Uspořádání TV stěny. Podívejte se, jak umístit televizi v obývacím pokoji?

07.12.2022

Prakticky v každém obývacím pokoji je televize. Od doby, co se objevila v našich domácnostech, si mnozí z nás ani nepředstavují ji nesledovat. Současné televize mohou mít značné rozměry a v případě extrémně velké úhlopříčky obrazovky jsou schopny zabrat i polovinu stěny! Otázka umístění televize, a také vzdálenost mezi ní a sedací soupravou, či v případě závěsného modelu i výška montáže tedy bude opravdu důležitá. Televize je jedním z dominantních prvků v místnosti, proto se vyplatí postarat se nejen o její funkční umístění, a rovněž také o estetické okolí.

Při rozhodování o rozmístění televize na zdi se většinou soustředíme na vhodnou úpravu povrchu stěny a dobře vybraný nábytek. Díky vhodně zvolenému nábytku a povrchové úpravě bude televizní stěna estetická a funkční zároveň. Praktické uspořádání televizní stěny je možné! Pokud se tedy stále poohlížíte po vhodném řešení a prostoru, kam ji umístíte nebo řešíte, jak televizi správně umístíte ke zdi vašeho obývacího pokoje, podívejte se na naše tipy a nápady.

Obývací stěny- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak zařídit televizní koutek?

2. Jakou povrchovou úpravu použít na zeď za televizí?

3. Jak chytře využít nábytek při aranžování stěny s televizí?

4.  TV skříňky - nábytek vytvořený speciálně pro TV přijímače

5. Vitrína, police a regál - stojící a závěsné modely

6. Praktická obývací stěna do obývacího pokoje

7. Jaký nábytek bude nejlepší pro umístění či zavěšení televize?

8. Vyplatí se uspořádat další zařízení na televizní stěně?



Jak zařídit televizní koutek?

Nevíte, jak uspořádat televizi do obývacího pokoje, nemáte nápad na její zajímavé umístění a nevíte, kde hledat inspiraci? Pak jste na správném místě. Navrhujeme, na co se soustředit při zařizování televizního koutku. S našimi návrhy to bude snadné, a výsledek potěší jak členy domácnosti, tak hosty.

Sledování televize je oblíbený způsob trávení volného času mnoha z nás. Televize v obýváku umožňuje vytvořit domácí kino a příjemně trávit čas s rodinou a přáteli. Pěkné aranžmá, příslušenství a vhodné osvětlení podtrhne krásu místnosti a zpříjemní sledování filmů. Pro jeho uspořádání můžete vybrat TV stolek, nebo třeba obývací stěnu.

TV stěna může být umístěna na dělící stěně. Jde o odvážný a obvykle pohodlný krok při aranžování, ovšem v budoucnu může ztížit změnu uspořádání. Jednodušším způsobem je uspořádání televize pomocí nábytku a chytrého výběru vhodné povrchové úpravy. Krásná obývací stěna obvykle vyřeší otázku uspořádání TV jednoduchým a estetickým způsobem.

Obývací stěny- Baumax.cz

Jakou povrchovou úpravu použít na zeď za televizí?

Uspořádání obývací stěny s televizí by mělo začít výběrem správné povrchové úpravy. Zeď za televizí by neměla být příliš světlá, ani by neměla mít příliš složitý a nápadný dekor – v případě takových zdí se veškerá pozornost diváků soustředí nikoli na televizi, ale na samotnou zeď.

Je dobré zvolit neutrální pozadí a tlumené barvy (lomená bílá, šedá nebo béžová), nebudou odpoutávat zrak od televize jako výraznější barvy a dekory. Pokud máte zařízený byt či dům v moderním stylu, skvělou volbou pro úpravu takové zdi bude rovněž architektonický beton, zvláště když prostor má odkazovat na loftový styl nebo moderní minimalismus. Obývací stěna k takové povrchové úpravě může být například ze dřeva, které dokonale oteplí surový vzhled betonu. Dřevo, jako materiál pro TV stolek či celou nábytkovou sestavu, u kterého je design nadčasový, se vám koneckonců osvědčí i v minimalistickém, skandinávském, rustikálním a klasickém uspořádání.

Jak chytře využít nábytek při aranžování stěny s televizí?

Dobré uspořádání televizního koutku znamená i výběr vhodného nábytku. Zařízení RTV lze samozřejmě pověsit na zeď, ale bez nábytku bude povrch působit prázdným dojmem. Na zařízení si můžete vybrat různé typy a design nábytku do obývacího pokoje. Na RTV zařízení se bude skvěle hodit TV skříňka, stolek, vitrína, police, regál nebo praktické nábytkové sestavy, tedy moderní obývací stěny. V tomto případě máte možnost vybrat, zda RTV zařízení postavíte přímo na nábytek, nebo jej zavěsíte na stěnu.

