Schodiště, jak moderně uspořádat schody v interiéru rodinného domu?

26.01.2023

Ještě před pár lety se vzhledu schodišťového prostoru a schodů nikdo moc nevěnoval, a přesto je tento prostor používán mnohokrát denně a stojí za to z něj udělat místo, které je stejně funkční jako estetické. Schodiště se vyplatí zařídit tak, aby se stalo ozdobou interiéru, a příjemným místem propojujícím další místnosti a aranžmá.

Zajímavá povrchová úprava, funkční doplňky a estetické dekorace učiní uspořádání schodiště nejen funkčním, ale i efektním. Bytoví designéři se stále častěji zabývají otázkou propojení schodiště s dalším vybavením domů, aby jeho design ladil s celkovým uspořádáním, a byl nedílnou součástí a moderním prvkem aranžmá. Konstrukce schodů, stupňů a zábradlí může být vyrobena ze dřeva, kovu či kamene. Schodiště tak může být přizpůsobeno stylu domu, ve kterém se nachází a mít moderní, rustikální či klasickou podobu. Stejně jako může být se zábradlím, ale také bez. Podívejte se sami, jak si zařídit schodišťový prostor a schody moderním a atraktivním způsobem. Schodiště, které nebude pouze funkčním nástupem do patra domu, ale také estetickým prvkem výbavy, atraktivním a zajímavým způsobem obohatí dům a další interiéry. Podívejte se do naší galerie níže, a seznamte se s našimi tipy a rady, které vám pomůžou jej zařídit nejen funkčně, ale i efektně.

Schody a zábradlí- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Co je to schodišťový prostor v domě?

2. Jakým způsobem uspořádat schodišťový prostor a schodiště v rodinném domě, tak aby vypadaly atraktivně?

3. Schodiště – přirozené světlo vs. umělé světlo

4. Jak důležitá je konečná úprava schodiště?

5. Odolné a praktické keramické dlaždice

6. Dřevo, desky a podlahové panely

7. Koberec v moderních interiérech – uspořádejte útulné schodiště



Co je to schodišťový prostor v domě?

Pro mnoho lidí je schodiště spojeno s tmavými a těsnými prostory ve vícepodlažních budovách, panelových domech nebo kancelářích. Schody propojují více podlaží a vytvářejí tak specifické prostory. Donedávna nebyly schody v rodinných domech příliš běžné, ovšem v současné době se vzhledem k malé rozloze pozemků, a výstavbě spíše vícepodlažních domů objevují stále častěji.

Schodiště v rodinných domech však nemusí být tmavé a stísněné. Je to místo, které stojí za to zařídit vhodným způsobem se zaměřením na estetiku, funkčnost a komfort používání. Se zajímavou povrchovou úpravou a vybavením snadno vytvoříte moderní schodiště a interiér kolem něj. Schody si díky tomu zachovají funkčnost a interiér, potažmo celý dům se stane mnohem zajímavějším.

Jakým způsobem uspořádat schodišťový prostor a schodiště v rodinném domě, tak aby vypadaly atraktivně?

Schodiště je místem, které slouží především pro komunikaci mezi jednotlivými podlažími. Nejdůležitější během zařizování tedy bude zajištění funkčnosti interiéru i komfortu užívání. Dříve schodiště bylo umístěno především v prostorách chodby či vstupní haly, ovšem v současné době bývá stále častěji součástí obývacího pokoje, či jiného obytného prostoru. Proto jejich uspořádání, včetně schodišťového prostoru, by mělo ladit k celkovému uspořádání.

V tomto specifickém schodišťovém prostoru není místo na mnoho vybavení, ovšem je vhodné na nástěnné dekorace. Můžete zde ovšem umístit i rostliny v květináčích. Druh by měl být přizpůsoben preferencím obyvatel a dostupnosti přirozeného světla.

Schody a zábradlí- Baumax.cz

Schodiště – přirozené světlo vs. umělé světlo

Během zařizování schodiště se vyplatí zaměřit se na to, jak moc přirozeného světla dopadá na jednotlivá místa schodiště. Důležité je vhodné osvětlení schodů, obzvlášť tam, kde nedopadá přirozené světlo, či dopadá jen částečně. Proto na celém schodišti by mělo být zajištěno dodatečné osvětlení, aby byl v něm průchod v noci či po setmění bezpečný. Řešení je mnoho, včetně osvětlení všech nebo jednotlivých stupňů bodovými světly či LED pásky.

Jak důležitá je konečná úprava schodiště?

Schodiště je velmi často využívaným místem v rodinných domech. Proto se během jeho uspořádání dobře uplatní povrchové úpravy stěn a podlah, které jsou trvanlivé a odolné proti oděru, drhnutí, mechanickému poškození a nečistotám.

Odolné a praktické keramické dlaždice

Jedním z odolnějších materiálů na povrchovou úpravu budou jistě keramické obklady a dlažby. V případě schodů je dobré volit na stupně protiskluzové kameninové dlažby, zvláště když schodiště navazuje přímo na vchod do domu a vstupujete v mokrých botách přímo na patro, aniž byste se předtím přezouvali. Protiskluzová dlažba zabrání náhodnému uklouznutí a zvýší bezpečnost používání.

