Jak vymalovat pokoj dvěma barvami?

05.03.2023

Zajímavě vypadající aranžmá překvapí svou barevností. Obzvláště ty místnosti, kde jsou zdi vymalovány ve dvou nebo i více barvách, vypadají efektně. Taková povrchová úprava vnese do interiéru dynamiku a dokáže prostor opticky zvětšit. Existuje mnoho způsobů, jak vymalovat byt různými barvami. Je ovšem lepší vybrat barvy, které se vzájemně doplňují, nebo naopak kontrastují? Jak na malování stěn, když jednu stěnu chceme natřít jinou barvou než ty další? Jak je potřeba se na malování pokojů připravit?

Pokud přemýšlíte, jak vymalovat byt či pokoj ve dvou či více barvách, přečtěte si našeho průvodce – krok za krokem vám poradíme, co budete potřebovat k malování pokojů, jak se na malování připravit, a jak vybrat barvy, které k sobě nejlépe ladí.

Interiérové barvy – barvy na stěnu- BauMax


V tomto článku:

1. Co si připravit na malování stěn ve dvou barvách?

2. Jak vymalovat pokoj ve dvou barvách?

3. Proč se vyplatí natřít místnost dvěma barvami?

4. Kde se nejlépe osvědčí dvoubarevné stěny?

5. Jak kombinovat barvy stěn v místnosti?



Co si připravit na malování stěn ve dvou barvách?

Než se pustíte do malování pokojů, připravte si všechny potřebné materiály, vybavení a malířské příslušenství. Pro malování pokoje se hodí vybrat kvalitní nátěr – pak budete mít jistotu, že dosáhnete požadovaného efektu, a toho, že barvy budou odolné a zůstanou stejně krásné po dlouhou dobu. Pokud plánujete vymalování dětského pokoje, koupelny nebo kuchyně ve dvou barvách, vyplatí se volit barvy odolné vůči nečistotám a drhnutí, které budou do takových místností vhodné.

Interiérové barvy – barvy na stěnu- BauMax

Malířské příslušenství potřebné při malování pokojů

Kromě barev je potřeba si připravit štětce, malířské válečky (nejlépe na teleskopické tyči), malířskou fólii, malířskou pásku a vaničky na barvu. Je dobré pořídit si i tenký štětec, kterým natřete těžko dostupná místa, zatímco na velké plochy bude lepší použít váleček. Malířská páska by měla být poměrně široká, aby natírání dvěma barvami nebylo pro vás obtížné.

Tmel na opravu úbytku

Pokud je nutné vyplnit úbytky ve stěnách (např. po hřebících nebo mechanickém poškození), pořiďte si navíc malou stěrku a opravný tmel. Při větším poškození bude nutné povrch vyhladit vhodnými bruskami. Kromě toho připravte si penetrační přípravek.

Jak vymalovat pokoj ve dvou barvách?

Vymalovat pokoj dvěma barvami není vůbec tak náročné, jak se může zdát, a s trochou vytrvalosti a trpělivosti to hravě zvládnete sami. Připravte si vše, co je potřeba a poté postupujte při malování podle pokynů, jaké jsme pro vás připravili.

1. Příprava místnosti před malováním

Nejprve místnost řádně připravte. Z místnosti odstraňte vše nepotřebné vybavení, a to, co v ní musí zůstat, dobře zabezpečte fólií nebo lepenkou proti případnému znečištění. Stejně tak zabezpečte radiátory, a také okna a dveře, lustr a podlahu. Udělejte to pečlivě, protože jakékoli cákance barvy je obvykle pak obtížné odstranit. Při zabezpečení prvků vybavení používejte malířskou fólii a pásky – jde o nejúčinnější, nejrychlejší a relativně levný způsob ochrany nábytku a dalších prvků před ušpiněním barvou.

V případě potřeby vyplňte všechny úbytky a vyhlaďte povrchy stěn. Pokud úbytků nebylo mnoho, můžete se hned pustit do další práce, když však jich bylo více, počkejte, až opravný tmel důkladně zaschne. Ze stěn bude samozřejmě nutné odstranit staré tapety nebo původní povrchovou úpravu. Dělejte to velmi pečlivě, protože zbytky tapety nebo staré barvy, které náhodně zůstanou pod nátěrem, se vám mohou časem odloupnout a stěna vypadat nevzhledně.

Po těchto přípravách je dobré povrch stěn vyluxovat, aby je zbavit prachu a jiných nečistot. Očistěte také případné mastné skvrny, protože takové skvrny barva těžko přikryje, a v budoucnu se může v těchto místech odloupávat. Dalším krokem je použití penetrace. Penetraci použijte podle pokynů výrobce na obalu a počkejte, až zcela uschne.

Interiérové barvy – barvy na stěnu- BauMax

2. Malování stěn dvěma barvami – první barva

Nyní je čas natřít stěny. Dvoubarevné stěny můžete vymalovat různými způsoby. Někdy to může být jedna stěna vymalována jinou barvou než ostatní, nebo jen její fragment. Populární je také malování pruhů na stěně v jiné barvě než zbytek zdi. Pomocí barev můžete nejen dodat místnosti atraktivní charakter, ale také změnit její proporce. Syté barvy, jako je žlutá, oranžová, růžová, jsou vhodné například do dětského pokoje, a studené barvy, jako je modrá, šedá, fialová naopak do ložnice, jelikož pomohou se vám před spaním zklidnit.

