Předsíň připravená na zimu

22.01.2023

Předsíň je první místnost, kterou uvidíte, když vstoupíte do domu nebo bytu. Právě zde se přezouvá, věší kabáty nebo odkládají mokré deštníky a další drobné věci. A tak proto předsíň je potřeba zařídit tak, aby byla funkční, pohodlná a zároveň estetická – vždyť je to prostor, který má sloužit členům domácnosti a povzbudit hosty, aby vešli dál do bytu či domu.

V průběhu roku by se předsíň měla měnit tak, jak se mění počasí a teplota za oknem. V zimě, kdy venku mrzne a sněží, by předsíň měla poskytovat místo pro odložení vlhkých bund a mokrých bot. V místnosti by měly být prvky vybavení, díky kterým budete moct usušit bundy a obuv, a zároveň ochránit zbytek domu před blátem a vlhkostí. Jak tedy můžete zařídit předsíň, aby byla v zimním, ale nejen v tomto období, co nejvíce funkční? Podívejte se spolu s námi!

Předsíňový nábytek- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak připravit předsíň na zimní období?

2. Jak pečovat o povrchovou úpravu podlahy v předsíni?

3. Jak chránit nábytek v předsíni před vlhkostí?

4.  Proč se vyplatí mít věšák do předsíně?

5.  Kam dát mokré boty v předsíni?

6. A co s deštníky v předsíni?



Jak připravit předsíň na zimní období?

Estetika a funkčnost jsou důležité v celém domě, a předsíní je dobré začít. Atraktivně zařízený prostor předsíně bude nejen krásně vypadat, ale umožní vám a ostatním členům domácnosti udržovat pořádek. Praktický nábytek, který zde najdete, jako je například věšák na stěnu, botník, šatní skříň či komoda, poskytne úložný prostor pro obuv, svrchní oděvy, doplňky a další drobnosti. Malé prostory pojmou méně nábytku než ty velké, a tak je potřeba jejich zařízení dobře promyslet.

V zimním období je zvláště důležité, aby se předsíň stala bariérou, která chrání zbytek domácnosti před únikem tepla, vlhkosti a nečistotám usazeným na botách, spolu se sněhem a vodou. Vyplatí se postarat o vhodnou povrchovou úpravu podlahy a stěn, ochránit nábytek před vlivem vlhkosti a připravit místo pro odložení věcí, které budou vlhké nebo mokré.

Zima je roční období, kdy je přirozené světlo velmi omezené. Vzhledem k tomu je nutné zajistit dobré osvětlení do předsíně, pak její použití nebude způsobovat potíže. Vybavte interiér stropním svítidlem nebo nástěnnými svítidly. Dobře osvětlený interiér bude působit útulně a funkčně, a nezapomínejte ani na první dojem, který je důležitý, a jaký po překročení prahu bytu udělá na vaše hosty.

Vhodné zařízení tohoto prostoru se postará nejen o estetiku, ale také o naše zdraví. Před dalším obutím je potřeba obuv řádně vysušit, stejně jako bundy a kabáty. Není však vhodné ukládat mokré oděvy do skříně, jelikož může to způsobit, že nábytek navlhne a oděvy nevyschnou. Do malé předsíně je lepší věšák na stěnu, kde své oděvy odložíte, dokud nevyschnou. Do té velké se vejde i prostornější, například stojací model. Nezapomínejme ani na pohodlí při obouvání, je vhodné mít se na co posadit.

Rohožky- Baumax.cz

Jak pečovat o povrchovou úpravu podlahy v předsíni?

Podlaha v předsíni by měla být kvůli nečistotám a vlhkosti vyrobena z materiálů odolných vůči vlhkosti a oděru. Na výběr máte růžné možnosti. Ovšem gresové dlaždice budou k tomu účelu ideální. Dlažba na podlahu se mimořádně snadno čistí, a je také odolná vůči vodě a mechanickému poškození. S takovým povrchem bude údržba předsíně v zimě mnohem snazší.

O něco méně populárním, ovšem stejně zajímavým řešením, je vinylová podlaha. Tento materiál je odolnější vůči vlhkosti a poškrábání nežli laminátové podlahové panely, z tohoto důvodu se vinylové podlahy častěji pokládají tam, kde se vždy může něco rozlít nebo ušpinit. Používají se v předsíních, a také v koupelnách a kuchyních. Při nákupu vinylových podlah se ujistěte, že jsou velmi kvalitní.

Ne vždy je však možné položit novou podlahu. Před zimou ovšem není nutně potřeba utrácet peníze za generální rekonstrukci. I když je ve vaší předsíni měkčí druh podlahy, můžete ji připravit na zimní podmínky. Nejprve ji důkladně vyčistěte. Pokud máte parkety z masivu, je vhodné je obrousit a naolejovat, díky čemu vlhkost nebude pro ně tolik nebezpečná.

