Co je polystyrenbeton?

09.04.2023

Moderní stavební materiály musí splňovat mnoho různých požadavků. Trvanlivost, dobrá tepelná a zvuková izolace, odolnost proti bakteriím, plísním, vlhkosti a škůdcům i požární odolnost jsou jen některé z nich. Mezi unikátními stavebními materiály jistě najdete polystyrenbeton, který svými vlastnostmi dokáže opravdu zaujmout.

Polystyrenbeton je moderní stavební materiál. Vlastnosti polystyrenbetonu jej činí mimořádně ceněným. Stojí za pozornost, zvláště když hledáte trvalé, ale lehké a odolné řešení s dobrými tepelně a zvukově izolačními vlastnostmi.

Betony- BauMax


V tomto článku:

1. Polystyrenbeton - co je to vlastně za materiál?

2. Vlastnosti polystyrenbetonu

3. Použití polystyrenbetonu

4. Kdy je použití polystyrenbetonu nevhodné?

5. Výhody polystyrenbetonu a jeho použití místo tradičního betonu

6. Moderní a unikátní stavební materiál - polystyrenbeton

7. Doba schnutí polystyrénbetonového potěru



Polystyrenbeton - co je to vlastně za materiál?

Polystyrenbeton je jedním z nejmodernějších stavebních materiálů, který není ničím jiným než směsí betonu a polystyrenu. Často se polystyrenbeton označuje také jako lehký beton, protože jeho hmotnost je mnohem nižší než v případě tradičního betonu.

Složení polystyrenbetonu je extrémně jednoduché. Směs se skládá z: vody, polystyrenového granulátu a cementu a také speciální přísady, která zajišťuje odpovídající hustotu.

Polystyrenbeton může mít dvě formy. Prodává se především ve formě hotové směsi, která se míchá s vodou v míchačce na beton nebo pomocí míchadla stavebních směsí v menších nádobách. Je také možné zakoupit pouze polystyrenový granulát, který se pak ve vhodných poměrech kombinuje s dalšími přísadami. Na trhu jsou k dostání i hotové polystyrenbetonové prvky, které se následně spojují do požadovaného celku.

Namíchaný polystyrenbeton má podobu hotové nalévací hmoty, která se po zaschnutí stává mimořádně tvrdou a odolnou.

Vlastnosti polystyrenbetonu

Díky jedinečným vlastnostem polystyrenbetonu je tento materiál ceněn stavebníky a ochotně používán v různých situacích. Díky svým vlastnostem se polystyrenbeton používá v různých fázích výstavby budov. Podívejte se, jaké jsou nejdůležitější a nejzajímavější vlastnosti tohoto materiálu.

  1. Nízká hmotnost - polystyrenbeton je oproti tradičnímu betonu rozhodně lehčí, lze jej tedy použít tam, kde je potřeba vyrobit nosné stropy nízké hmotnosti. Krychlový metr polystyrenbetonu váží po úplném vyschnutí cca 150 kg. Pro srovnání, kubický metr tradičního betonu může vážit až 2200 kg!
  2. Dobrá zvuková izolace – zvuková izolace polystyrenbetonu je výrazně lepší než u srovnatelných stavebních materiálů. Polystyrenbetonová vrstva je směsí granulí pěnového polystyrenu, která bez problémů splňuje normy PN-02151-3, lze ji tedy použít jako izolaci mezi jednotlivými podlažími.
  3. Dobrá tepelná izolace – polystyrenbetonový potěr je schopen izolovat teplo desetkrát lépe než tradiční beton. Díky tomu se často používá na stropy, izolace teras a střech.
  4. Dobrá pevnost v tlaku - polystyrenbeton má mimořádnou pevnost v tlaku, díky které se polystyrenbetonové potěry používají tam, kde je potřeba odolný, pružný a přitom lehký potěr.
  5. Výborná požární odolnost – díky těmto vlastnostem polystyrenbetonové potěry se často používají tam, kde musí mít stavba dobrou požární odolnost. Polystyrenbeton je schopen odolat i když teplota dosáhne 1000 stupňů Celsia. Proto polystyrenové potěry vytvářejí vynikající protipožární bariéru.
  6. Dobrá odolnost vůči škodlivým vlivům – do skupiny škodlivých vlivů patří plísně, houby, hmyz a škůdci (např. potkáni).  Patři zde i vlhkost a voda. Stavební materiál polystyrenbeton je vůči všem těmto nepříznivým podmínkám mimořádně odolný. Je proto vhodný pro výstavbu budov vystavených takovým faktorům. Vyplatí se použít polystyrenbetonový potěr, např. v budovách vystavených riziku povodní.

Betony- BauMax

Použití polystyrenbetonu

Díky výjimečným tepelným vlastnostem, zvukové izolaci a odolnosti vůči mnoha škodlivým faktorům se vyplatí polystyrenbeton při stavbě použít. Tento lehký, ale odolný a pružný stavební materiál se používá především jako stropní výplň a vyrábí se z něj i podlahové potěry. Materiál má řadu užitných vlastností a tím, že se může pochlubit dobrými izolačními vlastnostmi, se často používá i k izolaci teras a balkonů.

Polystyrenbeton má dobré izolační vlastnosti, proto se často používá jako lehká výplň stropů a jako poslední podlahová vrstva, která vyrovnává podlahu.

Kdy je použití polystyrenbetonu nevhodné?

Polystyrenbeton je jedinečný stavební materiál, ale nelze jej vždy použít. Tento moderní a odolný materiál však nebude fungovat v každé situaci. V případě nosných stěn jej raději nepoužívejte, a to jak při zateplení, tak při stavbě nosníků. Prvky, které podpírají konstrukci celé stavby, musí být mnohem pevnější než polystyrenbetonové.

Výhody polystyrenbetonu a jeho použití místo tradičního betonu

Polystyrenbeton a tradiční beton jsou často srovnávány, nicméně profesionální stavební firmy a odborníci vědí, že polystyrenbeton, přestože jde o velmi inovativní stavební materiál, často nemůže nahradit tradiční stavební materiály.

Při izolaci základů a provádění potěrů vyrovnávajících podlahu bude polystyrenbeton výborným řešením, ale pro stavbu nosných stěn se nehodí. Všude tam, kde lze polystyrenbeton použít, se tedy jej vyplatí zvolit, ale ne vždy bude jej možné nahradit za tradiční stavební materiály.

Betony- BauMax

Moderní a unikátní stavební materiál - polystyrenbeton

O vlastnostech lehkého betonu už víte docela dost – polystyrenbeton umí opravdu zaujmout. Dobré tepelné vlastnosti, zvuková izolace, pevnost, nehořlavost, odolnost vůči škodlivým vlivům činí použití polystyrenbetonu stále oblíbenějším.

Při provádění potěru se často věnuje pozornost tloušťce potěru. Jaká je správná tloušťka polystyrenbetonu? Obvykle se používá vrstva o tloušťce, která není menší než 5 cm. Tenčí vrstvy nemusí poskytovat dostatečnou izolaci.

Doba schnutí polystyrénbetonového potěru

Při přípravě polystyrenového betonového potěru stojí za to vědět, jak dlouho bude trvat schnutí. Vrstva polystyrenového potěru obvykle schne cca 24 hodin. Není to dlouhá doba, proto nezapomeňte podlahu během práce pečlivě vyrovnat.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak tapetovat? ABC tapetování svépomocí


Jak položit dlažbu na podlahu a na schodiště? Efektivní poradenství


Dokončovací práce - jak ušetřit bez ztráty kvality? Co pomůže ušetřit v budoucnu?


 

Zpět