Malá garsonka v panském stylu

27.02.2023

Studiové byty jsou malé byty, které často obývají studenti, pracující lidé žijící sami nebo mladé páry bez dětí. Malý byt není nákladný na údržbu, a jeho zařízení, či rekonstrukce také nestojí tolik moc, ovšem problémem může být jeho samotné uspořádání. Z tohoto důvodu vyžaduje zařízení garsonky dobrý nápad, trochu zkušeností a chytrá řešení. Pár takových tipů jsme připravili v našem článku.

Uspořádání garsonky se dá zrealizovat různými způsoby. Zajímavě vypadají interiéry rozdělené na příslušné místnosti, ale i byt typu studio. Mnoho garsonek obývají muži, a ne každý se cítí na to, aby ji zařídit sám. Proto doufáme, že naše foto inspirace a nápady, jaké jsme zde připravili na téma, jak navrhnout a zařídit garsonku v pánském stylu, vám budou nápomocné.

Nábytek- BauMax


V tomto článku:

1. Co je důležité v interiéru zařízeném v pánském stylu?

2. Barvy v pánském interiéru

3. Obrovská funkčnost zařízení

4. Jak postupovat při zařizování garsonky?

5. Jak navrhnout obývací pokoj s kuchyňským koutem?

6. Ložnice - oddělená, či v obýváku?

7. Jak zařídit garsonku v pánském stylu?



Co je důležité v interiéru zařízeném v pánském stylu?

Byt v pánském stylu má jedinečný charakter. Jedná se o prostor, kde vládne funkčnost a jednoduché uspořádání. V takových projektech se často upouští od většího množství barev, motivů a dekorací se zaměřením na moderní a minimalistické aranžmá. V pánské garsonce není mnoho vybavení, proto každý kus nábytku, který se nachází v bytě musí být funkční.

Nábytek- BauMax

Barvy v pánském interiéru

Pánský interiér má většinou tlumené barvy. V kuchyni, obývacím pokoji a koupelně se používá světlá i tmavá paleta barev. Mimořádně oblíbené jsou šedé, hnědé, černé a tmavě modré odstíny v kombinaci s atraktivně řešeným umělým osvětlením. Byt v takových barvách je moderní a trochu extravagantní, a i když se na první pohled může zdát tmavý a chladný, ale ve skutečnosti je velmi módní a funkční.

Světlé barvy se používají do bytu v klasičtějším aranžmá. Světlé barvy jsou také dobrým nápadem pro byty řešené jako studio s přepážky pro vydělení zón v prostoru. Tmavé barvy na malé ploše mohou opticky zmenšit prostor, proto se v tomto případě spíše používají světlejší barvy.

Obrovská funkčnost zařízení

Garsonka v pánském designu je místem, kde by měl být umístěn funkční nábytek. V prostoru takového bytu se budou skvěle hodit prvky, jako je rozkládací stůl, pohovka nebo rohová sedací souprava s funkcí spaní, malý konferenční stolek a praktická obývací stěna. Skvěle zde bude vypadat moderní nábytek a nábytek v industriálním stylu.

Jak postupovat při zařizování garsonky?

Moderní, pohodlnou a funkční garsonku lze uspořádat různými způsoby. V malém bytě se dá buď vydělit samostatné místnosti s různými funkcemi, anebo garsonku koncipovat jako studiový byt s jednou hlavní, velkou místností. V obou případech je třeba k uspořádání bytu přistupovat promyšleně a s nápadem.

Dispozice bytu, který je rozdělen do více místností, obvykle ztrácí další prostor ve prospěch dělicích příček, ale zároveň získává možnost logického členění, a poskytuje větší míru soukromí a intimity bydlení. V takovém bytě se vyplatí zaměřit se na světlejší barvy a minimalismus. Navíc je dobré použít velké zrcadlo v obývacím pokoji. To opticky zvětší místnost.

Naopak v bytě typu studio je vhodné použít multifunkční nábytek. Populární je vytvořit kuchyň v obýváku, která zároveň funguje jako jídelna. V takových studiových bytech je často samostatnou místností pouze koupelna - zbytek prostoru tvoří jednu velkou víceúčelovou místnost. Prostor proto není nijak rozdělen nebo je rozdělen jen nábytkem či jinými prvky vybavení, viz. foto.

Nábytek- BauMax

Jak navrhnout obývací pokoj s kuchyňským koutem?

