Zero waste – co to je a jak implementovat jeho pravidla?

17.01.2023

Péče o naši planetu se dá spojit s logickým uvažováním při zacházení s odpady. Pro ty, kteří hledají taková řešení, která umožňují proekologické aktivity a zároveň se starají o vlastní rozpočet, vzniklo hnutí zero waste a less waste. S myšlenkou zero waste se setkáváme stále častěji, a proto pokud ji chcete aplikovat do svého života, tak se vyplatí vědět, o čem toto hnutí je.

Zero waste je označení pro životní styl, u kterého se zastánci snaží minimalizovat tvorbu odpadů v každodenním životě a plýtvání s ohledem na životní prostředí. Aplikovat jej můžete i ve své domácností. Pro dodržování zásad života bez odpadů bude kromě ochrany přírodního prostředí mluvit i úspora peněz. Možná si můžete říct, že to když vy začnete zodpovědně nakládat s odpady, nepřičiní se významným způsobem na zlepšení životního prostředí, ale je to právě naopak. Záleží na každém z nás, proto je to tak důležité. Když si uvědomíme skutečnost, že dle ekologických organizací do roku 2050 bude v moři více plastu než ryb, je potřeba začít jednat ihned. Zero waste neznamená, že nebudete tvořit žádný odpad. Znamená to, že budete jednat tak, aby ho bylo k recyklaci co nejméně. Život bez odpadů se týká způsobů nakládání s odpady, aby jich na konci zbylo co nejméně. Vhodné je na začátek přehodnotit své každodenní návyky, začít například používat více opakovaně použitelných obalů, například na ovoce nebo zeleninu, namísto často používaných plastových sáčků.

Zero waste- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jaká je myšlenka zero waste?

2. Jak aplikovat pravidla zero waste do každodenního života?

3. Jak snížit produkci odpadu?

4. Jak neplýtvat jídlem?

5. Proč se vyplatí zavádět principy zero waste?

6.  Co znamená zero waste pro domácí rozpočet?



Jaká je myšlenka zero waste?

Zero waste a o něco mírnější verze less waste jsou hnutí, která mají za úkol šetřit přírodní prostředí prostřednictvím malých, ovšem významných změn v každodenním životě každého člověka. Hnutí vzniklo jako reakce na zvýšenou produkci odpadků a nadměrné plýtvání potravinami. Koncept život bez odpadů si získává stále větší oblibu a často pravidlo méně odpadů zavádějí státy, úřady nebo sousedská sdružení.

Pravidla nulového odpadu byli primárně navržena tak, aby snížila produkci odpadu a omezila příliš mnoho plýtvání potravinami. Oblíbené je nejen uplatňovat obecně známé zero waste principy, ale i doplňkové činnosti, jako je například zařizování domova v duchu život bez odpadů.

Díky zero waste aktivitám vzniká méně odpadu, některé odpadky dostávají druhý život, omezuje se také plýtvání potravinami, a tím je chráněno přírodní prostředí. V tomto případě, i malá snaha se počítá.

Jak aplikovat pravidla zero waste do každodenního života?

Zero waste aktivity není těžké zavést do každodenního života. Myšlenka život bez odpadů se však vyznačuje pravidelností a svědomitostí, proto stojí za to být trpělivý a nenechat se na začátku odradit potížemi nebo chybami. Myšlenku žádný odpad na začátku může být těžko realizovat, v takové situaci je dobré začít s principy less waste, tedy o jeho něco mírnější formě.

Jednoduchá pravidla pro každého

Opatření zaměřená na snížení množství produkovaného odpadu a snížení plýtvání potravinami představuje několik jednoduchých pravidel, která by se měla dodržovat každý den. Více o těchto aktivitách se jistě dozvíte na stránkách skupin věnujících se tomuto hnutí (např. Česká asociace Zero Waste).

Vybavení a dekorace- Baumax.cz

Zařizování interiérů

V poslední době je obzvláště populární navrhování interiérů dle zero waste principů. Speciálně v kuchyni můžete tento princip snadno aplikovat. Jedná se o využívání jídla, tak aby na konci nezbyl žádný odpad, a v případě věci non-food zajistit správné třídění odpadků. A co s jídlem, aby nezůstávalo? Důležité je vytvořit vhodné návyky, které stojí za to dodržovat, například nakupovat jen takové množství jídla, jaké jsme schopni zkonzumovat, než se zkazí. Pokud se naučíte nakupovat, jen to co sníte, ušetříte nejen životní prostředí, nebudete zbytečně plýtvat jídlem a to ve výsledku bude mít vliv i na zásobu vaší peněženky. Je to celkem jednoduchý princip, který stojí za to aplikovat.

