Jak vybrat stůl a židle do bílé kuchyně?

11.01.2023

Atraktivně uspořádanou kuchyni tvoří krásné kuchyňské skříňky, stůl a židle vhodně sladěné se zbytkem aranžmá. Vhodná volba kuchyňského stolu pomůže vytvořit místo pro stolování, rodinná setkání a dodá kuchyni originální charakter.

Široká nabídka kuchyňských stolů v našem obchodě Vám umožní vybrat si jídelní stůl, který dokonale zapadne do aranžmá vaší kuchyně. Dobře zvolený model stolu bude fungovat i v malé kuchyni, ale skutečnou výzvou je výběr stolu do bílých kuchyní. Jaké kuchyňské stoly se budou hodit do aranžmá v bílém? Jaký stůl i židle do bílého kuchyňského nábytku vybrat? Podívejte se na návrhy, které jsme pro vás připravili!

Jídelní stoly- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Proč je bílá kuchyň aranžérskou výzvou?

2. Jaké jídelní stoly a jídelní židle budou fungovat v bílé kuchyni?

3. Jaké židle jsou vhodné ke stolu v bílé kuchyni?

4. Výrazné barevné kontrasty a elegantní sladění



Proč je bílá kuchyň aranžérskou výzvou?

Bílé kuchyně jsou světlé a efektní, ovšem v případě špatného uspořádání prostoru mohou být i nudné anebo příliš sterilní. Právě kvůli tomu není uspořádání bílých kuchyní jednoduchý úkol. Řešením je přidat vhodné, barevné prvky, které interiér oživí. A to je potřeba udělat se vkusem, aby kuchyň nebyla příliš chaotická anebo kýčovitá.

Zavést do takového uspořádání nový prvek vybavení také není úplně snadné, takže nákup nové sestavy stolu a židlí může být výzvou zejména pro ty, kteří se dříve nepotýkali se zařizováním interiéru v bílé.

Při výběru vhodného jídelního stolu se vyplatí pečlivě zvážit jeho design a provedení. Zajímavý kus nábytku podtrhne jedinečný charakter interiéru a učiní kuchyňský prostor mimořádně estetickým a funkčním, i v případě malé kuchyně. Stůl je koneckonců jedním z nejdůležitějších kusů nábytku nejen v kuchyni - je to rovněž místo, kde se schází celá rodina, a hosté se setkávají se členy domácnosti, vybírejte proto jídelní stůl, stejně jako jídelní židle obzvlášť pečlivě. Co je důležité kromě vzhledu? Důležité jsou jeho rozměry, aby bylo při posezení dostatek místa pro všechny, kdo u něj sedí. Obecně platí, že by se pro jednu osobu mělo počítat s prostorem 40 cm do hloubky desky stolu. Proto jsou rozměry jídelních a kuchyňských stolů minimálně 80 cm na šířku. Co se týče židlí, platí, že pokud u stolu trávíte opravdu hodně času, bude pro vás mnohem příjemnější, když budete moci se na židli pohodlně usadit, a navíc opřít ruce na opěrkách. Samozřejmě, že jsou takové židle mnohem větší a vyžadují proto více volného prostoru.

Jídelní stoly- Baumax.cz

Jaké jídelní stoly a jídelní židle budou fungovat v bílé kuchyni?

Různé typy jídelních stolů se mohou v prostoru velkých či malých kuchyní jinak prezentovat. V našem obchodě si můžete vybírat ze široké nabídky, a to stolů, ale také židli pro pohodlné stolování. Jak proto vybrat jídelní stůl a jídelní židle, když je interiér laděn do bílé?

Bílá nebo barevná - atraktivní stolní deska do bílé kuchyně

V bílé kuchyni je lepší se vyhnout nadměrnému hromadění bílé - jinak se aranžmá jednoduše stane nudným. Pokud je tedy hodně bílých prvků, jídelní stůl s bílou deskou a také bílými židlemi způsobí, že aranžmá se stane příliš nevýrazné. Na to, aby se tomu při volbě jídelního stolu a židlí vyhnout, je vhodné se zaměřit na stůl z masivu, ale také na barvě a dekoru světlého dřeva. Takové řešení je obzvlášť vhodné, pokud máte ostatní doplňky a dekory v tomto provedení. Pokud jste se však rozhodli pořídit si bílý stůl do jídelny, vyplatí se jej ozdobit jemným barevným běhounem či ubrusem.