Když se rozhodnete vymalovat ne celou stěnu, ale pruhy, namalujte na zeď vhodné svislé čáry a nalepte na ni malířskou pásku. Při vytyčování čar používejte vodováhu – to vám pomůže vytvořit dokonale svislé čáry.

Bez ohledu na to, zda vymalujete celé zdi, nebo jen barevné akcenty, nezapomeňte chránit zeď nebo část zdi, kterou zrovna nenatíráte. Natřete nejdřív jednu zeď, a chraňte ty, které mají být natřeny jinou barvou. Použijte k tomu malířskou pásku – použijte dříve vyznačené čáry a na toto místo nalepte malířskou pásku.

Pro malování použijte váleček a při malování místa styku dvou barev použijte malý štětec, který je přesnější. Další vrstvu barvy lze nanášet až po úplném zaschnutí první vrstvy. Pak po nanesení první barvy na stěnu, odstraňte malířskou pásku. Udělejte to jemně a opatrně, abyste nepoškodili barvu, kterou jste zeď právě natřeli.

3. Malování stěn v různých barvách – druhá barva

Nyní je čas nanést druhou barvu. Nalepte malířské pásky na první barvu tak, aby přesně odpovídaly linii, kterou jste natřeli dříve. Netlačte na pásku příliš silně, aby se při odlepování neodtrhly kousky barvy. Barvy jsou totiž ještě čerstvé.

Druhou barvu nanášejte stejně jako první – válečkem a štětcem. Naneste dvě vrstvy, když není na informačním štítku výrobku uvedeno jinak.

Po důkladném zaschnutí poslední vrstvy můžete malířskou pásku odstranit. Malým štětečkem vyplňte případné mezery, aby se zbavit nerovností a celek působil esteticky. Po vymalování můžete odstranit fólii z nábytku.

Proč se vyplatí natřít místnost dvěma barvami?

Dvě barvy stěn v místnosti jsou zajímavým způsobem povrchové úpravy stěn. Pomocí vhodných barev můžete měnit proporce interiéru, opticky jej zvětšit, či rozšířit. Zajímavé barvy stěn nebo jen na části stěny budou vhodné jak v moderních, tak v klasičtějších aranžmá. Barvy jsou skvělým způsobem, jak oživit také dětský pokoj, pokoj pro teenagery, ložnici či obývací pokoj.

Můžete tímto způsobem vymalovat malý pokoj, ale i velký interiér. Kombinace zajímavých barev vytvoří výjimečně dynamické aranžmá a umožní vytvořit zajímavé pozadí pro ostatní vybavení. Pomocí dvoubarevných zdí lze zdůraznit prvky vybavení, např. stěnu za televizorem, obývací stěnu nebo postel.

Kde se nejlépe osvědčí dvoubarevné stěny?

Dvoubarevné stěny jsou výrazným akcentem, takže lépe poslouží tam, kde neplánujete umístit příliš mnoho dalších dekorací. Je to dobrý způsob, jak vymalovat a oživit dětský pokoj, ale také chytrý způsob, jak oddělit například relaxační zónu ve velkém bytě v podobě ateliéru.

Dvoubarevné stěny nacházejí uplatnění i na schodištích, chodbách a veřejných prostranstvích, kde jedinou dekorací je často povrchová úprava stěn

Jak kombinovat barvy stěn v místnosti?

Dvě barvy na stěnách jsou zajímavým nápadem pro dokončení interiéru. Obvykle se v interiéru používají ve dvou provedeních:

1. Jedna barva na jedné stěně a jiná barva na druhé stěně.

2. Část stěny natřená v jiném odstínu než zbytek místnosti.

V obou případech se vyplatí vědět, jak barvy kombinovat, aby celek působil zajímavě a efektně. Jak vymalovat pokoj dvěma či více barvami? Můžete to udělat několika způsoby – podívejte se na naše nejzajímavější návrhy, jak si pohrát s barvami v interiéru.

Podobné barvy ve dvou teplých odstínech

Kombinování barev může některým lidem dělat problémy, proto se vyplatí volit pastelové odstíny – dají se bezpečně vzájemně kombinovat a snadno se aranžují prakticky v každém prostoru. Chcete-li zeď vymalovat zajímavým způsobem, můžete se rozhodnout pro jednu barvu, druhou zvolit stejnou jen o několik odstínů světlejší nebo tmavší než tu první. Fungovat pak budou jak teplé barvy, tak studenější odstíny.

Vyberte si barvy podle svých preferencí. Použití světlých odstínů nebude v aranžmá příliš náročné, barvy v tmavších odstínech budou o něco náročnější na aranžmá.

Interiérové barvy – barvy na stěnu- BauMax

Kontrastní barevné kombinace

Mnohem odvážnější je použít barvy na principu kontrastu. Barvy, které leží na barevném kolečku proti sobě, vytvoří silný kontrast, který bude v interiéru mimořádně dynamický. Kontrastní barvy stěn jsou dokonalým pozadím pro odvážná aranžmá v moderních interiérech. Toto řešení bude vypadat skvěle jak v případě, že jedna barva bude použita jen na jedné stěně, a ostatní budou natřeny v jiné, většinou v tlumenější barvě, tak když plánujete vymalovat na stěnách barevné pruhy.

Jestli použijete světlejší odstíny na stěnu, na kterou dopadá sluneční světlo, interiér navíc prosvětlíte. Místnost vymalovaná ve dvou barvách bude se také opticky zdát prostornější.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak natřít šatní skříň na bílo


Jak přemalovat kuchyňské skříňky


Co vybrat na podlahy a stěny koupelen místo dlaždic? 7 zajímavých aranžmá


 

Zpět