Nejlepší způsoby, jak co nejefektivněji předcházet rosení oken v kuchyni

18.04.2023

Všímáte si občas, že se při vaření na oknech usazuje vodní pára? Jde o přirozený proces, který ale časem může způsobit, že okna budou nevzhledná a můžou se poškodit, ale i pohled na orosená okna není zrovna atraktivní. Jak tedy předejít nebo alespoň omezit odpařování a usazování páry na oknech? Podívejte se s námi na nejoblíbenější způsoby zapařování oken!

Okenní dekorace- BauMax


V tomto článku:

1. Co způsobuje rosení oken v kuchyni?

2. Jak omezit rosení oken?

3. Kuchyňská digestoř

4. Větrání bytu a mikroventilace oken

5. Odkryjte radiátory

6. Při vaření nezakrývejte okna žaluziemi

7. Používejte odvlhčovač vzduchu a vybírejte rostliny, které vlhkost absorbují



Co způsobuje rosení oken v kuchyni?

S rosením oken se v kuchyni určitě nejčastěji setkáváte, když něco vaříte, tedy když se v kuchyni kondenzuje vodní pára. Při kontaktu se studenou vodní hladinou se vodní pára ochlazuje a kondenzuje a vytváří na povrchu okna charakteristickou rosu.

Někdy při velkém množství vodní páry se může rychleji kondenzovat a po zaschnutí vytvoří nevzhledné fleky. Kondenzace vodní páry se často hromadí u okenních rámů, kde může způsobit poškození oken (zejména dřevěných), bohužel takto vlhké místo je také častou přičinou výskytu hub a plísní.

Okenní dekorace- BauMax

Jak omezit rosení oken?

Jak vidíte, rosení oken může být velký problém. Problém rosení oken by se proto měl vyřešit nebo alespoň co nejvíce omezit. Vzhledem k tomu, že důvodem rosení oken bývá vysoká vlhkost, je třeba s nadmírnou vlhkostí bojovat.

Kuchyňská digestoř

Hladinu vlhkosti vzduchu dobře omezují kuchyňské digestoře. Zařízení proto zapínejte při každém vaření - kvalitní kuchyňská digestoř BauMax snadno zachytí vlhkost vznikající při vaření, díky čemu se nebude usazovat na okenních sklech.

A co víc, kromě vodní páry bude digestoř umět zachytit i nepříjemné pachy.

Větrání bytu a mikroventilace oken

Předpokládá se, že vlhkost v místnostech by měla být 40 - 50%. Při vyšší vlhkosti vzduchu se okna začnou rosit. Okna se rosí nadbytečnou vlhkostí a teplotními rozdíly. Za odvod vlhkosti je zodpovědné vhodné větrání.

Pokud je problém s rosením oken uvnitř, vyplatí se zkontrolovat stav větrání. Při vaření může být množství vodní páry příliš velké na to, aby si s ním ventilační systém poradil, v takové situaci se vyplatí si pomoci větráním bytu nebo alespoň mikroventilací oken. Díky tomu bude rosení oken mnohem menší.

Odkryjte radiátory

Radiátory jsou primárně určeny k vytápění místnosti, ale ne nadarmo se nejčastěji montují pod okna. Pokud chcete účinně zabránit zamlžování oken, odkryjte radiátory. Radiátory okna vysušují a vyhřívají, díky čemu se rosení oken nevyskytuje nebo je mnohem menší.

Při vaření nezakrývejte okna žaluziemi

Okna jsou často zakrytá žaluziemi, ale když vaříte a uniká velké množství páry, není to dobré řešení – vysoká vlhkost mezi žaluzií a oknem nemá jak uniknout, protože je zamezeno proudění vzduchu. Příčinou rosení oken je nadměrná vlhkost a teplotní rozdíly a řešením bude vždy vhodné větrání. Při vaření nezapomeňte zvednout žaluzie na straně vnitřního okna, aby vzduch mohl volně proudit.

Používejte odvlhčovač vzduchu a vybírejte rostliny, které vlhkost absorbují

Rosení oken na vnitřní okenní tabuli lze omezit umístěním odvlhčovače vzduchu nebo dokonce rostlin, které vlhkost pohlcují. Pokud tedy nechcete, aby se vám rosily okna, určitě si odvlhčovač pořiďte nebo si jej vyrobte sami.

Domácí odvlhčovač vzduchu si můžete vyrobit pomocí soli, která dobře pohlcuje vlhkost. Nasypte ji do sáčku a sáček dejte k oknu. Sáček můžete naplnit i speciálními granulemi nebo tabletami. Pokud je problém mnohem větší, investujte do elektrického odvlhčovače vzduchu.

Nadměrnému rosení oken lze zamezit i umístěním rostlin na parapet, které absorbují vlhkost. Mezi takové rostliny patří mimo jiné: toulcovka, břečťan a kapradiny. Problém rosení oken sice úplně rostliny neodstraní, ale dokážou ho docela efektivně omezit a jsou estetické a rovněž do kuchyně vnesou trochu oživení.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Návrh kuchyně


Digestoř nebo pohlcovač pachů co je lepší?


Výhody modulární kuchyně


 

Zpět