Oblíbeným řešením, jak v případě garsonky, tak studiového bytu, je zařídit kuchyň v obýváku. Toto mimořádně oblíbené řešení umožňuje ušetřit místo a zároveň vytvořit funkční bydlení.

Vybavení do obývacího pokoje

Obývací pokoj v takovém uspořádání je standardně vybaven kusy nábytku, nezbytnými pro pohodlné bydlení. Rozhodně se vám zde osvědčí umístit sedací soupravu, pohovku nebo rohovou sedací soupravu - a kávový nebo konferenční stolek pro případ návštěvy hostů. Ideální bude rovněž obývací stěna, kde můžete uložit vše potřebné věci. V případě, že dispozice místnosti na to nedovoluje, dobře poslouží i o něco menší TV skříňka s úložným prostorem. Aby co nejlépe využít dostupnou plochu, je v tomto případě vhodné využít i pomoci bytového designéra. Vše zaleží samozřejmě od majitele bytu, jeho preferencí a schopností.

Kuchyňský kout v obývacím pokoji

Kuchyně může obsahovat jen minimum vybavení, a tak kuchyňský nábytek lze umístit jen na jednu stěnu. Často se ovšem majitel během rekonstrukce rozhodne jej dát na dvě stěny, čímž vznikne kuchyňský kout. Kuchyně, která je spojená s obývákem, vytvoří tak zajímavé uspořádání, které umožní pohodlnou přípravu jídla a zároveň stolování. Velikost kuchyňského koutu se může lišit. Větší sestavy mohou mít například i kuchyňský ostrůvek, který zajímavě odděluje kuchyňskou a pracovní zónu od zbytku místnosti, v tom případě obývacího pokoje.

Ložnice - oddělená, či v obýváku?

Další oblíbenou kombinací je vytvoření obývacího pokoje, který zároveň slouží jako ložnice. Interiér pak bývá vybaven sedací soupravou s funkcí spaní, která přes den slouží k odpočinku, a v noci se promění v pohodlné místo na spaní. Studiový byt bude díky takovému uspořádání prostorný a funkční.

Do takové víceúčelové místnosti se vyplatí umístit komodu nebo šatní skříň, kam schováte své osobní věci, oblečení i další drobnosti. Bytoví designéři v takových místnostech často používají rozsáhlé obývací stěny, které lze použít jak k vystavení, tak i k ukrytí potřebných věcí.

Nábytek- BauMax

Jak zařídit garsonku v pánském stylu?

Garsonka v pánském provedení je módní, mimořádně funkční a zároveň pohodlná a estetická. Interiér lze uspořádat ve světlých anebo tmavých barvách, v závislosti na preferencích majitele. Je dobré vsadit na kvalitní vybavení a LED osvětlení nejen do kuchyně, ale i pro zbylé části bytu. To zajistí, že oboje bude majiteli sloužit dlouhou dobu, a navíc LED osvětlení zajistí menší náklady za elektřinu.

Povrchová úprava stěn a podlah

Podlahy a stěny je vhodné dokončit jednoduchým, ale estetickým způsobem. Obvykle se používají praktické a odolné vinylové panely, a v koupelně keramické dlaždice. Tyto povrchy lze snadno čistit, takže majitel bytu nebude mít mnoho práce s udržováním pořádku a ani s úklidem. Koupelna však není jediným místem, kde lze také položit keramické dlaždice. Budou vhodné i do obývacího pokoje, kde je kuchyňský kout jeho součástí.

Multifunkčnost garsoniér v pánském provedení

V garsonce často není místo pro samostatnou ložnici ani obývací pokoj. Koupelna je často jedinou oddělenou místností, zatímco obývací pokoj je zároveň jídelnou, místem pro trávení volného času a ložnicí. Roli předsíně často přebírá fragment pokoje s věšákem hned vedle vstupních dveří. Multifunkční místnosti jsou mimořádně populárním řešením v případě zařizování garsonek.

Přirozené a umělé osvětlení

Světlo, jak přirozené, tak i umělé, hraje v každém aranžmá obrovskou roli. Každý majitel bytu, i toho malého, by měl na to pamatovat. Často nejsou všechny zóny dostatečně osvětleny přirozeným světlem, takže byste se měli postarat o další osvětlení, které osvětlí pracovní a odpočinkovou zónu, a navede správnou atmosféru.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Nábytek do obývacího pokoje - moderní interiéry ideální pro relaxaci. Inspirace


Paletový nábytek do obývacího pokoje - jak jej vyrobit? Industriální styl pro začátečníky


Obývací stěny nejen do obývacího pokoje


 

Zpět