Jak si doma zařídit spíž?

23.12.2022

Spíž neboli spižírna či špajzka je to malá chladná místnost, určená pro skladování potravin. Většinou nemá okno, ale ventilační systém, který zajišťuje správnou cirkulaci vzduchu, aby potraviny, které v ní uskladníme, měly vhodné podmínky skladování. V minulosti špajzka nahrazovala ledničku. V současné době, v módních minimalistických aranžmá, je vhodné a estetické skladování potravin skutečnou výzvou při zařizování interiéru. Určení jedné místnosti pro spižírnu nebo pro ni vydělení konkrétního místa výrazně usnadní udržování pořádku v kuchyňských prostorech, stejně jako zajistí, že potřebné potraviny budeme mít vždy po ruce. Protože je v dnešní době pojem spíž či špajzka chápán velmi široce, i pár polic v uzavřené skříňce vám usnadní skladování a zajistí, že kuchyň bude vypadat esteticky a prostor zbaví přebytečných věcí. Proč si doma zařídit spižírnu a jak na to? Je to v bytě, který nemá dodatečný prostor možné? Na co je dobré myslet při výběru místa pro spižírnu? Poradíme!

Balení potravin- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Domácí spižírna – výhody

2. Umístění domácí spíže

3. Spižírna v samostatné místnosti

4. Spižírna v kuchyni

5. Spižírna ve sklepě

6. Špajzka vedle garáže

7. Uspořádání spíže – police a koše pro skladování

8. Uspořádání produktů v regálech



Domácí spižírna – výhody

Spíž doma, i ta velká, i ta malá, je mimořádně funkčním místem, které dává lepší možnosti uspořádání, zejména v malé kuchyni. Díky domácí spíži získáte prostor pro skladování zásob potravin, stejně jako prostor pro uložení domácích zavařenin a kuchyňského náčiní. Správně vybavená spíž usnadní hledání potravin, které v ní mají své stálé místo. Jaké jsou hlavní výhody špajzky? Špajzka především umožňuje uložit více potravin, uskladňovat zavařeniny vlastní výroby, a zároveň tak získat více cenného místa v kuchyni. Dává vám možnost uspořádat úložný prostor nízkými náklady, neboli obyčejné police stačí na její vybavení. Umožňuje snadněji udržovat pořádek, díky možnosti uložení jak méně často používaného vybavení, tak i načiní. Pokud ji ještě doma nemáte, je čas popřemýšlet, zda by se vám její zařízení nevyplatilo. Třeba jen v podobě samostatné stojací skříňky na potraviny.

Balení potravin- Baumax.cz

Umístění domácí spíže

Správné umístění spíže je nesmírně důležité. Pokud máte dům a více místa na spíž, můžete vyčlenit pro ni samostatnou místnost. Pokud jste stále před stavbou, můžete si vybrat konkrétní návrh domu, který zahrnuje rovněž spíž. Spíž může být umístěna i v sousedství garáže, pod schody v domě nebo ve sklepě. Je ale třeba pamatovat na to, aby zajistit ve spíži vhodné podmínky na skladování.

Pokud máte k dispozici omezený prostor, můžete pro uložení potravinových zásob využít uzavřené police v kuchyňské skříňce, v kuchyňském výklenku nebo v předsíni.

Spižírna v samostatné místnosti

Skutečná spíž je část domu či bytu vyčleněná speciálně pro tento účel – samostatná místnost, která je mimořádně funkční. Rozměry spíže nemusí být velké. Spíž by měla být vybavena policemi či regály, co vám umožní roztřídit a přehledně uspořádat potraviny na policích a získat snadný přístup k zavařeninám, zásobám mouky ale i zelenině a ovoci. V takové samostatné místnosti můžete uschovat všechny produkty či předměty, které kvůli estetice, nechcete nechávat v kuchyni, třeba některé méně používané kuchyňské spotřebiče. Protiskluzová dlažba na podlahu do špíze a latexová barva na stěny, zaručí že, interiér bude snadný na údržbu, ale i estetický.

Umístění spižírny v samostatné místnosti umožňuje získat optimální podmínky pro správné skladování potravin. Například konzervy se mohou zkazit, pokud jsou vystaveny slunečnímu záření nebo přílišné vlhkosti. Také nemají rádi vysoké teploty. Proto je třeba zajistit dostatečné větrání, zejména v malém prostoru. Ve fázi výstavby můžete dokonce vytvořit samostatný ventilační kanál. Pokud se postaráte o správné mikroklima pro skladování potravin ve špajzu, budete moci skladovat nejen zavařeniny a další potravinářské výrobky, ale také jak ovoce, tak zeleninu, v podmínkách, kde se nebudou kazit.

