomeňte se postarat také o přísun kyslíku. Ujistěte se, že používáte plováky na hladině vody, než udeří mráz a jezírko se pokryje ledem.

Jaké další druhy okrasných ryb budou vhodné do zahradních jezírek?

Ne každý si může dovolit dostatečně velká a hluboká jezírka, ale to neznamená, že se musí vzdát myšlenky na chov okrasných ryb. Měli byste se však hned vzdát naděje na chov větších druhů – pamatujte, že pro ryby (včetně koi kaprů) by měla jezírka obsahovat potřebné pro ně množství vody. Čím větší ryby, tím více vody potřebují.

Kromě koi kaprů můžete chovat amury, jesetery (ty vyžadují hluboké nádrže) a jelce, tedy jedinečné druhy jelce jeseny zlaté. Oblíbené jsou i drobné hořavky duhové.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Pohodlné zahradní židle na co si dát pozor při výběru? Poradíme!


Malá městská zahrada - útulná relaxační zóna v zahradě


Lamelový plot - zahradní zástěna a dekorace – zjistěte jak jej využít!


 

Zpět