Opakovaně používejte danou věc a žijte zodpovědně

Mezi kupovanými produkty jsou i ty baleny v různých obalech. Proto během nakupovaní je dobře hledět rovněž na to, v čem jsou potraviny zabalené. Obal se nemusí hned vyhazovat, často se dá doma znovu použít. V obchodech se také vyplatí vybírat obaly zodpovědně – na balení zeleniny nepoužívejte jednorázové igelitové sáčky, ale používejte raději opakovaně použitelné obaly a tašky.

Ty z věcí, které nepoužíváte, ale jsou v dobrém stavu, můžete vrátit do oběhu, tím že je darujete, nebo prodáte. Stejně tak, co se týče poškozených věcí, mnoho z nich lze opravit, místo toho než kupovat nové. Už je jen pak na vás, jak s těmito věcmi naložit, pokud chcete redukovat odpad. Jde o to, aby na maximum využít danou věc. Kromě darování věcem druhého života se vyplatí omezit plastové obaly a používání plastových příborů, zajistit, aby bylo oblečení po použití řádně zpracováno, nepoužívat prostředky ohrožující životní prostředí a využívat veřejnou dopravu.

Jak snížit produkci odpadu?

Dobrým způsobem, jak snížit produkci odpadu je jistě správné třídění odpadu. Ekologická řešení vám umožní správně třídit odpad tak, aby se jej co nejvíce dalo později zužitkovat, a také abyste mohli znovu využít užitečný odpad ve svém domě či bytě. Co je rovněž důležité, je i vyhledávání informací, ohledně této oblasti. Ty vám pomůžou třídit odpad opravdu správně.

Abyste vyprodukovali co nejméně odpadu, vyplatí se produkty nakupovat, balit a přepravovat zodpovědně. Vyhněte se proto jednorázovým sáčkům – nahraďte je opakovaně použitelnými nebo použijte igelitové sáčky vícekrát. Při výběru produktů v obchodě se vyhněte těm, které mají plastové obaly. Je dobré, když věcí, které kupujete, budou zabaleny ve skle nebo papíru, tedy ve snadno recyklovatelných materiálech. Ideálně je kupovat produkty která se prodávají bez obalu.

Vybavení a dekorace- Baumax.cz

Jak neplýtvat jídlem?

Životní prostředí může být znečištěno nejen nadměrnou produkcí odpadků, ale také plýtváním potravinami. Potraviny, které se koupí a poté vyhodí, představují další produkci odpadu ve fázi výroby samotného jídla. Tím se Velká tichomořská odpadková skvrna rozšiřuje, stejně jako postupuje změna klimatu.

Z tohoto důvodu se snažte zejména jídlem nijak neplýtvat. Nezapomeňte zkontrolovat data expirace a přiřaďte je k tomu, jaký máte připravený jídelníček na nadcházející dny. Nekupujte produkty, o kterých víte, že je časem nespotřebujete.

Výrobky s krátkou trvanlivostí bývají často levnější než stejné výrobky s delší trvanlivostí. Nezapomínejte však na jejich rychlé využití, díky tomu se postaráte nejen o svou peněženku, ale také snížíte množství odpadu, který se tvoří vámi, obchody a výrobci.

Proč se vyplatí zavádět principy zero waste?

Proč tolik lidí zavádí principy zero waste myšlenky do svého života? Ukazuje se, že výhod je mnoho a zodpovědný životní styl ovlivňuje nejen zlepšení životního prostředí, ale i šetří obsah vaší peněženky.

Co znamená zero waste pro domácí rozpočet?

Snížené množství produkovaných odpadů znamená nižší poplatky za jejich likvidaci. Nulový odpad , znamená rovněž neplýtvání potravinami a používání opakovaně použitelných obalů. Odpadky, místo aby ležely na skládce, mohou být opětovně použity.

Myšlenka zero waste začíná malými krůčky. Zero waste je o tom, vážit si věci, co už máme, postarat se o třídění odpadů, jeho opětovné využití a neplýtvat jídlem. Díky tomu budete pečovat nejen o životní prostředí, ale rovněž o svou vlastní peněženku.

Vybavení a dekorace- Baumax.cz

 

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Tmavě modrá barva v interiérech – S čím a jak ji kombinovat?


Jak vybrat stůl a židle do bílé kuchyně?


Dvoubarevná kuchyňská linka


 

Zpět