3 způsoby, jak skladovat boty

01.03.2023

Skladování bot je skutečný problém, zvláště když v domě nebo bytě není místo pro uskladnění jejich většího množství. Třeba pamatovat také na to, že skladování bot vypadá jinak, když je venku sucho a slunečno, a jinak, když mrholí a sněží. A navíc obuv nošená v zimě a v létě se také liší velikostí, na což je také třeba rovněž pamatovat, když mluvíme o jejich uskladnění.

K uložení bot slouží příslušné odkládací podložky či odkapávače na boty. Zimní obuv, sezónní obuv a sportovní obuv byste měli skladovat jinak. Podívejte se, jaké způsoby uskladnění obuvi vám můžeme nabídnout a vyberte si pro sebe ty nejlepší.

Botníky- BauMax


V tomto článku:

1. Jak skladovat boty bez předsíňového nábytku?

2.  Jsou botníky praktické?

3.  Lze boty uskladnit v šatní skříni?



1. Jak skladovat boty bez předsíňového nábytku?

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak uskladnit boty, je položit je na podlahu. Je to ovšem vhodný nápad, jen když je venku dobré počasí během deště nebo zimy, ale mokré boty na podlaze mohou ji poškodit. Podlahy z laminovaných panelů a podlahy z přírodního dřeva jsou pak vystaveny nepříznivým účinkům vody, soli a písku. Pokud jste se rozhodli ponechávat boty na podlaze, je potřeba ji zabezpečit. Podívejte se na naše tipy, co k tomu použít.

Rohožky a odkapávače na boty

Zimní boty nebo mokrá obuv by kvůli možnému poškození povrchu podlahy neměly být umístěny přímo na podlaze. To znamená, že je nutné koupit drahé vybavení do předsíně, šatní skříně, nebo botníky? Ne nutně. Použijte na to rohože, podložky a odkapávače na boty. Je to skvělý způsob na to, aby mokré boty mohly zůstat stát na podlaze bez obavy o její poničení či navlhnutí.

Botníky- BauMax

Výhody držení bot na podlaze

Držet boty na podlaze má své výhody. Při malém množství bot to umožňuje rychlý k nim přístup, rychle vyzutí a uložení na určené místo. Na podlaze (vlastně na rohožce nebo odkapávači) boty také schnou snadněji než zavřené ve skříni nebo botníku. Takto můžete uložit polobotky i vysoké boty. Tento způsob je ovšem vhodný jen pro jednotlivé kusy, které často nosíte. Pro všechny ostatní použijte vhodný úložny prostor, jinak se vám v předsíni udělá nepořádek.

Nevýhody držení bot na podlaze

Tento způsob má samozřejmě i své nevýhody. Pokládat příliš bot na podlahu se nevyplatí. Nejen, že bude těžké najít ty správné boty, také by se na ně zbytečně prášilo. Navíc pokud se na podlaze nachází spousta párů, nevypadá to moc esteticky.

Spousta bot na podlaze rychle vytvoří chaos a nepořádek, takže dávejte pozor, abyste jich na podlaze nezanechávali příliš. Pamatujte, že váš domov není obchod s obuví a nevyplatí se vystavovat příliš mnoho kusů vedle sebe před zrakem návštěv.

Problém může také nastat při absenci rohožky nebo odkapávače, co hrozí poničením podlahy. Dlouhodobé vystavení povrchu podlahy vlhkosti, písku a vodě může poškodit jemnější povrchy.

Skladování bot přímo na podlaze - shrnutí

Přestože se jedná o jednoduché a velmi ekonomické řešení, nevyplatí se jej používat příliš často. V ideálním případě nepokládejte na podlahu více než dva nebo tři páry, které skutečně často nosíte. Pokud jste zvyklí po příchodu domů zanechávat boty v předsíni kdekoliv, podložky či odkapávače na boty budou vhodnou volbou. Nejen že jednotlivé kusy budou pohromadě, ale mokré boty musí před uložením do skříně nebo botníku řádně vyschnout. Ponechávat boty na podlaze je lepší jen výjimečně, a jen ty, které nosíte běžně. Všechny ostatní by měly být uloženy tak, aby nepřekážely a neprášilo se na ně.

2. Jsou botníky praktické?

Na uložení bot se nejlépe hodí speciálně k nim určené botníky. Moderní a funkční botník představuje jednoznačnou úsporu místa a praktický způsob, jak uložit několik nebo dokonce několik desítek párů najednou. Takový kus nábytku by se měl najít v každé domácnosti. Moderní botník je atraktivní kus nábytku, kde můžete uložit všechny své boty. Při výběru dejte si pozor na úložný prostor, protože podle toho se vám tak do něj vejdou jak vysoké, tak nízké modely.

Koberce- BauMax

Funkční nábytek - botníky

Botníky mohou mít různé velikosti, ale většinou se jedná o malé kusy nábytku s nepříliš velkou hloubkou. Botník lze zakoupit jako samostatný kus, ale může být i součástí větší sestavy. Takové botníky jsou často součástí větší předsíňové sestavy. Podle toho kolik prostoru máte v předsíni, se tak můžete rozhodnout jak pro menší, tak rozsáhlejší model, kde se tak vejdou i krabice na boty. Pamatuje, než uskladníte vaše boty, roztřídit je dle typu a ročního období. Boty se vám tak bude lépe v botníku ukládat a lépe orientovat při hledání konkrétního páru, který zrovna potřebujete.

