Jak vybrat rošt do postele?

19.02.2023

Uživatelé postelí při přemýšlení o komfortu spánku velmi často zapomínají, že kromě pohodlné matrace je velmi důležitý i správně zvolený kvalitní lamelový rošt. Výběr matrace a lamelového roštu či jiného postelového roštu spolu úzce souvisí. Správný rošt by měl zajistit dobrou oporu a delší životnost matrace, stejně jak i komfort odpočinku na velmi dlouhou dobu. Vyplatí se proto vybrat kvalitní rošt do postele. Jak vybrat správný rošt, na co si dát pozor při výběru roštu? Jaké jsou typy roštů, a na co je třeba se zaměřit při výběru? Poradíme!

Dřevěné rošty- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Co je rošt do postele?

2. Proč jsou rošty do postele tak důležité?

3. Materiály, z jakých se vyrábějí lamelové rošty

4. Pevné laťkové rošty se většinou vyrábějí ze smrkového dřeva.

5. Typy postelového roštu dle jeho konstrukce

6. Správně zvolený lamelový rošt ovlivňuje životnost matrace

7. Klasický nebo polohovací rošt do postele?



Co je rošt do postele?

Rošt do postele je jednoduchá dřevěná konstrukce z latí či lamel různé šířky, tloušťky a délky Rošt je prostě část postele. Výběr roštu závisí na typu a vlastnosti matrace. Některé rošty jsou totiž vhodnější pro určité typy matrací, více než jiné. Rošt má zajistit správnou podporu , vhodnou polohu těla a komfort spánku. Ani velmi pohodlná matrace bez pořádného roštu vám nezaručí zdravý a komfortní spánek. Při výběru roštu záleží na mnoha aspektech – na vaší hmotnosti, poloze, ve které nejčastěji spíte - na boku , nebo na zádech, a samozřejmě také na konkrétním typu a vlastnosti matrace, zda potřebujete rošty pro pěnové či pružinové matrace.

Matrace- Baumax.cz

Proč jsou rošty do postele tak důležité?

Stojíte před výběrem roštu do postele a přemýšlíte, proč je rošt tak důležitý? Proč je třeba sladit postelový rošt spolu s matrací? Vhodný rošt poskytuje nejen pohodlí, ale také zajišťuje správnou polohu těla během spánku. Kromě toho je důležité vybrat rošt, který odpovídá konkrétní matraci. Ten zvýší její odolnost a prodlouží životnost. Díky tomu bude matrace lépe přiléhat do rámu postele a bude lépe stabilizovaná.

Rošt, konstrukce lamel, včetně velikosti mezer mezi jednotlivými lamely, jsou zodpovědné především za správnou cirkulaci vzduchu jak pod postelí, tak v samotné matraci. Zabraňuje hromadění nadměrné vlhkosti uvnitř. To je velmi důležité zejména pro alergiky. Pamatujte, že matraci byste neměli pokládat přímo na zem. Počet lamel na roštu zase zodpovídá za jeho kvalitu. Dobrý rošt by měl mít min. 28 lamel. Čím je počet lamel větší, tím lamelový rošt je odolnější.

Materiály, z jakých se vyrábějí lamelové rošty

Při výběru vhodného typu lamelového roštu je velmi důležitý materiál, z jakého byl vyroben. Rošty do postele musí být pevné a odolné, proto se vyrábějí především ze dřeva, které je funkční, estetické, pohodlné a ergonomické. Typů roštu do postelí je mnoho, ale lamelové rošty se vyrábí především ze tří druhů dřeva. Není ovšem dřevo jako dřevo. Jaké tedy vybrat?

Lamelový rošt z borovicového dřeva

Jedná se o nejlevnější, a tedy nejméně doporučovaný pevný rošt pro matraci. Má nízkou odolnost a životnost, takže frekvence jeho výměny bude vyšší. Zvyšuje se také riziko deformace matrace, takže pokud váš rozpočet není nějak omezen, vyplatí se zvolit model vyšší třídy. Díky tomu může být váš spánek pohodlnější.

Lamelový rošt z březového dřeva

Vyznačuje se vysokou odolností, kvalitním zpracováním a mnohem delší životností než má borovicový rošt. Tento model při správném používání nezdeformuje matraci a bude sloužit roky. Rošt z březového dřeva z pružných lamel má často nastavitelnou tuhost těchto lamel v bederní části.

Lamelový rošt z bukového dřeva

Nejlepší a nejodolnější typ lamelových roštů. Je pružný a výjimečně odolný. Nevyvíjí velký tlak na matraci a velmi dobře ji podpírá. Výběrem roštu z bukových lamel získáte pohodlné podmínky na spaní. Nejlepší modely lamelových roštů mají dokonce možnost regulovat tuhost roštu.

Postele- Baumax.cz

Pevné laťkové rošty se většinou vyrábějí ze smrkového dřeva.

Rošt se vyrábí o 1 cm užší a 5 cm kratší, aby jej bylo možné správně umístit do rámu postele.

Rozlišujeme převážně 3 typy roštů – pevný rošt, polohovací rošt a motorový rošt.

