Musí být nábytek v obývacím pokoji ve stejném stylu/stejný? Podívejte se, jak kombinovat nábytek v obývacím pokoji!

06.12.2022

Žijeme v době, kdy měnící se trendy a novinky módního světa výrazně ovlivňují to, jak zařizujeme interiéry a čím se obklopujeme. Směry, jaké nám móda již dlouhou dobu udává, jsou jako rozcestníky, které ochotně následujeme. Předchozí trendy nám nabízely monotematické stylizace, ve kterých nábytkové prvky a bytové zařízení tvořily ucelený celek. V poslední době pozorujeme naprostý odklon od tohoto trendu. Svět interiérového designu ovládl jakýsi „miš-maš“. Opravdovým hitem sezóny se staly aranžmá s neokoukanými kombinacemi nábytku, vzorů a barev. Eklekticismus je styl, jež vzal trh útokem a nabízí mimořádnou rozmanitost, ale i originalitu.

Pokud jste zvědaví, jak zkombinovat zdánlivě zcela neslučitelné prvky, jaké barvy nebo materiály a dekory vybrat, které se budou do eklektického aranžmá hodit nejvíce, a jak na vytvoření designové stylizace, pak si přečtěte náš článek. Naši odborníci navrhují, jak vnést eklektický styl i do vašeho obýváku, a jak zařídit obývací pokoj pomocí nábytku z různých kolekcí, tak aby jeho prostor byl atraktivní a útulný, a barvy doplňků a vybavení vzájemně ladily.

Rohové sedací soupravy- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Různé odstíny dřeva v uspořádání obývacího pokoje

2. Eklektický styl - módní "mish-mash" v interiéru obývacího pokoje

3. Nábytek do obývacího pokoje nemusí být stejný!

4. Dekorace, doplňky a detaily v eklektických interiérech



Různé odstíny dřeva v uspořádání obývacího pokoje

Nábytek ze dřeva je stále nejoblíbenější z možností pro zařizování různých interiérů. A není se čemu divit, dřevěné nábytkové sestavy dělají interiér jedinečným, teplým, útulným a rodinným.

Jak kombinovat různé kusy nábytku v eklektickém obývacím pokoji?

Jako výchozí bod můžete použít barevný akcent. Dřevěný nábytek v různých barvách dokáže vytvořit opravdu zajímavé aranžmá. Vsadit můžete na výběr modelů z různých druhů dřeva. Ke stylizované komodě z ořechového dřeva bude například skvěle ladit dubový konferenční stolek. Tlumené barvy bukového dřeva lze rozbít prvky jasanového dřeva. Stojí za to vyzkoušet a pohrát si se stylizací a barvy. Koneckonců, eklekticismus je druh hry s formou, barvou a texturou.

Nábytek- Baumax.cz

Společný prvek

Stojí za to hledat jeden společný akcent, který důsledně spojí všechny prvky vybavení. Mohou to být například úchytky nebo knoflíky. I když v originále má každý kus nábytku jiný, nic nebrání jejich výměně za stejné. Tento jednoduchý postup spojí různé styly nábytku a vytvoří ucelený celek. Můžeme se rozhodnout i pro výměnu nábytkových nožiček. Společný prvek je osvědčené řešení, které spojuje aranžmá, které je uspořádáno tak trochu na principu kontrastu.

Eklektický styl - módní "mish-mash" v interiéru obývacího pokoje

Podle definice eklekticismus kombinuje prvky výzdoby, které patří k různým, nesouvisejícím stylům. V těchto kombinacích je určité kouzlo, které nás nutí volit stále více neokoukaná řešení. Eklektický styl však vyžaduje intuici a dobrý vkus. Mezi designovým aranžmá a kýčem je velmi tenká hranice. Neexistuje také jedno zlaté pravidlo, které by zaručilo úspěšný styling.

Obývací pokoj uspořádaný v eklektickém stylu je úplným opakem jednotného aranžmá. Klidné, harmonické uspořádání a barvy v obývacím pokoji, na jaké jsme například zvyklí ve skandinávském stylu, jsou v naprostém rozporu s eklekticismem. Zde vládne rozmanitost barev a jejich atraktivní kombinace. I když na první pohled by se mohlo zdát, že mix barev a různorodé prvky v místnosti k sobě nepasují, je to jen zdání. Při bližším pohledu zjistíte, že barvy které byly použity, skvěle se do sebe hodí a jejich zdánlivá nesourodost je záměrem. Pro prvky ve stejném designu i na minimalismus zde není místo. Na tento zdánlivý chaos však existuje metoda. Přestože u eklektického aranžmá se kombinuje vše dohromady, pokud se pro něj rozhodneme, je však nutné vybrat si hlavní prvek, který bude v interiéru dominovat. To může být výrazná pohovka, extravagantní koberec, a často i vzorované látky textilií, či další poutavý doplněk - dle libosti. Pak k němu vyberte skříňový nábytek, pestrobarevná křesla či pohovku, tak aby celek poutal svou originalitou a jedinečností. Koneckonců styl jako je eklekticismus překypuje pestrostí, životem a radostí, ale také, jak můžete vidět v našich inspiracích, vyhýbá se jakýmkoliv konvencím. Myslete na to během plánování nebo při zařizování místnosti.

