Epoxidová spárovací hmota na obklady a dlažby – co to je a kde ji použít?

05.01.2023

Pokládka obkladů a dlažeb je stále jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy stěn a podlah. Výběr vhodných obkladů a dlažeb je nesmírně důležitý, ale neméně důležité je lepidlo na obklady, stejně jako spárovací malta, jaká bude na spáry použita. Podstatná je barva a typ spáry. Obzvlášť pro použití v prostorách, kde vládne vlhkost, je třeba vybrat pro spárování odolný produkt, díky kterému bude konečný výsledek nejen estetický, ale i funkční.

Mezi spárovacími hmotami je obzvláště oblíbená epoxidová spárovací hmota na keramické obklady a dlažby. Tato jedinečná epoxidová spárovací malta je vysoce odolnou spárovací hmotou, ceněnou pro svou dlouhou životnost, odolnost a také pro snadné čištění. Obzvláště dobře funguje v místnostech, kde převládá vlhkost a vysoké teploty. Epoxidové spárovací hmoty se používají pro spárování obkladů a dlažeb stále častěji. V následujícím článku se vám pokusíme přiblížit její výhody a nevýhody a možnosti jejího použití.

Dlažby- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Co je epoxidová spárovací malta pro keramické obklady?

2. Jaké vlastnosti má epoxidová spárovací hmota pro obklady a dlažby?

3. Bezpečná, hygienická a estetická epoxidová spára

4. Spárovací malty pro speciální úkoly

5. Nevýhody epoxidové spárovací malty

6. Kde je nejlépe použít pro spárování moderní spárovací hmotu na bázi epoxidových pryskyřic?

7. Jaké barvy epoxidových spárovacích malt jsou k dispozici?

8. Jak vypadá aplikace spárovací hmoty na bázi pryskyřice?

9. Jak odstranit spárovací hmotu z epoxidové pryskyřice?



Co je epoxidová spárovací malta pro keramické obklady?

Epoxidová spárovací malta není nic jiného než směs epoxidové pryskyřice s příslušnými tužidly. Někdy je součástí spárovací hmoty i křemičitý písek. Pryskyřičná spárovací hmota se svým vzhledem a konzistencí podobá té standardní, je však mnohem odolnější a praktičtější.

Jedinou nevýhodou epoxidové spárovací hmoty je její poměrně vysoká cena, která se může vyplatit, pokud vyžadujete dlouhou životnost produktu, a nechcete se tolik starat o časté čištění spár.

Vzhledem k rostoucí oblibě epoxidových spárovacích hmot výrobci nabízejí tyto produkty v stále nových odstínech. Proto je snadné vybrat barvu spárovací hmoty tak, aby spáry krásně dokončovaly keramický obklad. Jedná se o skutečně unikátní způsob spárování dlaždic.

Obklady- Baumax.cz

Jaké vlastnosti má epoxidová spárovací hmota pro obklady a dlažby?

Díky jedinečnému složení je výjimečně odolnou, pevnou a zároveň velmi pružnou spárovací hmotou. Nedrolí se jako cementová spára, nepropouští vodu, a lze ní vyplňovat spáry od 1 mm do 20 mm. Výrobky řady premium se navíc vyznačují dlouhou dobou zpracování. Taková hmota může mít dobu zpracování spár do 60 minut. Je rovněž odolnější vůči mechanickému poškození než tradiční cementové výrobky. Působivá je jistě její velká odolnost vůči vysokým teplotám, a dokonce i velmi silným chemikáliím, což z ní dělá vynikající pojivo do výrobních hal a na pracovištích.

Bezpečná, hygienická a estetická epoxidová spára

Pozornost si zaslouží ještě jedna jedinečná vlastnost epoxidové spárovací hmoty, a to je její odolnost proti hromadění prachu a nečistot. Při použití epoxidové pasty se v mezerách mezi dlaždicemi nebudou hromadit nečistoty, takže čištění těchto povrchů bude mnohem rychlejší a bez námahy.

Použití epoxidové spáry také výrazně zabraňuje růstu hub a plísní ve spárách mezi dlaždicemi při kontaktu s vodou nebo vodní parou, co se počítá obzvlášť v místech, kde je hygiena a bezpečnost na prvním místě.

Spárovací malty pro speciální úkoly

Spárovací hmotu na bázi epoxidových pryskyřic se díky jejím jedinečným vlastnostem používá pro spárování obkladů a dlažeb v průmyslových prostorech, a v soukromých domech a bytech, v místech, kde musí být obklad a dlažba nejen estetická, ale hlavně funkční a na to, aby vydržela bez úhony.

Vany- Baumax.cz

Nevýhody epoxidové spárovací malty

Bohužel epoxidová spárovací malta má i své nevýhody. První z nich bude jistě vysoká cena – ta může být několikanásobně dražší než klasická cementová spára. Vzhledem k tomu, že se vyznačuje nepropustností kapalin, a není schopna odvádět vlhkost ze srážek a při změnách teplot, nelze ji použít v exteriéru, na balkónech nebo terasách. Ve venkovním prostředí nebudou epoxidové spáry fungovat.