Výhody tradičního botníku

Nákup vyhrazeného kusu nábytku na uložení obuvi je funkčním řešením. Botník je konstruován tak, aby byl způsob uložení obuvi efektivní. Pro uložení obuvi jsou vhodné různé typy skříní, a to jak s výklopnými dvířky, tak policemi, modely s otevřenými policemi a nábytek se speciálními zásuvkami. Dobře konstruovaný botník bude vhodný, jak pro uložení lodiček, tak kozaček, sportovní obuvi, vysokých modelů a sandálů.

Nevýhody botníku - věnujte jim pozornost

V malém bytě se počítá každý centimetr prostoru a nábytek výhradně pro tento účel uložení může zabrat prostor. Proto pamatujte si vybrat botník, který se hodí do vašeho interiéru, a v případě menších místností nevybírejte příliš velký model. Velké botníky budou zbytečně zahlcovat prostor. Pokud však máte dostatek místa, můžete si pořídit i větší botník nebo celou předsíňovou sestavu. Je to velmi funkční řešení.

Do hlubokých modelů botníků se vejde více párů, ale je potřeba vzít v ohled skutečnost, že sáhnout po botách umístěných v zadní části šatníku může být obtížné, ale i nepřehledné.

3. Lze boty uskladnit v šatní skříni?

Mnoho lidí si pro uložení bot vybírá šatní skříně. Existuje několik způsobů, jak uložit boty do šatní skříně. Které je nejlepší? Mnozí je umisťují na spodní i horní police. Uložení obuvi do šatní skříně usnadní vybavení, jakým jsou zásuvky a věšáky na boty. Hodně záleží na tom, jak si šatní skříň vybavíte. Můžete také prostor rozdělit, a do jedné části dát sportovní, a do druhé společenské boty. Tím vaše sbírka bude přehledná a uspořádaná.

Uskladnění bot v šatní skříni

Spodní část šatní skříně je často vybavena speciálně pro uložení obuvi. Ujistěte se, že dáváte do ní suché boty, a pokud ne, pak boty předem nechte vyschnout na rohožce či odkapávači na boty, ať nejdříve vyschnou nebo je dejte do plastových nádob. Tím ochráníte vnitřek šatní skříně před poškozením.

Boty můžete rovněž zavěsit, pokud k šatní skříni připevníte speciální stojany a věšáky na boty. Stojany a věšáky na obuv jsou velmi funkčním řešením tím, že vám poskytují snadný přístup k botám. Budou se hodit do každého moderního šatníku na různý tvar a modely, jako jsou různé sezónní boty.

Výhody uskladnění bot do šatní skříně

Šatní skříň v předsíni je běžným kusem nábytku. Může být součástí předsíňové sestavy, nebo ji lze zakoupit samostatně. Velké šatní skříně by měly být správně vybaveny, aby se v nich našlo místo pro boty, zejména sezónní, které se nepoužívají denně. Je dobré takové boty roztřídit a uložit do krabic a kontejnerů, a umístit je na horní police nebo na dno skříně.

Všimněte si, že šatní skříň je opravdu velký kus nábytku a proto je to kus nábytku, do kterého se snadno vejde více párů, oblečení, osobních věcí a věcí do domácnosti. Krabice a plastové nádoby určitě pomohou uspořádat boty, zejména menší modely (jako baleríny a jiné). V šatní skříni lze uložit i pár vyšších modelů.

Botníky- BauMax

Nevýhody uskladňování bot v šatní skříni

Velkým problémem tohoto řešení může být určitě nepořádek v botách, pokud si v tom neuděláte systém. Pamatujte, že aby udržet pořádek, a mít ve věcech přehled, zkuste použít kontejnery a krabice, jinak se obsah vaší skříně rychle stane nepřehledný.

Do šatní skříně také nikdy nedávejte mokré boty, pokud máte možnost si je předem pořádně vysušit. Voda a vlhkost může šatní skříň poškodit, proto používejte alespoň podložky, odkapávače nebo jakoukoli jinou formu ochrany vůči vlhkosti.

Boty v šatní skříni - shrnutí

K uložení bot v domácnosti lze využít nejen šatní skříň v předsíni. Z tohoto důvodu se vyplatí šatní skříň vybavit vhodnými úložnými boxy a kontejnery. Díky tomu bude vaše obuv dobře roztříděna a chráněna proti poničení. Skříň však není příliš vhodná pro ukládání obuvi, která se používá každý den, protože vyndávat boty z krabice či kontejneru může být nepohodlné. Pár těch, které používáte denně, nechte v předsíni na podlaze.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Uspořádání malého vstupního prostoru - nápady, které stojí za to použít


Jak uspořádat malou předsíň?


Předsíň ve skandinávském stylu – jak ji módně zařídit?


 

Zpět