Na schodišti, které se nachází uvnitř budovy, a kde riziko náhodného uklouznutí je menší, lze na stupně položit i jiný typ keramické dlažby. Je však lepší se vzdát lesklých povrchů, které jsou často velmi kluzké. To platí pro podlahy a stěny schodiště.

Dlaždice jsou k dispozici v mnoha vzorech a barvách, takže nebude těžké vybrat materiál, který bude nejlépe ladit u vás doma. Dostupné jsou dlaždice imitace přírodního dřeva, přírodního kamene nebo architektonického betonu. Řešení co vyberete, záleží již pak od stylu uspořádání zbytku domu, a vašich osobních preferencí.

Dřevo, desky a podlahové panely

Interiérové schody a jeho okolí mohou být dokončeny ve dřevě. Platí to nejen, i když nejčastěji pro dřevěné schody. Schodišťové prostory a schody mohou být obloženy masivními prkny nebo podlahovými panely – laminátovými i velmi odolnými vinylovými.

Do schodišťových prostorů a na schody se vám vyplatí použít stejnou povrchovou úpravu jako ve zbytku budovy. Pokud tedy máte v obývacím pokoji a předsíni světlou podlahu z laminátových podlahových panelů, stojí za to opakovat tuto povrchovou úpravu i na uspořádání schodiště.

Vinylové panely můžete položit nejen na schody a rovněž také i na stěny. Pokud se naopak rozhodnete položit panely nebo desky pouze na podlahu a schody, je dobré stěny vymalovat. Stěny natřené barvou budou působit jemně a přirozeně. Vyplatí se, aby barva byla odolná vůči nečistotám a mechanickému poškození. Stejnou barvu, která bude na zdi, můžete použít i pod stupně, pokud podstupnice nejsou dřevěné nebo obložené panely či dlažbou.

Koberec v moderních interiérech – uspořádejte útulné schodiště

Schodiště lze dokončit i koberci a kobercovou krytinou. Když chcete ztlumit zvuky při chůzi po schodech nahoru nebo dolů, položte na schody měkký koberec. Mimořádně příjemným materiálem bude i kobercová krytina. Její měkký a hřejivý povrch oceníte při každodenním používání.

Moderní schodiště lze dokončit i kobercem. Na schody a podlahu umístěte takové, které mají moderní design nebo ladící ke stylu aranžmá již bylo doma použito.

Proč je osvětlení schodiště tak důležité?

Nízké nebo vysoké schodiště je prvek, který má sloužit především pro komunikaci a průchod mezi jednotlivými podlažími. Proto je zde důležitá bezpečnost a skvělá funkčnost.

Bezpečnost zajistí především dobrá povrchová úprava schodů, zábradlí, a také vhodné osvětlení. Při navrhování osvětlení dbejte na dobré stropní osvětlení – stropní svítidla budou hlavním a opravdu praktickým zdrojem světla. Ke stropním svítidlům je dobré přidat nástěnná svítidla, a když jsou schody obzvlášť klikaté – stojí za zvážení použít LED schodišťová svítidla.

Jaký nábytek lze použít ve schodišťovém prostoru?

Pro tuto část interiéru je důležité rovněž jeho vybavení. Schodišťové prostory jsou jen zřídka vybaveny velkýmí kusy nábytku, ovšem pokud je dostatek místa, můžete sem umístit šatní skříň, komodu nebo skříňky. Tento nábytek bude užitečný pro ukládání sezónních věcí, obuvi a svrchního oblečení, stejně jako například náhradního ložního prádla a dek.

Pamatujte však, aby nedávat tam příliš mnoho nábytku. Jaké by měly být schodišťové prostory v rodinném domě? V první řadě funkční, proto neblokujte průchod zbytečným nábytkem či dalším vybavením.

Pro nábytek můžete využít plochu pod schody v nejnižším patře. V tomto případě se vyplatí objednat i šatní skříň na míru – díky tomu plně využijete místo pod schody.

Schody a zábradlí- Baumax.cz

Jaké dekorace budou ve schodišťových prostorech nejlépe fungovat?

Prázdné stěny a prázdná místa nevypadají nikdy zajímavě, proto je dobré do těchto míst naaranžovat vkusné dekorace. Ve spodní části schodiště můžete umístit vysoké vázy s květinami v květináčích nebo suchou kompozici. O něco menší dekorace mohou stát na okenních parapetech, pokud máte v tomto místě okno.

Použití stěn k jejich dekorací je také dobrý nápad. Obložení stěn dlaždicemi umožňuje vytvořit zajímavý, barevný a vzorovaný povrch, ovšem pokud jste se rozhodli pro jednotnou povrchovou úpravu (např. strukturální nátěry), můžete stěny dozdobit dalšími nástěnnými dekoracemi - obrazy nebo zrcadly. Vhodné dekorace dodají interiéru odpovídající charakter, díky kterému snáze zařídíte schodiště ve skandinávském, industriálním, venkovském, moderním, retro či jiném stylu.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Interiérové doplňky - jak rychle a levně zařídit útulné bydlení


Originální stolní osvětlení - jak vybrat správné osvětlení stolu?


Jak vybrat soklové lišty pro podlahové panely


 

Zpět