Zahradní zapuštěná trampolína - Jak ji zakopat do země?

25.03.2023

Zahradní trampolíny si v posledních sezónách získaly značnou oblibu. Toto zařízení vám umožní udržovat fyzickou aktivitu, navíc sportování v soukromí vaší zahrady bude skutečným potěšením. Často je však trampolína tak velká, že je na zahradě jedinečnou a trochu nežádanou dominantou. Pevný rám musí být velký, aby byl bezpečný, ale velikost konstrukce může způsobit, že trampolína nebude na zahradě vypadat moc esteticky.

Naštěstí výrobci vycházejí vstříc očekáváním zákazníků, a nabízejí moderní zapuštěné trampolíny k zakopání do země. Výběr zapuštěných trampolín je velký, vybírat můžete z mnoha modelů, různých průměrů, včetně ochranné sítě, ale i rovněž barevných provedení. Trampolína zapuštěná do země bude skvělou volbou na každou zahradu.

Zahradní trampolíny- BauMax


V tomto článku:

1. Proč se vyplatí pořídit si zapuštěnou zahradní trampolínu?

2. Jak zakopat zahradní trampolínu do země?

3. Na co ještě stojí pamatovat při zapuštění trampolíny do země?

4. Zahradní trampolína – proč se vyplatí ji mít?

5. Jak správně používat trampolíny?



Proč se vyplatí pořídit si zapuštěnou zahradní trampolínu?

Dětská zahradní trampolína se skládá ze skákací podložky, která je upevněna na pevném rámu. Rám je v určité výšce, a je navíc tvořen kromě podstavců i vysokými sloupky, na kterých je natažena ochranná síť. Z tohoto důvodu může být celek umístěn ve velké výšce, díky čemu je zařízení jedním z nejvýraznějších prvků na vaší zahradě.

Takto velký prvek vybavení se proto může ukázat jako příliš dominantní, a nevypadat esteticky v zahradní úpravě. Zakopání části konstrukce, ale pomůže tento problém částečně vyřešit. Zapuštěné trampolíny budou méně nápadné, a zároveň se vůbec nesníží funkčnost trampolín. Navíc nebudete se muset starat o trávník, který by se v případě klasického modelu nacházel pod ním.

Kromě toho můžete zapuštěním trampolín zvýšit bezpečnost uživatelů. Zakopaná trampolína je na úrovni země, takže riziko pádu a zranění je mnohem menší. Je to bezpečné řešení a velký komfort při používání. Zapuštěný model je také snáze přístupný, protože pak na trampolínu umístěnou 20 cm nad zemí není potřeba lézt po žebříku, který u klasických modelů je nezbytný.

Jak zakopat zahradní trampolínu do země?

Zakopat zahradní trampolínu není nic složitého, tak takovou práci zvládnete úspěšně i sami. Nejprve si vyberte trampolínu o průměru a nosnosti ideální pro vaše potřeby. Dostupných na trhu trampolín je spoustu, ovšem vhodné je volit mezi modely té nejvyšší kvality – takové výrobky zajistí bezpečnost a ochranu před pádem. Jelikož jejich součástí je ochranná síť a odolná konstrukce, která déle vydrží, tak budete moci je používat mnoho sezón. Zapuštěné modely se vyznačují speciální konstrukcí, která pak umožnuje jejich zakopání. Proto se při koupi předem ujistěte, zda je vybraný model vhodný k zapuštění do země. Následně vyberte místo, třeba v zadní části pozemku. Zakopání zahradní trampolíny vyžaduje provedení zemních prací, takže na vykopání a odvoz zeminy budete potřebovat lopatu a kolečko. Připravte si vhodný měřicí přístroj na změření průměru jámy, kterou potřebujete vykopat pod trampolínu.

Práce začíná určením místa, kde má být zahradní trampolína umístěna. Je potřeba pamatovat na to, abyste umístili výrobek dál od plotů a stromů, aby se skákající děti a dospělí při hře o nic nezachytili. Skákací podložka by měla být umístěna na rovném povrchu, a v případě potřeby je potřeba plochu řádně vyrovnat.

Před tím než začnete kopat, pomocí měřicí pásky určete průměr jámy potřebné k umístění trampolíny a označte jej. Při měření je potřeba vzít v úvahu průměr samotné trampolíny.

Nyní vykopejte díru podle označení. Obvykle je u zapuštěných trampolín střed jámy hluboký minimálně 75 cm, přičemž okraje jsou o něco mělčí. Při plánování, jak přesně máme jámu vykopat a připravit, se řiďte návodem a pokyny od výrobce, které jsou součástí balení.

