Osvětlení do pokoje pro školáka – myslete na to ještě dnes!

13.12.2022

Připravit pokoj pro školáka vyžaduje nejen vybavit jej vhodným vybavením, jako je psací stůl nebo židle s nastavitelnou výškou. Neméně důležité je zajištění svému dítěti vhodného osvětlení, protože bez něj může být odpolední či večerní učení neefektivní a pro zrak nebezpečné. Osvětlení je nedílnou součástí pokoje pro školáka, kde dítě nejen dělá úkoly, ale také si hraje a relaxuje, a je také často výzvou, které je třeba čelit. Proto se do dětského pokoje hodí zařídit několik světelných zdrojů, které vytvoří vhodné podmínky pro učení a odpočinek. Jak vybrat vhodné osvětlení do dětského pokoje? Jaké lampy je dobré pořídit, aby dětský pokoj byl dobře osvětlen? A na co je třeba se soustředit, když vybíráme světla do dětského pokoje, ať už je to centrální svítidlo, nebo nástěnné LED světlo u postele? Poradíme!


V tomto článku:

1. Osvětlení dětského pokoje – rozdělení pokoje na funkční zóny

2. Osvětlení v dětském pokoji – to se vyplatí vědět na začátek

3. Nejdůležitější v dětském pokoji je denní světlo

4. Jaké světlo do dětského pokoje vybrat?

5. Centrální světlo do dětského pokoje

6. Osvětlení psacího stolu – Vhodná stolní lampa

7. Alternativa pro stolní lampu do dětského pokoje

8. Noční lampičky

9. Doplňkové osvětlení v dětském pokoji



Osvětlení dětského pokoje – rozdělení pokoje na funkční zóny

Pokoj dítěte, které je již školou povinné, slouží zároveň jako místo ke studiu i místo na hraní, zábavu, setkávání s přáteli, ale i ložnice. Často to může být podle zájmu dítěte i domácí tělocvična, výtvarný ateliér, místo pro tanec nebo laboratorní pokusy. Samozřejmě ne každý dětský pokoj má na to dostatek prostoru, ale v každém, i tom nejmenším pokoji, je nutné oddělit základní zóny, tedy místo na spaní s postelí, pracovnu s psacím stolem a herní a relaxační zónu s křeslem, pufem nebo pohovkou. Ke každé z nich by mělo být zvolené vhodné světlo s odpovídající intenzitou, protože na osvětlení psacího stolu při práci je potřeba jiný zdroj světla, než ke čtení v posteli, a jiný na zábavu.

Nábytek do dětského pokoje- Baumax.cz

Osvětlení v dětském pokoji – to se vyplatí vědět na začátek

Při plánování osvětlení v dětském pokoji je třeba vzít v úvahu důležité faktory, jako jsou:

Intenzita světla, která je tím větší, čím je více luxu. Lux se vypočítá vydělením světelného výkonu žárovky v lumenech, plochou, která má být osvětlena v metrech čtverečních. Místa, která vyžadují soustředění, by měla mít silnější osvětlení. Naopak v prostoru pro relaxaci a odpočinek, jako je místo u postele, by mělo být světlo žárovky slabší .

Teplota barvy, která je vyjádřena v Kelvinech. Je známo, že neutrální světlo podporuje aktivitu a zlepšuje koncentraci. Studená barva silně stimuluje, teplá barva bude ideálním řešením v relaxačních zónách, protože umožňuje odpočinek a zklidnění. Dbejte na správnou barvu světla a intenzitu žárovky.

Nejdůležitější v dětském pokoji je denní světlo

Psací stůl pro školáka je nejlepší umístit pod okno, kam se totiž dostane nejvíce světla. Pro nejlepší osvětlení dětského pokoje během učení je nejlepší přirozené denní světlo, proto bude ideální, pokud je v pokoji velké okno. Pokud okno je malé, nemělo by být zakryté hustými záclony. K tomu můžete použít vzdušné lehké záclony, které rozptylují světlo a pokoj je více prosvětlený. A na co si dát pozor při umístění psacího stolu? Psací stůl by měl být umístěn tak, aby denní světlo dopadalo na levou stranu stolu pro praváky i na pravou pro leváky. Myslete ovšem také na umělé osvětlení. Důležitý je světelný zdroj, který dovolí dítěti dělat úkoly, či věnovat se svým koníčkům, když denní světlo nestačí.

Jaké světlo do dětského pokoje vybrat?

