Jak pečovat o proutěný nábytek?

21.05.2023

Každý chce, aby vybavení, které si kupuje, bylo estetické a funkční po dlouhou dobu. Nábytek, o který je pečováno, je správně čištěn a udržován, si déle zachovává svůj estetický vzhled, proto se určitě vyplatí věnovat tomu chvilku svého času, aby se postarat o jeho čistotu a stav. Proutěný nábytek může být obzvláště náročný – tento materiál působí mnoha lidem potíže, pokud jde o čištění. A zbytečně! Proutěný nábytek není na péči náročnější než jiný nábytek, ale stojí za to si připomenout pár důležitých pravidel pro jeho údržbu.

V následujícím článku se dozvíte, jak proutěný nábytek čistit, jak jej udržovat a jak se o takové vybavení, co nejlépe starat. Díky tomu bude péče o proutěný nábytek jednodušší a on sám zůstane déle estetický a funkční.

Jak pečovat o proutěný nábytek?


V tomto článku:

1. Jak pečovat o proutěný nábytek umístěný v interiérech?

2. A jak pečovat o venkovní proutěný nábytek?

3. Jak čistit proutěný nábytek?

4. Čeho se při čištění proutěného nábytku vyvarovat?

5. Proč zvolit proutí?

6. Kam se proutěný nábytek nejlépe hodí?


476244761047623946799467318431


Jak pečovat o proutěný nábytek umístěný v interiérech?

Proutěný nábytek, který je umístěn v interiéru, je méně vystaven nepříznivým vlivům vnějších faktorů. Nehrozí mu déšť ani mráz, ale je třeba dbát na to, aby nábytek nebyl vystaven přímému slunečnímu záření, zvláště intenzivnímu – vlivem silného slunce proutí často bledne a ztrácí pevnost.

O důkladném čištění proutěného nábytku vám povíme níže. Nezapomeňte však nábytek v interiéru pravidelně čistit a především vysávat, protože v interiérech se může rychleji a častěji usazovat prach ve spárech nábytku.

A jak pečovat o venkovní proutěný nábytek?

Péče o proutěný zahradní nábytek může být skutečný problém. Zahradní nábytek je vystaven dešti, sněhu, proměnlivé teplotě a silnému slunečnímu záření. Proutěný zahradní nábytek je citlivý na vlhkost a slunce, takže venku projde opravdovou zkouškou odolnosti.

Nezapomeňte při nepřízni počasí schovat nábytek pod střechu, do zahradního domku nebo pod altán. Proutí je lehké, takže stěhování nábytku by vám nemělo dělat větší potíže. Pokud jste nábytek zapomněli schovat, důkladně jej vysušte, ale vyhněte se sušení na prudkém slunci.

Sluneční záření je další faktor, který může proutěný nábytek poškodit. Proutěný zahradní nábytek vlivem slunce často ztrácí barvu, silné sluneční záření může způsobit i výraznou ztrátu pevnosti – nábytek se může pak prohýbat a deformovat.

Je tedy lepší se venku proutěného nábytku vzdát? Ne nutně. Takový nábytek se bude krásně prezentovat v altánu, na balkóně či terase. Pokud zajistíte dostatečnou ochranu proti vlhkosti a slunci, bude vás dlouho těšit svým vzhledem a funkčností.

Proutěný zahradní nábytek bývá potažen ochranným lakem, který mu zajištuje větší odolnost vůči nepříznivému počasí.

Jak čistit proutěný nábytek?

Jak čistit proutěný nábytek?

K péči o proutěný nábytek patří i jeho pravidelné čištění. Nejdůležitější v údržbě proutěného nábytku bude určitě jeho pravidelné oprašování. Nábytek, který je řádně a pravidelně oprašován, bude vypadat esteticky a bude méně náročný na údržbu.

Použijte k tomu štěrbinovou hubici vysavače a měkké kartáče. Vyvarujte se silného drhnutí a tření, mohlo by dojít k poškození a zmatnění povrchu proutí nebo laku, kterým je nábytek pokryt.

Ne vždy stačí nábytek oprášit, někdy bude nutné nábytek umýt. Můžete použít profesionální prostředky nebo si vyrobit vhodný přípravek sami. Používají se různé směsi, nejoblíbenější jsou následující tři:

  • roztok vody s peroxidem vodíku nebo octem - přidejte 1 - 2 polévkové lžíce peroxidu vodíku nebo octa na litr vody;
  • roztok vody s kyselinou citronovou – do litru vody přidejte lžičku kyseliny citronové;
  • roztok vody se čpavkem a solí – do litru teplé vody přidejte jednu lžičku soli a čtyři polévkové lžíce čpavku.

Nábytek otřete měkkým hadříkem namočeným ve vybraném roztoku. Všechny prvky nábytku můžete čistit vlhkým hadříkem, ale snažte se proutí příliš nedrhnout. Vyčištěný nábytek dejte na teplé místo, aby zcela vyschl, ale vyhněte se přímému slunci.

Vyplatí se postarat i o pravidelnou ochrannou údržbu nábytku. V případě proutěného nábytku jej dvakrát ročně potírejte lněným nebo olivovým olejem. Taková péče o proutěný nábytek jej udrží v dobrém stavu a nábytek neztratí svůj lesk.

Čeho se při čištění proutěného nábytku vyvarovat?

Čištění proutěného nábytku není obtížné, ale měli byste pamatovat na několik pravidel. Nábytek můžete otřít vlhkým hadříkem, vyhněte se však drhnutí. Také nepoužívejte hrubé a drsné hadříky, kartáče nebo houbičky, které mohou proutí poškrábat, zmatnit nebo odstranit lak.

Pokud na nábytek náhodně rozlijete omáčku nebo džus, je nejlepší jednat okamžitě a vše setřít savým měkkým hadříkem. Politý či zašpiněný proutěný nábytek je třeba okamžitě vyčistit.

Čeho se při čištění proutěného nábytku vyvarovat?

Proč zvolit proutí?

Proutí je přírodní materiál, takže pokud se zaměříte na přírodní řešení, takový nábytek by u vás doma neměl chybět. Nábytkové prvky z proutí jsou estetické, lehké a funkční. Pohodlí sezení v nich zvýšíte umístěním polštářů nebo podsedáků.

Kam se proutěný nábytek nejlépe hodí?

Krása proutěných předmětů a nábytku je nepopiratelná. Proutí může mít svou přirozenou tmavě hnědou barvu, ale také může být natřeno na jakoukoliv barvu. Péče o tyto produkty není náročná a po přečtení našeho článku už budete vědět, čemu se vyvarovat a jak o takové vybavení nejlépe pečovat.

Proutěný nábytek potěší svou formou. Díky prolamované konstrukci působí velmi lehce a vzdušně. Takový nábytek bude skvělou volbou do interiérů v boho, venkovském a rustikálním stylu, stejně jako do aranžmá ve vintage a retro stylu.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Vyplatí se koupit křeslo vajíčkoZávěsné houpací křeslo do interiéru domu a na zahradu


Čím se řídit při výběru zahradního nábytku?


Z čeho by měl být vyroben zahradní nábytek? Výhody a nevýhody různých materiálů


 

Zpět