Jak opravit netěsnící kohoutek?

22.03.2023

Kapající kohoutek je častým problémem v kuchyni, koupelně nebo garáži. Padající kapky jsou nepříjemné a vědomí plýtvání vodou vás jistě vybízí k rychlému řešení problému. Vzhledem k rostoucím poplatkům za vodu se vyplatí řešit poruchu ihned.

Ale bude nutné volat instalatéra? Ne vždy! Nekomplikovanou poruchu lze opravit svépomocí a my vám poradíme, jak na to.

Vodovodní baterie- BauMax


V tomto článku:

1. Jak rychle a efektivně opravit kapající kohoutek?

2. Jaké nářadí si připravit na opravu?

3. Oprava nebo výměna poškozené kartuše kohoutku

4. Výměna těsnění v netěsném kohoutku

5. Co když oprava nepřinesla požadované výsledky?

6. Kompletní výměna jednopákové nebo dvoupákové baterie

7. Proč se vyplatí opravit kohoutek?



Jak rychle a efektivně opravit kapající kohoutek?

Kapání z kohoutku je závada, kterou není vhodné podceňovat, tím spíše, že oprava je ve většině případů nekomplikovaná, a lze ji provést svépomocí s použitím základního nářadí.

Pamatujte však, že pokud se na to necítíte, nemusíte nutně sami jej opravovat. Z druhé strany v případě složitých závad je lepší poradit se s odborníkem, než samému zkoušet je odstranit. Navíc závada může být neopravitelná, nebo vyžadovat výměnu části nebo dokonce celé baterie.

Než začnete s opravou, nezapomeňte pečlivě zkontrolovat kohoutek. To je důležité, protože tak budete moci posoudit, kde je závada, jak je velká a zda ji budete schopni sami odstranit. Zkontrolujte, zda kohoutek neteče zespodu, přes odtok nebo možná vedle ovládacího kolečka. Místo úniku vody vám ukáže, kde hledat poruchu. U moderních vodovodních baterií je kapající voda často známkou poškození kartuše a je třeba ji vyměnit.

Netěsnící baterie může být jak koupelnová baterie, kuchyňská baterie, garážová baterie, tak i venkovní baterie. Určení, kde je zdroj úniku vody, je stejně důležité jako samotná příprava na opravu.

Vodovodní baterie- BauMax

Jaké nářadí si připravit na opravu?

Po posouzení stavu baterie si připravte příslušné nářadí. Hodit se bude malý nůž nebo kapesní nůž, švédský klíč - hasák, imbus, vidlicový klíč, kleště na trubky a sada těsnění v různých velikostech.

Hasák, jinak známý jako stavitelný klíč, má schopnost přizpůsobit rozteč čelisti pro různé velikosti šroubů a matic. To je užitečné zejména tehdy, když je pro vás obtížné určit velikost odšroubovaných prvků nebo nemáte vidlicové klíče ve správné velikosti. Ve většině případů je vhodné dobrý stavitelný klíč použít při opravách - umožní vám svobodně šroubovat různé prvky.

Při problému s kartuší se bude hodit imbusový klíč. Imbusový klíč vám umožní odšroubovat příslušné prvky a umožní rychlou výměnu kartuše.

Během práce se prvky vodovodní baterie mohou pohybovat, proto budou užitečné kleště k přidržení pohyblivých prvků. Sada těsnění bude zase nezbytná, když bude potřeba vyměnit těsnění v baterii.

Jak opravit tekoucí kohoutek?

Jakmile určíte místo poruchy a připravíte potřebné nástroje, je čas uzavřít hlavní přívod vody v domácnosti. Hlavní přívod vody - teplé a studené vody je nutné pozastavit, aby během opravy nebyl opravovaný prvek připojen k vodovodní síti. V moderních budovách je síť často rozdělena na několik částí, takže přerušení dodávky vody v části instalace by nemělo způsobovat velké potíže. Před opravou je nutné také vypustit vodu z opravované části instalace, aby při práci nepřekážela.

Oprava nebo výměna poškozené kartuše kohoutku

K opravě či výměně kartuše budete potřebovat přístup k vnitřnímu šroubu. Pomocí nože nebo kapesního nože sundejte kryt, který zakrývá šroub. Samotný šroub odšroubujte pomocí nastavitelného klíče a poté sundejte ovládací kolečko, či ovládací páku.

O něco níže je ještě jedna matice, která dodatečně dotahuje kartuš kohoutku. Odšroubujte ji a vyměňte starou kartuš za novou. Před výměnou však zkontrolujte, zdali bude nutné kartuš vyměnit, protože možná bude stačit jen její drobné seřízení – utáhněte přídržnou matici kartuše, protože uvolnění tohoto prvku může způsobit netěsnost.

