Předsíň ve skandinávském stylu – jak ji módně zařídit?

10.01.2023

Předsíň je první místnost, kterou vidíme po vstupu do každého domu a bytu, a tak je zároveň jejich vizitkou. Proto se vyplatí postarat o to, aby měla efektní vzhled. Jen tak bude lákat vstoupit dál. Styl, který zvolíte pro aranžmá předsíně, závisí pouze na vašem vkusu. Kromě vzhledu stojí ovšem věnovat pozornost aspektům, díky kterým bude tento prostor nejen atraktivní, ale i funkční.

Pokud chcete vnést do interiéru útulný a příjemný charakter, který bude lákat vás a vaše hosty vstoupit dál, stojí za to popřemýšlet o uspořádání předsíně ve skandinávském stylu. Bydlení ve skandinávském stylu je ideální pro lidi, kteří mají rádi světlé barvy, jako je bílá, béžová, světle šedá v kombinaci s nábytkem z masivu. Dřevo nebo nábytková deska v dekoru dřeva jsou materiály, které by zde neměly chybět. Skandinávský styl a barvy, které se v ní používají, prostor opticky zvětší a prosvětlí, i když v interiéru předsíně není dostatek denního světla. Proto skandinávský styl aranžmá je perfektní, obzvlášť pokud máte k dispozici malou, stejně jako i úzkou předsíň. Je to velmi oblíbený styl bydlení, který se těší neustálou oblibou, a s oblibou se využívá nejen v předsíni, ale stejně tak v ložnici, obývacím pokoji a ostatních místnostech. Jak zařídit předsíň ve skandinávském stylu? Jaké barvy a materiály vnesou do interiéru skandinávský charakter, a jaké kusy nábytku by měly rozhodně najít v předsíni své místo? Poradíme!

Předsíňový nábytek- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Předsíň - jakou plní funkci v rodinném domě?

2. Předsíň - základní pravidla pro její uspořádání

3.  Jak zařídit předsíň ve skandinávském stylu?

4. Jaký nábytek je vhodný do předsíni ve skandinávském stylu?

5. Osvětlení ve skandinávském stylu

6. Předsíň ve skandinávském stylu – nezbytné doplňky



Předsíň - jakou plní funkci v rodinném domě?

Předsíň, jako vizitka každého domu, je prvním místem, které vaši hosté uvidí od vstupních dveří. Je to však také místo, které v obytném prostoru plní řadu důležitých funkcí. Kromě toho, že je to místo na odkládání svrchního oblečení a bot, plní také i komunikační funkci, protože propojuje různé místnosti v domě. I v malé předsíni často bývá umístěna vestavěná šatní skříň. Úložný prostor v předsíni by měl zajistit místo uložení bund, bot, ale i klíčů, kabelky a dokladů.

Tento interiér plní ještě jednu důležitou funkci, jako je termoregulace. Je to alternativa ke zádveří, které zabraňuje pronikání studeného vzduchu do dalších místností a jejich vychladnutí.

Předsíňový nábytek- Baumax.cz

Předsíň - základní pravidla pro její uspořádání

Chcete si zařídit krásnou předsíň, která se vám bude líbit a udělá nezapomenutelný první dojem i na vaše hosty? Pamatujte, že její uspořádání musí ladit se stylem interiéru ve zbytku domu či bytu. Dobré bude, aby ladila zejména s částí denní zóny, jakou je obývací pokoj nebo jídelna, které jsou často viditelné již od samotného vchodu. Dodržení takové uceleného jednotného aranžmá učiní z celého domu harmonické bydlení.

Další nesmírně důležitou věcí v případě zařizování předsíně je její velikost a tvar místnosti. Předsíň, zejména v panelovém domě, je často malá místnost. Jak na její uspořádání? Co vám pomůže ji opticky zvětšit a prosvětlit? V menších místnostech se vám vyplatí použít světlé barvy, které jsou pro skandinávský styl vlastní, a díky kterým můžete místnost vizuálně zvětšit. Běžně se používá bílá od podlahy až po strop. V případě větších interiérů můžete použít i tmavší odstíny. Je ovšem potřeba dbát na to, aby se zachoval skandinávský styl aranžmá.

Jak zařídit předsíň ve skandinávském stylu?

Chcete-li zařídit moderní předsíň ve skandinávském stylu, nezapomeňte zde použit světlé barvy stěn. Předsíň stačí vymalovat v odstínech bílé, ecru, šedé nebo béžové. Takové barvy stěn jsou dokonalým pozadím pro nábytek a doplňky. Mezi současné trendy patří také obložení jedné ze stěn bílou cihlou, stěnovými panely v přírodní barvě nebo použití tapet s geometrickými vzory.

