Uspořádání krbu v obývacím pokoji - inspirace

03.12.2024

Krb v interiéru obývacího pokoje je nejen zdrojem tepla, ale také elegantním designovým a funkčním prvkem. Jeho přítomnost dodává interiéru kouzlo a vytváří útulnou atmosféru, která z krbu dělá srdce domova. Výhod krbu je mnoho. Za prvé poskytuje příjemné teplo, což z něj dělá ideální doplněk k relaxaci za chladných večerů a nevlídného počasí. Za druhé krb je vynikající dekorativním prvkem, který dodává interiéru jedinečný charakter. Díky rozmanitosti designů a typů krbů, počínaje klasikou, tedy tradičním zděným krbem až po moderní biokrb, snadno vybereme ideální model do každého stylu interiéru.

Pro jedinečné uspořádání krbu stojí za to věnovat pozornost především jeho umístění. Umístění krbu do centrální zóny obývacího pokoje vám umožní zaměřit se na něj jako na hlavní prvek výzdoby. Můžete se také rozhodnout uspořádat nábytek kolem krbu a vytvořit tak útulné a pohodlné prostředí vhodné k relaxaci. Umístěním před krb pohodlných křesel nebo polštářů se tento prostor stane oblíbeným místem trávení společného času všech členů domácnosti. Rozhodně proto stojí za to postarat se o jeho estetické uspořádání. Vhod přijde také příslušenství ke krbům, jako jsou krbové nářadí, koše na dřevo a vysavače na popel. Příslušenství usnadní každodenní používání krbu a pomůže udržet pořádek.​

Uspořádání krbu v obývacím pokoji - inspirace


V tomto článku:

1. Tradiční krb v moderním provedení? Proč ne!

2. Je uspořádání krbu v klasickém stylu stále modní?

3. Uspořádání obývacího pokoje s krbem v industriálním stylu

4. Retro styl - designová cesta v čase



Tradiční krb v moderním provedení? Proč ne!

Tradiční krb prochází metamorfózou a často mívá avantgardní design. Krby s otevřeným ohništěm jsou nejen estetickým, ale i funkčním řešením, které se bude dobře prezentovat v klasickém i moderním interiéru. Moderní krby se často vyznačují minimalistickým designem a originálními tvary. Stále oblíbenější volbou je také moderní biokrb. Bez nutnosti tradičního spalování dřeva nebo uhlí vám biokrby umožňují vychutnat si atmosféru hořícího ohně bez kouře nebo popela. A co takhle rohový krb? Rohový krb nebo třístranný krb se díky svému specifickému umístění skvěle hodí do místností s omezeným prostorem.

Při uspořádání stěny s krbem v moderním interiéru skvěle bude vypadat jednoduchý krb v minimalistickém provedení. Moderní vzhled dodá aranžmá krb, u kterého je oplaštění vyrobeno ze skla, nerezu nebo betonu. Za pozornost stojí i vzhled podlahy – světlé, minimalistické plovoucí podlahy a podlahové palubky nebo dlažby a obklady do obývacího pokoje v kontrastu s tmavší barvou krbu mohou vytvořit atraktivní kombinaci. S minimalistickým stylem krbu bude dokonale ladit designový nábytek, jako je jednoduchá pohovka nebo křeslo moderního tvaru. Pokud chcete docílit moderního aranžmá, je potřeba být umírněnym, pokud jde o dekorativní, elegantní doplňky a dekorace krbové římsy. Pár pečlivě vybraných prvků, jako jsou polštáře, minimalistické obrazy nebo vhodné osvětlení, doplní prostor kolem krbu a přitom si celek zachová moderní charakter.

Tradiční krb v moderním provedení? Proč ne!

Je uspořádání krbu v klasickém stylu stále modní?