Vykopanou jámu je potřeba dodatečně zhutnit, aby se půda nesesypávala dovnitř. Dobré bude rovněž zpevnit okraje a vložit dovnitř netkanou textilii proti plevelu. Díky tomu plevel neporoste za okraje a dešťová voda bude moci klidně vsakovat do půdy.

Nyní umístěte trampolínu do jámy . Mnoho výrobců přidává k sadě další kotvu. Pokud je v kupované sadě, je nutné ji použít pro zvýšení bezpečnosti, pevnosti a odolnosti trampolíny.

Zahradní trampolíny- BauMax

Na co ještě stojí pamatovat při zapuštění trampolíny do země?

Při zapuštění trampolíny pamatujte, že při práci je třeba dodržet všechny pokyny výrobce obsažené v montážním návodu a popisu výrobku. Instalace sítě se většinou provádí jako poslední, kdy je zahradní trampolína již umístěna nad výkopem.

Zahradní trampolíny pro děti i dospělé jsou jedinečným vybavením pro cvičení a akrobacii, ale aby byla trampolína bezpečná, měli byste vždy dodržovat pravidla správného používání výrobku. Životnost zařízení závisí na kvalitě materiálů použitých k výrobě, proto se nevyplatí zde příliš šetřit.

Trampolíny není vhodné ponechávat na zimu venku. Je potřeba je složit a uskladnit např. v garáži anebo altánu, aby mráz, sníh a led nepoškodily prvky trampolíny. Nepříznivým povětrnostním podmínkám je nejvíce vystavena skákací podložka a kovové prvky pružin. Pravidelně je kontrolujte, zda nejsou zkroucené, a pokud zjistíte nějaké závady, okamžitě je vyměňte.

Zahradní trampolína – proč se vyplatí ji mít?

Trampolíny se těší neustálou popularitou, a skákání na nich je oblíbenou sportovní aktivitou, kterou můžeme provádět u sebe na zahradě, trampolíny nabízejí rovněž zajímavý způsob trávení času na zahrádce jak pro dospělé, tak pro děti. Proč se tolik lidi zajímá o trampolíny? Proč se trampolína stala vedle bazénů kvintesencí letní rekreace?

Skákání na trampolíně je skvělý způsob, jak aktivně trávit čas, ale i udržovat se fit. Akrobacie a cvičení pomáhají k udržení štíhlé postavy a dobré kondice, jsou doporučovány mnoha trenéry jako alternativa běhu.

Trampolína je velkou atrakcí, zejména pro nejmenší. Skákání na trampolíně je příjemnou formou zábavy, a tak není těžké vylákat děti ven, namísto sezení u PC, tabletu či televize.

Je to dobrý způsob, jak aktivně trávit čas s rodinou a přáteli, a na dětských oslavách poslouží jako atrakce .

Jednoznačně trampolíny nabízí skvělou formu zábavy, a dobrý způsob, jak zůstat fyzicky aktivní. Když víte, že ji bude využívat více osob, kupte si dostatečně velký model, na kterém může pobývat více osob současně, a u které bude nosnost odpovídat této potřebě. Tak budete mít jistotu, že zábava bude bezpečná. Rozmanitost trampolín dostupných v našem obchodě vám umožní vybrat si produkt na míru vašim potřebám. Více najdete v našem internetovém obchodě BauMax v kategorii - Trampolíny.

Zahradní trampolíny- BauMax

Jak správně používat trampolíny?

Sada každé trampolíny bude obsahovat skákací podložku, rám, sadu pružin a pokud se model prodává s ochrannou sítí, tak i další sloupky a síť. Ochranné sítě, či jiné příslušenství lze zakoupit také dodatečně. V nabídce obchodu BauMax najdete modely s vnitřní sítí nebo takové, u kterých je síť namontována mimo sloupky. Konstrukce rámu trampolíny by měla být pevná a odolná.

Skákání je třeba vždy provádět v bezpečných podmínkách. Děti by neměly trampolínu používat bez dozoru dospělé osoby – používání trampolíny bez dozoru rodičů nebo jiné dospělé osoby může být pro děti velmi nebezpečné. Dítě či dospělý, který chce skákat na trampolíně, by se měl před vstupem zout, aby neskákat v botách. Skákat lze bosky, v ponožkách či ve speciální obuvi.

Nejlepší zábava je bezpečná zábava, proto vždy dbejte na bezpečnost při skákání, pravidelně kontrolujte stav trampolíny a vyměňujte díly, které jsou poškozené nebo staré. Zvláštní pozornost si zaslouží pružiny a skákací podložky.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Dětské zahradní trampolíny - co stojí za to o nich vědět?


Instalace trampolíny - návod krok za krokem


Nejlepší zahradní trampolína - na co si dát pozor při jejím výběru?


 

Zpět