Epoxidové spárovací malty mají však rozhodně více výhod než nevýhod a jejich nákup se rozhodně vyplatí zvážit.

Kde je nejlépe použít pro spárování moderní spárovací hmotu na bázi epoxidových pryskyřic?

Cementová spárovací malta se díky svým jedinečným vlastnostem používá pro spárování všude tam, kde záleží na bezpečnosti, vysoké úrovni hygieny, estetice nebo dlouhé životnosti. Epoxidové spáry jsou odolné vůči vyšším teplotám, takže budou ideální do kuchyně. Je to produkt, který se na povrchu obkladu vedle dřezu nebo sporáku nedrolí a nekazí.

Epoxidová spárovací hmota ideální do koupelen nebo kuchyní

Díky vysoké odolnosti vůči vlhkosti se epoxidová spárovací hmota s oblibou používá v místech všude, kde je zvýšená vlhkost. Z tohoto důvodu je ideální do kuchyně, prostoru u dřezu nebo koupelny. Zvláště s oblibou se používá ve sprchových kabinách, aby nevznikla na povrchu spár nevzhledná plíseň.

V koupelnách se používá na obklad nebo dlažby kvůli její voděodolnosti a odolnosti vůči silným čisticím prostředkům – omývání keramických obkladů nebo dlažby pomocí silných chemikálií spárám příliš nevadí, takže je snazší zajistit vysokou úroveň čistoty a hygieny.

Epoxidová lepidla a spárovací hmoty pro garáže a vstupní haly

Oblasti, které jsou obzvláště náchylné ke znečištění, budou těžit z jedinečných vlastností epoxidového lepidla a epoxidové spárovací hmoty. Epoxidovou spárovací hmotu je vhodné používat v předsíních a garážích, protože snadné čištění vám pomůže udržet tyto místnosti v bezvadném pořádku.

Dobrým nápadem, vzhledem k její odolnosti vůči vysokým teplotám, bude možné ji použít v kotelně. Spárovací malta si i v malé vzdálenosti od vyhřátých kamen či kotle zachová své vlastnosti a svůj jedinečný vzhled.

Obklady- Baumax.cz

Jaké barvy epoxidových spárovacích malt jsou k dispozici?

Epoxidové spárovací malty jsou stále oblíbenější, a tak se na trhu objevuji stále nové produkty. Správně zvolený produkt se tedy bude vyznačovat nejen pevností a odolností, ale také vysokou estetikou. To je důležité zejména při zařizování kuchyně a koupelny, tedy místností, které navštěvují jak členové domácnosti, tak hosté.

Pomocí pryskyřičných spár můžeme snadno podtrhnout estetiku dlaždic. Odolná a estetická spárovací malta vydrží déle než cementová malta. Vzhledem k tomu, že pryskyřičné spáry můžeme zakoupit v mnoha barvách, je jednodušší vybrat barvu, která bude nejlépe ladit ke konkrétnímu aranžmá.

Jak vypadá aplikace spárovací hmoty na bázi pryskyřice?

Pryskyřičná spárovací hmota na obklady a dlažby se výrazně liší od cementové spárovací hmoty. Rozdílný je mimo jiné způsob přípravy malty a její aplikace. Nejdůležitější je smíchat pryskyřičnou pastu s příslušným tužidlem. Při těchto pracích dodržujte pokyny výrobce – jen tak si můžete být jisti, že spárovací hmota bude mít výjimečné vlastnosti a bude mít dlouhou životnost.

Významná je také rychlost vytvrzování spárovací malty, která je v případě epoxidových produktů opravdu krátká. Po nanesení pasty máte cca 30 minut na dokončení práce. Po této době se může ukázat, že produkt je příliš tvrdý na snadné odstranění. Pracujte tedy rychle a efektivně.

Epoxidové spárovací hmoty jsou produkty, které samy zahušťují a nevyžadují časově náročnou přípravu a míchání. Nanesete ji pomocí tvrdého gumového hladítka, na smytí postačí tvrdá houba.

Vysoká odolnost vůči chemickým přípravkům, vodě a vodní páře znesnadňuje odstranění zbytků epoxidové pryskyřice, proto při práci pamatujte na rychlou dobu schnutí a spárování dlouho neodkládejte.

Obklady- Baumax.cz

Jak odstranit spárovací hmotu z epoxidové pryskyřice?

Odstraňování pryskyřičných spár může být problematické, jedním z nejrychlejších a nejméně pracných způsobů je použití elektrické horkovzdušné pistole. Spárovací hmota se vlivem vyšší teploty stane více tekutá, takže ji lze snadněji odstranit bez nebezpečí mechanického poškození dlaždic.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Je možné pokládat dlaždice na dlaždice


Dlaždice imitace mramoru - jak je použít doma


Jak rozlišit dlažbu od obkladů


 

Zpět