Průchozí ložnice – jak ji zařídit?

10.12.2022

Velmi často nemáme vliv na uspořádání jednotlivých místností nebo tvaru bytu. Často, zejména v případě historických činžovních domů, je zde průchozí místnost.

Průchozí místnost často se zdá problematická na uspořádání. Proto, než se pustíte do zařizování jednotlivých místností, tak aby odpovídaly vaším potřebám, vyplatí se dobře promyslet jejich účel a možnost jejich logického a funkčního spojení. Jelikož ložnice by měla být tichou a soukromou zónou, tak abyste v ní mohli relaxovat a odpočívat, neměla by být průchozí, výjimkou je průchod do koupelny nebo šatníku. Jak byste si měli zařídit ložnici, která je průchozí místností? Jaká jsou funkční řešení, a jak ji oddělit od zbytku bytu? Než se do toho pustíte, podívejte se, co je v takových uspořádáních důležité, a co by mělo být v takové místnosti kromě postele.

Nábytek do ložnice- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Co je to průchozí místnost?

2. Praktické způsoby, jak můžete oddělit průchozí místnost, tak aby ji oddělit od ostatních místností

3. Průchozí pokoje - ložnice

4. Prostor v průchozí místnosti

5. Přes ložnici do koupelny

6.  Přes ložnici do šatníku



Co je to průchozí místnost?

Průchozí místnost je místnost, která není ani typickou místností, ani chodbou. Jedná se o prostor v domě, který je kompletně zařízený a musíte ho projít, abyste se dostali do pokoje nebo části bytu za ním. Pokud například pronajatý byt obývá společně více osob, může se jednat o velmi problematickou místnost, která neposkytuje požadované soukromí. Prostor v tomto případě by měl být oddělen tak, abyste vy, ale i ostatní měli aspoň trochu soukromí. Proto je vhodné jej rozdělit třeba alespoň posuvnými dveřmi. Pokud však byt s průchozí místností obývá jen rodina, při správném zařízení interiéru by to neměl být problém a může to být i mimořádně zajímavé a originální řešení.

Praktické způsoby, jak můžete oddělit průchozí místnost, tak aby ji oddělit od ostatních místností

Při zařizování průchozí místnosti hodně záleží na její funkčnosti. Nejde přece o předsíň, ale o místnost, kterou prakticky využijete. Určitě se hodí, a je jednodušší kombinovat místnosti, které plní podobné funkce. Průchozí místností mezi kuchyní a obývacím pokojem může být jídelna. V této situaci to nebude pro vás problém. Jde o místo, kde se schází při jídle celá rodina, a tak je jeho funkce společná. Skvělou kombinací může být i obývací pokoj s ložnicí, nebo také spojení obývacího pokoje s jídelnou.

K tomu, aby se oddělily jednotlivé místnosti, je dobré použít posuvné dveře. Posuvné dveře poslouží nejen pro rozdělení pokojů, ale můžete je využít také pro podtrhnutí charakteru daného prostoru. Dokážou oddělit průchozí místnost od více využívaných prostorů ve vašem domě a poskytnout vám další prostor a dokonce i trochu soukromí.

Posuvné dveře mohou být kovové, skleněné, nebo v současnosti velmi oblíbené dřevěné na těžkých kovových vodítkách. V závislosti na množství přirozeného světla v daném prostoru lze mezi místnostmi použít prosklené dveře pro lepší prosvětlení interiéru. Kromě toho pamatujte, že pokud má průchozí místnost málo přirozeného světla, měli byste ji vymalovat světlými barvami, které interiér opticky zvětší a prosvětlí. Bílé, béžové a třeba světle šedé odstíny stěn budou fungovat nejlépe.

Postele- Baumax.cz

Průchozí pokoje - ložnice

Uspořádat ložnici do průchozí místnosti není běžným řešením, ale populárním. Jedná se o ideální řešení zejména pokud bude v další místnosti šatník, když nechcete, nebo nemáte v ložnici dostatek prostoru pro šatní skříň, nebo když součástí průchozí ložnice je koupelna, a to pouze pro vás, nikoliv pro ostatní členy domácnosti.

Prostor v průchozí místnosti

V případě šatníků, jídelen, ložnic a pracoven je důležité zajistit dobrou komunikaci v bytě. Je třeba zajistit volný pohyb mezi místnostmi a přesun z jedné do druhé.

V ložnici bude nejdůležitější samozřejmě pohodlná postel BauMax a kvalitní matrace. Ty vám poskytnou skvělou relaxaci a odpočinek. Vedle postele by se měly umístit noční stolky, nebo v případě menších místností, nástěnné skříňky nad postel - místo, kde odložíte nezbytné věci. Pokud ložnice propojuje místnosti, které budou navštěvovat pouze její majitelé, odpadnou vám větší problémy s jejím zařízením. Pokud naopak budou mít do ložnice přístup třetí osoby, vyplatí se použít dělící stěnu, která zajistí požadovanou intimitu a schová postel před zraky ostatních. Pro zakrytí postele můžete využít prolamovanou stěnu, stěnu z mléčného skla, populární lamely, které nezaberou mnoho místa. Vše závisí na ploše bytu. Měli byste se moci svobodně pohybovat, a stěna či postel nepřekážet v komunikaci.

Při uspořádání průchozí ložnice pamatujte na to, že další místnost by měla být také zachována ve stejném nebo podobném stylu, a celek by měl být ucelený a jednotný. Je třeba se na to soustředit už při plánování.

Přes ložnici do koupelny

Zajímavým nápadem pro využití ložnice, jako průchozí místnosti, je využití další místnosti jako druhé, osobní koupelny pro její obyvatele. Je výhodné, když po večerní koupeli můžete okamžitě jít do postele. Uspořádání bytu tímto způsobem poskytuje i požadovanou intimitu, protože nikdo jiný ložnicí neprojde. V koupelně u ložnice je dobré vytvořit si domácí SPA zónu. Mít takovou koupelnu bude potěšením.

Přes ložnici do šatníku

Velmi oblíbeným řešením ložnice, využívané jako průchozí, je vyhrazení poslední místnosti pro šatník. Stačí do ní umístit vhodnou šatní skříň či komodu na oblečení, aby tato místnost mohla plnit své funkce.

Využití sousedních místností pro šatnu nebo koupelnu zajistí, že se v nich neocitnou třetí osoby, co vám zaručí klidný odpočinek a kvalitní spánek.

Nábytek do ložnice- Baumax.cz

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Výměna interiérových dveří – co stojí za pozornost


Dveře do starých zárubní


Musí být nábytek v obývacím pokoji ve stejném stylu/stejný? Podívejte se, jak kombinovat nábytek v obývacím pokoji!


 

Zpět