Odpověď je ano! Klasické, tradiční uspořádání krbu je stále oblíbené a ceněné. Jedná se o nadčasové řešení, které se vyznačuje mimořádnou elegancí a harmonií, díky čemu je interiér útulný a vybízí k odpočinku. Vytvoření klasického aranžmá s krbem může být zajímavé. Klíčovou otázkou při návrhu krbu by mělo být jeho umístění. Centrální stěna v místnosti upoutá pozornost a zaujme. Dalším důležitým aspektem je povrchová úprava stěny za krbem. Výběr materiálů, jako je dekorativní obkladový kámen, mramor nebo dřevo, vnese do interiéru klasickou eleganci a šik. Klasický krb s otevřeným ohništem nebo portálový krb bude vypadat skvěle na pozadí z těchto materiálů. Dekorativní zrcadla jsou důležitým prvkem vybavení tradičních interiérů. Umístěné nad krbem dokážou prostor opticky zvětšit a ozdobit. Decentní doplňky, jako jsou porcelánové vázy nebo elegantní přehozy na pohovku, interiér ještě zútulní. Klasický krb bude dokonale ladit s neutrálními barvami stěn, což vám umožní soustředit se na jeho detaily.

Je uspořádání krbu v klasickém stylu stále modní?

Uspořádání obývacího pokoje s krbem v industriálním stylu

Moderní obývací pokoj v industriálním stylu je kombinací otevřených prostorů, surových materialů povrchové úpravy a stylizovaného nábytku. Tyto designové interiéry se vyznačují originálními kombinacemi, které vytvářejí surovou, ale přivětlivou atmosféru. V tomto jedinečném interiéru hrají prim právě materiály. Betonové podlahy, cihlové zdi a ocelové detaily dodávají obývacímu pokoji industriální charakter a zároveň kladou důraz na současný design. Surovost těchto prvků se snoubí s moderními, designovými akcenty a vytváří harmonickou kombinaci industriálního stylu, pohodlí a funkčností. Moderní pohovky a pohodlná křesla doplňují surovou atmosférou interiéru a vytvářejí jedinečné místo k relaxaci a odpočinku. Originální kombinace materialů povrchové úpravy a prvků vybavení vytvářejí jedinečnou loftovou atmosféru obývacího pokoje.

Krb v loftovém interiéru bude dokonalým prvkem aranžmá. Můžeme si vybrat moderní volně stojící krb nebo vestavný krb, který bude ladit do celkového dekoru a nebude dominovat nad ostatnímí prvky. Při zařizování krbu se vyplatí zaměřit se na stylizaci prostoru kolem něj. Surové, neopracované stěny a odhalené stropní trámy dokonale odpovídají průmyslové estetice. Přidání kovových prvků, jako jsou ocelové podpěry nebo kovové detaily v opláštění krbu, podtrhne surový charakter interiéru a vytvoří jednotný celek. Design interiéru ve stylu loft je často založen na kontrastech. Kombinace surového betonu nebo cihel s měkkými látkami, jako je vlna nebo len, vytváří dokonalou harmonii. Kožené dekorace nebo kožešinové doplňky navíc vytvoří stylový, ale útulný interiér.

Uspořádání obývacího pokoje s krbem v industriálním stylu

Retro styl - designová cesta v čase

Zařídit si obývací pokoj v retro stylu je zajímavou cestou zpět v čase. Jde o návrat k tradičnímu designu, klasické eleganci a výrazným barvám. Typický pro tento styl je nábytek se zaoblenými tvary, charakteristickými geometrickými motivy a použitím materiálů, jako je dřevo, kov nebo plast. Pastelové odstíny, kontrastní barevné kombinace a vintage akcenty dodávají interiéru jedinečný, ale především útulný charakter. Aranžmá v retro stylu s krbem je jedinečnou kombinací nostalgie, originálních tvarů a klasické elegance. Krb obložený obklady typickými pro 60. a 70. léta 20. století se může stát ústředním bodem obývacího pokoje, a vytvořit tak jedinečnou atmosféru v interiéru. Důležitou roli budou zde hrát dekorace na krb, které podtrhnou retro styl a dodájí interiéru požadovaný charakter. Kombinace světlých obkladů na krbu s dekorem dřeva nebo tlumenými barvami stěn vytvoří ucelenou, oku lahodící kompozici. Díky pohodlným křeslům nebo vintage pohovce čalouněné jemnou látkou s květinovým vzorem a orientalnímu koberci se prostor kolem krbu tak stane útulným místem k relaxaci a odpočinku pro celou rodinu. Originální doplňky, jako jsou zrcadla se zlatými rámy a stylizované lampy, doplní retro atmosféru a vytvoří jedinečný interiér.

Zpět