Nábytek do obývacího pokoje nemusí být stejný!

Při hledání vybavení do obýváku nebo jiného pokoje v eklektickém uspořádání zapomeňte na hotové nábytkové sestavy, ale také jednotné barevné kombinace. Obývací stěny, nábytkové sestavy či nábytkové systémy a stejné odstíny barev ponechte pro jiné styly aranžmá. Celý prostor by měl spojovat a začleňovat různé styly, měl by používat pestré barvy a to vše takovým způsobem, aby kombinace barev, materiálů a tvarů k sobě vzájemně ladily, nebo naopak zdobily prostor na základě kontrastu.

V eklektickém obýváku najdou své místo dřevěné komody, nejlépe lehce postrašené, skříňky s různými barvy čel, pohodlná čalouněná křesla s pestrobarevným čalouněním, pletená proutěná křesla doplněná vzorovanými polštáři a stolky se skleněnou deskou, která odlehčí interiér a dodá mu nádech modernosti. Pamatujte, že jednotlivé prvky nemusejí k sobě stylově ladit, mají tvořit atraktivní aranžmá a funkční celek.

Pokud se rozhodnete pro jeden velmi efektní akcent v aranžmá, například v podobě krásné stylizované vitríny, pak je lepší použít o něco decentnější zbytek vybavení. Pamatujte, že určitým determinantem uspořádání obývacího pokoje by měly být barvy, díky kterým vytvoříte nevšední kombinace. Barvy všeobecně dokážou obývací pokoje či jiné místnosti opticky zmenšit, zvětšit, prosvětlit, nebo naopak ztmavit, proto je třeba vybírat barvy, které oživí prostor a budou k sobě kontrastovat. Pamatujte, že barvy do obýváku v eklektickém stylu hrají velmi důležitou roli. Pro dosažení zajímavého efektu můžete také použít různé druhy čalouněného nábytku, jen ne ze stejné série. Třeba také vybrat různé odstíny čalounění. Různorodé tvary, potahové materiály, barvy a textury zdůrazní nevšední povahu eklektického obývacího pokoje. Pokud máte rádi tmavé barvy, můžete je použít, ale třeba pamatovat, že ty ubírají světlo a pokoj optický zmenší. Aranžmá v tmavých barvách možná bude působit efektně, ale ne každý se v něm bude cítit příjemně. Vše zaleží na osobních preferencích.

 

Nápověda!

Při použití různých barevných kusů vybavení se vyplatí vsadit na stěny ve stejné barvě. Tlumené pozadí bude dokonalým základem celé stylizace.

 

Nábytek- Baumax.cz

Dekorace, doplňky a detaily v eklektických interiérech

Důležitým prvkem každého aranžmá jsou dekorace, detaily a doplňky. Někteří stylisté tvrdí, že dávají tento jedinečný, neopakovatelný charakter každému interiéru. Nejinak je tomu i v případě eklektických stylizací. I zde záleží na detailech a doplňcích. Navíc jsou povinnou součástí výzdoby.

Stejně jako vybavení, ani doplňky i další prvky by neměly mít stejný styl a barvu. V závislosti na konkrétních preferencích a potřebách můžete vsadit na stylové vzorované závěsy, barevné polštáře, sofistikované detaily, které zdůrazňují charakter místnosti a zároveň spojují eklektické uspořádání obývacího pokoje.

Nebojte se experimentovat a kombinovat nábytkové kusy v různých stylech. Eklekticismus je zábava a pohled na svět s rezervou. Místnost by měla vypadat podle vašich očekávání, ale zároveň, pokud má to být vaše království, měli byste se v ní cítit pohodlně a příjemně.

Pokud hledáte vybavení pro zařízení interiéru obývacího pokoje, kuchyně, jídelny nebo denního pokoje v eklektickém stylu, určitě navštivte náš kamenný nebo internetový obchod BauMax.

V našem internetovém obchodě můžete nakupit rychle a z pohodlí domova!

Rohové sedací soupravy- Baumax.cz

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Předsíň ve vintage stylu - žhavý trend nadcházejícího podzimu!


Módní dřevěná podlaha – jaké desky zvolit?


Cihla na zdi v moderních úpravách


 

 

Zpět