Nejdůležitější je plán. Jak dobře navrhnout kuchyň?
Moderní zařízení kuchyně otevřené do obývacího pokoje, ale také samostatné místnosti, vyžaduje funkční a efektivní řešení. Kromě krásného vzhledu kuchyňské linky a uspořádání prostoru musí především zajistit pohodlí a funkčnost.
Jak zařídit kuchyň tak, aby práce v ní byla rychlejší, efektivnější a pohodlnější? Vhodným uspořádáním kuchyňského nábytku, výškou pracovních desek, hloubkou skříněk a dřezu získáte funkční interiér. Ergonomická kuchyně by měla být také rozdělena na zóny a správně osvětlena.
Jak navrhnout kuchyň?
Prvním pravidlem v zařizování kuchyně je rozdělit interiér na 5 zón, které by měly být umístěny vedle sebe ve směru hodinových ručiček. Díky tomu bude pohyb po kuchyni při přípravě jídla snadný a pohodlný. Základem funkčnosti kuchyně je minimalizace pohybu, otáčení a ohýbání, stejně jako zvedání a protahování rukou.
1. Úložný prostor pro potraviny - pro uskladnění potravin použijte stojící a závěsné kuchyňské skřínky. Moderní kuchyňský nábytek má prostor pro skladování zásob, sklenic a sypkých produktů.
2. Nádoby na potraviny - zde umístíme hrnce, pánve, servírovací talíře, šálky a příbory. Ve spodních skříních budou zásuvky s plným výsuvem lepší volbou než tradiční police, ke kterým se musíte ohnout. Rohový kuchyňský nábytek je často vybaven systémem s celkovým výsuvem skřínek pro snadné uložení hrnců.
3. Mycí prostor - v této části potřebujete: dřez, nádobu na odpad, skříňky pod dřez. Kuchyňská čela skříněk umožňují skrýt méně estetická zařízení kuchyňského vybavení: myčku, lednici a sporák.
4. Prostor pro přípravu jídla - nejdůležitější roli zde bude plnit laminovaná nebo dřevěná pracovní deska a stůl. Bez těchto prvků není funkční kuchyně. Ve větších místnostech stojí za to použít ostrov, který je velmi módní, přidává pracovní plochu, ale můžeme jej použít také jako místo k pití ranní kávy nebo posnídaní.
5. Vaření - nejdůležitější částí této zóny je funkční a moderní digestoř. Baumax nabízí různé typy: vestavěné digestoře, ostrovní digestoře a komínové digestoře. Pro celkovou estetiku kuchyně je důležité, jaký typ zvolíte. Nejméně nápadný je podskříňkový nebo teleskopický digestoř, ale trubkový či komínový digestoř může být zajímavým designovým prvkem.
Kuchyňské zóny jsou uspořádány podle principu pracovního trojúhelníku, v pořadí vykonávání práce, tzn. nejdříve skladování, pak umývaní a nakonec vaření.
Je také velmi důležité dodržovat odpovídající vzdálenosti mezi různými zařízeními. V dobře zařízené kuchyni by měl být uprostřed místnosti ponechán průchod minimálně 120 cm, aby nebyla omezena svoboda pohybu. Pracovní deska mezi dřezem a varnou deskou by měla být nejméně 60 cm široká a horní skříňky by měly být zavěšeny ve výšce cca 45 cm nad pracovní deskou. Je také dobré ponechat volné místo mezi troubou, myčkou nebo skříňkou se zásuvkami (i obyčejnou) od boční stěny. To usnadní otevírání a používání skříněk a kuchyňských spotřebičů.