Při zařizování spižírny pamatujte, že optimální teplota by měla být 10-15 stupňů C a vlhkost kolem 60 %. Důležité je neinstalovat do ní žádné topení. Také je nejlepší neumisťovat do její blízkosti žádné zdroje tepla.

Balení potravin- Baumax.cz

Spižírna v kuchyni

Co když nemáte možnost vyčlenit samostatnou místnost v domě či bytě a potřebujete zařídit místo na uskladnění potravin? Spižírna v kuchyni může být stejně dobrým řešením jako samostatná místnost v domě. Pokud máte takovou možnost, vhodným řešením může být oddělení výklenku ve zdi. Dalším neméně zajímavým nápadem může být integrace různých typů výsuvných cargo košů nebo zásuvek do kuchyňských skříněk. Takové vybavení a skladování produktů je mimořádně pohodlné a umožňuje vám mít to, co potřebujete, vždy na dosah ruky. To dovoluje maximální využití dostupného úložného prostoru, a jeho uspořádání a vybavení tak, abyste na produkty a další věci ve skříňkách kdykoliv snadno dosáhli, bez nutnosti jejich hledání. Tento způsob hospodaření s kuchyňským prostorem udělá i z malé kuchyně dobře organizovanou a uspořádanou místnost.

Spižírna ve sklepě

Spíž, která se nachází ve sklepě, je velmi starý, v dávných dobách oblíbený způsob skladování potravin. Také nyní při výstavbě domu a plánování domácího prostoru se často rozhoduje o výstavbě sklepa. Taková řešení jsou ale běžná i v panelových domech. Sklep poskytuje ideální podmínky pro skladování potravinových produktů s delší trvanlivostí, a také zeleniny, ovoce, zavařenin a sušených bylinek. Spíž ve sklepě je tím nejlepším řešením, když doma není místo na spíž.

Špajzka vedle garáže

Pokud si chcete doma zařídit spíž a nemáte pro ni místo přímo u kuchyně, může být také dobré umístit spíž poblíž garáže. Toto řešení je navíc funkční, protože při přesunu nákupu z auta do kuchyně lze některé z nich vybalit na speciálně určené místo ve špajzce.

Uspořádání spíže – police a koše pro skladování

Moderní spíž by měla být vhodně zařízena. Bez příslušného vybavení nebude tolik funkční. Jak si tedy vybavit spíž? Otevřené police jsou skvělým řešením pro uskladnění a udržení pořádku. Ke skladování můžete využít i sady polic, které by měly být úhledně zavěšeny ve vhodných rozestupech od sebe. Regály a police by měly být vyrobeny z odolných materiálů, které budou mít vysokou nosnost. Nejlépe pokud budou vyrobeny z materiálu, který neabsorbuje vlhkost. Optimálním řešením budou police z kovu, plastu, lakovaného dřeva nebo voděodolné překližky. Při organizaci prostoru ve spíži se určitě budou hodit proutěné koše, nádoby a dózy na sypké potraviny a koření, jutové pytle a krabice různých velikostí. Díky nim spíž bude přehledná, a každá věc bude vhodně uskladněna.

Balení potravin- Baumax.cz

Uspořádání produktů v regálech

Ne bez významu ve spíži je také správné uspořádání potravin na každé z polic. Nejlepší je umístit je podle hmotnosti, vyžadované teploty a účelu. Úplně dole by měly být umístěny těžké předměty, jako jsou kuchyňské spotřebiče, velké hrnce, předměty, které se používají zřídka, a produkty, které vyžadují nejnižší teplotu skladování. Na prostřední police je nejlepší dát lehčí produkty a ty, po které saháme nejčastěji. Mohou to být zavařeniny, konzervy a dózy se a sypkými potraviny. Na nejvyšší police lze umístit bylinky, česnek, cibuli. Můžete sem určitě umístit i méně často používané lehčí kuchyňské spotřebiče.

Při zařizování domácí spíže nezapomeňte, že je velmi důležité pravidelně ji udržovat v čistotě . Čistota a hygiena jsou nezbytná v místech, kde jsou potraviny skladovány, vhodné a hygienické podmínky prodlužuji dobu jejich skladování, co je zárukou, že potraviny budou v dobrém stavu a déle čerstvé.

Balení potravin- Baumax.cz

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Dlaždice imitace mramoru - jak je použít doma


Kolik lepidla budeme potřebovat pod podlahovou dlažbu? Lepení dlažby krok za krokem


Jakou velikost spáry zvolit?


 

Zpět