Obchody nabízejí různé typy kartuší pro pákové baterie. K dispozici jsou 3/8palcové a 1/2palcové kartuše, keramické kartuše, termostatické. Pokud máte problém určit typ kartuše, vezměte původní model do obchodu a zeptejte se prodejců, jakou novou kartuš byste si měli koupit.

Výměna těsnění v netěsném kohoutku

Problém s netěsným těsněním je častým případem závad dvoupákových baterií, tedy těch, kde je oddělen přívod teplé a studené vody. Opotřebované a staré těsnění neblokuje správně vodu a tak část vody vytéká mimo kohoutek. Při opravě je důležité určit, které těsnění se opotřebovalo.

Těsnění ve vodovodních bateriích se nachází mimo jiné ve výtokovém ramínku, u matice výtokového ramínka, mezi kartuší a maticí a u bateriového vršku.

Šroubek nebo matice, která drží těsnění a braní jeho odstranění, je potřeba povolit. Poté lze vyměnit staré těsnění za nové těsnění. Někdy stačí je jen otočit, ale pro jistotu je lepší úplná výměna těsnění za nové. Pokud ovšem voda pořád kape, v tom případě je potřeba vyměnit i těsnění okolo kohoutku.

Při výměně těsnění je nutné se ujistit, že nové těsnění má stejnou velikost jako opotřebované těsnění. Těsnění se vyrábí z různých materiálů, nejoblíbenější jsou pryžová těsnění, silikonová těsnění a nylonová těsnění.

Kohoutek vytočíte hasákem, klíčem nebo sika kleštěmi proti směru hodinových ručiček. Než opět našroubujete kohoutek, vytočte ho do otevřené polohy, aby ho bylo možné nasadit. Po výměně těsnění kohoutek pak dotáhněte sika kleštěmi, jen lehce jej dotáhněte na baterii a vyzkoušejte. Když vše funguje, dotáhněte jej napevno.

Důkladné dotažení ucpávky

V případě úniku vody v blízkosti ovládacího kolečka či ovládací páky sejměte kryt ovládacího kolečka či páky a poté jej sundejte. Tím získáte přístup k ucpávce. Utáhněte ji nastavitelným klíčem, a pokud voda stále kape, vyměňte těsnění i tam.

Častým problémem je také poškození těsnící pásky na závity, která se nachází na stoupáních závitů. Starou šňůru je pak dobré vyměnit za těsnící pásku.

Výměna výtokového ramínka

Pokud je porucha způsobena poškozením výtokového ramínka, odšroubujte šroub upevňující výtokové ramínko a vyjměte jej. Nezapomeňte vyměnit i těsnění, poté nasaďte nové výtokové ramínko a nezapomeňte jej správně utáhnout. Výtokové ramínko by mělo být pevně utaženo, ale tak, aby se mohlo volně pohybovat ze strany na stranu.

Vodovodní baterie- BauMax

Co když oprava nepřinesla požadované výsledky?

Po každém pokusu o opravu otevřete hlavní ventil a zkontrolujte, zda kohoutek stále neteče. Pokud z kohoutku stále kape, můžete to zkusit znovu opravit pomocí předchozích kroků. Ne vždy však bude taková oprava možná.

Kompletní výměna jednopákové nebo dvoupákové baterie

Pokud předchozí opravy selhaly, s největší pravděpodobností je poškození příliš velké a je třeba vyměnit celou baterii. Na takovou výměnu se vyplatí najmout profesionála a vyměnit samotnou baterii za kvalitní výrobek, který bude méně poruchový a v budoucnu nebude způsobovat problémy.

Proč se vyplatí opravit kohoutek?

Účty za vodu jsou značné a zvýšení cen znamená, že se na poplatky utrácíme stále více peněz. Kapající kohoutek je tedy bezesporu problém, který by se měl rychle vyřešit. Porucha způsobuje plýtvání vodou, která se k ničemu nepoužívá. Množství unikající vody se může lišit, ale stojí za to si představit, že soustavné kapání vody je nejen nepříjemné, ale může to být i několik desítek litrů vody za den. Z tohoto důvodu by měl být problém rychle vyřešen.

Oprava baterie je tedy logickým řešením. Pokud potřebujete vyměnit část nebo dokonce celou baterii, je dobré se rozhodnout pro kvalitní produkt, který vydrží déle.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Návrh kuchyně


Nejlepší způsoby, jak odstranit rez z kovových prvků!


Jak zařídit kuchyň?


 

Zpět