Koupelna v orientálním stylu

01.01.2023

Orientální koupelna, která čerpá ze vzorů a stylů zemí Středního a Dálného východu, je zdrojem nápadů a umožňuje atraktivně zařídit interiér. Velká rozmanitost, která charakterizuje země Orientu, kombinuje moderní a orientální styl zároveň. Orientální styl je široký pojem, a koupelna v tomhle stylu může být jak minimalistická, tak luxusní. Pro jednoduché aranžmá stačí použít jen pár orientálních motivů například při úpravě stěn a prvků vybavení, díky kterým u vás doma v koupelně pocítíte dotek Orientu!

Smysl pro vizuální harmonii, klid a rovnováhu je základem estetiky orientálního stylu. Barva zde hraje zásadní roli. Koupelna navržená s použitím přírodních materiálů a uklidňujících barev, vlastních pro země východní Asie, je dokonalým místem k relaxaci, odpočinku a regeneraci. Naopak ta v pestrých živých barvách, a motivech vlastních pro středomořské země vás probudí a nabije energií. Jak zařídit koupelnu v orientálním stylu? Jaké materiály, vybavení a doplňky vybrat, pokud chcete vnést tento styl do své koupelny? Je to snadné, vše se dozvíte v našem článku. Připravili jsme pro vás inspirace a jejich praktické využití.

Sanitární keramika- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Koupelna v orientální stylizaci

2. Orientální stylizace v interiéru koupelny

3. Orientální koupelny a hotové kolekce keramických obkladů a dlažeb

4. Barevné patchwork dlaždice do koupelny v marockém stylu

5. Způsob aranžmá orientálních interiérů – výrazné nebo tlumené barvy?

6. Orientální koupelna se dřevem

7. Orient ve vůních a doplňcích



Koupelna v orientální stylizaci

Během zařizování interiéru máme často obavy používat všechny výrazné odstíny barev nebo dekorativní motivy. Pokud však hledáte inspirace orientem, takové poutavé dekory a motivy nepochybně k nim patří. Všechna klasická aranžmá mají jedno společné, jsou vždy bezpečná a funkční, a proto je volíme nejčastěji. Pokud ovšem chcete si vytvořit interiér s duší, který okouzlí a potěší, hledejte inspirace v Orientu, kde najdete všechny možné dekorativní motivy, odstíny. Není potřeba mnoho, aby i do té nejjednodušší koupelny v tlumených barvách vnést orientální stylizaci, jen v doplňcích, nebo v celém interiéru.

Sanitární keramika- Baumax.cz

Orientální stylizace v interiéru koupelny

Orient, stejně jak styl ním inspirován, nelze jednoznačně popsat a charakterizovat. Neexistuje nic takového jako specifický, orientální styl koupelny, protože různé země mají různé motivy a vzory. Během zařizování orientální koupelnové místnosti můžete použít barevnou atmosféru středomořských zemí. Naopak japandi styl, který je velmi přírodní a minimalistický, bude jiný. V koupelnách, ve kterých vévodí japonský styl, by měly být použity uklidňující a decentní barvy, ať už – bílá, hnědá, béžová či ecru. Tyto jemné odstíny umožňují dodat místnostem auru klidu a vytvořit příjemnou atmosféru. Koupelna v japandi stylu by měla být neutrální anebo přírodní, často se proto používají bambusové akcenty, zejména v oblastech kolem vany nebo sprchového koutu.

Inspirace můžete čerpat také z Číny. Tamní styl se vyznačuje intenzivními barvami použitými na stěnách nebo obkladech. Je to ideální řešení pro lidi, kteří mají rádi extravaganci a luxus. Červená a černá bývají zde velmi často dominantními barvami. Je však třeba připomenout, že pokud máte malou koupelnu, takové barvy budou dobře fungovat pouze v doplňcích.

Orientálním stylem je také egyptský styl, který zaujme svou originalitou díky barvám vycházejícím ze žluté, hnědé a zlaté. Tato barevná kombinace dokáže oživit tmavou místnost, ale bude dobře fungovat i v dobře osvětlených místnostech.

Orientální koupelny a hotové kolekce keramických obkladů a dlažeb

Orientální, barevný styl asijských a egyptských zemí, geometrické vzory v marockém stylu nebo tlumené tvary a taková též barevná paleta v japonské estetice tvoří řadu návrhů, jak si můžeme zařídit koupelnu. Chcete pocítit atmosféru Orientu, není proto bez významu zvolit správné obklady a dlažby, které ji do místnosti vnesou.

