Podlahy, které budou středem pozornosti v roce 2024

27.03.2024

V roce 2024 jsou dřevěné podlahy stále jedním z nejžádanějších řešení v interiérovém designu. Jejich nadčasová elegance, přirozené kouzlo a odolnost je činí oblíbenými v různých stylech aranžmá interiéru. Pojďme se podívat, jaké trendy a novinky v kategorii dřevěné podlahy nás v tomto roce čekají.

Dřevo na podlahu má nejen jedinečnou barvu, ale také vzor. Ovšem to není vše. Jedinečný totiž může být i způsob uspořádání dřevěných palubek. Přírodní dřevěné podlahy jsou tolik populární právě z těchto důvodů. Různé typy dřevěných podlah mohou nabídnout mnoho možností uspořádání a moderní výrobní technologie činí z dřeva na podlahu stále funkčnější povrchovou úpravu.

Podlahy, které budou středem pozornosti v roce 2024


V tomto článku:

1. Módní vzory podlah z různých druhů dřeva

2. Přírodní odstíny módní podlahy díky moderním technologiím

3. Dřevěná podlaha do interiéru - ekologicky a s nápadem

4. Výhody dřevěných podlah



Módní vzory podlah z různých druhů dřeva

Jedním z hlavních trendů mezí dřevěnýmí podlahy jsou rozmanité vzory a aranžmá dřevěných palubek. V roce 2024 interiéroví designéři stále více využívají kombinaci různých druhů dřevin pro vytvořeni jedinečných vzorů a aranžmá, které pak dodájí interiérům individuální charakter. Jedinečného vzhledu podlahy můžeme docílit pokládkou dřevěné podlahy v geometrické vzory, vzniklých kombinací světlých a tmavých odstínů dřeva nebo klasických šipek.

Vzory pokládky dřevěných podlah, které jsou stále módní

Vzor pokládky dřevěných podlah se může stát uměním, zvláště pokud zvolíme neobvyklé nebo zajímavé uspořádání. Letos stejně jako v minulých letech dominuje vzor rybí kosti. Jedná se o atraktivní a oživující řešení pro pokládku plovoucích podlah a podlahových palubek. Do módy se opět vracejí vzor šachovnice a lemované čtverce. Pokládání dřevěných podlah v geometrických vzorech stále vytváří dokonalé pozadí pro různé styly interiérového designu.

Dubové, jasanové a borovicové podlahy

Dubové dřevěné podlahy jsou stále synonymem odolnosti a elegance. Tmavá prkna mají určité kouzlo, kterému je těžké odolat. Jasanové a borovicové jsou o něco světlejší, ale také levnější. V případě dřevěných podlah je v roce 2024 věnována velká pozornost také tmavým podlahám z exotického dřeva.

Bílá dřevěná podlaha do kuchyně a obývacího pokoje - módní podlahy 2024

Výběr dřeviny pro dřevěnou podlahu a výběr vzoru pokladky není vše, co můžeme v roce 2024 nabídnout, pokud jde o tento přírodní povrch. Za pozornost stojí hit letošní sezóny, tedy bílá dřevěná podlaha. Přírodní dřevěné podlahy natřené bílou barvou jsou dokonalým pozadím pro světlé aranžmá, které navodí dojem prostornosti a lehkosti. Bílý povrch dřevěné podlahy se může stát základem pro moderní aranžmá nebo klasická útulná aranžmá.

Módní vzory podlah z různých druhů dřeva

Přírodní odstíny módní podlahy díky moderním technologiím

Dalším fascinujícím trendem jsou technologické novinky ve výrobě dřevěných podlah. V roce 2024 stále více společností využívá pokročilé technologie ke zvýšení životnosti a odolnosti podlah proti poškození. Použití speciálních ochranných nátěrů, které zabraňují poškrábání, skvrnám a UV záření, umožňuje dřevu zachovat si přirozenou krásu po mnoho let.

Tímto způsobem si vinylové podlahy znovu získaly oblibu, rychle nahradily laminátové podlahy a nyní konkurují i dřevěným podlahám.

Dalším aspektem, který nás může v roce 2024 potěšit, je rozmanitost odstínů dřeva. Kromě klasických odstínů, jako je dub hnědý nebo jasan zlatý, existuje více neobvyklých barevných možností. Oblibu si získávají tmavé exotické dřeviny, jako je wenge nebo palisandr, které dodávají interiéru eleganci a luxus. Tmavé dřevěné podlahy se hodí především do moderních interiérů. Světlá dřevěná podlaha do interiéru vypadá skvěle v klasických aranžmá. Rustikálního stylu lze snadno dosáhnout položením širokých podlahových palubek, zatímco podlahy jako je skandinávské dub a vzor rybí kost pro dřevěné plovoucí podlahy jsou podlahy, které jsou vyrobeny z mírně tenčích prken.

Podlaha pro podlahové vytápění – jakou podlahu zvolit?

Informace o dřevěných podlahách před pár léty uváděly, že dřevěná prkna nejsou příliš vhodná na podlahové vytápění. Na podlahové vytápění se proto pokládala pouze dlažba. Moderní technologie však umožňují pokládat dřevěné podlahy na podlahové topení. Díky tomu je povrch dřevěné podlahy nejen krásný, ale také teplý. Není proto třeba volit dlažby imitace dřeva jako alternativu přírodních materiálů.

