Podlahové desky Barlinek na podlahu v jídelně - cesta k módnímu interiéru!

03.05.2023

Po léta je dřevo považováno za jeden z nejkrásnějších materiálů pro konečnou úpravu interiéru. Dřevěná podlahová krytina je příjemná na dotek a navíc zahřeje a zušlechtí každé aranžmá. Pozoruhodná je také její univerzálnost, protože podlahová deska se uplatní nejen v každém interiéru, ale také v jakémkoli stylu aranžmá. Bude fungovat v moderním i klasickém uspořádání. Donedávna se však předpokládalo, že dřevěné podlahy by se neměly používat v místnostech vystavených vodě nebo v místech, kde může být povrch vystaven ušpinění potravinami a nápoji. V koupelně, kuchyni nebo jídelně však dobře poslouží správně vybraný produkt. Jaké jsou výhody podlahy Barlinek? Jak zařídit jídelnu s dřevěnou podlahou Barlinek? Poradíme!

jadalnia z deską barlinecką na podłodze


V tomto článku:

1. Jakou konstrukci má podlahová deska Barlinek?

2. Dřevěná podlaha v jídelně - jaké jsou její výhody a nevýhody?

3. Nadčasová dřevěná podlaha

4. Jaké dřevo se vyplatí vybrat na podlahu v jídelně?

5. Podlahová deska odolná proti opotřebení v jídelně

6. Jak pečovat o podlahu Barlinek?



Jakou konstrukci má podlahová deska Barlinek?

Deska Barlinek je vyrobena ze tří vrstev přírodního dřeva, které jsou trvale spojeny ekologickým lepeným spojem. Spodní vrstva o tloušťce cca 3-5 mm a příčně položená střední vrstva o tloušťce cca 8 mm je z jehličnatého dřeva. Vrchní dekorativní vrstva je obkladová vrstva o tloušťce cca 3-5 mm. Vyrábí se z pevného dřeva, kterým může být dub, javor, buk, olše, jasan, bříza, akát, ořech, habr, jilm nebo exotické dřevo. Proč má deska Barlinek tolik vrstev? To zvyšuje odolnost proti deformaci, vysychání nebo bobtnání. Podlahová deska Barlinek je broušená, takže před pokládkou na podlahu nevyžaduje předúpravu. Vrchní dřevěná vrstva je navíc chráněna dle výběru - olejem, voskem nebo lakem ve více vrstvách.

Dřevěná podlaha v jídelně - jaké jsou její výhody a nevýhody?

Přírodní dřevo je velmi univerzální a nadčasový materiál. Hodí se do interiérů jakéhokoli stylu, ať už moderního, tradičního, skandinávského nebo loftového. Ale bude tohle řešení fungovat pro každou místnost? A také do kuchyně nebo jídelny? Samozřejmě. Podlahová deska, je-li správně zajištěná, impregnovaná a ošetřovaná, může sloužit v jakékoli místnosti po mnoho let. Dřevěné podlahové desky natřené olejem jsou odolné vůči skvrnám, vlhkosti a mechanickému poškození způsobenému stěhováním nábytku a také oděru. V případě podlahové desky Barlinek pokryté např. matným lakem bude odolnější vůči UV záření, vlhkosti a oděru. Takto lakovaná podlaha se také snadno čistí. Podlaha z lakovaných podlahových desek Barlinek by měla být po několika letech renovovaná. Za zmínku stojí, že deska Barlinek je díky své tloušťce stabilnější než laminované panely a HDF desky. Nepřitahuje prach a lze ji použít na podlahové vytápění. Dobře funguje jak s vodním, tak elektrickým podlahovým vytápěním. Je také dobré pamatovat i na zdraví prospěšné vlastnosti dřevěných prken, protože mají schopnost regulovat vlhkost v místnosti a jsou šetrné k alergikům.

drewniana podłoga - deska barlinecka

Nadčasová dřevěná podlaha

Dřevěná podlaha je výrobek, který vám bude sloužit mnoho let. Dřevěnou podlahu není potřeba často měnit, protože jde o typ povrchu, který se hodí do každého uspořádání. Bude se hodit k jakémukoliv nábytku, barvám stěn a doplňkům. Dřevěné podlahové panely budou fungovat především v klasickém, rustikálním a vintage stylu. Krásně se bude prezentovat v činžovních domech, v rodinných domech, ale bude se skvěle prezentovat i v bytě zařízeném v moderním, boho či industriálním stylu.