U ostatních druhů podlah poslouží tradiční rohožky, které dokážou nasbírat velkou část vody, písku, prachu a nečistot z bot. Dbejte na pravidelné čištění a sušení rohožek a pokud máte podlahu v předsíni opravdu choulostivou, je dobré pořídit si pogumované rohožky, které budou vlhkost od podlahy izolovat. Umístěte rohožku před vstupní dveře.

Jak chránit nábytek v předsíni před vlhkostí?

Nábytkové prvky v předsíni tvoří převážně šatní skříně, botníky a v menších předsíních ještě předsíňové stěny se zrcadlem. Vzhledem k tomu, že v tomto prostoru jsou vystaveny nečistotám a vlhkosti, měly by být vyrobeny z kvalitních materiálů. Nábytek je však dobré na zimu řádně připravit, díky tomu ještě lépe odolá útrapám chladných měsíců.

Před začátkem zimních měsíců je dobré skříně vyvětrat a uklidit. Zvláštní pozornost věnujte botníkům, dovnitř kterých se dostane hodně nečistot z podrážek bot.

V zimním období je vhodné zajistit, aby špinavé a mokré boty a vlhké svrchní oděvy neodkládat do šatních skříní, co chrání její vnitřek před vlhkostí. Dobře pro tento účel vám poslouží speciální podložky na police na boty, které shromažďují vlhkost a nečistoty.

Nejlepší ochranou však je pamatovat na to, abychom mokré věci neukládaly do skříní. Bez dostatečné cirkulace nebude vlhkost správně odváděna a mohla by poškodit váš nábytek. Nezapomeňte své oblečení a obuv před uložením do skříně či šatníku dobře vysušit.

Předsíňový nábytek- Baumax.cz

Proč se vyplatí mít věšák do předsíně?

V každé předsíni by mělo být místo na zavěšení oděvů, které se používá každý den. Praktický věšák do předsíně je mimořádně funkční kus nábytku. Můžete si vybrat stojací modely, které se umisťují na podlahu nebo závěsné na stěny. Stojací věšáky zabírají o něco více místa, takže nebudou fungovat v bytě, kde je předsíň malá. Do malého prostoru je lepší dát věšák na zeď a vedle něj zrcadlo, které vám poslouží nejen k úpravě zevnějšku. Zrcadlo dodatečně opticky zvětší prostor vaší předsíně.

Přítomnost věšáku je opravdu důležitá. Tento prvek umožňuje pověsit svrchní oblečení, což je zvláště důležité, když jsou bundy a kabáty mokré. Mokré oblečení bude moci uschnout na věšáku, aby jej pak moci dát do skříní.

Věšáky jsou důležité také pro zavěšení každodenně používaných svrchních oděvů, které je třeba mít po ruce. Vyplatí se umístit věšák blízko dveří. Praktickými věšáky jak stojacími, tak i závěsnými lze také vybavit šatník, a umístit je třeba na jednu z jeho přístupných stran nebo i na dveře.

Kam dát mokré boty v předsíni?

Rohožka je schopna absorbovat poměrně hodně vlhkosti, která se zvenčí přenáší do domu či bytu. Pokud je necháme na rohožce, během krátké chvíle nestihne z bot všechna voda odtéct, proto je vhodné mít místo na jejich vysušení, než je uložíme do botníku.  

Dobře poslouží odkládací podložka či vanička na boty, které lze jednoduše umístit ke zdi, nebo pokud je bot hodně, na speciální police. Takovou odkládací podložku lze umístit také do šatní skříně nebo šatníku.

Nezapomeňte, že mokrá obuv se nesmí dávat do uzavřeného botníku nebo šatní skříně, protože vlhkost může poškodit vnitřek nábytku. Obuv je nejlepší nechat uschnout a až poté uschovat. Pokud je botník se sedákem, absolutně vám nedoporučujeme pokládat mokrou obuv na čalouněný sedák – většinou látka, z jaké je vyroben, není dostatečně odolná vůči vlhkosti jako například odkládací podložka.

Botníky- Baumax.cz

A co s deštníky v předsíni?

Posledním často problematickým prvkem pro uskladnění v předsíni bývají deštníky. Během podzimních a zimních měsíců návrat domů s deštníkem zaručuje cákance vody na podlaze. Můžete se tomu však vyhnout. Inspiraci hledejte v kategorii vybavení a dekorace, kde najdete stojany na deštníky nebo stojací věšáky, které mají příslušné držáky na deštníky. Takové výrobky mohou být velmi jednoduché nebo mohou mít více dekorativní design.

Stojany na deštníky se v předsíni rozhodně osvědčí. Umístěte je vedle věšáku nebo šatní skříně. Pamatujte ovšem, že ty shromažďují nejen vodu, ale i prach, proto je třeba je pravidelně čistit.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Interiérové nápady. Jak zařídit předsíň v paneláku? Podívejte se na nejnovější trendy!


Jako šatní skříň zvolit do malé předsíně


Co dát místo šatní skříně do vstupní haly - nápad na praktický předsíňovy nábytek


 

Zpět