Jaký vzor pokládky dlažby na podlahu vybrat?

14.12.2022

Dlažby a obklady jsou nepostradatelnou součástí interiérů. Jsou vhodné do každé místnosti, ale hlavně tam, kde panují specifické podmínky v podobě vlhkosti a vodní páry. Výhodou obkladů a dlažby je jejich odolnost, funkčnost, a to že jsou snadné na údržbu. Není divu, že jsou tolik populární nejen do kuchyně a koupelny, ale i do jiných prostorů.

Před zahájením samotné pokládky je nejdůležitějším úkolem naplánovat prostor, promyslet si, jaké obklady či dlažby se vám líbí a jaký zvolit směr a vzor pokládky, tak aby vytvořit požadovaný vizuální efekt. Důležitá je zde samozřejmě kvalita zvolené keramické dlažby, výběr správné malty a šířka spáry. Na to, aby byl výsledek uspokojivý, základem pro pokládku jakéhokoliv druhu podlahy je rovný a pevný podklad. Podklad musí být vhodně připraven, tzn. třeba jej napenetrovat vhodnou penetrací , aby se do něj nedostala vlhkost. Lepidlo na dlažbu se nanáší na podklad a pro lepší přilnavost i na spodní stranu dlaždice. Po pokládce, která je základem, nás čeká spárování. Barva spárovací hmoty na stěny a podlahy je stejně důležitá, jelikož dodá celku požadovaný vzhled. Obkládání samo o sobě je bezpochyby umění. Je to náročnější, než položit plovoucí podlahu, anebo vinylovou podlahu, kde se používá zámkový systém. Navíc moderní, často originální způsoby pokládky, a dlaždice v různých, často nepravidelných tvarů vyžadují od realizátora zakázky velkou zručnost a vysokou preciznost. Pokud nemáte zkušenosti s pokládkou keramické podlahy či obkladem stěn, tato práce by měla být svěřena prověřenému odborníkovi. Obzvlášť v případě, že si vyberete dlaždice, které jsou nepravidelných tvarů, či pokud se vám líbí originální, ale složitý vzor pokládky.

Při pokládce dlažby na podlahy máte na výběr mnoho možných vzorů. Způsob jejich pokládky je nutné volit, především v závislosti na velikosti prostoru, který máte, a na vzhledu podlahy, jakého chcete dosáhnout. Pamatujte, že vzor pokládky ovlivní celkový vzhled místnosti, proto jeho výběr musí být dobře promyšlen. Jaké jsou nejoblíbenější způsoby a vzory pokládání dlaždic? Dozvíte se v našem článku! Podívejte se na inspirace, které se osvědčí na podlahy ve většině interiérů.

Dlažby a obklady- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Vzor a směr pokládky dlaždic je potřeba volit s ohledem na výsledný efekt celého aranžmá

2. Pokládání dlažby imitace dřeva - jak je pokládat

3. Čtvercové keramické dlaždice - způsoby jejich pokládky

4. Pokládání na střih

5. Pokládka šachovnicového vzoru

6. Obdélníkové dlaždice a způsoby jejich uspořádání v místnosti

7. Pokládka kosočtvercových dlaždic



Vzor a směr pokládky dlaždic je potřeba volit s ohledem na výsledný efekt celého aranžmá

Kde začít při výběru správného vzoru dlažby na podlahu? Nejdůležitější je efekt, kterého chcete dosáhnout, a velikost místnosti, kterou zařizujete. Na malé ploše, například v koupelně, na toaletě nebo v úzkých chodbách, se vyplatí zvolit vzor, ​​který interiér opticky zvětší. Zde mohou pomoci triky jako kombinace velkoformátových obkladů s menší spárou a volba neutrálního vzoru.

Je třeba připomenout, že dlažba na podlaze se světlým odstínem v malé místnosti opticky zvětší prostor. Každá hra se vzory by se navíc měla používat s mírou. Ve velkých místnostech, na velkých plochách máte naprostou volnost ve výběru barev, vzorů a formátů pro uspořádání interiéru.

Při výběru glazury s jednotným povrchem můžete libovolně experimentovat se vzory pokládání dlaždic. Pokud vybíráte dlaždice se vzory, které přitahují pozornost, aby nezpůsobily chaos, je dobré je uspořádat jednoduchým způsobem.

Pozoruhodné jsou také módní patchwork dlaždice, které často zdobí interiéry. V jejich případě je míchání barev záměrným postupem. Velmi často výrobci k tomuto typu modelů připevňují speciální šablony, podle kterých je nejlepší pokládat dlaždice. Samozřejmostí je naprostá volnost v aranžmá a zákazníci si mohou vytvářet vlastní kompozice.

Dlažby a obklady- Baumax.cz

Pokládání dlažby imitace dřeva - jak je pokládat

Dlažba imitace dřeva je nejběžnějším modelem glazury používaným pro podlahy, takže se vyplatí zůstat u nich déle. Dlaždice s dřevěným dekorem je dobré před pokládkou položit „na sucho“, aby bylo možné zkontrolovat dosažený efekt. Pamatujte, že dlaždice z různých balení se mohou lišit barvou, i když pocházejí ze stejné kolekce, při pokládce je proto vybírejte z různých balení. Díky tomu budou dlaždice imitace dřeva vypadat jako přírodní dřevo. Při pokládce dlažby imitace dřeva nebo dlažby imitace přírodního kamene začínejte vždy s celými obklady, aby místa s nařezanými kusy byla co nejméně viditelná. Instalace tohoto typu dlaždic se nejčastěji provádí pomocí posunutí až o 1/3 délky sousední dlaždice. Na obalech je často informace, s jakým maximálním posunem je lze pokládat.