Typy postelového roštu dle jeho konstrukce

Vzhledem ke konstrukci existuje více typů postelového roštu. Klasický laťový rošt je vyroben z dřevěných latí připevněných ke dřevěnému rámu, díky čemu je rošt tuhý. Latě mohou být také spojeny textilní páskou. Jde o nejběžnější, nejlevnější a nejméně odolný typ roštu vhodný pro pružinové matrace. Oblíbený je však kvůli své nízké ceně. Dalším typem je rošt, u kterého jsou lamely umístěny v pružných pouzdrech připevněných k rámu. Flexibilní rošty do postele se vyznačují mnohem vyšší kvalitou a odolností. Dobře fungují při zatížení, unesou hmotnost matrace a přizpůsobí se uživateli. Pravidlem je, že čím více lamel, tím jsou kvalitnější. Jedná se o nejčastěji volené lamelové rošty do postele. Lamelové rošty jsou vyrobeny z pružných dřevěných nebo syntetických lamel. Pro lamelové rošty se hodí latexové nebo pěnové matrace. Novinkou na trhu je talířový rošt, také nazývaný destičkový nebo segmentový rošt, ve kterém jsou místo lamel použity speciální pevně spojené segmenty/talířky. Posledním typem dostupných roštů je polohovací rošt. Nejčastěji se používají pro manželské postele s kontejnerem na lůžkoviny. Často je využívají ti, u kterých zdravotní stav vyžaduje trávení hodně času v posteli. Takový postelový rošt má plynové vzpěry, díky kterým si můžete snadno a rychle upravit matraci na roštu na požadovanou polohu. V případě elektrických polohovacích modelů, polohovatelný rošt se nastavuje dálkovým ovladačem.

Správně zvolený lamelový rošt ovlivňuje životnost matrace

V případě matrace typu bonnell není nutné použití speciálního roštu na postel. Zde lze použít i běžné pevné rošty. Pro bonnell a kokosové matrace lze použít rošty, které mají lamely připevněné k rámu ve vzdálenosti maximálně 6,5 cm. Takovou matraci lze umístit na polohovací rošty nebo pokud chcete na elektrické polohovací rošty na dálkové ovládání.

Pro moderní matrace, jako jsou latexové, taštičkové, pěnové matrace, matrace z termoelastické pěny, je potřeba vybrat vhodné rošty, které jsou příslušné konkrétnímu typu matrace. Nejlepší jsou v tomto případě rošty s pružnými lamelami, často se středovou lamelou, které poslouží osobám s vyšší hmotností. Vzdálenost mezi těmito lamelami by neměla být větší než 4 cm. Při nákupu matrace se také vyplatí zjistit, jaké lamelové rošty jsou pro ni vhodné.

Rošty s regulací tuhosti matrace

Tyto typy roštu mohou výrazně zlepšit komfort spánku. Jejich konstrukce je obohacena o speciální posuvné objímky, díky kterým si tuhost roštu přizpůsobíte svým potřebám. Tyto objímky lze spojovat nebo oddělovat. Po jejich umístění doprostřed bude rošt měkčí a po přesunutí do stran tužší. Některé modely umožňují nastavení tuhosti v bederní oblasti nebo v oblasti nejvíce namáhaných částí.

Postele- Baumax.cz

Klasický nebo polohovací rošt do postele?

Pro dobrý komfort spánku a správnou oporu matrace se vám vyplatí vybrat vhodný rošt. Na trhu jsou k dispozici pevné i polohovatelné rošty, které jsou často vybaveny elektrickým motorem pro pohodlnější regulaci polohy. Který si vyberete, záleží především na vašich preferencích a individuálních potřebách.

Klasické a lamelové postelové rošty

Jsou nejpopulárnější. Lze je přizpůsobit prakticky všem typům matrací, pěnových i pružinových. Jsou také skvělou oporou pro vysoké matrace. Klasické a lamelové postelové rošty budou dobrou volbou pro každého. Na výběr je rovněž různé množství lamel. Nejkvalitnější a nejpohodlnější rošt v nabídce má 42 lamel, ovšem aby byl kvalitní, stačí alespoň 28 lamel.

Polohovací postelové rošty

Při výběru polohovacího postelového roštu je vhodné popřemýšlet, zdali chcete manuální nebo elektrické nastavení optimální polohy hlavy i nohou. Polohovací model je ideálním řešením pro seniory i osoby s omezenou pohyblivostí. Možnost nastavení polohy matrace výrazně zlepšuje komfort používání a komfort odpočinku. Je důležité vybrat vhodný rošt pro konkrétní model matrace. Pro polohovatelný rošt postele je vhodné vybrat pěnové a latexové matrace. Vysoké matrace, tedy s výškou přes 30 cm, stejně jako taštičkové modely nebudou pro tento typ roštu dobrou volbou.

Elektrické polohovací rošty jsou velmi pohodlné. Polohu matrace nastavíte pomocí přiloženého dálkového ovladače.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jakou matraci vybrat pro alergika


Tvrdá nebo měkká? Jak si vybrat správnou matraci?


Útulná a pohodlná – vybíráme nábytek do ložnice


 

Zpět