Odpůrci minimalismu se rozhodnou pro koupelny s bohatým designem. Toho lze úspěšně dosáhnout výběrem španělských dlaždic se zajímavými motivy. Obvykle se vyznačují originálními ornamenty v modré, červené, černé nebo tmavě modré barvě. Hotové kolekce keramických dlaždic obvykle mají geometrické vzory a výrazný design.

Aranžmá interiéru v orientálním stylu obohacuje kromě španělských obkladů a dlažeb, také marocký design. Marocké obklady a dlažby se vyznačují krásným ornamentálním designem, který je efektním doplňkem. Pamatujte, že obklady v koupelně by měly být pevné, odolné, a krásně vypadat.

Barevné patchwork dlaždice do koupelny v marockém stylu

Koupelna v orientálním stylu je místem, kde skvěle vyniknou vícebarevné patchwork dlaždice. Umožní vám to vytvořit zajímavou a originální koupelnu. Můžete si zde vybrat dva kontrastní odstíny, díky kterým vnesete do orientální kompozice dynamiku a modernost.

Glazované dlaždice na stěně vytvoří atraktivní kompozici. S úspěchem lze položit také obklady, které imitují dřevo nebo kámen. Dekorativní textura je také vítána. Do malých koupelen volte obklady v jednotné barvě a do velkých prostorů výrazné orientální motivy.

Vany- Baumax.cz

Způsob aranžmá orientálních interiérů – výrazné nebo tlumené barvy?

Dominantou orientálních koupelen je jak intenzivní paleta barev - všechny intenzivní odstíny tyrkysové, žluté, zelené, růžové, tak i neutrální, základní barvy. Lze je použít samostatně nebo smíchat dohromady. Teplá zelená, červená a žlutá vnesou do místnosti spoustu útulnosti. Perfektně budou vypadat v kombinaci se světle béžovou. Při kombinování výrazných odstínů je třeba myslet na střídmost. Zajímavé mohou být i interiéry, ve kterých byly použity dekory betonu nebo cihly. Lesk zde mohou dodat prvky v barvě zlata, mosazi, mědi. Zlato je mimořádně charakteristický motiv v arabském stylu. Používá se v podobě různých koupelnových doplňků, armatur, svítidel, ale i ve vzorech obkladů, tapet nebo barvě na zeď.  

Při aranžování orientální koupelny má velký význam i vhodné osvětlení. Při správném použití podtrhne charakter interiéru a ukáže sílu použitých vzorů a odstínů.

Orientální koupelna se dřevem

Mezi základní materiály použité při zařizování orientálních koupelen patří dřevo a kámen. Skvěle sem bude ladit komoda do koupelny z tmavého dřeva. V tomto stylu uplatní se i nábytek, jako jsou dřevěné police a lavice. Každý z těchto prvků bude mít nejen užitkovou funkci, ale také i estetickou. Proto je vhodné pro ně a další prvky ze dřeva, jako jsou například dřevěné dózy na kosmetiku, mísy na vonné svíčky či jiné, najít v koupelně místo.

Charakteristické pro Orient jsou mramorová umyvadla a vany, které mají zároveň jednoduchý ale i luxusní vzhled. Tyto materiály bývají ovšem poměrně drahé, ale každý si může pořídit materiály, které jsou jejich imitací, a které jsou velmi odolné a velmi efektní na pohled. Nábytek a dekorace mohou být také z přírodních materiálů. Bambus je typický materiál pro aranžmá v japonském nebo čínském stylu. Mohl by se vám líbit například také jako obklad stěn, místo dřeva.

Orient ve vůních a doplňcích

Aranžmá koupelny v stylu orientu je nejen charakteristické, je také příležitostí k vytvoření místa pro relaxaci a uvolnění v pohodlí vlastního domova. Tu správnou atmosféru získáte použitím vonných kadidel a vonných svíček. Kosmetika v podobě olejů bude v koupelně vypadat obzvlášť krásně. Prolamované koupelnové doplňky, jako jsou kovové podnosy, ozdobné svícny, barevné ručníky, by v orientální koupelně neměly chybět, jelikož její prostor zatraktivní. V takové koupelně lze také tak umístit lampy s papírovými stínidly s atmosférickým světlem.

Zrcadlá- Baumax.cz

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Laminátová podlaha, podlahová prkna nebo keramické dlaždice - co si vybrat pro bílou podlahu?


Spárování obkladů krok za krokem


Zlato v koupelně, mozaiky a obklady v ušlechtilé barvě


 

Zpět