Čtvercové keramické dlaždice - způsoby jejich pokládky

Čtvercové dlaždice v interiérech se používají nejčastěji, bez ohledu na jejich velikost a účel. Tradiční čtvercové dlaždice dávají mnoho možností uspořádání. Jsou dostupné v různých velikostech, a v různých barvách. Rozlišujeme různé vzory a směr pokládky čtvercových dlaždic, které se hodí do různých uspořádání tj.: rovný, přesazený, diamantový/na koso. Lze je použít bez ohledu na velikost glazury. Pamatujte, že je čím složitější vzor, ​​tím jemnější barvy je nutné volit. Nejběžnější je jednoduchý a šachovnicový vzor.

Pokládání na střih

Jedná se o velmi oblíbený vzor pokládky dlažby. Jednotlivé kusy jsou pokládány rovnoběžně se stěnou. Spáry tvoří symetrické, klasické čtvercové nebo obdélníkové sítě. Po pokládku je ideální použít distanční křížky.

Pokládka šachovnicového vzoru

Šachovnice je jednoduchý vzor a způsob aranžování, kde hlavní roli hraje hra s barvou. Často se zde používají kontrasty, což působí mimořádně elegantně. V případě šachovnicového vzoru dlaždice musí mít spoje pod úhlem 45 stupňů ke stěnám. Černobílé dlaždice jsou v tomto uspořádání nejběžnější. Stále častěji se však používají jemnější barvy, např. kombinace bílé a šedé, nebo různé odstíny téže barvy. Takto uspořádané dlaždice budou skvělé na podlahy do větších místností. Osvědčí se ovšem i v těch menších. Je nutné jen zvolit vhodnou velikost a barvu. Populární šachovnicový vzor je vhodný i na stěnu. Dlaždice by měly být v tom případě příslušné velikosti.

Obdélníkové dlaždice a způsoby jejich uspořádání v místnosti

Obdélníkové dlaždice díky různým poměrům stran umožňují ještě více možností uspořádání, což je vhodné zejména na malých plochách, protože díky nim krásně upravíte nejen podlahy, ale také stěny. Existují následující způsoby pokládky dlaždic s různými poměry stran: klasická, vertikální, cihlová, rybí, diagonální a střídavá.

Klasický vzor

Způsob pokládky je stejný jako v případě pokládky rovným způsobem čtvercových dlaždic, ale vzhledem ke tvaru dlaždic vypadá výsledek v tomto případě jinak. Dlaždice musíte pokládat jednu pod druhou ve vodorovných řadách. Vznikne tak pravidelná mřížka z obdélníků.

Vertikální vzor

V tomto uspořádání lze dlaždice pokládat jako klasickým způsobem pouze ve vertikálním uspořádání dlaždic nebo s přesazením. Dlaždice mohou být posunuty o 1/3 délky, čímž vznikne vertikální cihlový vzor nebo 1/2 délky, která vytvoří anglický vzor.

Cihlový vzor 

Cihlový vzor je jedním z nejklasičtějších způsobů pokládky dlaždic. Spočívá v jemném přesazení dlaždic vůči sobě. Dlaždice položené ve tvaru cihel dodají kouzlo každému aranžmá, který je v libovolné stylu.

Vzor rybí kost

Toto uspořádání dlaždic vždy dodává podlaze jedinečný efekt, i když dobře poslouží rovněž pro pokládku obkladů na zeď. Přestože je rybí kost spojena především s pokládáním prken, parket nebo panelů, stále častěji se tento způsob používá při pokládce dlaždic. Nejčastěji se používá pro pokládku dlaždic imitace dřeva.  

Diagonální vzor

Jedná se o způsob pokládání dlaždic jinak známý jako tzv. „na koso“. Dlaždice na stěně nebo podlaze se pokládají diagonálně. Takový vzor vypadá dobře především v kuchyních, kde je potřeba opticky zvětšit prostor.

Dlažby a obklady- Baumax.cz

Pokládka kosočtvercových dlaždic

Dlaždice ve tvaru kosočtverce lze pokládat na povrch podlahy a stěny různými způsoby. Mohou tvořit například šestiúhelníky nebo hvězdy. Různé barvy obkladů dodají krásný efekt v moderních interiérech - v kuchyni, předsíni a koupelně. Při použití vybraného vzoru je velmi důležitý styl místnosti a zamýšlený výsledný efekt.

Velké množství obkladů a dlažeb v různých provedeních a dekorech najdete v našem internetovém a kamenném obchodě BauMax.

 


  

NECHTE SE INSPIROVAT!


Zlato v koupelně, mozaiky a obklady v ušlechtilé barvě


Co nad kuchyňskou linku?


Španělské obklady a dlažby v interiérech


 

Zpět