Tvar stolu - obdélníkové, čtvercové a kulaté stoly

Důležitá je při výběru stolu jak barva nábytku, tak i jeho tvar. Moderní jídelní stůl by měl atraktivně vyplnit prostor v kuchyni či jídelně a být funkční. Pokud je místnost velká a stůl je uprostřed místnosti obklopen kuchyňskými skříňkami, osvědčí se jak obdélníkový model, tak kulatý jídelní stůl. Obdélníkový nebo čtvercový jídelní stůl je dobrým řešením, když má být nábytek umístěn jednou stranou ke stěně. Kulaté stoly budou také zajímavě vypadat v rohu místnosti, nelze je však umístit pevně ke zdi.

Rozkládací stoly do kuchyně či jídelny

V malé kuchyni dobře poslouží rozkládací jídelní stůl. Může to být obdélníkový, čtvercový nebo kulatý stůl. Takový kus nábytku v případě potřeby lze rozložit a zvětšit tak plochu stolu. To se vám osvědčí zejména v případě, že během svátků nebo rodinných oslav hostíte větší počet hostů.

Totéž platí pro kuchyň nebo jídelnu zařízených v bílé barvě. Nejlepším řešením je zde zavést stoly ve světlém provedení a případně bílý stůl ozdobit barevnými doplňky, například ubrusem nebo prostíráním. Nad stůl, bez ohledu na to, zda je v kuchyni nebo v jiné místnosti, určitě zavěste lampu, která dobře osvětlí stolní desku. Díky tomu bude jídelní stůl ideální pro rodinná setkání či party s přáteli, a stolování bude opravdu příjemné a pohodlné.

Židle- Baumax.cz

Dřevěný stůl nebo stůl z nábytkové desky

Bílý nebo světlý jídelní stůl mohou být vyrobeny z různých materiálů. Nejoblíbenější je přírodní dřevo nebo nábytková MDF deska. U velkého stolu je třeba dbát především na to, aby byl stůl pevný, odolný a vyroben z kvalitních materiálů – díky tomu vám poslouží mnoho let a unese i větší zátěž v podobě mnoha pochoutek.

Rychlá změna aranžmá již není problém

Barvu stolu, díky možnosti jeho natření, lze snadno změnit. Barvou lze natřít jak stůl z masivu, tak z nábytkové desky. Stůl lze tedy snadno sehnat jak v bílé barvě, tak i jiné, a pokud máme bílý stůl a chceme oživit aranžmá bílé kuchyně, lze jej snadno natřít jinou zajímavou barvou.

Jaké židle jsou vhodné ke stolu v bílé kuchyni?

Stůl v kuchyni je nesmírně důležitý. Umožňuje stolování s rodinou a přáteli, proto dobře vybraný kus nábytku je neoceněný. Výběr stolu byste si měli dobře promyslet, ovšem neméně důležitá je volba židlí, jaké chceme ke stolu umístit. Jídelní židle mohou být s područkami nebo bez nich. Židle s područkami zajistí větší komfort při sezení, proto pokud máte prostor pro umístění takových jídelních židlí do jídelny, vyplatí se vám si je pořídit.

Jídelní stoly- Baumax.cz

Výrazné barevné kontrasty a elegantní sladění

Zajímavou možností v případě bílé kuchyně je rovněž aranžmá založené na principu kontrastu. Slaďte tmavé židle s bílým stolem. Takto výrazný kontrast bude fungovat zejména tehdy, když je interiér zařízen v minimalistickém stylu. Jídelní stůl může být také doplněn světlými židlemi. To je obzvlášť dobré řešení pro skandinávské interiéry. Skutečně zajímavou variantou bude světlý kuchyňský stůl se světlými židlemi v barvě a dekoru přírodního dřeva.

Atraktivní soupravy stolů a židlí do kuchyně

Jídelní stůl a odpovídající židle lze zakoupit také v atraktivních sadách. Taková sestava bude perfektní pro ty, kteří si nechtějí prvky vybírat samostatně, a chtějí, aby nábytek měl zajímavý design a vzájemně k sobě ladil. Krásná sestava - stůl se židlemi se bude hodit jak v kuchyni, tak jídelně. Takové stoly se židlemi jsou mezi našimi zákazníky mimořádně oblíbené a často hrají hlavní roli v aranžmá.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Kolik místa budeme potřebovat pro jídelní stůl?


Jaké židle zvolit pro dřevěný stůl - představujeme zajímavé návrhy


Jak vyzdobit kuchyně navržené v různých stylech?


 

Zpět