Ve skandinávském aranžmá je vhodné použít na podlahu módní dřevěné palubky z přírodního dřeva nebo keramickou dlažbu imitace dřeva či přírodního kamene. Dobré je ji doplnit i vzorovaným kobercem, který dodá interiéru zajímavý barevný akcent. Je dobré dbát na to, aby se koberec dal snadno udržovat v čistotě.

V případě větší plochy můžete umístit vestavěné skříně s posuvnými dveřmi, komody s výsuvnými šuplíky nebo stojací věšáky na svrchní oděvy. Dodatečný úložný prostor pro méně používané věci rovněž přijde vhod. Velmi funkční je i botník s čalouněným sedákem. Takový čalouněný botník a pár polštářů, které navíc zajistí pohodlí při obouvání, může dodat celku zajímavý akcent.

Skandinávská předsíň je místem, kde doplňky budou hrát velkou roli. Jen pamatujte na střídmost. Kulaté zrcadlo v dřevěném rámu, proutěné košíky nebo hliněné vázy se suchými květinami skvěle doplní aranžmá.

Komody- Baumax.cz

Jaký nábytek je vhodný do předsíni ve skandinávském stylu?

Na jaký nábytek byste se měli zaměřit, pokud zařizujete předsíň ve skandinávském stylu? Nábytek v takovém uspořádání by se měl vyznačovat jednoduchostí, minimalismem a elegancí. Je však dobré se postarat o to, aby byl i funkční.

Nejdůležitějším kusem nábytku bude praktická šatní skříň, do které estetickým způsobem uložíte veškeré svrchní oděvy a doplňky – rukavice, čepice, šály. Nástěnný věšák připevněný na stěnu bude také skvělým řešením pro zavěšení bund, a doplní skandinávský styl předsíně. Může to být jen jednoduchý věšák vyrobený z dřevěných desek. Takový přírodní materiál se do tohoto typu interiéru dokonale hodí.

Skříňku na klíče lze rovněž zavěsit na zeď. Je oblíbeným prvkem ve skandinávských aranžmá, kde je zároveň dekorativním prvkem. Takové skříňky mají často nápisy, které od prahu vítají návštěvníky.

Ve skandinávské předsíni by měla být lavička na sezení. V tomto interiéru je téměř povinným prvkem. Velmi pomáhá při obouvání nebo bude vhodná také na odkládání např. kabelky a dodatečně použitých dekoračních prvků v podobě polštářků. Ty mohou být jednobarevné nebo mít květinové motivy. Dodají aranžmá útulnost a také zdůrazní charakter skandinávského aranžmá.

Osvětlení ve skandinávském stylu

Skandinávská předsíň vyžaduje také příslušné osvětlení, protože interiéry v tomto uspořádání jsou obvykle světlé. V malé předsíni je dobré použít studenější barvu světla. V předsíni se vyplatí použít nástěnná svítidla nebo módní bodové osvětlení na stropě po celé jeho délce. Pokud pro vás není bodové osvětlení dobrým řešením, zvažte jednoduché lampy s kovovými stínidly v bílé, hnědé nebo béžové barvě. Skvěle se zde hodí i svítidla a stínidla vyrobené z přírodních materiálů, jako je ratan, proutí, dřevo.

Skvělou volbou zde mohou být i lampy charakteristické pro industriální styl a jednotlivé žárovky různých dekorativních tvarů.

Předsíňový nábytek- Baumax.cz

Předsíň ve skandinávském stylu – nezbytné doplňky

V předsíni ve skandinávském stylu budou důležité doplňky. Často se mylně domnívá, že skandinávská aranžmá jsou minimalistická. To je chybné tvrzení, protože skandinávské interiéry jsou díky správným doplňkům mimořádně útulné. Důležité ale je, aby byly sladěny s celkovým aranžmá a použitými v nich barvami.

Skvělým doplňkem, který se hodí do skandinávského stylu, je zrcadlo. Mělo by být jednoduché a elegantní. Velké zrcadlo přizpůsobené velikosti předsíně prosvětlí místnost a opticky zvětší malý prostor. Na stěnách můžete zavěsit i obrázky. Je dobré pokud budou odkazovat na skandinávský styl a zároveň zútulňovat interiér. Dobře zde poslouží obrázky v dřevěných rámech s motivy přírody – například rostlin.

Skandinávské interiéry mají rády jednotné světlé barvy, ale to neznamená, že je nemůžete oživit přidáním barev. Skvěle zde poslouží polštářky, pufy a sedátka v pastelových odstínech zelené, žluté, modré, oranžové nebo s jemnými květinovými vzory.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak uspořádat malou předsíň?


Uspořádání malého vstupního prostoru - nápady, které stojí za to použít


Zjistěte, jak udržet pořádek v předsíni? Podívejte se na naše nápady!


 

Zpět