Často pozornost přitahují dřevěné soklové lišty. Jsou nezbytné, protože zakrývají mezery tzv. dilatační spáry, ponechány, aby podlaha mohla pracovat. Zlepšují estetiku a zabraňují hromadění nečistot v těchto mezerách. Lišty můžete sladit k barvě prkenné podlahy Barlinek nebo se rozhodnout pro bílé soklové lišty, které vytvoří efektní rám pro dřevěnou podlahu. 

deska podłogowa barlinecka jest odporna na działanie wilgoci i plamy

Jaké dřevo se vyplatí vybrat na podlahu v jídelně?

Přemýšlíte, jaký druh dřeva zvolit pro podlahu v jídelně? Dubová podlaha bude vždy vypadat krásně. Dub je jedinečný materiál, který postupem času získává krásnou barvu a noblesu. Stojí za zmínku, že dubové desky se vyznačují vysokou tvrdostí. Podlahové desky Barlinek se proto skvěle hodí na podlahy i ve více frekventovaných místnostech, protože takový povrch bude odolnější vůčí poškrábání. Na podlahu do jídelny dobře poslouží i dřevěné podlahové panely z jasanu a různých exotických druhů jako je merbau nebo mahagon.

Prkenné podlahy Barlinek jsou ideální volbou do jídelny nejen pro snadnou pokládku, ale především pro kvalitu a elegantní vzhled. Odolná deska Barlinek na podlaze bude základem pro vytvoření jakéhokoli aranžmá a potěší všechny hosty, kteří vás navštíví.

Podlahu Barlinek se vyplatí zvolit i do jídelny, pokud se propojí s další místností a vytvoří celek s podlahou, například v obývacím pokoji, nebo se vstupní částí. Takto jednotná dřevěná podlaha učiní z uspořádání bytu či domu ucelený celek a prostor se tak bude zdát opticky větší.

panele podłogowe do jadalni

Podlahová deska odolná proti opotřebení v jídelně

V případě dřevěných podlah je známo to, že přírodní surovina se opotřebovává. Děje se tak rychleji v místech, kde je vystavena většímu používání. Odolnost podlahy je proto velmi důležitá. Důležitá je zde odolnost proti poškrábání, promáčknutí a celková životnost. Trvanlivost podlahy do značné míry závisí na druhu dřeva zvoleného na podlahu a na způsobu jejího ošetření. Stojí za to znát tvrdost různých druhů dřeva:

  • měkké dřevo pochází z břízy, jedle, olše, borovice nebo smrku a je vhodné jej volit do méně frekventovaných místností, jako je pracovna, ložnice, pokoj pro hosty nebo šatník;
  • středně tvrdé dřevo pochází ze stromů, jako je dub, wenge, jasan, akát, buk, hruška, javor a habr, které s úspěchem využijete v dětském pokoji nebo v obývacím pokoji;
  • velmi tvrdé dřevo pochází ze stromů badi, ořech, padouka, merbau a bude nejlepším druhem pro místa s frekventovaným provozem, jako je předsíň, jídelna, kuchyně.

Výběr druhu a barvy dřeva závisí především na vašich osobních preferencích. Na životnost má vliv i způsob povrchové úpravy desek. To nemá vliv na tvrdost podlahy, ale ať už zvolíte lakování, olejování nebo voskování, ochrání ji proti oděru a nečistotám, způsobem specifickým pro daný typ ochrany.

deska barlinecka sprawdzi się w każdej stylistyce

Jak pečovat o podlahu Barlinek?

Dřevěná prkenná podlaha vyžaduje náležitou péči, abyste se mohli dlouho těšit jejím bezvadným vzhledem. O prkna se vyplatí řádně pečovat pomocí čisticích prostředků určených přímo pro péči o tento typ podlahy. Lakovaná dřevěná podlaha vyžaduje nejméně péče. Povrch desky je dobré čas od času rovnoměrně překrýt lešticí nebo impregnační vrstvou. Dřevěné desky pokryté voskem nebo voskovým olejem vyžadují pravidelnou péči. Jejich četnost závisí na intenzitě využívání místnosti. V případě jídelny se to vyplatí dělat každý rok nebo každé dva.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Módní podlahy do kuchyně - 6 nejlepších nápadů na podlahy do kuchyně!


Dřevěné lamely na stěnu do obývacího pokoje


Montáž korkových obkladů


 

Zpět