Pokud chcete dobře osvětlit dětský pokoj, nemůžete se rozhodnout pouze pro jeden zdroj světla, o kterém jsme se zmiňovali dříve. Lepším řešením budou lampy do dětského pokoje umístěné na různých místech v interiéru. Rozptýlené centrální světlo na stropě osvětlí celou místnost a menší bodové zdroje světla, či nástěnné světlo se v pokojí osvědčí v konkrétních zónách přizpůsobených potřebám dítěte. Nezapomeňte bodové osvětlení umístit tak, aby nesvítilo přímo do očí a dítě se cítilo pohodlně.

Při výběru vhodného osvětlení bude hrát prim barva světla. Nejlepší je vybrat barvu, které je nejbližší přirozenému dennímu světlu. Této barvy lze snadno dosáhnout volbou halogenových žárovek nebo oblíbených LED žárovek. Pokud vaše dítě tráví většinu času ve svém pokoji, a navíc nechodí brzy spát, je nejlepší postarat se o energeticky úsporné světlo do dětského pokoje. S pomocí LED světla ušetříte až 85 % elektrické energie, ale zaručíte i delší životnost světelného zdroje.

Nábytek do dětského pokoje- Baumax.cz

Centrální světlo do dětského pokoje

Typ osvětlení by měl být vybrán v závislosti na funkčnosti místnosti a životním stylu. Základní osvětlení však bude vždy centrální, tedy horní osvětlení. Vyplatí se dbát na to, aby LED stropní světlo mělo rozptýlené světlo. Pro osvětlení dětského pokoje si můžete vybrat tradiční lustry, lampy s bodovými světly a plafony. V malé místnosti budou fungovat lampy se stínidlem otevřeným směrem nahoru, které místnost opticky zvětší. Pokud chcete nainstalovat loftové lampy s holými žárovkami, zvolte LED žárovky, které neoslňují. Dobrým řešením do dětského pokoje je výběr bodových svítidel s nastavitelným ramenem a několika světelnými zdroji s vysokou funkčností, která se zapínají dvojitými nebo trojitými vypínači. Tímto způsobem lze osvětlit horním světlem, např. pouze hrací zónu.

Osvětlení psacího stolu – Vhodná stolní lampa

Při výběru osvětlení na psací stůl je potřeba se řídit především funkčností. Osvětlení pracovního stolu závisí samozřejmě především na typu nábytku. Když má horní nadstavec, jako jsou skříňky nebo police, můžete instalovat podskříňková svítidla osvětlující horní část. Dalším řešením je stolní lampa s pohyblivým ramenem, která umožní dítěti přizpůsobit si směr osvětlení vlastním potřebám. Optimálním řešením je, aby lampa měla dlouhé rameno, ohebné po celé délce, které v případě potřeby umožní dítěti přiblížit nebo oddálit světlo od žárovky. To je velmi užitečné, když dítě dělá domácí úkoly, nebo se učí. Při výběru stolní lampy nelze zapomenout na výběr žárovky, která vydává světlo podobné dennímu. Světlo bílé a studené barvy vždy podporuje koncentraci a stimuluje, nebude mít negativní dopad na zrak a co je neméně důležité – neunavuje a nezkresluje barvy. Pamatujte, že pro praváky by stolní lampa měla být na levé straně stolu a pro leváky by měla být lampa na pravé straně.

Nábytek do dětského pokoje- Baumax.cz

Alternativa pro stolní lampu do dětského pokoje

Pokud nechcete do pokoje pro školáka stolní lampu, například kvůli příliš malému prostoru na psacím stole, budou se hodit stojací lampy s nastavitelným ramenem, které umožňuje nastavit úhel dopadu světla. Alternativou pro malý psací stůl lze použít také zdroj světla v podobě nástěnných svítidel na jeho obou stranách. Pamatujme však, že se stolní lampa na psací stůl na učení a domácí úkoly hodí nejvíce a je pro školáka nejfunkčnější.

Noční lampičky

Jak se v praxi ukazuje, i v zóně s postelí by se mělo také instalovat správné osvětlení. Pamatujme, že po celém dni učení a hraní se teplá, jemná barva světelného zdroje bude hodit nejvíce, bude totiž úlevou pro oči. Dobrou volbou jsou zde jak stojací lampy, tak nástěnné svítidla nebo LED noční lampičky umístěné na skříňce vedle postele.

Nábytek do dětského pokoje- Baumax.cz

Doplňkové osvětlení v dětském pokoji

Vhodně zvolené osvětlení a barva světla se podílí na vytvoření v dětském pokoji útulné a příjemné atmosféry. Moderní LED lampy, které vyzařují světlo různých barev, lze stmívat. LED pásky dokážou vytvořit jedinečnou atmosféru nebo vyexponovat například sportovní trofeje nebo kolekci dětských pokladů.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaké vybrat osvětlení do ložnice?


Originální stolní osvětlení - jak vybrat správné osvětlení stolu?


Pohodlná kontinentální postel – jakou si vybrat?


 

Zpět