Obývací pokoj- Baumax.cz

TV skříňky - nábytek vytvořený speciálně pro TV přijímače

TV skříňka je obvykle nízký, ale dlouhý skříňový kus nábytku. Na TV skříňku můžete umístit stojící televizi nebo zavěsit jí nad ní. V současné době je těžké si představit televizní stěnu bez TV skříňky - tento kus nábytku se již stal součástí standardního vybavení obývacího pokoje.

Atraktivní TV skříňka může být stojací nebo stále oblíbenější je také závěsný model. Skříňka krásně exponuje TV, která je ústředním bodem obývacího pokoje. Dobře poslouží i v případě, kdy potřebujete uložit další vybavení, které se k ní používá – konzole, ozvučení nebo přehrávače. Se skříňkou snáze skryjete kabely od RTV zařízení, díky čemu se tento oblíbený kus nábytku dokonale postará o pořádek a estetiku v interiéru.

Vitrína, police a regál - stojící a závěsné modely

Volné místo po stranách lze doplnit dalším nábytkem. V této roli se skvěle uplatní veškerý skříňový nábytek - krásná vitrína nebo praktický regál atraktivně doplní váš televizní koutek, a navíc prostor okolo bude funkčně zařízený. Volte však prvky, které nejsou příliš velké. Ostatně mají být doplňkem k samotné televizi a nikoli svým vzhledem či velikostí zastiňovat obraz z obrazovky.

Na police a vitríny lze navíc umístit fotorámečky nebo jiné suvenýry. Však v minimalistických aranžmá, které se vyznačují minimálním počtem doplňků, nedávejte jich příliš mnoho.

Praktická obývací stěna do obývacího pokoje

Pokud chcete omezit množství vybavení v prostoru vašeho interiéru, vyplatí se zvolit praktické obývací stěny. Moderní modely vám umožní vytvořit krásné aranžmá a nabídnou dokonalý prostor na televizi. Jejím pořízením se také nemusíte obávat, že potlačí samotnou televizi - moderní typy jsou navrženy tak, aby byly praktickým a krásným doplňkem, který podtrhne vzhled vašeho televizního koutku.  

TV s obývací stěnou se bude skvěle prezentovat nejen v klasických obývacích pokojích. Toto zajímavé řešení volí stále více lidí, kteří si svůj dům či byt zařizují ve svém v moderním stylu – obývací stěna může být opravdu atraktivní, mít moderní tvary a minimalistický design, co ji předurčuje k uspořádání minimalistických, glamour či jiných moderních stylů aranžmá.

Nábytek může mít různé tvary a být vyroben z různých materiálů. Oblíbené je přírodní dřevo, MDF deska nebo elegantní prosklení. Je dobré, když mají jednotnou barvu a málo dekorativních prvků.

Jaký nábytek bude nejlepší pro umístění či zavěšení televize?

Masivní MDF nábytek je nabídkou pevného a odolného vybavení. S takovým nábytkem bude televize v prostoru obývacího pokoje nejen hezky vypadat, ale bude i stabilní a řádně zabezpečena. V případě těžkých stojících televizí je to obzvláště důležité. Taková televize by měla být umístěna na stojací skříňce. Závěsné modely zase budou vypadat dobře zavěšené nad TV skříňkami. V takové kombinaci stojí za to postarat se nejen o zeď, ale také o to, aby podlaha vypadala zajímavě. Do obývacího pokoje mnoho lidí volí teplou dřevěnou podlahu, nechybí však návrhy, ve kterých kralují dlažba nebo koberce.

Obývací pokoj- Baumax.cz

Vyplatí se uspořádat další zařízení na televizní stěně?

Během sledování filmů nebo hraní her využijete nejen samotnou televizi, ale i doplňkové vybavení. Ozvučení, herní konzole a přehrávače jsou propojeny s televizí a proto i ony by měly najít své místo vedle ní. TV skříňka a další doplňkový nábytek pomohou skrýt nevzhledné kabely a poskytnou stabilní oporu pro TV a další vybavení.

Zajímavým řešením bude nábytek, který má vzadu nábytkové desky připravené otvory na to, aby uspořádat kabely tak, aby nebyly téměř vidět. V opačném případě je třeba kabely složitě protahovat a maskovat. Takové řešení vám ovšem zajistí efektní, ničím nerušeny vzhled televizního koutku, a samotný interiér bude vypadat skvěle! Vaše televize bude atraktivně vystavená, místnost bude estetická a celý váš interiér velmi funkční.

Atraktivně uspořádaná televizní stěna vás bude vybízet ke sledování filmů s rodinou a stane se nevšední dekorací v interiéru. Výše uvedené nápady budou fungovat jak v obýváku, tak v místnosti pro mládež, ložnici nebo domácí pracovně.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Nábytek do obývacího pokoje - moderní interiéry ideální pro relaxaci. Inspirace


Dřevěný konferenční stolek - do jakých interiérů se hodí?


Zařizujeme obývací pokoj v panelovém domě - průvodce ve 3 krocích


 

Zpět