Dřevěné podlahy a podlahové topení – ano či ne?

U dřevěných podlah a podlahového topení má stále mnoho lidí pochybnosti. Ale není potřeba mít obavy – výrobci dřevěných podlah připravují stále více návrhů pro taková řešení. Důležité je ale používat vodní ohřev, ne elektrické topení a ujistit se, že výrobce námi vybrané podlahy ji doporučuje použít pro podlahové vytápění.

Voděodolné podlahy z přírodního dřeva

Dřevěné podlahy převládají v obývacích pokojích, jídelnách a ložnicích, ale v roce 2024 je zavedeme i do kuchyní a koupelen, tedy do míst, kde by se zdálo, že se dřevu nedaří dobře. Nejnovější informace o dřevěných podlahách a úsilí výrobců znamenají, že jsme schopni zakoupit voděodolné podlahy z přírodního dřeva, které skvěle fungují i v koupelnách. Dobře chráněné dřevěné podlahy nahradí populární v těchto místnostech keramické dlaždice.

Ochranu dřevěné podlahy před vodou dosáhneme vhodnou impragnací podlahy. Dobře zvolený olej nebo lak zachová krásu vaší dřevěné podlahy déle.

Přírodní odstíny módní podlahy díky moderním technologiím

Dřevěná podlaha do interiéru - ekologicky a s nápadem

Rostoucí ekologické povědomí spotřebitelů znamená, že stále více lidí volí dřevo z udržitelných zdrojů. Dřevo certifikované FSC (Forest Stewardship Council) a další certifikační systémy se stávají oblíbenou volbou v zájmu ochrany přírody. Nejsou to jen trendy, ale také vyjádření zájmu o naší planetu a budoucí generace.

V roce 2024 máme také možnost pozorovat nárůst zájmu o dřevo jako recyklovanou surovinu. Stále více bytových designérů experimentuje s obnovou a opětovným využitím dřeva z různých zdrojů a vytváří jedinečné podlahy, které mají svojí historii a jedinečný charakter. Tento přístup odpovídá myšlence udržitelného designu, který klade důraz na snižování spotřeby přírodních zdrojů.

Inovativní design, elegantní podlahy a udržitelnost – to vše lze kombinovat s výběrem dřevěných podlah.

Dřevěná podlaha Barlinek - vyplatí se vybrat dřevěnou podlahu?

Mezi palubky z přírodního dřeva patří dřevěná podlaha Barlinek. Vysoká kvalita, vědomý výběr předního výrobce, estetika a odolnost jsou charakteristické vlastnosti těchto výrobků, které dokonale zapadají do moderního stylu ekologických alternativ podlahových palubek. Letos vévodí ekologie a rozhodně se vyplatí tomuto trendu podlehnout.

Interiérové trendy 2024 - podlahy z přírodního dřeva

Různé typy dřevěných podlah vás okouzlí. Klasická dřevěná podlaha se vrací do obliby také proto, že je ekologická a lze ji každých pár let osvěžit a prodloužit tak její životnost. Tohle není jen letošní trend – zájem o dřevěné podlahy očekáváme i v následujících letech.

Odolné podlahy jsou dřevěné podlahy. Olejované a lakované podlahy tak budou řešením na mnoho let. Elegantní podlahy lze každých pár let renovovat, čímž se prodlouží jejich životnost. Dodržování doporučené péče o podlahu také prodlouží ochranu vašich dřevěných podlah. Moderní podlahy si dlouho udrží krásnou barvu a frekvence péče o podlahu není tak vysoká. O tom, jak se starat o dřevěnou podlahu, si povíme více níže.

Dřevěná podlaha do interiéru - ekologicky a s nápadem

Výhody dřevěných podlah

Krásné povrchy dřevěných podlah znamenají estetiku, odolnost a funkčnost. O jedinečném charakteru dřevěné podlahy nelze polemizovat, a tak se rozhodně vyplatí zvolit dřevěnou podlahu do interiéru. Klasická dřevěná podlaha je také investicí na roky a zajímavé vzory dřevěných podlah poskytnou dokonalé pozadí pro mnoho aranžmá.

Jak čistit dřevěnou podlahu?

Olejované dřevěné podlahy a lakované dřevěné podlahy by měly být řádně čištěny. Dbejte na jejich pravidelné vysávání a mytí. Vše co potřebujete k mytí dřevěné podlahy, je voda a jemný saponát, ale ujistěte se, že mop nebo hadřík jsou dobře vyždímané. Použít můžete i speciální přípravky určené na dřevěné podlahy, které jim dají lesk a atraktivní vzhled po delší dobu.

Abychom to shrnuli, dřevěné podlahy si v roce 2024 nejen udrží svou klasickou pozici v interiérovém designu, ale také se vyvíjejí prostřednictvím inovací. Dřevěné palubky se stávají synonymem útulnosti, ale i luxusu, stejně jak i odolnosti a vysoké estetiky. Dřevěné podlahy můžou byt vyrobeny z dubu, jasanu, buku nebo exotického dřeva. Dřevěná podlaha olejovaná nebo lakovaná – důležitá je i konečná úprava dřevěných podlah. Na to je potřeba pamatovat.

Krása dřevěné podlahy stále okouzluje a nic nenasvědčuje tomu, že tento trend rychle odezní, takže letošní podlahové novinky budou aktuální i pro příští sezóny.

Zpět